1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Dél-Amerika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - boki által indítva @ 2013. április 5..

 1. Fade

  Fade Well-Known Member

  Te talán rendelkezel a fentiekkel?
  Nem egy oldalról tájékozódok.
  Kiről másról? Bokiról mint a forum "Oroszország magyar hangjáról"?
  Fogalmad sincs, de osztod az észt.
  Személyeskedsz.
   
 2. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Én úgy láttam, te személyeskedsz, hülyézel le másokat, nézed egy adott szögből a dolgokat. Szerintem nyugodtan bocsánatot kérhetnél a társulattól.
  De úgysem fogsz, csak hozod az egyszerű formád és lehülyézed a többieket.
  Ennyit érsz.
   
  dragonette likes this.
 3. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Ez a személyeskedés, erről beszélek.
   
  fip7, zeal and dragonette like this.
 4. Fade

  Fade Well-Known Member

  Általánosítás. És hát ez van.
   
 5. Fade

  Fade Well-Known Member

  Senkit nem hülyéztem le. Ha megkérhetnélek a továbbiakban ne adj, illete esetdebe hazudjál a számba szavak. Kösz!

  És megint te személyeskedsz.
   
 6. jOkA

  jOkA Active Member

  A post az amire nem írhatod, hogy azt ír amit a nagy amerika mond neki. A Post ott tett be a fehér háznak mindig is ahol tudott.
   
 7. boki

  boki Well-Known Member

  1999-ben új emberként(katonaként) nyerte az elnökválasztást. Semmilyen média nem volt a kezében. ěpp ellenkezőleg a nagy szégénység miatt győzött. 2003-2007-ben igen jelentősen csökkentette a szegények arányát, csökkentette az analfabéták számát, egészségügyi ellátást biztosított, stb... Ment a szekér 130USD/barel plajár mellett. A problémák a 2010-es évek elején kezdődtek.-infláció, deficit,áruhiány, korrupció.

  Viszont egy mitugrász CIA figura nem fogja megoldani az ország baját.
   
  fip7, b4l4g3, Nemerson and 4 others like this.
 8. Fade

  Fade Well-Known Member

  Természetesen amikor elsőre megválasztották még nem volt média kontrol. 130USD/barell mellett persze szalad a szekér egy kőolaj exportáló országban.
  2010ben már látható volt és 2014ben már nem mertünk kimenni annyira leromlott a közbiztonság.
  De a kérdés a mért, hogy lett ilyen ország Venezuela. Erről írtam már többször. Hát nem a CIA vagy a zufók.

  Biztos nem fogja megoldani se CIAs, se KGBs.
   
 9. Pogány

  Pogány Active Member

 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  A rendőrséget lefegyverezték, csak a marokpőfegyvereiket tarthatták meg, mivel a chavezisták szavazói gettólakók voltak, a rendőrség meg az ellenzéki középosztályt védelmezte elsősorban. Féltek egy komolyabban felszerelt rendőrségtől Chavezék! Ekkor szabadult el a bűnözés, mert a bűnözők abszolút fölénybe kerültek fegyverzet tekintetében.
   
  minszk2 and ladagrant like this.
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Tudtam,hogy lesz aki érti.
   
 12. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Pont most, pont minden, pont egyszerre?
   
  blitzkrieg, b4l4g3 and Loken like this.
 13. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Loken likes this.
 14. Loken

