Szerb haderőfejlesztési program és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Opcionálisan ha lesz horvát szerb közeledés logikus lépés lehet a azonos típus.

Ez egy fiktív felvetés vagy tényleg van szó arról, hogy dolgoznak a közeledésen. Én eddig úgy tudtam, hogy egymás ellen fegyverkeznek. Különösen a horvátok, mert a szerbek az albánok ellen is vásárolják a cuccaikat.

A utolsó bekezdés kicsit zagyvára sikerült.
Nem lehetne konkretizálni és nem virágnyelven írni?

Sajnos nem igazán tudom konkretizálni, mert én magam sem tudok nagyon sok mindent hozzá.
De pár dolog, hogy miért gondoltam, hogy hangsúlyosan figyelnünk kéne rájuk, mint lehetséges együttműködő partnerek.

1, Egy esetleges embargó miatt egyszerre fejlesztenek saját cuccokat és vásárolnak nyugati fegyvereket is, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. Vannak közös platformjaink a szerbekkel is, az AB helik és a T-72 nálunk tartalékosoknak esetleges megtartása. És ezekre is vannak külön saját kisebb fejlesztések náluk. Cseréljünk például heli kiegészítőket, ha majd mi is fejlesztettünk hozzájuk. Ehhez előbb kész kellene lennünk, viszont eladni, marketingolni látjuk, már tervasztalon is kell. Ha azt mondjuk, hogy lesznek drónok a helikhez, ha ti vesztek belőle, mi veszünk tőletek pauk rakétákat arra az időre, mikor egy háborúban a Spike már kifogyott és kell raktáron olcsó variáns tömeges darabszámban. (Ha a nyugati házal az épp csak elkezdett dolgaival, akkor az nekünk sem ciki.)

2, Főleg a Lynxnél jött elő nagyon, de a helikoptereink is az az elképzelés hadiparilag, hogy több országra kiterjedő gyártási hálózat létrehozása. És egyre jelentősebb, hogy K+F dologba is szálljunk bele és ez egy befektetés a jövőbe.

3, Valakinek meg kéne mondania számomra, hogy V4-es együttműködésben könnyebb-e egy ilyet kialakítani CsehHonnal és Felvidékkel vagy inkább Rácországgal? És ez az észak és dél kizárják-e egymást vagy ugyan úgy lehet-e turnézni Prágában az ő bevonásukért és mellette elmenni Belgrádba, hogy ők szeretnének-e egy-egy elképzelésünkhöz csatlakozni? Megnehezíti-e az együttműködés kiszélesítése a közös megvalósítást? (Azt figyelembe véve, hogy most sem dőlünk kardba, ha egy-egy tervükre valamelyik V4-es ország azt mondja, hogy kösz nem, majd máskor együttműködünk.)

Szóval én csak a homályos megfogalmazásommal azt akartam mondani, hogy a szerbeknél van egy piaci rés amiatt, mert jegelni akarják az orosz és talán a kínai beszerzéseiket is. Ide be tudunk menni logikailag. Gyakorlatilag meg közös cipőben járunk, mert kicsi országok vagyunk a nagy fiúkhoz képest. Ha ugyan azt csináljuk velük, mint Csehszlovákiával, hogy mi nem 80% hazai gyártást kérünk, hanem amiből Szerbia is rendel azt mondanánk, hogy 30-30% hazai gyártás, de mind a két országban mind a két rendeléshez. (Látszólag nem nagy különbség, de a gyakorlatban meg kevesebb cégünk áll rá egy-egy beszerzésre, de kétszer olyan hosszú ideig gyárt. Kevésbé stressz a hazai iparnak, mint kétszer annyi céget ráállítani, de termeljenek 1-2 évig.)

