[BIZTPOL] Amerikai Egyesült Államok, Kanada

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Ha a védelmi tárca 8%-ot kap évente és azt 10%-al vágják akkor az nem plusz 2% hanem -7,2% az államháztartást nézve. De persze lehet én vagyok hülye a matekhoz...
 
M

molnibalage

Guest
44192 said:
Ha a védelmi tárca 8%-ot kap évente és azt 10%-al vágják akkor az nem plusz 2% hanem -7,2% az államháztartást nézve. De persze lehet én vagyok hülye a matekhoz…

A bibi, hogy még annyit sem. 5% körüli összegről van szó emlékeim szerint.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Fade:

Azért raktam idézőjelbe ezeket a fogalmakat, mivel két teljesen eltérő mechanizmus szerint épül fel az állam illetve egy vállalat. De kénytelen vagyok egy lapon említeni őket - még ha furcsának is tűnik elsőre - mivel globális  (Nem véletlenül emeltem ki ismét!) szinten ezek a vállalatok/csoportok/lobby-k stb. akár nagyobb politikai és gazdasági befolyással bírnak, mint maga az anyaállam!

Arról nem is beszélek, amikor multinacionális érdekekről van szó - egy korporáció többnemzetiségű tulajdonosi köre magasról tojik az USA vagy Oroszország, mint állam és nemzet valós érdekeire. Ők globális léptékben gondolkodnak, nekik a piac nem egy állam vagy közösség piacát jelenti, hanem a Föld nevű bolygót. A szabad tőkeáramlás lehetősége (amelyhez persze a megfelelő technológiai szintet képviselő  infrastruktúra globális szintű kiépüléséhez is szükséges volt) megnyitott egy kaput/lehetőséget a visszaélésre.

Szerinted azok, akik ezt ki tudják használni, vajon élnek vagy inkább visszaélnek a lehetőségükkel?

Spanyol ajkúak:

Dél- és Közép-Amerika elsősorban spanyol és portugál gyarmat volt, ezek az őslakosok jobban jártak az európai hódítókkal, mint északi rokonaik, ahová elsősorban a britek, a franciák és kisebb részben a hollandok tették be a pici csülkeiket. Közép- és Dél-Amerikában volt ugyan némi csetepaté (Cortez és társai, ugye! Montezuma nem felejt! ;D ), de az őslakosság döntő része megmaradt és átvette a keresztény vallást. Azt azért megjegyezném, hogy tudomásom szerint Dél-Amerikában a kereszténység alapvetően a Szűz Mária kultuszra épül, ami némiképp azért eltér az európai ortodox és római kereszténységtől.

Miután Közép-, de sokkal inkább Dél-Amerikába nagyszámú fekete bőrű rabszolgát hurcoltak be (Afrikából), így én erősen kétlem azt, hogy a mai latin-amerikai (többnyire mexikói és karibi) bevándorlók számottevő európai gyökerekkel rendelkeznének. Mértékadó (meghatározó) mennyiségű európai gyökerekkel bíró bevándorló az a mai USA és Kanada. (Ausztráliát azért nem veszem ide, mivel Amerikáról írok.)  Ezek a népek átvették az európai kultúrát, de abból sem az angolszász vagy flamand, hanem a mediterrán térségre jellemző civilizációs modellt. Eleve a beszélt nyelvek a spanyol, Brazíliában pedig a portugál.

De ezek a nyelvek és ez a vallás nem ezeknek a népeknek a gyökere. Ezeknek a népeknek megvan a saját vallásuk és nyelvük, amely nem merült teljesen feledésbe.

Ha Magyarország holnaptól mindenki zazen ülésben pálcikákkal rizsát ebédel, valamint kimonókban jár és sintó vallást gyakorol, attól még nem mondhatnánk azt, hogy voltaképpen japán gyökerekkel rendelkezünk. Háromszáz évvel később ez még mindig igaz lenne, bár már 300 éve szorgalmasan gyakorolnánk külsőségiben/belsőségeiben minden rítust. Még az is lehet, hogy japánabbak lennénk a japánoknál, ki tudja?

Ugyanakkor teljesen érhető, ha egy Mexikóból vagy akár Hondurasból elszármazott szegény család számára már egy USA-ba bevándorló latineszku prolinak lenni is jobb, mint ami otthon várná. Számukra ez remény és lehetőség.

