1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. jancsiga

  jancsiga New Member

 2. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Pénzügyi okokból kikötőben marad több amerikai hadihajó is
  Egy ház sokáig áll az alapvető karbantartás nélkül is, és csak később lesz lakhatatlan. Az első jeleket nem is lehet észrevenni.
  A SZU haditengerészete és hadserege alapvetően a pénzhiány miatt esett szét annak idején. Gondolom ott is először a háttér és támogató egységek sínylették meg, és csak azután a harcoló alakulatok.
  Kiváncsi lennék, hogy ezekre a " morzsákra" hogyan reagálnak a színfalak mögött a NATO tagállamok, és reakcióik folyományaként esetleg milyen folyamatok indulnak majd meg, illetve már milyen megindult folyamatok szélesedhetnek ki. (PL: A franciák már évek óta közelednek az oroszokhoz...)
   
 3. therob

  therob Active Member

 4. doca

  doca New Member

  Gépek 1/3 -a le lesz állítva , ezek pilótái csak szimulátoron repkedhetnek majd. Konfliktus esetén 60-90 nap a visszaszoktatási kurzus ideje. Nagyon úgy érzem, hogy ezek a gépek el lesznek adva(sok közülük), mint anno az F-15-ösök.

  Franciáknál legalább ekkora a baj, ha nem nagyobb. Először csak szóbeszéd volt az 50%-os adóról(1m euro feletti jövedelmek esetén), aztán most már bejelentették a 75%-osat. Több a mecset már, mint a katolikus templom Fro.-ban és évi 40.000 autót gyújtanak fel a bevándorlók.

  Aki már valaha is ránézett az országok adósságának grafikonjaira az láthatja, hogy azok nem lineárisan nőnek, hanem exponenciálisan.
   
 5. doca

  doca New Member

  Nagyon érdekes cikk a NATO atomfegyvereiről:

  http://rt.com/op-edge/nuclear-war-iran-nato-629/

  Főként az 5 NATO "nem atomhatalom" atomhatalom országról van benne szó. Hollandia,Törökország,Olaszország,Németország,Belgium. Ezeknek vannak szabadonhulló taktikai fegyverei, nemzeti intézkedési hatáskörrel(Görögországban is van atomfegyver, csak US felügyelettel).

  A francia M-51 robbanófejét is Németországban készíti megrendelésre az EADS ottani vállalata, ami azért nagyon komoly dolog, mert ez ugye stratégiai fegyver. Egy esetleges széthulló EU(Soros György tegnapi kirohanása Németország ellen) esetén a britek és a németeknek lenne stratégiai fegyver készítési kapacitása.
   
 6. xfotel

  xfotel New Member

  nem ezt a cikket kerestem, de jó lesz ez is
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2249252/Brandon-Bryant-Drone-operator-followed-orders-shoot-child--decided-quit.html  kiderült, hogy nem tudják, hogy pontosan hány embert vagy gyereket gyilkoltak le drónokkal, kik-e voltak azok, eltalálták e parasztot, akit az ellenségüknek véltek. ezzel párhuzamosan megnyesték a drónköltségvetést.

  mi magyarok amúgy jó helyen kapirgálunk a drónfejlesztéssel, mert egy jó ár-érték aránnyal van keresnivaló a harmadik világban, és nem mellesleg folyamatban van a drónok bevetése az amerikai civilek (értsd: drogos négerek) elleni bevetése
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  folyamatban van a drónok bevetése az amerikai civilek (értsd: drogos négerek) elleni bevetése

  Ne aggódj, nem csak azokat fogja lesni a nagytesó, hanem mindenkit. Hoznak egy törvényt, hogy bla bla bla ilyen esetekben be lehet lesni a másik kertjébe, házába a hatóságoknak, aztán megfigyelnek mindent és mindenkit. És hidd el, hogy nem az olcsó magyar drónt, hanem az ugyanannyit tudó 30x drágább amerikaiból vesznek ezer darabot, mert az "amerikai munkahelyeket hoz létre és tart fent", kozbe meg valamelyik politikus cége hozatja darabját egy marék rizsért Kínából.
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  ???

  Minimális mennyiségű leállított / kivont F-15-öt adtak el. Izrael kapott a Sivatagi Vihar után gépeket, amik annyira voltak jó állapotban, hogy egyes források szerint szétszedték őket és pótalkatrészként voltak csak használhatóak. Lásd az F-15 írást.

  Ez általános kijelentésként marhaság. A francia atomerőmű építési hullám idején a francia államadósság kb. 20% volt, most olyan 80%. 2000 táján meg 60% tája volt. Némi cukkolással mondhatnám, hogy bármilyen adatra lehet exponenciális görbét illeszteni, csak szélsőséges kitevőt szorzót kapsz az egyenletben... Szeritnem picit gyúrj még matekra. :)
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  "...nem az olcsó magyar drónt, hanem az ugyanannyit tudó 30x drágább amerikaiból vesznek..."

   

  Hát ez fantasztikus volt. Most is csapkodom az asztalt a röhögéstől. Mégis, hány ország van ezen a bolygón amely MQ-9 Reaper kategóriájú gépet tud készíteni? A másik kérdés, hogy hány ország van ezen a bolgyón amelynek olyan pöpec távközlési műhold hálózata van amelyen keresztűl a világ bármely pontjáról irányítani tudod őket, úgy, hogy még a szövetségeseiknek is képesek sávot biztosítani?
   
 10. doca

  doca New Member

  molni:

  Persze, hogy nem exponenciális(költői túlzás volt), de nem is lineáris és ez a lényeg. F-15 meg azért ne bagatellizáljuk el, mert jelentős mennyiséget kapott IAF és remek darabokat is, nem csak roncsokat.

