1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 14..

 1. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Nem ráalkudott, mert semmilyen összeget nem mondott. Szimplán kijelentett vmit, amit nem tudott hová tenni senki. Se jogilag, se politikailag. Pont ezért kellett volna titokban tartania és aztán váratlanul felvetnie a dánoknak és leginkább az inuitoknak. Politikailag amatőr húzás volt.
   
  gergo55 likes this.
 2. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 3. FilcTroll

  FilcTroll Well-Known Member

  Ugyanaz az érzésem a Grönland-vitával kapcsolatban, mint amikor a brit parlament újra meg újra megtárgyalta a brexit feltételeket, miután az EU már lezárta a tárgyalásokat, és mindenki elment a falig. Itt is van egy hivatalos, végleges álláspont, de azért Trump még passzírozza a székletet. Eleve nem áll össze sehogy, hogy ekkora horderejű témát hogy a fenében lehet a twitteren intézni. Azt gondolná az ember, hogy erre való a profi diplomaták sokasága, akik a gumitalpúak és a külügy analízisei alapján végigviszik a témát az ország érdekeinek megfelelően -- és a nyilvánosság már csak akkor értesül az egészről, amikor célegyenesben van a deal.
   
  haubagoi likes this.
 4. Python

  Python Well-Known Member

  Katonai szempontból stratégiai fontosságú, valamint gazdasági haszonnal kecsegtető befektetés lenne Grönland megvásárlása az USA-nak. Az olvadó Északi-sarkkör nyersanyagkincseiért óriási a versenyfutás a világ nagyhatalmainak részvételével.
  Ezért akarja nagyon Trump Grönlandot
   
 5. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem hiszem, szimplan csak provokalt, es erre fel is ultek neki.
   
 6. megazez

  megazez Well-Known Member

  Fennek likes this.
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/08/23/trump_gazdasagi_haborut_hirdetett_kina_ellen/
  "Trump megint gazdasági háborút hirdetett Kína ellen
  Hazaköltözésre szólította fel Kínából az amerikai cégeket Donald Trump elnök, miután Peking az amerikai büntetővámokra válaszul 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vetett kipótvámot, és ismét hatályba léptette az amerikai gépjárművekre vonatkozó 25, valamint a járműalkatrészekre vonatkozó 5 százalékos pótvámokat. A kínai kormány vám- és adóügyekért felelős bizottsága összesen 5078 féle amerikai árucikkre vetett ki pótvámot válaszul Trump augusztus 1-jén bejelentett új büntetővámjaira.
  A kereskedelmi háborúskodás logikája szerint a lépésre válaszul Amerikától is ellencsapások várhatók. (Arról, hogy miért folytat hosszabb ideje kereskedelmi háborút a két gazdasági óriás és ez miért fenyegeti recesszióval a világgazdaságot, többek között itt írtunk.)
  Semmi szükségünk Kínára, és - őszintén szólva - sokkal jobban állnánk nélkülük. Azt a hatalmas összegű pénzt, amit Kína az Egyesült Államokból csinált és lopott, évről évre, évtizedekig, meg kell állítani, és meg is lesz állítva- írta ki a Twitterre az elnök.
  "A nagyszerű amerikai cégeinket ezért felszólítom, hogy azonnal kezdjék el keresni Kína alternatíváját, többek között hozzák HAZA a vállalkozásaikat, és gyártsák a termékeiket az USA-ban" - tette hozzá.
  Trumpnak nincs jogköre semmilyen cég hazarendelésére,
  az amerikai kereskedelmi kamara válaszul "folyamatos, konstruktív tárgyalásokat" javasolt az elnöknek, hogy a két gazdasági szuperhatalom megállapodásra jusson. Ugyanakkor a vámháború elmérgesedése miatt a Kínába települt amerikai vállalatokat érzékeny veszteségek érhetik, akárcsak az olyan cégeket, amelyek nagy mennyiségben exportálnak árucikkeket Kínába.  A teljesség igénye nélkül pár gondolat.

  Tegyük fel hogy "hazaviszik" a cégek a vállalkozásukat az amerikai cégek.
  Nyilvánvalóan fel kell majd építeni a gyártási infrastruktúrát majd az USA-ban. Ez önmagában hatalmas pénz lesz a cégeknek. Az építkezések az USA-ban némileg felpörgethetik majd a gazdaságot, és ezt majd az USA kommunikálja is. Nyilvánvalóan fel kell majd venniük helyi munkaerőt, ez meg javít is majd a foglalkoztatási statisztikákon. Ezt is kommunikálja majd a kormány.
  Csakhogy nagyjából ennyi lesz a pozitívum. A cégeknek nyilvánvalóan kell fizetniük majd az átköltözést, az új gyártási kapacitás felépítését, és aztán majd ezután folyamatosan a sokkal magasabb munkabért.
  Jó esetben. Mert ugye a Kínában dolgozó cégek kisebb mértékben a külföldi tulajdonosé. Tehát a gyártási kapacitás hazavitele nem lesz egyszerű.
  Ezután nyilvánvalóan az USA-ba "hazaköltöző" cégek el fogják veszíteni a Kínai az Ázsiai, és vélhetően a legtöbb- ha nem az összes- külföldi piacukat. Már csak a hatalmas távolság miatt is. Meg mert Kína boldog lesz, hogy az eddig külföldi segítséggel kiépített gyártási struktúrája- és az abból származó haszon- ezután csakis az övék lesz...

