Ilyenkor mi van?
Oroszok Az Igazság Oldalán
Az amerikai Columbia Egyetem elkezdte törölni a zsidó professzorok belépőit. Az intézkedés elsőként az izraeli tudós Shai Davidai-t érintette, akinek megtiltották a belépést az egyetemre. A professzor elmondása szerint az operatív igazgató közölte vele: "Nem léphet be, mert nem tudjuk...t.me
Bonyolult ez a hír szerintem, ha leszedjük róla a mindenféle mázat.
Négy szereplőt látok:
- diákok
- egyetem
- professzor
- közigazgatás
A egyetem már kicsit felemás. Az az érv, hogy nem tudják garantálni a biztoságát... végülis... logikus. Csak ugye kérdés, hogy mit tesznek a helyzet változásáért. Ha semmit, akkor az is felmerül az emberben, hogy csak össze vissza hazudoznak. Mert az egyetemnek konkrétan feladata lenne, hogy megfelelő mederbe terelje ezt a vitát. Feladata lenne, hogy kultúrált, gondolkozni és összetett véleményt alkotni képes diákokat neveljen. Itt valami azért nem teljesen kerek. A kártya deaktiválása pedig konkrétan ellenkezik azzal, hogy az egyetem korrekten jár el.
A professzor sem teljesen hófehér. A zsidó származás/vallás nem kellene számítson egyáltalán. Az, hogy izraeli állampolgárságú... igazából az sem kellene számítson. Na de, az már nagyon számít, hogyan kommunikál. És a professzortól nem az jött, hogy érti a felvetett problémákat, beszélni kell róluk és meg kell keresni az optimális megoldást. A professzortól az jött, hogy vigyázzanak a zsidók, mert itt kérem veszély van.
A legnagyobb bűnös ebben a helyzetben pedig a közigazgatás, amelynek nagyon keményen oda kellene szólnia az amerikai alkotmány védelmében. Mert ezek az apró dolgok halmozódnak fel odáig, hogy az szólásszabadság gyakorlatilag megszűnik.
Body shaming helyett most color shaming, religion shaming, origin shaming, meg mindenfajta más shaming van, amelyek semmivel sem jobbak, mint az eredeti shamingek, csak most épp az a divatos.
Szerintem konkrétan ez az USA legnagyobb kihívása a jövőben. Hogyan adjunk egy működő, közös értékrendet úgy, hogy évtizedekig arra neveltük a népet, hogy az értékrend nem fontos, csak saját magára gondoljon, mindenki más véleménye kuka.