  Mack:

  Elvileg oroszoknak,kínaiaknak lesz, talán EU-nak is lesz, ha egyben marad.
   
 11. doca

  doca New Member

  Ezzel nem ellenzem az izraeli gépeket, csak olvastam valahol , hogy komoly US belpolitikai vita emiatt, mert ugye nem ilyen előfeltétellel lettek kivonva a gépek(közel-keleti átcsoportosítás egy tűzfészekbe, olaj a tűzre esete).

  1/3 kivont gépek esete:

  Szerintem Dél-Korea,Japán mindenképp bevásárol, talán Ausztrália is venni fog több gépet. EU szinte kizárva ilyen gazdasági helyzetben, talán még GCC országok F-16-osokat. F-22,B-1 lenne érdekes a két távol-keletinek, de szerintem ezekből nem kapnak Kína meg Oroszország és elsősorban katonapolitikai okok miatt.
   
 12. joker

  joker Well-Known Member

  Belföldön civilek megfigyelésére nem hiszem, hogy Reapereket használnának, hanem a piacon kapható kisebb, butább, olcsóbb drónok százainak egyikét.
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Figyelsz te rám...? Akkor csak neked idézek a műből, ha már lusta vagy megkeresni.

  Ezek neked hol remek állapotúak? Gyak. az éppen esedékes mélyebb beavatkozás előtt szórták ki őket, hogy ne kelljen költeni rájuk többet. A hidegháború vége miatt sanszosan egyenes úton repültek volna az AMARC-ba az aktív állományból. Tovább...

  Most erre azt mondom, hogy cáfolj meg, ha tudsz. Hidd el, én próbáltam megkeresni a gépeket. Most akkor kérdezzem meg izraeli cimbijeimet a BMS4 fórumon? [fejvakarás]
   
 14. doca

  doca New Member

  Figyelj van egy csomó izraeli F-15 és azok valahogy odakerültek, Elta mellett nem nehéz modernizálni akár A változatú F-15-öt sem. A szomszédokhoz képest overkill kategória. Sz-A-nak is van ugyanannyi elviekben, de földi csapásmérésre nem alkalmasak ...
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dél-Korea nem tart rendszerben vadászváltozatot, csapásmérő F-15E alakulat leállításáról eddig nem hallottam. Ha van ilyen infód, akkor kérlek osztd meg velünk is.

  Még, ha ilyen lesz is leállított F-15E eladni dőreség lenne, mert irgalmatlanul sok repóra van még bennük főleg, hogy nemrég volt a hír, hogy 32k óráig reptetnék őket. Ott kezdődik, hogy az  F-15K egyes téren veri az USAF gépeket. (A jenki gépekben lehet, hogy van exporttilalom alá eső dolog, bár ezek kiszerelhetőek.) A GE hajtóműves F-15K táposabb, mint az jenki F-15E flotta, amiben legfejebb F100-PW-229 van, de egy részében még -220 hajtómű... Tehát miért is venne a RoKAF használt F-15E-t, mikor van neki 60 db zsírúj F-15K aminek SEAD képessége is van és az új gépekkel inhomogénabb lenne a flotta...? Semmi értelme. Szükségük sincs rá.

  Japán F-15J gépek újak, a legfiatalabb alig 15 éves, a legöregebbek is most érik el a 30-at. Csapásmérő változatuk nincs és politikai okokból kétlek, hogy ilyet rendszeresítenének vagy felmerülne eladása. Megintcsak miért kell használt F-15E - és miből? - amikor az F-35 nemrég győzött emlékeim szerint...

  Ausztrália semmilyen F-15 változatot nem rendszeresített soha, ellenben most vette Super Horneteket amit annyira csípnek, hogy F-35-ből lesz sanszosan kevesebb Super Hornetre alapoznak a köv 10 évben és Growlerra, mert az is lesz nekik. Mi  frászkarikának kellene nekik F-15E vagy F-15C/D...? Az F-15C/D-er ráadásul költeni kelle, mert a legfiatalabb is 25 éves, élettartamuk végefelé járnak a Golden Eagle program nélkül. A Super Hornet avionikája a legtöbb Sasnál korszerűbb több aspektusból is, pl minden auszi gépen van AESA radar. Tehát itt is várom kifejtését, hogy minek vennék és miből... Van már most is SH, lesz is SH és lesz F-35. Akkor minek F-15E...?

  Most komolyan, honnan jönnek ezek az elvetemült gondolatok...? Félelmetes, hogy egyseknél még most is ez a színvonal...
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen, vették őket. Pénzért. Jó drágák is voltak. Olvasd már el az F-15 írást, ha már egy évet dolgoztam rajta. De tényleg...
   
 17. therob

  therob Active Member

  Egyetértek <a title="Profile" href="http://htka.hu/forum/biztonsagpolitika/amerikai-egyesult-allamok/page-2/" rel="nofollow">molnibalage</a>-al az elvetemült gondolatokkal kapcsolatban. Ha valaki elolvassa a hírt amit feljebb linkeltem egy szó nem esik gépek eladásáról de még kivonásáról se (még). A repült órán fognak spórolni. Ennyire egyszerű.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <p align="left">Szeritnem most már tényleg lapozd fel az F-15 írást, de csak neked ismért...

   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én még azon a ponton maradtam, hogy az amik a "drogosnégereket" fogják UCAV-okkal vadászni. Olyat nem sok ország gyárt.
   
 20. joker

  joker Well-Known Member

  Akkor lépj tovább a következő pontra, ezeket max megfigyelésre fogják használni és nem valakinek a kiiktatására, uh nem lesz se Reaper se X-47B közöttük.
   

Ezen oldal megosztása