1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Dél-Amerika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - boki által indítva @ 2013. április 5..

 1. Python

  Python Well-Known Member

 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Best of az inerjúból:
  1. Az Amazonas sok oxigént termel, de ugyanennyit termelnek a szójafarmok és a marhalegelők is.”
  2. A szakértő kifejti: a hírességek által posztolt fotóknak semmi köze a mostani tüzekhez. A Cristiano Ronaldo által posztolt fotó Dél-Brazíliában készült, távol az Amazonas vidékétől. A Leonardo DiCaprio és Emmanuel Macron által posztolt fotó húsz éves, a Madonna és Jaden Smith által megosztott kép pedig több mint harminc. Más hírességek svédországi, indianai és montanai képeket osztottak meg.
  3. A szakértők megjegyzik: a braziloknak elege van abból, hogy Kaliforniával mindenki szimpatizál, amikor ott erdőtűz van, Brazília viszont csak fintorgást kap.


  De őszintén szólva az egész interjú mutatja, milyen képmutató világban élünk. A mainstream média egy hatalmas fake news gyár!!!


   
  zeal, tindalos, krisss and 5 others like this.
 3. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Plusz 2010-ben egy ennél sokkal nagyobb erdőtűz volt, amire szinte nem is reagált senki. Igaz, más volt az elnök.
   
 4. Morishima

  Morishima Well-Known Member

  Amúgy én magam részéről fabarátnak mondom magam, a családom és személyesen én is már több tízezer fát ültettünk ( na mondjuk nem önös érdekektől mentesen :)) de ezek a tüzek a száraz időszak velejárói, ezt eloltani nem fogják tudni a büdös életbe a világ összes tűzoltójával se. Illetve van egy elég komoly fogalmi zavar is amint látom, jó persze az átlag azt se tudja hol van ez, nem az esőerdő ég, az csúnya is lenne ha a napi rendszerességgel megjövő felhőszakadás közepette lángolna a rendkívül nedves esőerdő. A probléma és a tűz az esőerdőt az irtás miatt felváltó fás szavanna területe adja, szóval ha tenni akarunk ellne az elég hosszútávú folyamat. A nedves terület felől szakaszosan erdőtelítéssel a csapadék menyisége is növelhető, szóval a probléma kezelését ott kell kezdeni hogy az esőerdő helyén kialakított terményekre a keresletet kell visszafogni, ez lenne mindennek az alapja, nem az hogy virtuálisan odaütnünk egy vödör vizet az égő fatörzsre..., ezzel párhuzamosan pedig a helyi problémakezelés,afrikában és indiában is meggyújtják a száraz időszakban a fákat és ami nálunk több milliárd euró érték az nekik csak útban lévő szemét holott megélhetést adhatna rengeteg embernek és nem lenne ennyire értelmetlen sem a járulékos haszon pedig még komolyabb lenne, ha pl energiát állítanak elő az egy nagy láncreakció az egész térség gazdaságára
   
  FilcTroll, krisss, antigonosz and 3 others like this.
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Macron vs. Bolserano
  "Hétvégén egy brazil Facebook-felhasználó posztolt két képet egymás mellé helyezve. Az egyiken Bolsonaro 37 éves felesége látható, a másikon pedig Macron 66 éves felesége. Azt írta hozzá kommentben, hogy ezért támadja Macron Bolsonarót. Erre válaszolt a brazil elnök: "Ne alázd meg a srácot - LOL"
   
  Magor Zoltán likes this.
 6. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

 7. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Az invazív fajokban egyetértek, bár nem nagyon tudom mit lehetne csinálni ellenük. Az erdészeknek sem vagyok nagy barátja.
  De az, hogy '45 óta nőtt jelentősen az erdő jellegű biomassza az tuti.
  Merre laksz, ahol az elsivatagosodás az erdők helyén tapasztalható? Alapvetően egy erdő klíma övezetbe tartozó területet, ha magára hagysz, pár évtizeden belül erdő lesz belőle.
   
  gergo55 likes this.
 8. hunter85

  hunter85 Well-Known Member

  Az invazív fajokban egyetértek, bár nem nagyon tudom mit lehetne csinálni ellenük. Az erdészeknek sem vagyok nagy barátja.
  De az, hogy '45 óta nőtt jelentősen az erdő jellegű biomassza az tuti.
  Merre laksz, ahol az elsivatagosodás az erdők helyén tapasztalható? Alapvetően egy erdő klíma övezetbe tartozó területet, ha magára hagysz, pár évtizeden belül erdő lesz belőle.


