1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. gioo

  gioo Well-Known Member

  :D:D:D:D:D:Do_O
   
  zeal likes this.
 2. zztop

  zztop Well-Known Member

  Megtett egy igen fontos lépést annak érdekében, hogy felépüljön a mexikói határkerítés. Jól tette, van vér a pucájában. Egyrészt védi az országát, másrészt teljesíti egyik fontos, a választási kampányban tett ígéretét ..... Build the wall !
   
  zsolti, fip7, zolkas and 1 other person like this.
 3. Karak95

  Karak95 Active Member

  Igaz , és jó az összefoglaló , és amig az USA nevű magán cég a Federal Reserve-n keresztül a dollárt megtudja őrizni a fő nemzetközi fizetőeszközként ( Kissinger Saudi Arabia paktum ) addig a helyzete stabil . Ha a dollár egy lesz a többi között - akkor jön a Szovjetunió szerű összeomlás. Ezért is próbálkozik Kína a jüan nemzetközi fizetőeszköz szerepével.
   
  sandman and gergo55 like this.
 4. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Bonyolódik a mexikói határfal miatti vita

  Donald Trump amerikai elnök kész megvétózni a szövetségi parlament határozatát, ha ebben a törvényhozók elutasítják a pénteken bejelentett rendkívüli állapotot – hangoztatta Stephen Miller, az elnök tanácsadója vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.


  Az amerikai elnök pénteken aláírta a kormány finanszírozásáról szóló törvényt, amely azonban nem tartalmazza a déli határon építendő falra kért 5,7 milliárd dollárt, hanem csak egy 1,375 milliárdos összeget irányoz elő a határbiztonság erősítésére. Emiatt aztán Trump rendkívüli állapotot hirdetett ki annak érdekében, hogy a kongresszus megkerülésével előteremthesse a mexikói határra ígért fal megépítéséhez szükséges pénzt.

  “Teljesen nyilvánvaló, hogy az elnök meg fogja védeni a rendkívüli állapotról szóló döntést” – fogalmazott Miller, a műsorvezető kérdésére hozzátéve, hogy az elnök válaszát “előre borítékolja”.

  A főtanácsadó azzal érvelt, hogy az elnöknek joga van rendkívüli állapot kihirdetésére, és idézte a kongresszus által 1976-ban erről elfogadott törvényt. Szerinte az illegális bevándorlás problémája eleve megkívánja, hogy az elnök lépjen. “Ez fenyegetés országunkra nézve, és ha az elnök nem tudja megvédeni az országot, akkor nem tesz eleget a hivatali esküjében vállalt alkotmányos kötelezettségének” – mondta. Utalt arra, hogy az illegális migráció miatt évente amerikaiak ezrei vesztik életüket.

  Miller azonban Chris Wallace műsorvezető nógatására nem tudott példát mondani arra, hogy amerikai elnök azért hirdetett volna rendkívüli állapotot, hogy így jusson pénzhez, amelyet a kongresszus nem szavazott meg.

  Védelmébe vette az elnöki döntést Lindsay Graham dél-karolinai republikánus szenátor is. Graham a CBS televíziónak adott interjújában leszögezte: “amerikaiakat életét követelő kábítószerek, emberkereskedők özönlenek be, veszélyes a helyzet a határok mentén”.

  Alan Dershowitz neves ügyvéd ugyanakkor, akit jó ideje Donald Trump informális tanácsadójaként is számon tartanak, vasárnap egy rádiós műsorban téves döntésnek minősítette a rendkívüli állapot kihirdetését. Mint fogalmazott: rendkívüli állapotot hirtelen bekövetkező, rendkívüli helyzetekben szoktak kihirdetni. Álláspontja szerint döntésével Donald Trump megkerülte az alkotmányt, hiszen az alkotmány értelmében minden kiadást a képviselőháznak kell megszavaznia. Dershowitz szerint a Fehér Háznak hosszadalmas bírósági perekkel kell majd szembenéznie, de a végén az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi legfelsőbb bíróság hozza meg a döntést.

