1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  Ennek semmi értelme. Ha valós fejlődést akar, akkor nem hadiiparba kell fektetnie hanem használati cikkek termelésébe és civil beruházásokba, aminek van is haszna meg megtérülése. A háború csak az elodázásra jó ha sok a munkanélkülid, de utána kell is valamit kezdj az embereiddel, mert hanem csak az adósságod nő és nem termelnek semmit. Nálunk termelő ágazatban, alacsony- és közepes hozzaadott értékű iparágakban valahol 10000 és 30000 euró körül van egy munkahely megteremtése. Ha az amerikaiaknál 3-5x ennyi akkor 35-170000 dollárból tudnak egy új munkahelyet létrehozni az adott alacsoy vagy közepes iparágtól függően és a munka tipusától. Ebbe ugyanúgy belenyomhatnak kamu dollárt, évente 500 milliárdot és lenne belőle 3-5-8 millió új munkahely minden évben.
   
 2. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Azért múltkor az USA elég jól profitált a II.vh-ból. Egyébként nem tartom helyesnek, hogy így történik, és valóban a használati cikkek és civil beruházások termelése békésebb célokat szolgálna, azonban:

  1. az amerikai állam, mivel kapitalista liberális piacgazdaságként működik, a "kicsi állam a szép" és az "állam rossz tulajdonos" elvét vallják ott is, és ennek az a következménye, hogy az állam tulajdonában csak a hadiipar és az infrastruktúra (egy része) marad. Minden más iparág magánkézben van.

  Namármost, magánkézben lévő vállalatokat az állam nehezen támogathat korrupciós vádak nélkül. Teljesen másképp hangzik mondjuk, hogy ha az amerikai állam lead egy megrendelést teszemazt 200 db F-22-esre, mintha mondjuk XY magánvállalatnak adna nagy összegű vissza nem térítendő támogatást. (Abba most ne menjünk bele, hogy a hadiipari beszállítók is magánvállalatok többnyire, mert esetükben mégis elfogadott, ha állami megrendeléseket kapnak.)
  Ha az amerikai állam magánvállalatoknak adna támogatásokat, akkor abban az esetben ugyanaz a vád érné az amerikai kormányt, mint itthon Orbánékat, hogy a "haverjainak osztogatja a pénzt". Ezért nem teheti.
  Így marad 2 (állami ill. államhoz közel álló) szektor, ahová az amerikai állam - magyarázkodás nélkül - öntheti a pénzt: ez a hadiipar és az infrastuktúra.

  (Gondolatkísérletként megjegyzem, hogy ha az USA-ban szocialista rendszer lenne, akkor lehetnének állami vállalatok. Bármely szektorban. Sőt, minden nagyvállalat állami vállalat lenne. Ebben az esetben az amerikai állam mindegyiket támogathatná korrupciós vádak nélkül, nem csak a hadiipart és az infrastruktúrát.)

  2. Mellesleg Oroszország is ezt csinálja: nagy arányú fegyverkezési programmal húzza fel beszállító iparágak/cégek sorait és ezzel fejleszti az orosz gazdaságot.
   
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  3. minél nagyobb arányban sikerül Trump-nak hazahoznia a termelő nagyvállalatait az USA-ba, annál kevésbé lesz szükség arra, hogy az állam hozzon létre munkahelyeket. Így talán elkerülhető az, hogy a hadiiparba (és beszállítók ezreibe) államilag áramoltatott munkaerő hadiipari túltermelést és ezáltal világháborút okozzon.
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  A 2. VH-t idekeverni nem érdemes, abból persze, hogy jól jöttek ki, miután megvárták mindenki lőjje szét egymást és utána bevonultak. De most nem olyan háborúk vannak amivel fél világra kiterjedő befolyást kell szerezzen, hanem olyant ami felszív párszázezer munkanélkülit, maivel valamit kezdeniük kellett. Az állami támogatás meg részben működne, lenne egy alapt X pénzzel, és pályázhatnának rá, kb mint az EU-s pénzekre csak ésszel, nem ilyen hülyén mint nálunk. Ha alapból kizárnák a mamutokat a pályázási lehetőségekből, akkor kisebb eséllyel vádolnák meg őket korrupcóval. Mondjuk ez nem tudom miért baj egy olyan országban ahol legalizálták a politikusok megvásárlását.
   