  -Az USA-ba "hazaköltöző" cégek tehát elvesztenek egy teljesen kiépített gyártási kapacitást, amely közel van a leghatalmasabb piacukhoz.
  -Kapnak egy teljesen kiépített gyártási infrastruktúrával, alsó hangon csak a viszonylag közelben 3 milliárdos piaccal rendelkező konkurenciát (amit ők építettek ki )- tehát elveszítik azonnal a világ népességének majd felével rendelkező piacot.
  -Ugyanakkor nagy harcban kell majd lenniük Kínával a több mint fél milliárdos Európai piacért.
  -Azt mondanám, gyakorlatilag gyors ütemben el fogják veszíteni a már egyébként sem jelentős Afrikai piacukat.Ami ennél is jobban fog fájni nekik, hogy Kína (és Oroszország) már most is nagy ütemben veszi át a kitermelést, épít ki infrastruktúrákat... Ezután ez a folyamat elég gyorsan felgyorsulhat. És (ezen nem fognak segíteni az USA bázisok sem érdemben- ellenben nagymértékben ellehetetlenülhetnek majd)
  - Mondhatnánk hogy ott lesz még nekik Közép és Dél-Amerika. Csakhogy Egyrészt már legyengültek eddigre az USA-ba "hazaköltöző" cégek, másrészt meg emiatt , meg az eddigi folyamatok miatt is Kína és Oroszország még jobban megerősödhet itt is.
  - Mindezen túl ott van az a probléma, hogy az USA-nak mérhetetlenül elavult a belföldi szárazföldi szállítási infrastruktúrája. Kínában egy cég olcsón el tudta/tudja juttatni a termékét a hatalmas közeli piacra/ piacokra(Kínában mindenképpen- de ugyebár már épül(nek) a selyemút (ak) ) ezért a helyi (USA) és közeli (Kanada, Közép és Dél Amerika) piacokra is drágább, tehát gazdaságtalanabb lesz eljuttatni a termékeit (márpedig szárazföldön máshová nem tudja )


  Gyakorlatilag az USA valóban profitálni fog abból, hogy visszaépít valamit az önként leépített gyártási kapacitásából, és növeli a foglalkoztatottságot. Mondhatnánk (megint, mert erről korábban rengeteget írtunk) hogy az orosz receptet próbálják meg. Csakhogy Oroszország amikor ezt tette, már alig volt piaca, de volt rengeteg könnyen elérhető piaci kapacitása (Európa, teljes Ázsia - benne Kína és India... és nem utolsó sorban az Eurázsiai Unió ugyebár) és korábbi kapcsolatai felélesztése miatt Közép és Dél-Amerika, Afrika.
  Az USA-nak viszont nagyrészt marad Kanada meg Mexikó- és szárazföldön csak Mexikón keresztül Közép és Dél Amerika. Ahol a szó átvitt és szó átvitt és szó szerinti értelmében meg kell majd küzdenie ( a mostaninál sokkal jobban ) a mostaninál is jobban megerősödő Kínával (és Oroszországgal) az ottani piacokért (is)
  Az USA-nak még egy Eurázsiai Uniója sem lesz (Csak Kanada- ami meg felveti az USA-hoz való "csatlakozása esélyét. A Grönlandi felvetés/kvázi fenyegetés hullám után ez pedig már egy valós lehetőség)

  Mindeközben ott van az USA-nak a hatalmas hadi potenciálja. Lényegében szétszórva az egész bolygón.
  Csakhogy kereskedelmileg részben maga szorítja ki magát a piacokról- nagyrészt lényegében elhagyva azokat. Miközben a hadibázis (/ a diplomácia támogatása") gondolkodás és potenciál lényegében pontosan a kereskedelmi politikai háttér és "befolyás""biztosítására (tehát a hatalom biztosítására) van kiépítve.Ami azt jelenti, hogy az USA ott lesz még (valameddig) ezeken a helyeken, miközben az adott régiókban kereskedelmileg (is) nagyrészt már kiszorulhat.
  Tekintetbe véve az USA eddigi történetét, és a mára már példátlannak mondható héja befolyást, ebből sajnos bármi lehet.
   
 8. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Grönland pont nem olyan mint egy lakatlan sziget. Magasfokú autonómiával rendelkezik nem lehet csak úgy fű alatt cserélgetni egy fehér lóért.
  55000 ember él ott, nyilván tartanának előtte egy népszavazást 2019-et írunk. Ez nem a 19. század ahol Alaszkát vagy Lousianát a helyiek megkérdezése nélkül vásárolták.