(Az más kérdés, hogy lehet, egy USA-beli latinos külsejű tuti illegális bevándorló dokkmunkás proletár is többet keres havonta reálértéken, mint én itthon egy negyedév alatt mérnökként. Kinek mi jut! :D )
 

F1End

Member
2010. július 17.
92
1
6
De ezek a nyelvek és ez a vallás nem ezeknek a népeknek a gyökere. Ezeknek a népeknek megvan a saját vallásuk és nyelvük, amely nem merült teljesen feledésbe."

Ha Magyarország holnaptól mindenki zazen ülésben pálcikákkal rizsát ebédel, valamint kimonókban jár és sintó vallást gyakorol, attól még nem mondhatnánk azt, hogy voltaképpen japán gyökerekkel rendelkezünk."

Magyarország 1000 -ben tért át a kereszténységre, és ugyan a 11. század közepén még volt pogánylázadás 2-300 év alatt gyakorlatilag teljes egészében a kerszténység/európa részeivé lettünk és a keresztény indentitás volt a meghatározó, nem pedig az azt megelőző. Sőt, Amerika felfedezése előtt még senki sem tudhatta mi az a paradicsom vagy paprika, mára viszont elválaszthatatlan részeivé válltak a "magyar" konyhának. Hiába volt korábban valami, ha mára az egyszerű emberek ezt elfelejtették és másként gondolkodnak/cselekednek,.

És ami még fontosabb: attól, hogy nem angolszász, hanem latin kultúrájuak, még integrálódhatnak az Egyesült Államok társadalmába, ahogy azt korábban rengeteg európai olasz is megtette eddig.

"a fel nem használt fegyver voltaképpen halott tőke. Csak áll benne a pénz."

Attól függ, hogy hogyan nézzük. Ha tisztán befektetésnek tekinted, akkor igen. De akkor tekinthetnénk befektetésnek a biztosítást is, és mondhatnánk, hogyha nem töröd össze az autódat, akkor az egésznek semmi értelme sem volt.

A lényeg, hogy egy állam nem cég, a célja nem az, hogy profitot termeljen, nem saját céljára fektet be, hanem olyan dolgokat visz véghez, ami az azt létrehozó/működtető társadalom szerint az ő javukra válik. Bár (valínűleg a korábbi abszolutista uralkodók és totális államok miatt) az európai emberek jelentős része nem így gondolja, de az angolszász világban az emberek alapvetően ezzel tisztában is vannak.

 

 

"Az egész ÁHT hiánnyal az a baj, hogy az egy növekvő szám, mivel a hitelek kummulálódnak és ezek kamatterhei szumma emelkedést mutatnak. Ez az egész nyugati világon egyforma problémát jelent és nem csak az USA-ban."

Az a gond, hogy nagyon Magyarországból indulsz ki. Az USA -ban az alapkamat 0,25% vagy az alatt van, tehát ha felvesz 100 dollár kölcsönt az állam, akkor 25 cent kamatot fizet. Magyarország jelenleg 5,75 %(ez az elmúlt évekhez képest kifejezetten alacsonynak számít), vagyis 5 dollár 75 centet kéne fizessen az állam 100 dollár kölcsön után, ami az amerikainál 23 -szor nagyobb kamatterhet jelent. (persze ezekre jön még az infláció, de az usa helyzete még így is jobb)

 

"- a nyugati világon a lakosság 95%-nak érezhető életszínvonalbeli változása"

Ezt kifejtenéd?
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
F1end:

http://www.youtube.com/watch?v=YJst7312vDg

nézd végig, Demján Sándor interjú. Szó van benne a Nyugat jövőjéről is.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv F1 End!

Jókat írtál, végül is ezek is tények, nehéz lenne vitatni. Ugyanakkor más volt az akkori Magyarország helyzete és pozíciója Európa vezető erőihez képest, mint Latin-Amerika népeinek. Egyébként lásd India: angol gyarmat, angol társadalmi modellek átvétele (pl. közigazgatás rendszere) megtartva a helyi sajátosságokat.