NE OLVASD EL, A FÓRUMOZÓK 80%-át nem érdekli ÉS TÚL HOSSZÚ:


Mondjuk szeretnénk mind a ketten logisztikának nagyobb számú teherautót. Rákérdeznénk, hogy nekik mi a tervük? Mondjuk gondolkodnak orosz teherautóban, de most odahaza a ruszkiknak van elég bajuk, embargó miatt nem jutnak MAN pilótafülkékhez és '70-es évek modelljeire akarnak saját részre is áttérni. A szerbek meg most nem mernek semmit onnan rendelni.
Oké, oldják meg mondjuk 51%-os szerb állami résszel annak a gyártását, ami nekünk tőlük jó lenne. Állítólag a felfüggesztésük nagyon jó, Dakaron is az bizonyít főleg terepjárásban. Elektronika nem az erősségük. Megkapná ZalaZone az önvezető funkció fejlesztését, mi importálnánk MAN pilóta fülkét és Rábánál gyártott alváz megint csak magyar lenne. Így meglenne a német-magyar rész. Lehet a Daimler elengedné a most bukóra álló Kraz részvényeket, ha a szerb vegyes vállalatban nagyobb saját részt kapna kártalanításként. Össze kéne ötletelni -nem, nem itt a fórumon, hanem Orbán-Vucic szinten meg szakértő+üzleti szinten-, hogy mit lenne érdemes bele pakolni és mit nem.
És elkezdenénk összehegeszteni a cuccot. Azzal a feltételes nem tudommal, hogy lehet hivatalosan két külön márkanév lenne a fejlesztésben, csak mondjuk mi egy HX teherautót fejlesztenénk MAN emblémával orosz koppintás részegységekkel a szerbektől és a túloldalon a Daimler rakná össze a saját cuccát ZalaZone önvezérlő modullal és mondjuk saját alváz gyártással. A két típus 70-80%-ban megegyezne, pedig még csak nem is ugyan annak a cégnek a neve lenne az orrán.
Vagy azt mondanák a szerbek, hogy csináljuk és jó lesz nekik az, ami a miénk. Megoldják az orosz koppintás alkatrészeket és ők is a MAN-tól vásárolnak, oda szállítanak be. Ez is egy opció egy ilyen felvetésnél.

Ezernyi ilyen hipotetikus tervet lehetne felfesteni, ami vagy életképes vagy nem. És direkt olyan elszállt példát hoztam, amit nehéz letárgyalni, de ez már egy magas kooperáció lenne, a korábban felvetett fejlesztünk helikhez kiegészítőket és vásárolunk egymástól meg egyszerűbben letárgyalható. A lényeg tényleg azon van, hogy az orosz szál jegelése miatt és a két ország vezetője közötti jó hangulat miatt most nagyobb lehetőséget látok velük sikerrel összehozni valamit, mint az eddig együttműködésben nagyobb hangú csehekkel és tótokkal.
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
A francia média értesülése szerint még ebben az évben tizenkét új Rafale vadászrepülőgépet vásárolhat Szerbia – írja a B92.

Arról is beszámoltak, hogy a tárgyalások során először hat, majd tizenkét vadászgépben állapodtak meg a felek.

Hozzátették, hogy a Dassault Aviation repülőgépgyár március elején nyújtotta be ajánlatát, az új vadászgépek vásárlása pedig lehetővé teszi Szerbiának, hogy modernizálja flottáját.

Olvastam már ezt télen is hogy az opciók között van a Rafale vásárlása. De nem igazán láttam rá sok esélyt. Egy biztos, az orosz gépek kilőve szankciók miatt, valószinűleg jó időre.

Ez remek lenne ha Rafale gépeket vásárolnánk a Mig29 es flotta leváltására
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
A francia média értesülése szerint még ebben az évben tizenkét új Rafale vadászrepülőgépet vásárolhat Szerbia – írja a B92.

Arról is beszámoltak, hogy a tárgyalások során először hat, majd tizenkét vadászgépben állapodtak meg a felek.

Hozzátették, hogy a Dassault Aviation repülőgépgyár március elején nyújtotta be ajánlatát, az új vadászgépek vásárlása pedig lehetővé teszi Szerbiának, hogy modernizálja flottáját.

