[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Jelenleg Kína gazdasági stratégiája a jüan alacsony szinten tartása a dollárhoz viszonyítva, gyakorlatilag egy pénzszivattyúként működnek a nyugati irányba. Emellett felvásárolják a forrásokat.

USA-ban először hátrányba került a reálgazdaság több területén Japánnal,Tajvannal,Németországgal,Olaszországgal és Dél-Koreával szemben, ezért kell most hitelen élnie. Ezt a társadalom hamis illúziói okozták. Pénzt keresni értékteremtés nélkül, spekulatívan.

Ez pont annak az ellenkezője, ami Amerikát olyannyira a  magasba röpítette a múltban vagyis a gyakorlatiasságuk. Szerencséjükre ők nyomtatják a pénzt(FED corporation), így csak a drágulást tapasztalhatjuk szerte a világban, ami az n.-edik QE következménye, magyarul nyomtatják a pénzt orrba-szájba.

Ha nem vágnak vagy emelnek adót, akkor hiperinfláció fog bekövetkezni. Mivel a reálgazdaságban fokozatosan lemaradnak, a kamatterheik növekednek exponenciálisan, így nem nehéz kitalálni, hogy mi fog következni.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Az 50 b felett US adósság amit Monte emlegetett tényleg létező, de abban benne van tényleg a magán és minden egyéb tartozás. A megtakarítás szép és jó, de soha nem volt divat egybe visszafizetni adósságokat, arra ott voltak mindig is a részletek, így a kamat a lényeg. Nem hiszem, hogy nem játszottak egyesek Monopolyval. Nem túl bonyolult.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Kedves Olvasók, ez itt már keményen nem haditechnikai vonatkozású társalgás, ezért kérlek Titeket, hogy fáradjatok át az általatok beszéltekhez tartozó témába (alább) és ezt a topikot hagyjuk meg a címében szereplő eszköznek. Köszönöm.

http://htka.hu/kerekasztal/tema/amerikai-egyesult-allamok/
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
thrilling:

http://www.usdebtclock.org/

Fade baba -> U.S total debt amit Montezuma törzsfőnök mondott
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
Beszélgetés az alábbi topikból ide irányítva:

http://htka.hu/kerekasztal/tema/b-3-lrs-b/#post-44150
 

AIM-120

Member
Szerkesztőségi tag
2011. március 5.
62
0
6
Fade:

Innen származik a hír: http://www.flightglobal.com/news/articles/usaf-committed-to-new-bomber-despite-declining-budgets-380966/

Tudom, hogy sok esetben az angol nyelvű oldalak sem megbízhatóak, de én eddig a FlightGlobal-ban nem csalódtam nagyon nagyot. A 10%-os évi csökkentésről:

"If the Congressional sequestration were to be enacted, it would automatically cut US defence outlays immediately by about 10% every year for 10 years."

Szerintem elég egyértelmű. Ha nem, és mégis én voltam hülye, akkor kérlek, fejtsd ki, hogy miért.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Szerintem katonailag nem fogják legyőzni az USA-t, általában a birodalmak a saját súlyuk alatt rogytak meg lásd.: SZU. Ezzel egy időben a szakadár régiók függetlenedhetnek, akár külső segítséggel is a központtól. Pl. Ukrajna (nyugati helyesléssel) Moszkvától, míg Amerikában pl. déli államok jelenleg is erővel vannak bent tartva Washington D.C akoljában. Texas & Luisana adja az olajuk 1/3-át, ráadásul gazdaságilag nagyon erős régió, teljesen önellátó és komoly hadiipara is van. Ők tökéletes párhuzam szerintem Moszkva-Kijevre.

A jövőt senki nem tudhatja, ezért csak lehetséges forgatókönyveket vázolunk. A mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Egyetértek doca-val. Ha mondjuk Kínának vagy az oroszoknak van olyan tervük, hogy átvegyék az USA helyét, gyanítom megvárják míg szép lassan magától összeomlik. Bár statisztikát vagy neves közgazdászt nem tudok idézni, de tény, hogy elég sokszor szóba kerül, hogy nem fenékig tejfel ott az élet. Gondolom nem írkálnának róla, ha nem így lenne. A háborúsdi komolytalan ellenféllel sem megy örökké, magánvélemény, hogy a levest ők főzték a Közel-Keleten és főzik is amíg lehet, csak hogy betartsanak az oroszoknak vagy épp Kínának, másrészt, hogy a saját befolyásuk tovább növekedjen. Elvégre, a vasat addig kell ütni amíg meleg.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/01/14/megmenthetjuk-amerikat-a-csodtol/

Ez a cikk talán inkább hatásvadász, mint komoly felhívás. Ennek ellenére nálam sikeresen kiverte a biztosítékot.
 