A másik: a latin-amerikai bevándorlók és gyermekeik biztosítják azt, hogy az USA lakossága nem fogy és nem öregszik. De ez a teljes lakosságra vetítve igaz. Ha a protestáns fehér lakosságot nézzük, akkor a tendencia ugyanaz, ami Európa államaira is igaz. Ennek egyenes következménye lesz az, hogy az átalakuló világban az USA előbb vagy utóbb, így vagy úgy de el fog távolodni Európától. Igaziból ez már meg is kezdődött.

Ajánlok nektek egy jó kis cikket, most botlottam bele a neten - szerintem abszolút hiteles és reális:

http://karpatinfo.net/cikk/kulfold/nyugat-bukasa-nem-orosz-erdek
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
Ha Görögországot kirakják az eurozónából, akkor biztosra vehető egy török-görög meccs.(Égei-tenger alatti olaj ürügyén pl.)

Szerintem a végsőkig bent fogják/akarják tartani a brüsszeli bankokraták a görögöket és mindenki mást is, mert egy görög dominó eldőlése, szinte biztos bedönti az olaszokat és a spanyolokat, akkor pedig indul a dominó. Egy független(nem-EU tag) Görögországot viszont nem hagyna török koncnak Oroszország és Szerbia. A Balkán még mindig egy puskaporos hordó, csak sokkal több most a lőszer, mint '14-ben volt.

Az oroszok fő olaj és gáz felvevőpiaca az EU, a Távol-Keleten jóval diverzifikáltabb a beszerzés. Bár , ha az euró eldől, akkor a rubelt is új alapokra kell helyezni, így kevesebb valuta is elég lesz, mint most.
 

tallking

Member
2011. július 6.
417
3
18
Görögországot semmiképpen sem rakják ki az eurózónából ezt így tételesen kimondták két hete. Az adósságot úgy fogják gyakorlatilag elengedni hogy annyi pénzt adnak nekik (és a hitelezőiknek) amennyi kell és közben rászorítják őket a takarékosságra.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
44115 said:
hogy az Irakban meg Afganisztánban eddig elköltött kétezer milliárd dollár és 6600 emberélet hogyan és mikor fog neki majd többszörösen kamatozni.

Sehogy. A háborúkban a szegények megdöglenek, a gazdagok gazdagodnak.
 
M

molnibalage

Guest
44290 said:
<blockquote>
amanitin wrote:
hogy az Irakban meg Afganisztánban eddig elköltött kétezer milliárd dollár és 6600 emberélet hogyan és mikor fog neki majd többszörösen kamatozni.
Sehogy. A háborúkban a szegények megdöglenek, a gazdagok gazdagodnak. </blockquote>

Általános kijelentésként már elnézést, de ez egy orbitális marhaság. A történelem során számtalan balfasz uralkodó hódító háborúi után azrt érték el, hogy hatalmas területeket tartoltak le, milliók haltak meg és a végeremény változatlan országhatár és mindkét oldalon legatyásodott birodalom lett. Akarsz egy konkrét példát?

Az Angol Polgárháború is egy ilyennel indult és bukott bele végül a király az egészben. I. Károly azon területekre is kivetette a hajók építésére szolgáló hajóadót, ahol eddig soha nem tették évszázadok óta nem használt passzusokra hivakozva. Bár semmiféle törvényt nem szegett meg, de lényegében ebbe bukott bele később, ez volt a kiindulópont, mert sokan igazságtalannak érezték. Mindenki fizetett volna, mindenki megszívta volna. És ez csak egy példa, volt több is a történelmben, amikor az aboszlútista rendszer egyformán megmogyorózott mindenkit. A II. Vh alatt Európában ki járt jól? Kb. senki, a SZU is iszonyatos áron szerezte meg amit, a többi résztvevő állam közül többet szinte teljesen letarolt a háború. A gazdagok sem úszták ezt meg...
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
"Ha a védelmi tárca 8%-ot kap évente és azt 10%-al vágják akkor az nem plusz 2% hanem -7,2% az államháztartást nézve. De persze lehet én vagyok hülye a matekhoz…"

Egyrészt védelmi tárca nem kap 5%ot, másrészt igen te, harmadrészt és ez a leglényegesebb, hogy amiről írtak/beszéltem az a fiscal cliff. Nem csak a védelmi tárca kiadásaiból faragnak, ha nem tudnak megegyezni hanem mindenből faragnak fűnyírő szerűen. Tehát a medicare/medica ugyanúgy megkapja ezt a pl -10%ot mint a védelmi tárca.
Innen pedig máris világos, hogy egy ilyen mindenből vágunk 10%ot után mért lesz ~szuficites az US ÁH.