  Hogy erdő hol alakul az aklíma, hidrológia fizikai talajfélseég, genetikai talajtípus stb befolyásolja. Nem biztos, hogy egy magára hagyott területből zárt "őserdő" lesz. A Kárpát-medencére síkvidékére leginkább az erdőstyeppe lenne jellemző emberi beavatkozás nélkül(persze ez sem teljesen igaz de csak most így elnagyoltan, mert ugye vannak az ártéri erdők, vizes élőhelyek, szikes stb....) A véghasználat az faipari foglaom inkább, mivel a terület faállományának hasznosítását takarja, kb mint az aratás, ez lehet tarvágás ami után magról vagy csemetéről újítanak fel vagy lehet természetes amikor nem teljes a tarvágás és az újulat természetes módon jön létre hagyásfákról.
  Az adventív, invazíf fajok valóban problémát jelentenek, de ezt lehet(ne) kezelni.
   
  gergo55 and phaidros like this.
 9. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Hatalmas alföldi területen érzékelhető a lassú sivatagosodás. Monor és Dabas között mondjuk, persze meghatározhatnék még más egyéb településeket, amik között mérhető. Ha csak elmész arra, mondjuk Pilis tájéki, nyáregyházi erdőkbe, elsőre a tobzódó erdős zöld természetet látod, de ez mind homokon él. Dunai hordalékos terület, amit gyakorlatilag a szabályozás óta nem ért az esőn kívül víz, ami leszivárog negyven-ötven méterre. Onnan tudsz vizet nyerni ezen a tájékon. Amíg arrafelé éltem, gyerekkor, sihederkor, már akkor előfordult, hogy az erdő egyes területein karvastagságú fákat csak úgy ki lehetett emelni a helyéről, mert lábon elhalt, kiszáradt. Lassú a folyamat, nehezen érzékelhető, mert a településektől távoli helyeken zajlik a java. De azért észlelhető.
   
  antigonosz, Python and gergo55 like this.
 10. gergo55

  gergo55 Well-Known Member


  @Pogány
  @hunter85
  @empontipont

  A tarvágás után nem csak a felszíni növényzet tűnik el, és az űrt gyorsan betöltik az invazív fajok, hanem a Napnak szélnek kitett talajélet is tönkremegy. Elsősorban a fák gyökerzetét behálózó mikorhiza gombák pusztulnak el az őket ellátó nedvkeringés megszüntével. A természetes szukcesszió nagyon hosszú folyamat, a mostani klímaváltozás nem is nagyon támogatja.
  Mondhatnád, hogy az akác és még néhány faj tőről is újrasarjad, de azt a vadak intézik el.
  Az eredmény tehát egy biotömegben és diverzitásban elszegényedett táj. Az erdő eltüntetésével a nedvesség mozgása is megfordul, felfelé száll és a szél elviszi....
  hogy máshol özönesőként, villámárvízként csapódjon le.
  Javaslom Balogh Péter, Kökény Attila. és Dr. Molnár Géza írasait a facebookkon és a youtubon olvasni, nézni.
  Itt ez kezd témaidegen lenni, a Beszélgetőben folytathatjuk.
   
  borisz, antigonosz, FilcTroll and 3 others like this.
 11. Python

  Python Well-Known Member

 12. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Brazília abszolút nem lenne csóró ország, ha nem ott is rablógazdálkodás folyna. A mezőgazdasági termelés nagy részét felszívja az USA piac (nyilván olcsó pénzért), annak bevétele a nagybirtokosokat hízlalja. Ugyanezt el lehet mondani a kitermelt exotikus faanyagról amit szerte a világon árulnak, miközben a nagy részét papíron el sem lehetne adni mivel védett. A másik fele, hogy a népesség 1990 óta 150 millióról 200 millió felettire ugrott, ez szintén gerjeszti az erdőirtást. A helyzet sajnos az, hogy ahogyan Afrikában is, ott is hihetetlen arányban szaporodik a népesség és egyszerűen képtelenek ezt kezelni. Ennek eredményeként pedig egyre több erdőt irtanak ki. A legnagyobb baj ezzel az, hogy ha a dolgok így haladnak a 3. világ népességrobbanása már az egész fejlett világot is magával rántja majd. Mert amíg a fejlett világ országaiban már próbálnának tenni valamit a túlnépesedés ellen, addig a "természeti népek" felfalják az életterüket. Úgy is mondhatjuk, hogy az emberiség mint egy pusztító vírus úgy falja fel a Földet.
   
 13. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Az Alföld eredetileg nem erdő zóna, tehát ott szerintem nem csoda, hogy küzködnek a fák. Sajnos.
  Az invaziv fajok meg szerintem azért is problémák, mert ha van egyerdőd ahol találsz pl egy ecetfát, azt marha nehéz kiirtani. Ha megtaláltad egyáltalán. Egyedenként kell foglalkozni vele.

  Aki tudja átrakhatja ezt a beszélgetést máshová, csak megtaláljam!
  :)
   
  borisz, tindalos and Pogány like this.
 14. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member


  https://en.mercopress.com/2019/08/2...lies-to-bolsonaro-s-mock-of-french-first-lady

  Hehe :D bár nem értem, hogy mitől lenne szexista Bolso kommentje... szerintem ezt ezek az aberrált, csökevény balliberálisok se tudják, de azért osztogatják bélyegeket. Fu, de gyűlölöm őket.
   
 15. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 16. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  empontipont and Pogány like this.
 17. Python

  Python Well-Known Member

  A világ vezető gazdaságai hétfőn nagy rössel azonnali segélyt ajánlottak fel Brazíliának, hogy azzal fékezzék meg a dzsungelben tomboló tüzeket. A lépés pr-fogásnak nagyszerű, de ha megnézzük, maga az összeg arányaiban nevetséges, így Jair Bolsonaro brazil elnök valójában könnyű szívvel pöckölhette vissza másnap. Ezzel hívei körében megmaradhatott az első számú dél-amerikai vasmacsónak, aki nem engedi, hogy kívülről beleszóljanak országa ügyeibe, a Hetek csoportja pedig felvilágosult, zöld erőként tovább harcolhat a "brazil Trump" ellen. Közben az erdő a tavalyi évhez képest tényleg nagyon ég - csak ennél bő tíz éve még sokkal durvábban égett, ami akkor sokkal kevesebb embert is érdekelt.
  Jair Bolsonaro maga a sátán, aki a bolygó pusztulását akarja, és csúfot űz a környezet megmentésére siető nyugati hatalmakból - valami ilyesmi csapódhat le az egyszeri médiafogyasztóban az Amazonas-vidéki erdőtüzekről szóló híreket olvasva. Ennek van is alapja, mégpedig nem kevés, hiszen Dél-Amerika legnagyobb országában a tavalyihoz képest idén iszonyú mértékben megugrott a fakitermelés, aztán az elmúlt néhány hétben annyira megsűrűsödtek a tűzesetek is, hogy úgy érezni, a Föld tüdejének becézett erdőség egésze lángol, olyan mértékben, amire eddig nem volt példa. Bolsonaro egyértelműen a fő alakítója volt ennek a tendenciának, hiszen eleve már olyan kampányígéretekkel jutott hatalomra, hogy megkönnyíti a farmereknek újabb termőföldek kikanyarítását a dzsungelből, miután pedig idén nyáron az általános környezetvédelmi sokkot követően rádörrent a világ közvéleménye, nem győzte minden kritikusát elküldeni a búsba, leváltani az erdőirtásokról jelentő brazil űrügynökség vezetőjét, a gyújtogatásokat pedig az így földet szerző gazdák helyett a helyi civilszervezetekre kenni. A múlt héten aztán egy pillanatra úgy tűnt, Bolsonaro meghajlik a nyugati közvélemény és az erősebb európai vezetők akarata előtt, és bejelentette, hogy az eddigi semmittevés után beveti a brazil hadsereget a tüzek megfékezésére, csak hogy aztán visszakézből utasítsa el azt a 20 millió dolláros gyorssegélyt, melyet a G7-ek ajánlottak fel neki hétfőn az oltásra. Ez egy újabb felháborító, a bolygó sorsával játszó trollkodásnak tűnik, főleg, hogy nemrég Bolsonaro még azzal is tetézte a feszültséget, hogy kijelentette: Brazíliának nincs elég erőforrása a tüzek kezelésére. De ha közelebbről megnézzük a G7-ajánlatot, arra juthatunk, hogy akkor sem történhetett volna érdemi változás az Amazonas-vidék ügyében, ha a brazil elnök elfogadja a pénzt. Az ugyanis - bár elsőre jelentős összegnek tűnik, talán nem függetlenül a felfokozott hangulattól és a segély azonnaliságától sem -, valójában ezen a szinten tényleg csak aprópénz, amire könnyű szívvel lehetett nemet mondani, sőt, akár visszakérdezni, hogy ezt most komolyan gondolták-e.
  Egyre inkább úgy tűnik, a G7-ek döntően politikai játszmából aggódnak csak az Amazonas-vidékért
   
 18. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member

  Kicseszett egy színház ez...

  A primitív, aberrált balliberális erőtérnek azért van baja Bolsonaroval, mert nem ratyi.
  Bolso kijelentette, nem szeretné, ha Brazília a fartúrók országává válna.. cikk a magyargyűlölő 444-ről: https://444.hu/2019/04/26/bolsonaro-brazilia-nem-valhat-meleg-turistaparadicsomma
   
  antigonosz and svajcibeka like this.
 19. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása