1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. jani22

  jani22 Well-Known Member

 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  zeal likes this.
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/07/04/trump_katonai_parade_julius_4_egyesult_allamok/
  "Trump életre szóló katonai parádét ígér a nemzeti ünnepre
  Donald Trump katonai parádéval fogja feldobni a július 4-ei amerikai nemzeti ünnepet
  A Lincoln emlékműnél hatalmas show-t fogunk tartani, életre szóló élmény lesz - írta twitterén még szerdán.
  Aztán szerda délutánra megjelentek a műsor részeként felvonuló tankok a főváros, Washington utcáin, de nem volt mindenki elragadtatva, miután M2 Bradley harci járművektől.
  A BBC videóriportja több embert is megszólaltatott, egyikük arról beszél, hogy az utcán felvonultatott tankokról inkább a Szovjetunió jut eszébe, bár volt, aki azt mondta, hogy ha Észak-Koreának van katonai parádéja, akkor Amerikának miért nem lehetne. A CBS Newsnak nyilatkozott a hadsereg egyik ezredese is, aki elmondta, előre szóltak a lakosságnak, hogy ne pánikoljanak, ha tankokat látnak az utcákon.
  Az amerikai sajtó szerint várhatóan egyórás lesz a katonai parádé, melynek során harckocsik vonulnak majd fel, de B-2-es bombázók, F-35-ös és F-22-es vadászrepülők is részt vesznek a műsorban. Ez lesz amúgy a legdrágább ünneplés, amit Washingtonban tartanak, várhatóan 2,5 millió dollárra rúgnak majd a költségek. Ebben még nincsenek benne a katonai parádé kiadásai: a Reuters szerint erről a Fehér Ház egyelőre nem osztott meg információt, de megjegyzik, hogy egy Trump által tavaly elképzelt parádé 90 millióba került volna, a Pentagon rögtön vissza is dobta a tervet.
  A Washington Post cikke megjegyzi, hogy Trump még 2017-ben, a francia nemzeti ünnepen tartott katonai felvonuláson vett részt Párizsban, azóta szeretne egy hasonlót az Egyesült Államokban."
   
  fip7 and fishbed like this.
 4. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/07/04...ai_jobboldal_legbefolyasosabb_milliardosaval/
  A Quincy Intézet vélhetően
  • támogatni fogja az amerikai katonák kivonását Afganisztánból és Szíriából,
  • visszatérnének az iráni atomalkuba,
  • kevésbé konfrontatív politikát javasolnak majd Oroszországgal és Kínával szemben, és
  • befejeznék a rezsimváltást elősegíteni hivatott kampányokat Venezuelában és Kubában, emellett pedig
  • a védelmi kiadások jelentős megvágását javasolhatják majd.
   
 5. plushun

  plushun Well-Known Member

  Csak úgy halkan kérdezném. Egy kutató intézetnek mióta vannak elnöki jogkörei illetve, hogyan szeretné ezeket a pontokat megvalósítani, úgy, hogy ehhez semmilyen jogköre sincs? :rolleyes:
   
  borisz likes this.
 6. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Kérdezhetsz, de előtte el kellene olvasnod, hogy miről van szó. Elemző intézet, amelyik javaslatokat, tanulmányokat készít. Mint pl. a Századvég.....:rolleyes:
   
 7. plushun

  plushun Well-Known Member

  Elolvastam a kérdés feltevésem előtt és még mindig nem értem, hogy két magánszemély által finanszírozott kutató intézet milyen módszerrel akar külpolitikai tevékenységeket folytatni. Megpróbálni persze lehet, csak nem tudom mennyire fog eredményre vezetni. Egyébként meg tanulmányok készítéséről egy szó sem esik a cikkben.
  UI: A századvéget nem értem minek hoztad fel példának? Az egy kormány által finanszírozott társaság, ez meg elvileg egy "magán vállalkozás" ami nyilván nem Trump által támogatott.
   
 8. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Először is, egy elemző cégről van szó, amelyik nem folytat külpolitikai tevékenységet. (Látom, ezt nem érted.) Másrészt a Századvég csak most lóg a kormány emlőin (de nagyon), a Fidesz által alapított politikai elemző társaság (illetve alapítvány). Olvasd el a küldetésüket nyugodtan.
   