M

molnibalage

Guest
44154 said:
Fade: Innen származik a hír: http://www.flightglobal.com/news/articles/usaf-committed-to-new-bomber-despite-declining-budgets-380966/ Tudom, hogy sok esetben az angol nyelvű oldalak sem megbízhatóak, de én eddig a FlightGlobal-ban nem csalódtam nagyon nagyot. A 10%-os évi csökkentésről: “If the Congressional sequestration were to be enacted, it would automatically cut US defence outlays immediately by about 10% every year for 10 years.” Szerintem elég egyértelmű. Ha nem, és mégis én voltam hülye, akkor kérlek, fejtsd ki, hogy miért.

Nem te voltál a hülye, de mai összeghez képest 1/3-ból a mai létszám bérért sem tudnád kifizetni úgy, hogy egész nap az állomány csak fogpiszkálót hegyez, mert technikai felszerélsre 0 dollár jut. A mostanihoz képest 80%-os összeg is azt jelenti, hogy minden nehézfegyverzetből ~-15-20%. Tehát ez alsó hangon -1, de inkább -2 db hordozó és kísérete, termérdek repülőalakulat minden fegyvernemnél megy a levesebe. Kirúgsz egy rakás embert és nem csak "bokorugrókat, hanem adott esetben a fejlesztési programokban magasan kvalifikált mérnököket is. Fejlesztési programokat cakk-pakk törölnek, a civil szektornál is elbocsátás lesz.

Egyszerűen teljes képtelenség a minden évben 10%-os vágás. Aki ilyen hülyeséget kitalál és hisz benne, azt az elmeosztályon kell kezelni véleményem szerint vagy elzavarni a francba a végrehajtó hatalom környékéről, ha véletlenül ott tanyázna. Ha 10 év alatt -20%-ot elérik úgy, hogy komoly képességcsökkenés minőségileg nem, csak mennyiségileg lesz, az is nagy szám lenne.

Viszonyításképpen, mennyit is vontak ki a magyar felsőktatásból és mennyit terveznek? Milyen drámai hatása is lett és lenne? Mitől lenne ez másképp más ágazatnál, ahol van egy minimum összeg, amit el kell költeni, hogy egyszerűen az infrastuktúra ne rohadjon szét? Lásd s SZU összeomlását. Gyakorlatilag évek alatt kis híján atomjaira esett szét amire nem volt pénz úgy, hogy a nagy részéra szartak, és még az igazán értékes dolgokra is alig jutott.

Nem érdekel, hogy milyen szaklap vagy akárki bizonygatja ezt. Nagy emberek is mondtak már állatságokat és fogalmaztak meg idióta célokat ez az. Megvalósítható? Persze. Csak mindezután maradna ~4 db CVN és a világ nagy részén megszűnne a jenki katonai jelenlét, a hazai bázisok nagy részét is be kellene zárni, stb. Ott keződik, hogy egyáltalán mit csinálnának a leállított fegyverzettel? Ki és miből finanszírozná a konverválást? Mert egy nuki hajót nem hagyhatsz csak úgy magára... Hány atomtengó és CVN van...? Eh... Atomfegyvereknél dettó ua.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Fade!

Ne szállj ki, ez lenne a hülyeség!

Fogalmam sincs, hogy melyik közgazdász mond igazat, melyik téved és melyik manipulál esetleg. Egyszerű józan paraszti ésszel én azt látom, hogy az USA egy olyan "cég" (elnézését, sánta hasonlat jön), aki a működését hitelekből finanszírozza, de az előre kalkulált bevétel mindig kevesebb, így utólag újabb hitelek kellenek. Ugyanakkor a "cég" nem termel annyi profitot, ami rentábilissé tenni a vállalkozást. Mégis működik. Ez hogy lehet?