  Nekem első gondolatom az volt hogy 51. államnak venné Trump hogy növelje a republikánus többséget. A másik északi állam Alaszka is repi.
  Puerto Ricoval és Washington DC-vel is az a legnagyobb baj a republikánusok száméra hogy demokrata szavazókat hozna.
  Bár ahogy láttam Grönland vezetése baloldali. Amúgy az Egyesült Államok területe nem nőtt 1945 óta, amikor pár japán szigetet a Csendes-óceánon megtartott. Azóta csak váltak ki belőle független országok. Legutóbb Palau 1994-ben.
   
 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Nem feltetlen az USA ba valo visszakoltozes az egyetlen megoldas. Vannak mas regiok meg ahol megoldhato akar azsiaban idiaban vagy eppen latin/del amaerikaban. Ez kolcsonosen fajdalmas mindket oldalnak de kozeptavon megis az USA jon ki belole jobban. Kina nem csak gyarakat de piacot is veszit es know how-t. Az USA is veszit piacokat de megszunik erositeni a potencialis ellenfelet.
   
 10. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Egy demokratikus Indiába vagy Indonéziába tőkebefektetést végezni kevesebb biztonságpolitikai kockázattal jár mint egy kommunista állam iparát élénkíteni.
   
 11. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Na de akkor mi volt az értelme az egésznek? Gumicsont?
   
 12. Roni

  Roni Well-Known Member

  A carl zeiss is kiakart menni régebben Indiába de nem volt megfelelő szaktudásuk az ottaniaknak .
   
  Fennek likes this.
 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ez a trumpi terv csak egy totális hidegháborúval működik együtt. Valószínűleg ennek az előkészítése folyik.
  A világ újra 2 vagy 3 félre lesz osztva. Mindenki a saját csatlósaival kereskedik.
  @haubagoi meg mindjárt elmondja hol húzódnak a határok :)
   
  haubagoi and Roni like this.
 14. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A FOXXCON nak nem kell szaktudas. Betanitott kulimunka. Biorobot.
   
 15. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Tobb oka is lehet de a tenylegeset most igy melo kozben en innet Magyarorszagrol ki nem talalom. Peldaul Kinai peldat kovetve izmozik es teremt feszultseget a nekik szinten szomszedos gronlandi gazdasagi regikoban (Dania megis mit tudna tenni azert a lakatlan szigetert ami akkora kb mint az egesz EU?), baxtatja az EU egyik kisebb de jelentos tagjat az eddigi EU politikajanak megfeleloen. Kiengesztelteti magat a szokasos modszere altal, mivel jelenleg o (Usa) van megsertve a danok altal, tehat a danoknak vagy erte kell szavazni vagy venni valamit tole. Megsertette korabban akar a szinfalak mogott is az uj dan vezetes valamelyik prominens tagja ezert izmozik most vica verza. Igy figyelmezteti Oroszorszagot es Kinat hogy Gronland az o korbepisilt teruletuk. Nemet vagy orosz politikajaval lesz esetleg meg kapcsolatos. Nem ugy alakult valami alairni valo a daniai latogatasaval kapcsolatban ezert erre lehet fogni miert nem megy el.
   
  megazez and Schurrer like this.
 16. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem gondolom hogy Trump mero trollkodasbol ket csirkeszarny ragcsalas kozt onhatalmulag ilyeneken gondolkodna mint ez a Gronland megvetel. Nem hiszem azt sem hogy atmenne a biztonsagi szuron mielott felkerul a twitterre ha elozetesen nem hagytak volna jova.
   
  haubagoi and megazez like this.
 17. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az SAP-nak sajnos lett eleg hindu szamitogep betyarja. Zuhan is a szinvonal de nagyon naluk, erzekelhetoen. El is kezdtunk szepen mas alternativ megoldasokat keresni az egyes feladatokra. Mindezt ugy hogy a vilag egyik legnagyobb multicege vagyunk, szoval nem a mi sok IT-s, meg maintenanc exem faxom emberunkon mulik.
   
  Roni likes this.
 18. megazez

  megazez Well-Known Member

  Krím vs Koszovó na hol is volt népszavazás?
   
  Fennek likes this.
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Zuhan? Onnan? Hova? Már 10 éve is szar volt. Csak a megvesztegetéseik miatt jutottak be cégekhez. Abban profik.
   
  antigonosz likes this.
 20. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Rengeteg dolog lehet emögött a Grönland megvásárlása mögött, Trumpot előszeretettel állítja be a média egy hülyének, de sose a jelentéktelen embereket szokták támadni. A politikáját is azért támadják mert rövidtávon fáj, de egy birodalom nem gondolkodhat úgy hogy csak fél meg egy évet néz előre mert akkor nagyon hamar megszűnik birodalomnak lenni, csak ugye a legtöbb ember nem képes távolabb látni csak nagyon rövid időre és max a következő lépésig.

  Illetve ne feledjük hogy egy üzletemberről beszélünk, ki az a hülye aki a legjobb ajánlatát teszi meg elsőnek és nem egy olyant ami felháborítóan rossz? ha elsőre olyan ajánlatot teszel ami már szinte neked is rossz akkor hova tudsz engedni a későbbiekben ?
   

Ezen oldal megosztása