Demokraták akarnának ~15%ot vágni a védelmi kaidásokból és kevesebbet a medi..."szociális"akból, de a jelenlegi szerint ez nem megy át így ~mindenki megkapja a "-10%át" (3év alatt) oszt annyi.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Nincs elég amerikai katona vagy már a következő konfliktusra készülnek?

http://biztonsagpiac.hu/usa-harcterre-az-amazonokkal

 
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
http://idokjelei.hu/2013/01/kinai-varosok-es-gazdasagi-zonak-amerikaban/

Azért ez a cikk megér egy misét. Detroitról mindenhonnan hihetetlen fotók jönnek, egyes városrészek úgy néznek ki, mint Groznij a kilencvenes években.

Ha valakit érdekel, akkor egy másik, régebbi cikk:

http://www.antalffy-tibor.hu/?p=1114
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Én ezt a két "írást" ismertem.

http://kivultagasabb.blog.hu/2012/08/27/egy_nagyvaros_haldoklasanak_kepei

http://falanszter.blog.hu/2011/08/11/amerikai_apokalipszis_most_detroit_szellemvaros_lett
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
Üdv Mac!

Valaki olyantól lehetne pontos képet kapni, aki járt arra mostanában vagy esetleg arrafelé él. Egy biztos, ezek a fotók zavarba ejtőek kicsit.

A másik ajánlott oldal meg tudom, hogy nem éppen egy "vallásmentes csapat", a cikk tartalma viszont fontosabb annál, hogy ki épp melyik Írásban hisz. Nem mellesleg úgy hírlik, hogy mostanra a kínai érdekeltségű ingatlanbefektetések globális méreteket öltöttek.

Magyarul az USA vagy megütközik Kínával, vagy Kína szép lassan darabokra bontva  elkezdi felvásárolni magának az USA-t. Vagy nem csak magának, esetleg viszonteladóként továbbértékesíti. Ezektől simán kitelik, kétségem nincs.

Azért ez így elég sz@rul hangzik elsőre, nem?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Még egy a témához kapcsolódó videó. Gondolom sokan ismerik, de aki nem annak jó szórakozást.

http://youtu.be/TYKAbRK_wKA

Hogy, kína felvásáolja az amikat nem tudom eldönteni, hogy mennyire pozitív, vagy negatív. A nyolcvans években a japánok vásárolták meg "fél amerikát". Ezt Hollywood is elég sajátságosan reagálta le, volt jó pár kimondottan japánellenes filmjük. Aztán nem történt semmi. Amerika még a helyén van.

A gebasz akkor lesz, ha a felvásárolt területekre elkezdik otthonról hozni a munkásokat, valahogy úgy mint most afrikába.
 
M

molnibalage

Guest
46494 said:
Még egy a témához kapcsolódó videó. Gondolom sokan ismerik, de aki nem annak jó szórakozást. http://youtu.be/TYKAbRK_wKA Hogy, kína felvásáolja az amikat nem tudom eldönteni, hogy mennyire pozitív, vagy negatív. A nyolcvans években a japánok vásárolták meg “fél amerikát”. Ezt Hollywood is elég sajátságosan reagálta le, volt jó pár kimondottan japánellenes filmjük. Aztán nem történt semmi. Amerika még a helyén van. A gebasz akkor lesz, ha a felvásárolt területekre elkezdik otthonról hozni a munkásokat, valahogy úgy mint most afrikába.

n+1-szer le lett írva, hogy a "többség" az kb. 8%-a a teljesnek...

A kínai "előrelátásról" meg "szép jövőről"...

http://www.sg.hu/cikkek/94856/repulojaratokat_toroltek_a_pekingi_szmog_miatt

És ezek még a kirakatvárosok. Mindent feláldoznak rövidtávú célokért...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 188
13 468
113
Igen, valami ilyesmi számról tudtam (kevesebb mint 10%). Tehát legrosszabb esetben is fel tudják vásárolni Amerika 8%-át. De ha netalán ez mégis megtörténne, az ami törvények azokra a területekre ugyanúgy érvényesek: környezetvédelmi-munkavédelmi-adózási előírások stb.

Szóval...