[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 771
7 008
113
Ezek nem himi humi kórboncnokok,szerinted kockára tennék a szakmai hitelességeuket,azzal,hogy nem az igazi okokat hozzák nyilvánosságra.
Ez úgy mondod, mintha nem lenne tele a világ korrupt politikussal, kilóra megvett szakértővel, propagandista újságíróval, lobbista orvossal vagy 'támogatott' egyetemi tanárral. 'Szakmai hitelesség', ne röhögtess már királyfi.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 561
80 919
113
Valami ilyesmi lehet:
Vigyük, vigyük... De hol a kulcs? És az autót mégse lehet bedobni a hátsó ülésre és elhajtani vele, meg van benne egy csomó azonosítható dolog, a lopásgátlókról nem is szólva. Ájj, ez sokkal macerásabb, mint eltenni egy laptopot, menjünk át inkább az apple store-ba. És ha már ellopni nem lehet, gyújtsuk fel, mert az milyen cool, és ezzel is megmutatjuk, hogy nem viccelünk!
Akkor most éhséglázadás, kaja miatt, mert nincs, vagy csak simán bűnözők, és a PC média megmagyarázza? :)
 
  • Tetszik
Reactions: Ooorky

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
1968 óta nem voltak ekkora zavargások az Egyesült Államokban, ezt most már tényként lehet kijelenteni. 1968-ban Martin Luther King Jr. meggyilkolása és a vietnámi háború elleni tüntetések álltak össze egy sorozattá, összesen 115 városban voltak megmozdulások. Ez az időszak volt a Fekete Párducok időszaka is. Ekkor történt, hogy Richard Nixon a törvényesség és rend kettős jelszavával előzte meg 500 ezer szavazattal demokrata riválisát, Lyndon Johnson alelnökét, Hubert Humphreyt – miközben a szavazatok 13,5 százalékát vitte el George Wallace, korábban demokrata, rasszista nézeteiről ismert független jelölt.
A mostani zavargások nem tudhatóak le önmagában azzal, hogy egy rendőr gyakorlatilag kivégezte George Floydot, akinek a nyakán 8 perc 46 másodpercig térdelt, és aki ezalatt 16-szor mondta el, hogy nem kap levegőt. (Mint kiderült, ez bevett gyakorlat volt a minneapolisi rendőrségnél. A rendőrt később három társával együtt leszerelték, és előző pénteken már őrizetbe is vették emberölés vádjával.) Eric Garnert, szintén afroamerikai férfit 2014-ben ugyanígy ölte meg a rendőrség, még Barack Obama időszaka alatt. Ekkor kapott erőre a már 2012 óta létező #BlackLivesMatter mozgalom is, ekkortól kezdve számoltak be egyre többen rendőri brutalitásról vagy amúgy jóravaló állampolgárok indokolatlan rasszizmusáról. Ám ilyen méretű tüntetéshullám nem volt, pedig pontosan ugyanez történt akkor is. Az, hogy ez a mostani mégis miért lett több, mint az elmúlt 50 évben bármikor korábban, legalább két okra vezethető vissza. Az egyik az, hogy Amerikában még tart a járvány: már nem tombol, nem vesztik el naponta ezrek az életüket, ám így is több, mint napi ezren halnak meg. Emellett itt van a világon a legtöbb regisztrált fertőzött, és több, mint 100 ezer halott – könnyen lehet, hogy még az Egyesült Államok első világháborús veszteségénél is nagyobb lesz az elhunytak végső száma. Emiatt jelentős mértékű kijárási korlátozások vannak érvényben több hónapja, bár ezeket, ahogy Magyarországon is, elkezdték enyhíteni, de a korlátozások megmaradtak. Ebből fakadóan a járványra ráépült egy gazdasági válság is; május 21-i állapot szerint már közel 40 milliónyi amerikai veszítette el az állását az elmúlt két és fél hónap alatt. Ez hatalmas szám, a 2008-as világválság alatti 2,6 millió munkahely elveszítése a közelében sincs ennek. Ez egy összeomló társadalom képét vetíti előre. Az állam által adott 1200 dolláros segélyek egy része is közüzemi számlák kiegyenlítésére ment el, ami nem meglepő, hiszen az amerikaiak jelentős részének (egy felmérés szerint 53 százalékuknak) nem volt több hónapra elegendő megtakarítása, nekik nagyjából mostanra merültek ki a tartalékaik – mind pszichikailag, mint anyagilag. Nem véletlen, hogy Trump elnök ösztönösen ellenezte a kijárási korlátozásokat, kevésbé tartott a fertőzés terjedésétől, mint a gazdasági visszaeséstől. Emiatt késve hozták meg a korlátozó döntéseket, így aztán a fertőzöttek és halottak száma is magasabb, és a gazdasági visszaesés is jelentősebb lett. (Egy tanulmány, melyet a Columbia Egyetem adott ki, és amelyet az elnök azonnal álhírnek nevezett, mutatott rá erre másfél hete.) Az egészségügyi válságból fakad a gazdasági válság, abból pedig a szociális válság.
Ez nem tüntetéssorozat, ez éhséglázadás

