1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Balkán - történelem és politika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2018. szeptember 24..

 1. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Azért mert az amcsik szeretnék, ha a horvátok az f16-ot tőlük vennék meg, Izraellel szoros a szövetségük, de a saját üzletük fontosabb jelenleg. Ezt ki is mondták mindenkinél fontosabb a sajátjuk. Amúgy meg szerbia körbe van zárva NATO tagokkal nem fog ugrálni. Ha 14 MIG 29-el emberkednének akkor ráküldi a Nato a román f16-osokat, a magyar grippeneket és hamar vége a szerb légierőnek. Valószínű fel se tudna szállni mind. 4x annyi azonos képességű vagy fejlettebb géppel szemben esélyük sincs.
   
  blitzkrieg likes this.
 2. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Na én megnézem azt, amikor valaki az országhatáron kívülre küldi a Gripeneket támadó hadműveletbe. Ezt nem fogja itthon senki jóváhagyni. Ez max SHTF-nél történne meg, de akkor már mindegy és úgyis radioaktív a Gripenek külső burkolata. :p
   
 3. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  [QUOTE="Ha Szerbia Oroszország bábja lesz a Balkánon a jövőben, akkor viszont nem igazán értem, hogy a nagy ellenfél EU és NATO tag Horvátországtól miért tagadták meg a 12 db izraeli F-16-os vásárlást az amcsik?! Elavult Mig-21-esekkel nem fognak felújított Mig-29-eseket megállítani ha arra kerül a sor.[/QUOTE]

  Szerintem elég egyszerű a válasz:
  https://www.timesofisrael.com/israe...to-croatia-nixed-over-washingtons-objections/
  "But Washington objected to the sale, apparently on the grounds that Israel’s upgrades made the planes more attractive to buyers than their American counterparts. It said Israel needed to strip off the upgrades made to the US-made jets after Israel acquired the planes some 30 years ago, including sophisticated electronic and radar systems.Those upgrades, however, were a crucial factor in Croatia’s decision to buy the planes from Israel, rather than from the US."

  Csalásnak minősítették hogy az izraeli F16 azért nyomta le a tenderen az ő ajánlatukat mert az izraeliek a saját továbbfejleszett változatukat egy az egyben odaadták volna a horvátoknak.

  De no para az USA biztosította a hotvátokat hogy továbbra is támogatják a horváth haderő fejlesztéseket :)
  https://www.rt.com/news/445886-israel-croatia-deal-us/

  "The US diplomats assured that Croatia’s aspiration to upgrade its fighter jet fleet has full support of Washington."

  Vagyis vegyék meg tőllük az F16-ot mert ők akarnak pénzt keresni. Ebből is látszik hogy ez az egész orosz fenyegettség egy nagy kamu, csupán gerjesztik a feszültséget hogy vegyenek tőllük fegyvereket... Ha valós lenne a fenyegettség akkor nyilván hagyták volna hogy a horvátok a legjobb ér/érték arányú beszerzést hajtsák végre, de először is magasról tesznek ők a szövetségeseikre, másrészt a környéken nincs valós fenyegettség hanem a pénzről szól a dolog.
   
  KoviUbi, Hegylakó, fip7 and 2 others like this.
 4. Loken

  Loken Well-Known Member

  Nem is a jelenlegi állapotok miatt aggódom...Az oroszok akkor játszanák ki a Szerbia ütőkártyájukat, ha fegyveres konfliktus törne ki a NATO és Oroszország között pl. az ukrajnai helyzet eszkalálódna...
  Ezzel arra kényszerítve a Közép-Kelet európai NATO tagállamokat, hogy egy esetleges NATO parancs ellenére se tudják minden erejüket a konfliktus zónába vezényelni. Mivel a hátunkban itt maradna egy állig felfegyverzett oroszbarát ország készen bármilyen disznóságra, csak hogy revansot vegyen minden szomszédján a régi sérelmekért.
  A magyar hadvezetés helyében legalábbis így gondolkodnék. Paks elég közel van a szerb határhoz...
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az uralkodó szélirány meg azt érné el, hogy egy Szerb Paksi akcióból többet kapna Belgrád, mint Budapest. Ott sem mindenki hülye azért teljesen.
   
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ha Szerbia belépne egy ilyen konfliktusba 1-2 hét max amig lenne embere hadakozni. 6 ország akarja szétrúgni a seggüket ebből 3 területet akar tőlük (Mo. Ro. Al.)
  Szóval Szerbiában inkább csak koszovó okán tervezgetnek, ők se szeretnének nagy konfliktusba belemenni, mert hamar végük lenne.
   