 9. plushun

  plushun Well-Known Member

  "A Quincy Intézet vélhetően
  • támogatni fogja az amerikai katonák kivonását Afganisztánból és Szíriából,
  • visszatérnének az iráni atomalkuba,
  • kevésbé konfrontatív politikát javasolnak majd Oroszországgal és Kínával szemben, és
  • befejeznék a rezsimváltást elősegíteni hivatott kampányokat Venezuelában és Kubában, emellett pedig
  • a védelmi kiadások jelentős megvágását javasolhatják majd."
  Ezek mindegyike kivétel nélkül mind külpolitikai tevékenység. Egyébként meg igazából mindegy is, mert komoly súlyuk nem nagyon lesz, függetlenül attól, hogy csak elemzéseket és/vagy véleményeket fogalmaznak meg, tekintettel arra, hogy odaát az ilyenekből elég sok van. Szóval az is lehet, hogy feleslegesen vitázunk a semmin :)
   
 10. megazez

  megazez Well-Known Member

  [​IMG]
  Így érthetőbb? :D (szponzorok stb..)
   
  fip7 and Pogány like this.
 11. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  @plushun Látom még mindig nem tudod értelmezni, mi a különbség az elemzés és javaslatok tétele, meg a külpolitikai tevékenység között. (Pedig a Századvég elég jó példa.) Nem baj, attól még felebarátomként szeretlek.:)
   
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/katonai-parade-es-ellentuntetes-zaszloegetessel-7085117/
  "FRANCIA MINTA ALAPJÁN TARTJÁK MEG MA WASHINGTONBAN A JÚLIUS 4-I NEMZETI ÜNNEPET
  ...Trump már tavaly megpróbált volna változtatni az Amerikában kialakult szokásokon, és meghonosítani Washingtonban a francia típusú katonai díszszemlét, ám terve meghiúsult. Mégpedig két okból: a kiadások elérték volna a százmillió dollárt, a lánctalpas haditechnika felvonultatása pedig – mint megállapították – tönkretette volna a főváros útjainak burkolatát.
  Az idei július 4-re – a függetlenség kikiáltásának 243. évfordulójára – már reálisabb tervek készültek. Becslések szerint tízmilliókból megoldható a parádé, a lánctalpas technikát pedig – a hivatalos megfogalmazás szerint – „statikus szemlére” teszik, azaz gurulni csak azok a járművek fognak a díszszemle során, amelyeknek gumiabroncsaik vannak...
  ...Emellett a National Mallon, a Capitoliumtól a Lincoln-emlékműig húzódó washingtoni parkban megjelenő tömegek megcsodálhatják majd az elnöki különgép, illetve helikopter, az Air Force One és a Marine One, valamint a világ legismertebb köteléke, a haditengerészet Kék angyalok repülőszázadának légi bemutatóját..."

  [​IMG]

  Ez így kissé nevetségesnek hangzik ("tréleren" vonulnak a lánctalpasok? - egy díszszemlén! Ráadásul, az a lánctalpas, ami a képen szerepel kissé ütött kopott. Mit is akarnak ezzel szemléltetni?)
   
 13. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Nyilvánvalóan azt, hogy nem elég a lé a seregre, még köllene költeni egy kicsit.
   
 14. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Gondolom drága az aszfalt.
   
 15. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Boldog július 4-ét mindenkinek ;)
  [​IMG]
   
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Julius 5-e milyen nep unnepe?
   
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Az USA-ban a legfontosabb külpolitikai döntéshozó a Külkapcsolatok tanácsa nevú háborus uszító társulat.
  Magáncég, annak idején Cecil Rhodes alapította, névleg az angol érdekek amerikai köztudatban való jobb érvényesítése végett. Valójában a Rothschild bankház érdekében. Akiknek a kifutója volt, a kölcsönükbl kezdte a háborút is, a bányászatot is.
  A célját Foreign Council el is érte, 1913-ban megalakult a FED.
  Hát ha a FC beleszólhat mindenbe, más társaságok miért is ne?
   
  zeal likes this.
 18. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Azt, amit mindenki más. Hogy nem annyira ütődőttek, hogy a felvonulás kezdőpontjáig szétbasszák az utat a lánctalpakkal. Mindenki így csinálja. Csak eddig nen láttál a színfalak mögé.
  Azután az is lehet, hogy nem hozzák, hanem viszik, mert bedöglött. Ilyen is előfordulhat. Én megvártam volna a helyedben a felvonulás képeit, ott vajon lábon megy-e.
   
 19. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Nem biztos, hogy az aszfaltra ráengedik a lánctalpasokat, mert hiába gumibetétes a lánctalp, azért előfordul, hogy végigkaristolja az aszfaltot, ami után meg lehet javítani. És a fehér-ház körül kínosan ügyelnek, hogy szép legyen az aszfalt felülete. Trump-ot ígyis ekézik a költségek miatt, mit kapna, ha még aszfaltot is kéne újítani. (Az oroszoknál ilyen gond nincs, mert az bazaltköves téren zajlik, na meg szarnak rá ha felkarcolódik, majd kicserélik, ott nem hisztiznek ennyire a parádék miatt az újságírók, meg az ellenzék.)
   
 20. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Skulls&Bones?
  :D
   
  gergo55 and zeal like this.

Ezen oldal megosztása