  Az első perkeresetet pénteken este a Közpolgár nevű liberális szervezet be is nyújtotta három dél-texasi birtokos és a Határmenti Audubon Társaság nevű civilszervezet nevében. Mindannyian azért perelnek, mert a tervezett határfal az ő birtokukon haladna keresztül, de ők nem járulnának hozzá ehhez.

  Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója szintén pénteken jelezte, hogy a déli állam pert indít a rendkívüli állapot miatt. Xavier Becerra, Kalifornia igazságügyi minisztere vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában közölte: nagyon rövid időn belül benyújtják a keresetüket egy szövetségi bíróságnál. “Felkészültünk erre, tudtuk, hogy valami ilyesmi fog történni, és a velünk egyetértő más tagállamokkal együtt készen állunk a perre” – fogalmazott Becerra, aki korábban demokrata párti képviselő volt a washingtoni képviselőházban. Hozzátette: más tagállamokkal együtt arra várnak, hogy megtudják, mely szövetségi programokat nyirbálnak meg annak érdekében, hogy a pénzt átcsoportosítsák a falépítésre és ezzel milyen károk érhetik az adott államokat.

  Patrick Shanahan, a Pentagon (védelmi minisztérium) ügyvezető minisztere azt mondta újságíróknak, hogy egyelőre nem döntött arról, vajon az amerikai-mexikói határon építendő fal katonailag szükséges-e, és erre a Pentagon mennyi pénzt költene. Egy neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztségviselő azonban azt mondta: Shanahan valószínűleg megadja a tárcától elvonni tervezett 3,6 milliárd dollárt.

  Forrás: MTI

  http://kitekinto.hu/2019/02/18/europan-kivul/bonyolodik-a-mexikoi-hatarfal-miatti-vita/168891/
   
  dragonette and fishbed like this.
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most olvasom hogy Trump Abevel jeloltette magat Nobel bekedijra Eszak Korea ugyeben. Csak azt nemertem hogy miert nem inkabb Kimet jelolik, o legalabb mashol nem bombazott le senkit sem.
   
  dragonette, zsolti and fip7 like this.
 6. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Amerika elvesztette történelme leghosszabb háborúját
  Így foglalta össze egyszer egy afganisztáni tálib parancsnok a nemzetközi haderő helyi kilátásait. A megállapítás azután átkerült a lifestyle coach-ok és sales-es workshopok bölcsességei közé, de végül 2019-re politikai valósággá vált:

  AMERIKÁNAK UGYANIS ÚGY, AHOGY VAN, ELEGE LETT AZ AFGANISZTÁNBA BELEÖLT 17 ÉVBŐL,

  az állandó majdnem-győzelmekből, az alig vállalható szövetségesekből, a stabilizációt gáncsoló pakisztáni, orosz és iráni cselszövésekből, a civil áldozatok miatti magyarázkodásból. Az afganisztáni intervenció hosszát tekintve már megelőzte a vietnami háborúban való amerikai részvételt (amit hagyományosan az első katonai tanácsadók 1955 novemberi kiküldetésétől a katonai akciók 1973 januári felfüggesztéséig számítanak), eddig 900 milliárd dollárt emésztett fel és Vietnamhoz képest kevés, de terméketlenségéhez képest sok, 2300 amerikai katona életébe került.

  A cikk folytatása itt:

  https://index.hu/kulfold/2019/02/18/afganisztan_talibok_usa_beketargyalas/
   
  Karak95 likes this.
 7. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én csak azt nem értem, hogy engem támadott a sok Japán meg Távol-Kelet szakértő összefogva, mikor leírtam hogy Japán a legjobb szolga a föld nevű bolygón, és a régi büszke szamuráj kultúrától oda jutottak mára hogy saját magát megalázva akár Elvis imitátorként is omegáskodik az elnökük ha kell, hogy ez nem így van, meg marha fasza büszke nép, rosszul látom.