Eddig azt se tudtam, hogy éhínség van arra...
:)
..
Magyar Hang-ék is értenek a hamis interpretációhoz.
..
Nekem meg az 'államcsínykísérlet' szó ugrott be.
 
  • Tetszik
Reactions: Shektor11

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Most jobb lett volna, ha a könyvesboltokat is felgyújtották volna?

Te mire cserélnél el szívesebben pár kiló kenyeret: könyvre vagy cipőre?

A kepeken a fosztogatok nem megelhetesi fosztogatok, nezd meg a cipojuket, ruhajukat. Nem a homeless reteg fosztogat, hanem azok, akiknek ez a rutinszeru eletvitele. Eddig is betortek, loptak, most kihasznaljak a helyzetet. Nem kenyerre kell nekik a penz, egyaltalan nem eheznek. Ha ehseglazadas volna, mar elokerultek volna erre utalo tablak, de eddig szinte csak a BLM es a Cant breath a jellemzo. Mennyire lehet jellemzo, hogy az ehseglazado a talalomra akarmilyen meretben fosztogatott Prada vagy Gucci cuccokra a sajat kornyezeteben talal currens vevot? Ha ehseglazadas volna, hidd el vinnek az alapelelmiszert mint a cukrot :D mert azt meg tudjak enni azonnal.
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
Nincs. Nem mentegetem őket, csak próbálom megérteni mit miért tesznek. És erre kérlek titeket is.

Úgy látom, hogy a középosztálybeliek, "polgárok" számára sokaknak érthetetlen a szegényebb sorsú embertársaik világa. Egy polgár szeret abban hinni, hogy ő jobb, különlegesebb, ő "nem olyan".

Én próbálom megérteni ezeket az embereket, de nem mentem fel őket a tetteik alól. Lehet, hogy ez a megértés részemről azért is van, mert munkás-paraszt származású vagyok... amolyan 1.5 generációs értelmiségi. Még nem kerültem túl messzire a néptől ahhoz, hogy ne értsem többé őket...
Basszus én meg már azt hittem, hogy azért akarod kimosdatni az antifát és átlagos dolgozó fehéreknek beállítani az anarchista barmokat, mert olykor te is a szélsőballal szimpatizálsz...
A tüntetőkkel szimpatizálni és a fosztogatókat (gyilkosokat?) mentegetni nem ugyanaz. :rolleyes:
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3 and szegcsab

Horizon

Well-Known Member
2019. február 27.
1 771
7 008
113
De hiszen a toxikológiai jelentés még csak hetek múlva lesz meg,honnan tudod,hogy a szerencsétlen drogok hatása alatt állt.Akik a független boncolást végezték elég nagy nevek a szakmában, nem fogják a szakmai hitelességüket veszélyeztetni azzal,hogy nem mondanak igazat a halál okát illetően.
Kilóra szedte az amfetamint és az ópiátokat:
The report also found that other significant factors included his underlying health conditions - Mr. Floyd suffered from heart disease - and that he also exhibited “fentanyl intoxication” and “recent methamphetamine use.”
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Eddig azt se tudtam, hogy éhínség van arra...
:)
..
Magyar Hang-ék is értenek a hamis interpretációhoz.
..
Nekem meg az 'államcsínykísérlet' szó ugrott be.