Szerintem erre egy logikus válasz létezik: az USA nevű "államcéggel" tartatják fent a saját  "magáncég" jelleggel működő hatalmukat. Ezeket nyugodtan nevezhetjük globális vagy multinacionális trösztöknek.

Azaz a nyereséget kimegy, a buktát meg vitetik a fejőstehénnel (USA állam + lakosság), akivel emellett egy jó vastagon felfegyverzett haderőt is fenntartatnak, hogy a "bukta" minél hatékonyabban szétosztható legyen az "alvállalkozók" illetve "beszállítók" (azaz a világ többi része) torkán.

Disszonanciát érzek az USA, mint demokratikus állam és az USA tulajdonú vagy érdekeltségű korporációk globálisérdekei között.

Magyarul az, ami naggyá és dinamikussá tette Amerikát, az mostanra a továbblépés gátjává vált, mivel túlnőttek magán az államon, így a globális játéktérben a hagyományos állami/nemzeti érdekek képvislete mellett megjelent egy új hatalmi tényező, amely adott esetben nem kötődik egyetlen nemzethez/államhoz sem, vagy egyszerre több, akár ellenérdekű országhoz is kapcsolódik!

Ez alapjaiban írja felül a klasszikus geopolitika korábban "kőbe vésett"-nek hitt tételeit.

Az USA-n belül szerintem a legfelsőbb szinten a törés valahol itt következhetett be: szembe kerülnek azok, akik az USA-t féltik azokkal, akik a világhatalmukat féltik. És itt mi gátolja meg őket abban, hogy akár az USA-t is beáldozva a maguk érdekei szerint rendezzék a kérdést a globális grundon, miután övék a világ legerősebb verőlegényei?

Nos, így így képzelem a helyzetet (a nagy összeesküvést), gazdasági diagramokkal és táblázatokkal igaziból semmit sem tudok kezdeni. Úgyis azt mutatják, amit akarnak, csak a "szűrőfeltételeket" kell jól beállítani.

Doca:

Az USA-t katonailag legyőzni csak a Föld nevű bolygó egyidejű kiírtásával lehetséges. Az USA-hoz mérhető egykori katonai szuperhatalom a "legeslegújabbkori" kutatásaim szerint nem háborúval, hanem gazdasági/társadalmi módszerekkel, belülről bomlasztva győzetett le. A recept: a társadalmat állítsd szembe az államot működtető gazdasági rendszerrel.

Mivel most az ellenpólust képviselő ab ovo demokráciáról beszélünk, így a belső felbomláson túl én látok egy másik lehetséges jövőképet is, de ez nem lesz igazán  demokratikus. Vagy demokratikus marad, de huszonöt év múlva a fiatal és már szavazó lakosság fele nem európai gyökerekkel és kötődéssel bír majd.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
Fade

“Javítsd ki, ha tévedek, de az USA, mint állam az éves költségvetésének egy jelentős részét eleve gigászi hitelekből finanszírozza. Így nézve az a 7%”

"Rosszul. Ez a gigászi hitel az a 7%. ezt hívjuk magyarul ÁHT hiánynak."
Rosszul tudod, mert NEM! Az ÁHT nem egyenlő a hitelek törlesztésével. A két dolognak annyi köze van csak egymáshoz, hogy az ÁHT-t hitelből finanszírozzák. De az ÁHT nem a lejáró adósság mértéke.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
továbbra is várnám aim-120tól a linket.... írjak neki egy mailt evvel kapcsolatban?
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"Rosszul tudod, mert NEM! Az ÁHT nem egyenlő a hitelek törlesztésével."

Csakhogy én ilyet nem mondtam.
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
611
113
44174 said:
továbbra is várnám aim-120tól a linket…. írjak neki egy mailt evvel kapcsolatban?

Itt megtalálod: http://htka.hu/kerekasztal/tema/amerikai-egyesult-allamok/#post-44154
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Molni:

Amit felvetettél teljesen ésszerű és gyakorlatilag így is van. Az USA hadiipara ezer szállal kötődik a civil gazdasági szféra kutatás-fejlesztési vagy gyártási/termelési ágazataihoz. Az USA katonai költségvetése azért (is) nagyon magas, mert a katonai csúcstechnikát gyártó cégek döntő része nem állami tulajdonú. Márpedig a vállalkozókat meg kell fizetni, hiszen rengeteg munkahelyet (fogyasztót és elégedett polgárt) jelent. Ez pedig kampánypénzt is jelent egyben azoknak, akik azért elég jól meg vannak fizetve, mint USA közszolga.