  Loken Well-Known Member

  Szerintem elég egyszerű a képlet. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb olaj készletével (még az I.világháború idején fedezték fel). A jelenlegi gazdasági, politikai helyzet pedig egy hosszan elhúzódó negatív folyamat végterméke...melynek okai a hazafiatlan, korrupt és megalkuvó politikai, üzleti elit és persze a zavarosban halászó külföldi érdekek. Kb. ugyanez zajlik most Ukrajnában csak Oroszország és a NATO közelsége miatt kissé zűrösebb a helyzet.
  Az olaj kitermelés mint az ország legjelentősebb export terméke az 1980-as évek elejéig egyébként biztosította az ország, modernizációját és gazdasági fellendülését. A diktatúrákat felváltotta a demokratikus berendezkedés (1958-tól demokratikusan választott kormányok regnáltak, de elnöki vezetéssel). Azonban a 80'-as évek elejétől már megjelentek az 1970-es évek beli olaj-válság negatív hatásai is. Az akkori vezetés elcseszett gazdaságpolitikája, a kormány és magánszektor külső és belső eladósodottsága, pénzromlás, korrupció katalizálta az ország romlását.
  1992-ben Chavez (mint a hadsereg egy tisztje), a sikertelen puccskísérlete a gazdasági szankciók ellen és bebörtönzése megteremtette a mítoszát. 1994-ben a frissen szabadult Chavez pártot alapít (MVR) melyel 1998-ban „csapás az oligarchákra és a szegények hőse” kampányával választást nyer. Jelentős és vitatott módosításokat alkalmaz az alkotmányon és populista gazdasági intézkedéseket hoz. 2000-ben és 2006-ban újra választják de a gazdasági válságból ő sem tud kimászni. Több tiltakozás és szervezkedés is volt ellene, a bűnözés növekedett. Chavez 2013-as halálával utódja a volt külügyminiszter Maduro kerül hatalomba (megválasztása paraszthajszálon múlott 1,5%) szintén populista vezető és Chavez örökségét viszi tovább de már feleannyira sem karizmatikus, népszerű és ravasz mint Chavez volt. Gazdasági intézkedéseivel csak rövidtávú eredményeket ért el. Az ország népe megosztott és demoralizált....50%-os az infláció, magas a munkanélküliség és a bűnözés, gyógyszer és élelmiszer hiányos állapotok, kimaradozó energia ellátás. Sokan elhagyják az országot.
  Az USA aki bolond lenne ekkora lehetőséget elszalasztani és mintha erre várt volna, megmentőként tünteti fel magát...Hirtelen megjelenik egy önhatalmúlag kikiálltott ellenzéki elnök Guaido és már be is indul a CIA hadművelet.
  Trump ugyanis rájött, hogy tök fölösleges neki hadseregeket állomásoztatni drága költségen, amerikai katonák életét veszélyeztetve a Közel-Keleten az olaj biznisze védelmére. Magára vonva az iszlám szélsőségesek haragját is.
  Mikor egy karnyújtásnyira van tőle ez a szerencsétlen, politikailag és gazdaságilag is instabillá vált kicsiny de olajban gazdag ország. Ahol az USA a régi jó Közép-Amerikai stratégiája szerint, egy lojális bábkormány oda ültetésével mondjuk úgy, korlátlan "ingyen" olajhoz jutna minimális erőfeszítéssel. Persze ettől még lehet, hogy az új kormány is korrupt és ostoba lesz, de már semmi olyan döntést nem hozhatna az ország gazdaságával, külpolitikájával kapcsolatban ami az új amerikai üzleti érdekek zökkenőmentes kiszolgálását sértené. Különben mennek a levesbe és jönnek az újabb "választások"...
  Földrajzi és külpolitikai okokból Venezuela jelenlegi vezetése sem Oroszország, sem Kína, sem Kuba hathatós, hosszútávú segítségére nem számíthat bármennyire is szeretnék, hogy így legyen ez nem nemzetközi porond. "Amerika az amerikaiaké" Az USA sajnos el fogja szigetelni (lásd USA szankciók Venezuela ellen) és le fogja térdeltetni Venezuelát és ebben senkinek sem enged beleszólást. Egy kis dél-amerikai országnak, USA barát dél-amerikai államokkal körülvéve a mai világban az arrogáns USA adminisztrációjával szemben semmi esélye...
  "1823. december 2-án deklarálta híres kongresszusi üzenetében James Monroe amerikai elnök a később róla elnevezett Monroe-doktrínát, mely – a dekolonizáció, a be nem avatkozás és a semlegesség jelszavával – döntően meghatározta az Egyesült Államok külpolitikáját."
  „Tartozunk annyival […] az Egyesült Államok és ezen hatalmak [ti. az európai nagyhatalmak] között fennálló szívélyes viszony miatt, hogy kinyilvánítsuk: a rendszerük kiterjesztésére irányuló bármilyen kísérlet a nyugati félgömbön veszélyt jelent békénkre és biztonságunkra nézve. Az európai hatalmak már létező gyarmatainak ügyeibe eddig sem avatkoztunk bele, és ezután sem szándékozunk.”
  (Monroe elnök 1823. december 2-i kongresszusi üzenetéből)

  Természetesen profi módon menne a dolog. A nyugati nemzetek már is elismerték Guaidot. Úgy járkál külföldre, mintha máris megválasztott elnök lenne. Már csak az a kérdés a hadsereg meddig tart ki Maduro mellett. Ha nem tudja fizetni őket akkor nem sokáig. Persze ha siettetni akarják a dolgot elég csak ha a sereg egy része Guaido oldalára áll...az már elég egy polgárháborúhoz és már mehetnek is az USA csapatok a megsegítésükre (Lásd. Szíria). Mert az lesz az első, hogy Guaido behívja őket. Az új választások után pedig dőlnek majd a külföldi hitelek + IMF hitel, az olajból mindenre telni fog. Normalizálódik a gazdasági és társadalmi élet. Lesz munka és újabb fellendülés. Az amerikaiaktól fognak fegyvert is vásárolni...Jó lesz ez mindenkinek de legfőképp az USA-nak aki olcsón tud olajhoz jutni és az új Venezuelai vezetésen keresztül hathatósan beleszól az olajár alakulásába.
   
 15. Python

  Python Well-Known Member

 16. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Szóval, hazudok, mikor beidézem a szavaid.
  Ellened egyszerűbb vitában nyerni, mint hittem. A saját kijelentések tagadása egy ilyen írásos fórumon elég alacsony szint.
   
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  :)

  Azért ez nem igaz.
  Max kissé kapargatta az egyik párt talpát. :)
  A rendszer alapjait sosem bántotta.
  Beszélt a szövetségi földalap visszaéléseiről?
  Fellépett a pénzügyi szektor szabályzásmentessége ellen Reagen idején?
  Nem. :)
   
 18. jOkA

  jOkA Active Member

  Az ellen lépett fel ami ellen volt bizonyítéka valószínüleg. Annak hiánya nélkül csak veszít az olvasottságából, saját létét fenyegeti.
   
 19. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Még egy villamos alállomás.
   
 20. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Még egy villamos alállomás.
   

Ezen oldal megosztása