Pedig van. Pár éve jártam Kaliforniában és még annyi nyomorult, őrült hajléktalant sehol nem láttam addig előtte, mint ott. Még Budapesten is kevesebb van.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Speciel egy hatvankilós rendőr is meg tudta volna fojtani nyakbatérdeléssel azt az izmos fekát. Az ember nem rovar, nincs külső váza, az artériák és légcsövek elérhetőek.

Annak a rendőrnek egyszerűen nem volt agya. Valószínűleg fel se fogta mit csinál.

Vagyis inkább pontosan tudta, hogy mit csinál...
:(
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Akkor most éhséglázadás, kaja miatt, mert nincs, vagy csak simán bűnözők, és a PC média megmagyarázza? :)

Perifériára szorult tömeg, akik egyik napról a másikra élnek nagyjából, és állandóan elégedetlenek. Nem kell nekik sok, hogy bűnözővé váljanak, normál esetben még igyekeznek a határon maradni (kisebb stiklik), de ha alkalom adódik, mert lehet szerezni egy csomó értékes holmit úgy, hogy nagy eséllyel soha nem kapják el érte, megteszik. És persze szeretnek törni-zúzni, amolyan dühkezelési terápia részeként :) Ezt látjuk most.
Amúgy érdemes belenézni a Shameless című sorozatba, amely bár fehér családról szól, és persze túl érdekesek egy átlagcsaládhoz képest, de pont ez a réteg van benne, amely most kint tombol.
 
  • Tetszik
Reactions: haubagoi

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Nincs. Nem mentegetem őket, csak próbálom megérteni mit miért tesznek. És erre kérlek titeket is.

Úgy látom, hogy a középosztálybeliek, "polgárok" számára sokaknak érthetetlen a szegényebb sorsú embertársaik világa. Egy polgár szeret abban hinni, hogy ő jobb, különlegesebb, ő "nem olyan".

Én próbálom megérteni ezeket az embereket, de nem mentem fel őket a tetteik alól. Lehet, hogy ez a megértés részemről azért is van, mert munkás-paraszt származású vagyok... amolyan 1.5 generációs értelmiségi. Még nem kerültem túl messzire a néptől ahhoz, hogy ne értsem többé őket...

Az anyagi helyzet nem jogosít fel mások tulajdonának sem ellopására pláne nem értelmetlen rongálására, sem a boltosok, vagy mások elleni erőszakra, nem jó irány, ha ezt magyarázni kell.
Gondolod, hogy más mindenki aranykanállal a szájában született és azóta is azt szopogatja? Ennyi erővel mondhatom, hogy én meg teszen fel elsőgenerációs "értelmiségi" vagyok, de alapvetően nem öltönyös-városi értelmiségi életet élek, akkor most azért mert nem találok erre felmentést akkor "messzire kerültem a néptől"? Hogy van ez? :)
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
De hiszen a toxikológiai jelentés még csak hetek múlva lesz meg,honnan tudod,hogy a szerencsétlen drogok hatása alatt állt.Akik a független boncolást végezték elég nagy nevek a szakmában, nem fogják a szakmai hitelességüket veszélyeztetni azzal,hogy nem mondanak igazat a halál okát illetően.

Valami lehetett benne, ettől függetlenül. Lapozz vissza, linkeltem az egyik térfigyelő kamera felvételét. Látszik. Nyilvánvaló.
 
T

Törölt tag 008

Guest
Elkeseredés, düh.......
Az imperialista nagytőkések álltal kisemmizett proletárok akik az éhezéstől és a jogfosztottságtól elkeseredett dühükben az elnyomást szimbolizáló nagytőkés jelképek ellen fordultak?
Sima kommunista/tolvaj csürhe.

Ráadásul egy drága kocsit csak olyannak adhatnák el, aki gazdag, van sok pénze....
Francokat, nyírségbe egy szines TVért kapsz egy Golfot. Szerinted a bontók miért vannak tele alkatrésszel?
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
De hiszen a toxikológiai jelentés még csak hetek múlva lesz meg,honnan tudod,hogy a szerencsétlen drogok hatása alatt állt.Akik a független boncolást végezték elég nagy nevek a szakmában, nem fogják a szakmai hitelességüket veszélyeztetni azzal,hogy nem mondanak igazat a halál okát illetően.

Hat nezd meg a felveteleket az elejetol. Csorikam ugy ment, mint aki a.) vagy nagyon reszeg b.) be van anyagozva. Nem volt tiszta az tuti. Es ahogy a kollega mondta, nagyon erdekes, hogy csak egyetlen egy szakerto van a rendorgyilkossagos esetekre... Vagy csak egy van aki hajlando egyertelmuen a rendorseget terhelo nyilatkozatot tenni? tenyleg nincs ott senki mas, akinek lehet hinni? Csak az az egyetlenegy, aki az osszes medializalt negergyilkossagba szakert? Szamomra mindket fel reszerol hiteltelen a szakertoi velemeny...
 
  • Tetszik
Reactions: b4l4g3 and zeal

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 295
10 524
113
Az anyagi helyzet nem jogosít fel mások tulajdonának sem ellopására pláne nem értelmetlen rongálására, sem a boltosok, vagy mások elleni erőszakra, nem jó irány, ha ezt magyarázni kell.
Gondolod, hogy más mindenki aranykanállal a szájában született és azóta is azt szopogatja? Ennyi erővel mondhatom, hogy én meg teszen fel elsőgenerációs "értelmiségi" vagyok, de alapvetően nem öltönyös-városi értelmiségi életet élek, akkor most azért mert nem találok erre felmentést akkor "messzire kerültem a néptől"? Hogy van ez? :)

Szerintem Bagoly nem felmenti őket, hanem csak az okokat kapirgálja. Természetesen nem tolerálható ez a viselkedés, legalábbis nem civilizált emberhez méltó. Ugyanakkor megérteni meg kell a mozgatórugókat, sőt, igazából a politikai vezetésnek is erre kellene törekedni, mert amíg nem értik mi miért történik, addig újratermeli magát a probléma.
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 781
25 331
113
Pedig van. Pár éve jártam Kaliforniában és még annyi nyomorult, őrült hajléktalant sehol nem láttam addig előtte, mint ott. Még Budapesten is kevesebb van.

Én azt értem, hogy vannak éhes emberek, meg hajléktalanok, de azért éhínséget meg éhséglázadást ne lássunk bele. Ez nem az!
Egy éhezéstől elcsigázott, legyengült ember nem tud randalírozni, törni-zúzni.
..
Adott egy politikailag feszült helyzet, megtörtént sajnos, ami megtörtént, és most mindenki beszállt a saját zsetonjaival egy fordulóra.
Megy a zavarosba halászás, ahogy kell...
..
Zuckerberg miért nem az éhezőknek adott 10 millió $-t?
Ki lehetett volna stafírozni a los angelesi hajléktalanokat eddig is, ha akarta volna!
..
Kár emögé nemes ideológiát képzelni, mert az az ami itt nyomokban sincsen.
Ha felégetik és gallyra vágják a nagyvárosaikat, akkor már csak a vidék marad. Na akkor indul a buli majd rendesen.
Most még lehet óberkedni, meg fosztogatni, de ha ez hetekig, netán hónapokig így megy, csak még több munkanélküli lesz.
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 875
11 153
113
Szerintem Bagoly nem felmenti őket, hanem csak az okokat kapirgálja. Természetesen nem tolerálható ez a viselkedés, legalábbis nem civilizált emberhez méltó. Ugyanakkor megérteni meg kell a mozgatórugókat, sőt, igazából a politikai vezetésnek is erre kellene törekedni, mert amíg nem értik mi miért történik, addig újratermeli magát a probléma.