 7. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Egy komoly afférban nem választhatunk. NATO 5-ös cikkely biztosan élne, mert USA-nak jó ürügy egy oroszbarát állam megbűntetésére. Annyi lenne talán a választási lehetőség, hogy kérésre megyünk, vagy megfenyegetnek pár vezetőt és utána megyünk. (ez utóbbi esetén komoly megtorlással néz szembe a kormány, pár embert tönkretesznek/eltüntetnek.)
   
 8. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A légvédelmi fejlesztésbe szerinted nem vennék bele, hogy paksot védeni kell? Szerintem többszörös védelmet is kap, mivel az egyik legfontosabb létesítmény. Meg ha veszélybe kerül leállítanák, hogy találat esetén se kerüljön radioaktivitás a környezetbe. Pakson van protokoll háborús esetre. A maradék energia, meg amit másoktól tudunk szerezni elég a kormánynak és a hadseregnek bőven. A lakosság max 1-2 hétig kénytlen kibírni áramszünetekkel, vagy áram nélkül. Arról nem is beszélve, hogy vannak a hálózatban inaktív szén és fatüzelésű kazánok amiket az uniós csatlakozás után környezetvédelmi okokból nem használnak, de vész esetére ott vannak. Azokkal is lehet pótolni a kiesett energiamennyiség egy részét.
   
  dragonette likes this.
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Azt meg kell szavazni a parlamentnek, hogy csatlakozunk-e. Amúgy meg csak VÉDELEMRE ér.
  Szal ha véletlenül a NATO támad, akkro még csak meghívni sem lehet az 5. cikkelyt.
  Persze, ha egy "rádióadót ér támadás" akkor menni kell. :D
   
  Pogány and Loken like this.
 10. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ezért írtam, hogy ha emberkednének. Mert szerbiát senki se fogja megtámadni, mivel nincs miért. Ha meg háborút akarnak koszovóval könnyedén kiprovokálhatják. Mondjuk merénylet a békefenntartók ellen amit a szerb hadseregre lehet kenni, vagy valami hasonló.
   
 11. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Koszovó nem NATO tag. Azért nem kell mennünk. Ott mi popcorn/kólázunk.
   
 12. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Még nem NATO-tag de ahogy ukrajnát is polgárháburúval fel akarják venni, úgy koszovót is simán. Irogathatunk meddő vitát, de ha bele akar állni az USA meg fogja oldani, és könnyedén belesodorja a környékbeli NATO tagokat. Ezt nem vitathatod.
   
  dragonette likes this.
 13. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Tény, többször bebizonyították, hogy nyugaton pont úgy telibe szarják a jogot meg a demokratikus intézményrendszerek szabályait mint keleten.
   
  gergo55, KoviUbi, Pogány and 2 others like this.
 14. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Majd azt Washingtonban eldöntik.
   
  gergo55 likes this.
 15. Karak95

  Karak95 Active Member

  Bár azzal egyetértek , hogy sok diplomához nem jár ész is , de ide illik egy sententia :
  AKI SOKAT TANUL , SOKAT TUD
  AKI SOKAT TUD , SOKAT FELEJT
  AKI SOKAT FELEJT , KEVEST TUD
  TEHÁT AKI SOKAT TANUL , KEVESET TUD
   
  b4l4g3 and antigonosz like this.
 16. Karak95

  Karak95 Active Member

  Szerintem az USA nincs teljes mélységben tisztába azzal , hogy Horvátországnak mennyire nincs pénze , ők új , vagy általuk felújított F-16-t szerettek volna . Nekünk pedig itt a tanulság és ok , új Gripen század beszerzésére .
   
 17. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Nem kell menni, mert ott vagyunk. Nyilván nem viccből vagyunk ott.
   
 18. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Akarni akarhatja, de nem tudja, na meg azért, ha mekapargatjuk akarni se mind akarná.
  Szerbiát -jelenleg- nem fenyegeti közvetlen, konvencionális támadás. Ami lehet hagyományos konfliktus az mind jelenlegi de facto határokon kívüliek, úm.: Koszovó és Bosznia. Szerbián belül Szandzsák -itt "terrorista" sejtek lehetnek.

  Hogy lenne e ember...
  https://szabadmagyarszo.com/2019/02/28/katonai-kikepzesen-kell-reszt-vennie-minden-30-evnel-idosebb-ferfinak
   
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Más egy békefenntartó misszió, meg más egy NATO támadás.
   
 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása