1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Ha valoban igy lesz, erdekes lesz, hogy kiall-e az EU mellette? Ha igen, akkor pedig milyen formaban.
   
  zsolti, Pogány and haubagoi like this.
 2. emel

  emel Well-Known Member

  Nem tudom mennyire legenda és mennyire valóság, de úgy kb. tizen-X éve a neten keringő hírek szerint a kínaiak állítólag egyszer már elkövettek ennél nagyobb "felségsértést" is. Bejelentkeztek az USA megfelelő hivatalában, hogy felvásárolnák a Boston-városi kikötőt!! A szabad verseny állítólagos hívei persze páros lábbal küldték el őket, de azért utánanéztek az akkori kínai pénzügyi helyzetnek és kiderült, hogy ezt IS (más egyéb pénzes projektek mellett!!) simán ki tudták volna fizetni!! Ebből kiindulva nem tarthatott sokáig kikockázni, hogy ekkora pénzügyi lehetőségek birtokában mire lesznek képesek a ferdeszeműek ha csóróbb és elhagyatott térségekben szereznek befolyást a pénzükkel - és lám, mi történik manapság pl. Afrikában meg a DK-Ázsiai tengereken?!! Nagyjából ezután kezdett az USA külpolitikája hangsúlyosabban Ázsia és a Csendes-óceán térsége felé fordulni ...
   
  fip7, Magor Zoltán, zsolti and 3 others like this.
 3. plushun

  plushun Well-Known Member

  Szerintem meg inkább bunkó üzletember stílusuk lett, ami abból jön, hogy az elnök egy üzletember és ennek szellemében irányítja országát.
   
  Pogány likes this.
 4. torsen

  torsen Well-Known Member

  Vagy eljátszva a gondolattal, a kínai kommunista párt elvtársi szeretete jeléül felajánl pár milliárd dollárt a legatyásodott Kubának, cserébe gy kisebb földdarabért Guantanamo szomszédságában....
   
  zsolti and hunter85 like this.
 5. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A dánok betrollkodhattak volna, hogy területcsere Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island államokra + egy rakás pénz mert ezek alatt ugye már nincs ásványkincs meg hát területileg is kissebbek. Csak hogy érezzék az amcsik mennyit érnek. :D
   
  fip7, tindalos, szuvorov and 7 others like this.
 6. torsen

  torsen Well-Known Member

  Ráadásul még bunkó is...
   
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Csak pár gondolat Grönland kapcsán.

  Az USA államadóssága 22 ezer milliárd dollár felett van.
  Kína lazán kifizethetne 100 milliárd dollár felett bármikor - bármiért, amit nagyon akar.
  Oroszország költségvetése szufficites.

  A Spitzbergák Grönlandtól kb 500 km-re van. Nem igazán köztudott, hogy bár a Spitzbergák Norvégiához tartozik hivatalosan, de a szuverenitása erősen korlátozott, és a sziget demilitarizált- a sziget egy része pedig gyakorlatilag Oroszország fennhatósága alatt áll. Elméletileg két orosz település van- gyakorlatilag az egyik, Barentsburg (a Svaldbarg szigetek második legnagyobb települése) , egy működő kisváros, a másik, Pyramiden, az év nagy részében elhagyatott. Egy hosszú ideig tartó pangás után Barentsburg ismét fejlődik, (és beindult a turisztika)
  Barentsburgban van bánya (szállítanak Európába is onnan szenet), kikötő, orosz tudományos központ, geofozikai laboratórium... Tehát gyakorlatilag egy komplett orosz civil (minimum) előörs - Ami többek közt egy kereskedelmi tengeri útvonal fontos része is lehet. Grönland felé is. Ami iránt meg Kína (is) érdeklődik.
   
  zsolti, gergo55, Pogány and 5 others like this.
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Vagy Oroszország Ukrajnára? Magyarország meg Erdélyre?
   
  Pogány and dragonette like this.
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Hát igen, ezt kérdeztem én is a nagy sakktábla topikban. Talán ez a legérdekesebb kérdés. Kiáll-e az EU egy tagállamának területi megcsonkítása ellen?
  És ha nem, akkor mennyit ér az EU?
   
  yangwenli, zsolti and dragonette like this.
 10. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Azért kíváncsi lennék, Erdély mennyibe kerülne, de tényleg. Elméletileg, csupán az összegre.
   
  KoviUbi and dragonette like this.
 11. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Kérdezzük meg Bukaresttől? :D Úgyis mínuszban vannak, hátha jól jönne nekik egy kis költségvetés kiegészítés. Trump is pont ezzel érvel Dániánál.
   
  dragonette likes this.
 12. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Milyen területi megcsonkítás? Grönland? Ha eladnák az megcsonkítás? Vagy mar az usa hadsereggel akar bevonulni oda?
   
 13. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Igen, szeretném ha felhívnád Iohannist, mennyi az annyi? :D
   
  fip7, KoviUbi, Pogány and 2 others like this.
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Olyan területi megcsonkítás, hogy Dánia világosan megmondta, hogy nem eladó, az USA meg nem érti, hogy mint jelent az, hogy nem eladó.
  Trump pár napja még azt mondta, hogy nem Gröndland a legnagyobb prioritás, és nem erről tárgyaltak volna Dániában, ehhez képest most meg erre (az elutasításra) hivatkozva mondta le a dániai útját Trump.
  Ennek elég világos, hogy csak csúnya vége lehet.
   
  dragonette likes this.
 15. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Amerikai légibázis már van ott a nagy szigeten.
   
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Tudom. Teljesen nyilvánvaló, hogy az USA erővel le fogja nyúlni Grönlandot. Dánia meg csak hápoghat. Trump ezzel az EU-ra is ütést mér, pont a Brexit után. (EU impotens, nem tudja megvédeni a tagállamát)
   
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Egyébként a legszebb az egészben az, hogy Anglia pont azért Brexitel, hogy részt vehessen az Északi-sarkért menő küzdelemben. Kanada révén Anglia már így is az Északi-sark majd felére tarthatna igényt, az oroszok meg a másik felére.
  Kb. 8 évvel ezelőtt fejtettem először ki, hogy Angliának ki kellene lépnie az EU-ból (akkor még ezt nem hívták Brexitnek, mivel ekkor még a Brexit szó nem létezett) és felesbe meg kellene egyezniük az oroszokkal az Északi-sark felosztásában. Az USA meg majd csak lesne, mert ő Alaszka révén csak egy kis részére tarthatna igényt az Északi-sarknak.
  Erre tessék, Trumpli átlátta a tervet, és gyorsan korrigálni próbál Grönland révén. Úgyhogy a tippem az, hogy katonai erővel el fogja venni Grönlandot Dániától, de ennek hatására London Északi Uniót szervez a Nordic Council tagállamaiból (ld. alább, Dánia is tagja!), hogy versenybe szálljon az USA és Oroszország ellen az Északi-sark birtokláséért. (Nah, elmondtam, miről szól a Brexit ;) )

  [​IMG]
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Council
   
 18. megazez

  megazez Well-Known Member

  Amerika egyértelműen nagyobb szeletet akar az északi sarkból mint amennyit Alaszkával tud szerezni, a légibázistól még nem az övé.
   
 19. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Na ezt nem is állítottam.
   
 20. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ugyan, ha Kína mint "near artic" ország igényt tart az ásványkincsekre akkor akár mi is bejelentkezhetünk egy szeletre. Btw Grönland lehet előbb lesz független mielőtt Dánia eladhatná. A kínaiak nagyon támogatnák ezt a függetlenséget.
   
  gergo55 likes this.

Ezen oldal megosztása