  Gondoltam ha ennyire egybehangzó véleménye van Muldernek, meg a Japán expert Angelsoulnak, meghajlok és elengedem ezt a japó dolgot, csak igazuk lehet.
  Erre itt ez a hír megint...
   
  tindalos and antigonosz like this.
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Mert Trump összetartó, Kim meg kirekesztő. :D

  Amúgy Mundzsein érdemelné meg, mert ő tolja még Trump ellenére is a békülést és igazán csak ő ért el eredményeket. Persze vicces lett volna, ha Abe Mundzse-t jelöli. :D

  @zsolti : Japán meg van szállva. Kb annyira önnálló mint mi leszünk, ha lesz itt állandó amcsi támaszpont. Bár nemzeti szuverenitásról és magyar érdekképviseletről most is nehéz beszélni, amikor igazságtalanul szankciózunk olyanokat akikkel amúgy jóban vagyunk olyanok miatt és érdekében akik rühellenek minket, ezzel irgalmatlan pénzkiesést okozva a magyar gazdaságnak.
   
 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Én ezt úgy látom hogy:
  1. Mundzsein megérdemelné, igen.
  2. Japán a világ egyik vezető gazdasági hatalma, mi meg nem. Több gerincet várnék tőlük. Legalább annyit mint a németektől, akik amúgy szintén fejlődhetnének még.
   
  blitzkrieg likes this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Igen, csak telefonon nem akartam belemerülni a dolgokba. Vajon Kimmel együtt kapják majd? Vagy Asszad is jelölteti magát , netán Putyin? Végülis ha Trump lehet akkor ők legalább annyira nem?
   
 11. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Esetleg még Nethanjáhu, Erdogan, vagy a titkos jelöltem még surranópályán:

  Mohammad Bin Salman.
   
  blitzkrieg and antigonosz like this.
 12. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  [​IMG]
  Minszk ügyében? :)
   
  blitzkrieg likes this.
 13. comandante

  comandante Well-Known Member

  Merkel német kancellárnak ahogy alakul kisseb gondja is nagyobb lesz mint Minszki, ha az USA 25% védővámot vezet be az autókra és alkatrészekre. Nem csodálják ha ingáznia kezdene Moszkva és Kína között.
   
  blitzkrieg and antigonosz like this.
 14. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Igen ez a "béke"-nóbeldíj az utóbbi időben egy vicc lett. A legnagyobb gyilkosok vannak jelölve. Szerintem minimum követelmények közé kéne venni, hogy aki miatt akár 1 ember is meghalt közvetve, vagy közvetlenül, ne lehessen soha jelölt. Nagyhatalmi vezetők meg katonai parancsnokok keressenek más dicsőségeket, meg díjakat! Ennek pont a békéről kell szóljon, aki gyilkolászik az cseppet se békés.
   
  blitzkrieg, csibeszke and zsolti like this.
 15. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Rabok kiszabadítják a kocsiba zárt kisbabát miután az apa bent felejtette a kocsiban a kulcsot
   
 16. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/was...mogatast-a-kaliforniai-gyorsvasuttol-4827587/
  "A washingtoni kormányzat megvonja a kaliforniai gyorsvasút építéséhez nyújtott anyagi támogatást és visszaperli a már átutalt mintegy 2,5 milliárd dolláros összeget – jelentette be kedden este a szövetségi közlekedési minisztériumhoz tartozó szövetségi vasúti hivatal (FRA) vezetője...
  ...Gavin Newsom kaliforniai kormányzó és elődje gyorsvasutat akart létesíteni San Francisco és Los Angeles között, Newsom azonban a múlt héten bejelentette, hogy a vasútnak csak az egyik szakaszát fejezik be és a terv egészét felülvizsgálják.
  „Mellesleg nem áll szándékomban az erre a célra a szövetségi költségvetésből nekünk ítélt 3,5 milliárd dollárt visszaküldeni Donald Trumpnak” – hangoztatta a Kalifornia helyzetéről tartott évértékelő beszédében Newsom, aki ugyan csak januártól kormányzója az államnak, de korábban alkormányzóként valamennyi fejlesztési terv részese volt...
  ...Donald Trump elnök Twitter-bejegyzésben reagált. „A kudarcos kaliforniai gyorsvasút-terv, amely túllépte az eredeti költségvetését és világrekordot dönt, százszor drágább, mint a fal, amelyre oly nagy szükségünk van” – írta mikroblogjában az elnök, utalva az amerikai-mexikói határra tervezett falra.
  A kaliforniai kormányzó, aki demokrata párti politikus, válaszul közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta meg Donald Trumpot, hogy revansot akar venni Kalifornián, mert az állam – 15 másik tagállammal együtt – hétfőn este perkeresetet nyújtott be a Fehér Ház ellen a rendkívüli állapot kihirdetése miatt..."


  -A "nagy fejlett Amerika" nem képes egy gyorsvasutat építeni, míg a "fejletlen és elmaradott Kína" behálózza gyorsvasúti hálózattal egész Kínát.
  -Kalifornia az USA legnépesebb állama, mégis lényegében belebukik egy vasútprojektbe. (talán Kínát kellett volna felkérniük..- nyilvánvalóan egész Kaliforniát lehazaárulózták és eljárás alá vonták volna emiatt- merthogy az nemzetbiztonsági kockázat lett volna. Minimum.)

  -Kalifornia nemcsak beállt a Trump ellenességbe, de a Trump által kezdeményezett fal megépítését régóta támadja, és a szükségállapot bevezetésével ehhez forráshoz jutható Trump intézkedését vitatva azt perre viszi.
  -Erre mondhatni azt is, hogy úgy néz ki, Trump elkezdett "kicsinyeskedni".
  - De azzal, hogy Trump szükségállapotot hirdetett, gyakorlatilag megkerülte a kongresszust- ahol demokrata többség van, akiknek jelenleg egyik bástyájuk Kalifornia.
  - Ahol meg a nem spanyol fehérek kisebbségben vannak, (több helyen nem csak a spanyol ajkúakkal, de az ázsiaiakkal szemben is) és mivel az állam lassan lényegében többségében spanyol ajkúvá válik (meg egyes részeken kínaivá, vietnámivá...- akik a spanyol ajkúakkal viszonylag jól megférnek, bár ők is nagyrészt elszeparálják magukat városrészekbe), így a Demokraták számára a spanyol ajkúak törekvései életbevágóak, mert ha nem aszerint cselekszenek, akkor bukják Kaliforniát (meg gyakorlatilag az összes déli államot) , és soha az életbe ( már persze amíg az USA létezik még) nem lesz Demokrata kormányzás az USA-ban- de még Demokrata többség sem a kongresszusban
  -Ha a Demokrata Párt nem képviseli legalább részben a spanyol ajkúak (és a lényegében spanyol ajkúvá váló Déli államok ) érdekeit, akkor a spanyol ajkúak vagy saját pártot alapíthatnak, vagy csak simán lényegében kiszállhatnak a "nemzeti" politikából.
  - Ezt meg nyilvánvalóan nem akarják, mert a következő elnökválasztáson az egyik legnagyobb reménybeli szavazóbázisuk a nők, ... a spanyol ajkúak...
  - Ezéért vélhetően sok mindenre hajlandóak, hogy Trumppal és a republikánusokkal szembeszálljanak. (Viszont. Egy több milliárd dolláros gyorsvasúti beruházás elbaltázása+ még a tagállam több milliárdos visszafizetési kötelezettsége a szövetségi költségvetésbe akkora hiba, hogy azonnal ellensúlyozni kell valamivel. Amit jelenleg nem tudnak mással csinálni, mint visszamutogatással, hogy Trump bosszúból teszi a visszaigénylést. És még vélhetően igazuk is van. De a beruházást, ami a gazdaságuknak is jót tett volna, alapvetően ők szúrták el. )  - Trump nem engedheti meg magának, hogy a még nem spanyol (meg ázsiai) ajkú szavazókat elveszítse Kaliforniában (és az összes déli államban. Is)
  - Ugyanakkor meg + legalább lassítani akarja a térség el spanyol ajkúsodását.
  + Megígérte a Déli nem spanyol ajkú neki szavazó fehéreknek (is) azt a falat.
  -Tekintetbe véve, hogy Kaliforniában nagy területeken nem csak a spanyol ajkúak, de az ázsiaiak is többen vannak mint a nem spanyol ajkú fehérek, nem csoda hogy Trump nagyjából nem foglalkozik Kalifornia "érzékenységével".
  -Szép lassan már bármi előfordulhat Kaliforniában és Délen (és akkor még bele sem kezdtem a határon a falnál megjelenő Soroshoz is köthető szervezettségű spanyol ajkú tömegek kérdésköréhez. Meg Mexikó hozzáállásához..)

  Érdekes adalék mindehhez, hogy:
  -az USA hadseregének tiszti kara lényegében elsöprő többségében fehér (méghozzá leginkább nem spanyol ajkú fehér), de a legénységi állományban a nem spanyol ajkú fehérek kisebbségben vannak.Mondhatni, a hadsereg millió számra képezi ki a spanyol ajkúakat (tehát a déli államok -és köztük is kiemelkedő lélekszámú Kalifornia- több helyen már most is többségbe került spanyol ajkúit - meg a velük jól meglévő ázsiai... népességét)
  - Így - bár hivatalos statisztikákat erről nem találtam- mára vélhetően előállhatott az a helyzet, hogy nem csak a déli államokban, de vélhetően az USA egészében többen vannak/lehetnek a spanyol ajkú fegyveresen kiképzett harcképes emberek, mint az ugyanebbe a kategóriába eső nem spanyol ajkú fehérek.
  -(Ebből meg egy érdekes következtetés is levonható ebben az esetben- mégpedig, hogy a Demokrata párt férfi szavazóinak egy jelentős része az USA hadserege által kiképzett spanyol ajkú)

  - Viszont a déli államokban lévő Nemzeti Gárdákban meg a legénységi állományban is a hírek szerint elsöprő többségében vannak a nem spanyol ajkú fehérek.
  - És a határra Trump már a "balhé" kitörésekor a Nemzeti Gárdát vezényelte. (Nekik pedig van fegyverük, nem úgy mint a hadseregben kiképzett, de leszerelt helyi spanyol ajkúaknak)
   
  fip7, sandman, hunter85 and 1 other person like this.
 17. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Hmmm...annak nem feltétele a háború indítás?
   
 18. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20190...-eszrevetlenul-hatolhat-be-az-usaba-iden.html
  "Akár félmillió illegális bevándorló is sikeresen behatolhat az Egyesült Államok területére a legfrissebb kutatás szerint.
  Steven Korpits, a Princeton Policy Advisors tanácsadócég kutatója szerint 2019-ben valahol 260 ezer és fél millió között lesz azoknak az illegális migránsoknak a száma, akik észrevétlenül be tudnak hatolni az USA-ba, tehát anélkül, hogy a határőrségnek egyáltalán tudomása lenne róla és reagálni tudna.
  Kopits kutatásából kiderül, hogy tavaly körülbelül 400 ezer illegális bevándorló lépett be így az Egyesült Államokba, mivel a teljes migránstömeg „mindössze" 55-60 százalékát sikerült a határőröknek elfogniuk. Ezzel egy időben küzdenek minden lehetséges eszközzel Donald Trump politikai ellenfelei az amerikai elnök tervezett fala ellen a Mexikóval közös határon.
  Hogy mennyire erősödik az Amerikába irányuló migráció, azt jól jelzi, hogy januárban 48 ezer migránst fogtak el a hatóságok, míg két évvel korábban „csupán" 22 ezret.Ha marad ez a mértékű növekedés, a kutató szerint idén 600 ezer elfogott bevándorlóval lehet dolga az Egyesült Államoknak...
  ...És mivel Európához hasonlóan Amerikába sem az értelmiségiek migrálódnak, ez első sorban az olcsóbb munkaerőt alkalmazó szakmában nagy veszély, a munkáltató ugyanis nyilván azt fogja alkalmazni, aki kevesebbel is beéri ugyanazért a feladatért."


  Kissé hasonlít ez (is) egy invázióhoz.
   
  fip7, blitzkrieg and dragonette like this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  És természetesen:
  Hold the door!!! :p

   
  Pocok75 likes this.
 20. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  antigonosz and blitzkrieg like this.

Ezen oldal megosztása