Olvastam már ezt télen is hogy az opciók között van a Rafale vásárlása. De nem igazán láttam rá sok esélyt. Egy biztos, az orosz gépek kilőve szankciók miatt, valószinűleg jó időre.

Ez remek lenne ha Rafale gépeket vásárolnánk a Mig29 es flotta leváltására
Annyi hogy tud a kettő párhuzamosan üzemelni.
ld. lengyel 29-esek a 16 osokkal.
Szerbek most kaptak felújított gépeket ezekben lehet még repidő bőven.
A szerződés aláírása meg a szállítás hadrafoghatóság az meg évek.
Indonézia is bevásárolt rafiból tehát kérdés mikor mennek a szerb gépek.
Annyi kockázatot látok hogy nem e ki akarják vásárolni a szerb kormányzó elitet /nem 6 12 nem használt hanem új vasak/
Pozitívom hogy a horvátok is ezt vették.
Tehát egy belgrád zágráb közeledésnek ez kedvező lehet mert ilyen gépeket 15+ év használatra vesznek.

Egyébként ma beszélt telefonon vvp vucic elnökkel is állítólag a gázról...
 

donpepe84

Well-Known Member
2013. március 5.
425
1 655
93
A francia média értesülése szerint még ebben az évben tizenkét új Rafale vadászrepülőgépet vásárolhat Szerbia – írja a B92.

Arról is beszámoltak, hogy a tárgyalások során először hat, majd tizenkét vadászgépben állapodtak meg a felek.

Hozzátették, hogy a Dassault Aviation repülőgépgyár március elején nyújtotta be ajánlatát, az új vadászgépek vásárlása pedig lehetővé teszi Szerbiának, hogy modernizálja flottáját.

Olvastam már ezt télen is hogy az opciók között van a Rafale vásárlása. De nem igazán láttam rá sok esélyt. Egy biztos, az orosz gépek kilőve szankciók miatt, valószinűleg jó időre.

Ez remek lenne ha Rafale gépeket vásárolnánk a Mig29 es flotta leváltására
A szerbek nem szankciózzák le oroszországot
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 042
73 525
113

Serbia has received FK-3 SAM system from China

FP58U3vXIAIzXMf
 

oliver88

Well-Known Member
2020. április 3.
220
763
93
  • Tetszik
Reactions: Yoda and gacsat

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Na most már biztos.
12+12 szép kis darabszám. És még jók is...
+a 12 használt horvát ha közép távon esetleg lenne biztonság politikai együttműködés köztük.
Ez már 36 dassault rafale ez a térségben kb. elég /olaszokkal szemben nem de ott a szlovének mint ütköző + adria + olasz a "délszláv" légierő kiütésével nem sokra menne be kellene menniük szárazföldön is.
 
  • Hűha
Reactions: formosa1

éber

Well-Known Member
2020. december 15.
782
2 303
93
+a 12 használt horvát ha közép távon esetleg lenne biztonság politikai együttműködés köztük.
Ez már 36 dassault rafale ez a térségben kb. elég /olaszokkal szemben nem de ott a szlovének mint ütköző + adria + olasz a "délszláv" légierő kiütésével nem sokra menne be kellene menniük szárazföldön is.
Nem vizsgáltam háborús aspektusból.
Csupán a területük nagyságára céloztam hogy szép kis darabszám,korrekt mennyiség és minőség. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Yoda

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 868
91 381
113
+a 12 használt horvát ha közép távon esetleg lenne biztonság politikai együttműködés köztük.
Ez már 36 dassault rafale ez a térségben kb. elég /olaszokkal szemben nem de ott a szlovének mint ütköző + adria + olasz a "délszláv" légierő kiütésével nem sokra menne be kellene menniük szárazföldön is.
Semmilyen biztonságpolitikai együttműködés sem lesz Szerbia és Horvátország közt.