A jelenlegi világválság egy olyan folyamat eredménye, amely során a növekvő profit érdekében a mesterségesen túlkínálat jött létre, amely "elfogyasztásához" hiteleket nyújtottak. Ez egy újabb időszakra átmeneti megoldást kínál(t), de előbb utóbb az erőforrások és piaci felvevőképességek korlátai miatt ez a pazarló civilizáció kifekszik.

Miután eszméletlen pénzeket ölnek évtizedek óta a nagyhatalmak a fegyverkezésbe, így komoly gond lenne, ha kitörne az általános világbéke. A hatalmas munkanélküliségen túl további gond lenne, hogy a fel nem használt fegyver voltaképpen halott tőke. Csak áll benne a pénz.

Ugyanakkor, mint tárgyi eszközt közvetlen haszonszerzésre (háborúra, új hazai és külföldi megrendelésekre, stb.) - szükség esetén fel lehet használni. De egy ponton túl a mai termelékenységi kapacitás már nem használható ki rentábilisan, mert senki sem fog hetente új mobilt, havonta új tévét és évente új tankot vagy repülőt venni.
 
M

molnibalage

Guest
A bérekkel együtt a teljes katonai költségvetés soha nem volt 8-10% felett a HH legzordabb időszakában sem az USA-ban... Tehát ebből fizetik a legutolsó takarítót és a legutolsó csavart is a fejlesztések során, nincs továbbgyűrűzés...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
mz: állam != cég innen én nem is tudom nagyon értelmezni amit írsz.

"Vagy demokratikus marad, de huszonöt év múlva a fiatal és már szavazó lakosság fele nem európai gyökerekkel és kötődéssel bír majd."

Ehez a részhez hozzá szólnék. Kultúrálisan a Spanyol ajkúak nagyja európai/keresztény gyökerekkel rendelkezik. Általánosságban talán az egyik legkeresztényebb része USnek. Ráadásul akikel én beszéltem, ünnepségeken kint láttam azokok ahogy én láttam mind keményen hazafiak voltak, olyan igaz good citizen.

Annyira fura, ott ezzekkel a szavakkal mennyit dicsérnek pl a gyerekeket akik nem tudnak rendesen angolul de büszke, hogy US állampolgár és lengeti a zászlót. Ehez képest magyarra se merem fordítani mert közröhely lesz itt belölle.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
aim-120: Nem a fordtás korrekt.

Egyszerűen a fiscal clif ~mindent vág mint a fünyíró. US áht hiánya mondjuk 8%. Azaz egy ilyen fiscal clifes 10% esetén az ami büdzsé már +2%ban van.

Érdemes utánaolvasni 2 verzió van most. 10év alatt 500b$ vagy 987b$al vágnak, azaz átlagban évi 50-98b$al. Csakhogy itt legyen jelenleg US ~600b$ költ amblokk erre ebből jön ez le.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Már decemberben 5%-ot mondtak jövő évre csak hadi kiadások tekintetében, abból lett január elejére 8%, most már 10% körül járnak, de úgyis megtudjuk februárban(ekkor jön az újabb fiscal cliff), addig csak nyomtatás van, akkorra kell eldönteniük, hogy adót emelnek és/vagy kiadást csökkentenek még emellett. (már nagyon úgy tűnik mindkettő lehetséges forgatókönyv)

Az egész ÁHT hiánnyal az a baj, hogy az egy növekvő szám, mivel a hitelek kummulálódnak és ezek kamatterhei szumma emelkedést mutatnak. Ez az egész nyugati világon egyforma problémát jelent és nem csak az USA-ban.

A következményei:

-egyre több üzlet köttetik más valutában(nem dollár), így a dollár kezdi tartalékvaluta szerepét elveszteni, egy gazdaságilag több pólusú világ jöhet így létre

- a nyugati világon a lakosság 95%-nak érezhető életszínvonalbeli változása