De miert mindig a niggerek? Olnek meg fehereket, hispanokat, azsiaiakat is, de sosincs ebbol lazadas, fosztogatas. En azt nem ertem miert CSAK a fekete elet szamit?

es ha mar ide lukadtam ki...

aj9ABr0_700bwp.webp
 
T

Törölt tag 2361

Guest
Ne állítsátok már be az USA-t úgy mintha akkora szegénység lenne. Szimplán hatalmas a csőcselék aránya a népességen belül. Forintba átszámolva több 100.000-et érő ruházatban fosztogatnak. Meg gyulytogatnak, a legújabb Iphone-nal a kézben. Biztos nincs mit enniük se már. Hagyjuk a süket dumát. Pláne hogy pl a new york-i polgármester lánya biztos éhezik, meg a koxos csávók is, meg a dollármiliomos youtuber és csapata is. Csupa zörgőcsontú éhező.
Mindenkinek van vesztenivalója, csak ezek arra számítanak, nem lesznek számon kérve. nem szorulnának rá. Csak kapzsik és morálisan meg erkölcsileg egy nagy nullák.
Ezzel besározzák a megemlékezésnek az alanyát is.
A felsorolt kontinenseken meg nem jellemző még Afrikában sem az ilyen jellegű fosztogatások. Általában előbb lőnek, vagy tényleges harc történik, és közben-utána jönnek elő a patkányok fosztogatni. Itt viszont békeidőben. Hatalmas különbség. Itthon a tüntetésekkor érdekes módon nem törtek be kirakatokat meg rabolták ki fél Pestet az elmúlt 80 évben pedig volt sok tüntetés, és forradalom is.

azert ne tegyunk ugyse hogy az amcsiknal nincs egy olyan reteg ami a szegenyseg kuszoben vagy joval az alatt el.

most mindegy hogy en nem akarok dolgozni fele nigger vagy hasonlo, vagy dolgozni akarok de nem akarnak munkat adni mert nigeger/sarga/stb vagyok (ezek a legproblemasabbak), vagy feher/nigger/sarga drogos/alkos aki elbaszta az eletet es most kint maszkal az utcan hogy osszeguberaljon egynapi kaja/pia/drog adagot...

tisztan lehet latni a tunteteseken ki kicsoda.
gazdagok nincsenek vagy csak szarnak a netten nagyszajjal, kozeposztaly nuku vagy szorakozasbol setal egyet es huzz haza mert felti az eletet meg holnap dolgozni is kell..

aki tuntet nappal annak 80% nyugotnak mondhato tunteto.

az igazi balfaszok este jonnek elo, azok gyujtanak/lopnak es mostma olnek is...

ha lenne ott esz, ami nincs akor a nyugos tuntetoket nyugton kellene hagyni, nem szetloni gumilovedekkel meg stb es ezek par nap mulva lenyugodnanak (minden erdekeseg 3 napig tart). igy meg ottlesznek meg sokaig.

a problemas kiseb reszit meg szetkurni egy este alatt, lenne par halot meg par ezer bortonbe es fajront.

ezek meg mit csinalnak?

a nyugassabakat bantjak a ahogy ti hivjatok csocselek legnagyobb reszet meg nem is bantjak mert veszelyes odamenni amikor garazdalkodnak..

mindha a rendorseg/hatalom direkt akarja hogy ez minnel tovabb tartjon es mindel durvabb legyen.


na igy kell a csocseleket letartoztatni...aztan meg itt mergelodik fel forum mert a amcsi rendoroket kritizalom.

 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Az anyagi helyzet nem jogosít fel mások tulajdonának sem ellopására pláne nem értelmetlen rongálására, sem a boltosok, vagy mások elleni erőszakra, nem jó irány, ha ezt magyarázni kell.
Gondolod, hogy más mindenki aranykanállal a szájában született és azóta is azt szopogatja? Ennyi erővel mondhatom, hogy én meg teszen fel elsőgenerációs "értelmiségi" vagyok, de alapvetően nem öltönyös-városi értelmiségi életet élek, akkor most azért mert nem találok erre felmentést akkor "messzire kerültem a néptől"? Hogy van ez? :)

Nem jogosít fel lopásra, persze. Csak ezek a tömegek nem maguktól lettek ilyenek, hanem azért, mert a kapitalista versenyben lecsúsztak. Embertelen maga a rendszer, amely ide juttatja az emberek tömegeit!
Csak persze ezt azok nehezen érthetik meg, akik még - még! - elég jól állnak a versenyben, ezért szeretnék, ha a verseny fennmaradna és mások is betartanák a verseny szabályait.