 5. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Úgy tűnik Trump tényleg komolyan vette a hírszerzés jelentését. Dan Coats ex-szenátort nevezte ki a hírszerzés vezetőjének.
  http://edition.cnn.com/2017/01/05/p...-director-of-national-intelligence/index.html

  Dan Coats-ról azt érdemes tudni, hogy Moszkva 2014-ben kitiltotta Oroszországból. A szenátor akkor úgy nyilatkozott: megtiszteltetésnek érzi, hogy így került a Kreml célkeresztjébe. Dan Coats 2001 és 2005 között az Egyesült Államok Németországban akkreditált nagykövete, az elmúlt négy esztendőben pedig a szenátus hírszerzési bizottságának tagja volt. Oroszország éles bírálójaként tartják számon.
  http://kitekinto.hu/2017/01/06/euro...ltott-szenator-lehet-a-trump-hirszerzes-feje/
   
 6. ulippo

  ulippo Well-Known Member

 7. joker

  joker Well-Known Member

  Változott Trump véleménye a hackelés ügyben.
   
 8. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Napról napra egyre több cikk a hekkelés-botrányról és egyre zavarosabb a kép:

  http://index.hu/kulfold/2017/01/09/...nos_a_cia_anyaga_a_cia_figyelmezteti_trumpot/

  Az utolsó bekezdés:

  "...A CIA vezető üdvözölte ugyanakkor, hogy Trump Dan Coatsot választotta hírszerzési csúcsvezetőjévé. Coats közismerten nem orosz párti jelölt. Öt másik szenátorral együtt tiltották korábban kitiltották Oroszországból, mert az ukrajnai orosz beavatkozás után megpróbáltak elfogadtatni egy Oroszország elleni fegyverembargót az Egyesült Államokban..."

  Nem értem. Az illető nem orosz párti jelölt mert többekkel együtt "megpróbált elfogadtatni egy Oroszország elleni fegyverembargót". És sikerült neki? Van ilyen embargó? És mégis hogy működik? Oroszországnak nem lehet fegyvert szállítani? Értem én, hogy Mistral meg Iveco, de tényleg homokot akarnának szállítani a sivatagba?
  Zavaros ez az egész...
   
 9. joker

  joker Well-Known Member

  Az oroszokhoz nem mehetett a Mistral, orosz fegyvert meg nem importálhatnak az amerikai fegyverboltok / nagykereskedők. Most nem tudom ugyanaz a kezdeményezés-e, de tény, hogy a fegyvereladás oda-vissza megállt.
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  karpatalja and fip7 like this.
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Nekem is feltűnt, de nyilván nem jönnek vissza a jó öreg 30-60km lőtávú 406mm-es hajóágyúk meg a jó öreg olajkazánok :)
   
  fulcrum11 and karpatalja like this.
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Családi biznisz.


  Öt orosz került amerikai feketelistára.


  A szóvivő szrint "felelőtlen lenne" bemutatni a bizonyítékokat, amik az oroszok hackelését támasztják alá. Jó mi? Van bizonyítékunk, csak nem mutatjuk meg, de azért mindenki higgye el.
   
 13. plushun

  plushun Well-Known Member

  Az inkább hadihajó (az angolban a battleship hadihajót is jelent) lesz, csak Ulippó kolléga rosszúl értelmezte.
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  Itt a bizonyíték ! ;)

  [​IMG]
   
  karpatalja, fishbed, minszk2 and 5 others like this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez már legalább valami! Viccen kívül, eddig még ennyit sem mutattak, szóval haladás ez, még ha kis lépésekkel, de akkor is itt már valami materializálódott :D!
   
  karpatalja and lgabo like this.
 16. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  Csak fordít és fordít, (már ha Ő) de nem tudja mit.
   
 17. emel

  emel Well-Known Member

  Nyugaton is vannak "szakértő" újságírók, csak ott még jobban is keresnek a "szagértés"-sel :)
   
 18. emel

  emel Well-Known Member

  A hadihajó mint általános gyűjtő-kategória az inkább a "warship", a battleship az már ezen belül egy hajótípus, amiből a II. világháború óta egyetlen darabot se gyártottak (az utolsó talán a brit Vanguard volt).
   
 19. plushun

  plushun Well-Known Member

  Hát én megnézném, hogy az USA neki fog állni és majd építeni kezd 60-70 ezer tonnás csatahajókat 500mm-es hajóágyúkkal :) A vendégem vagy egy sörre ha ezt meglépik :) A csatahajók (dreadnoughtok) korának már vége.
   
 20. emel

  emel Well-Known Member

  Inkább egy tokaji furmintra legyek a vendéged! Azt jobban szeretném, de úgysincs esélye egyiknek sem!! Nem az US NAVY a hülye (ennyire) hanem az újságíró aki ezt írta!! :)
   

Ezen oldal megosztása