1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Dél-Amerika

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - boki által indítva @ 2013. április 5..

 1. zeal

  zeal Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/11/10/lemondott_evo_morales/
  "Lemondott Evo Morales

  ...
  Morales tényleges lemondása egyébként nem sokkal azután történt meg, miután vasárnap Williams Kaliman, a bolíviai hadsereg vezetője is szolidan azt javasolta, hogy Moralesnek le kéne mondania. ...
  "
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Már tudjuk miért nem küldte a rendőrökre a hadsereget. Ők se voltak mellette.

  Most érdekes lesz a folytatás, mert papíron ő nyerte a választást...
   
  blitzkrieg, zeal and tindalos like this.
 3. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Vegre Boliviabol nyugatbarat orszag lesz, mar igy is tul sokaig ragaszkodott a hatalomhoz Morales. Becsuletere legyen mondva o tudja mikor kell felallni. Emlekszem mikor a szomszedos Peruban vakacioztam a kozeleti musorokban is rola viccelodtek, hogy mennyire ahitatosan nemzeti de kozben full korrupt.
   
  BiancoGasto likes this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Most lenne jo ha erre jarna ismet a konzul ur... :rolleyes: Az az erdekes hogy azt o is mondta hogy Moralesnek mar nem lehetne hivatalosan elnoknek lennie, hivatalos diplomata letere... Melyebb dolgok vannak ott annal amit latunk, gondolunk. Morales tul korrupt lett, ezt is mondta. Azt az orszagot Morales elott az amerikaiak kiszipilyoztak, csodbe vittek, Venezuela es Kuba mentette meg, most Kina es Oroszorszag vannak benn mint fo beruhazok, valamint a Spanyolok meg. Az usa sehol sincs, meg egyszer nem fogjak visszaengedni oda. Ezt is mondta. Na majd ha megjon a szomszed...
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

 6. Python

  Python Well-Known Member

 7. Python

  Python Well-Known Member

 8. Python

  Python Well-Known Member

  Pár napja a rendőrség bizonyos egységei is kezdtek átállni a nép oldalára, így Evo Morales, aki – alkotmányellenesen – már három ciklus óta vezette a latin-amerikai országot – új választásokat írt ki, majd lemondott, és elmenekült La Pazból. Bolíviai sajtóhírek szerint Chapare tartományban bujkál – ez a régió a kokalevél-termesztés fellegvára, és Morales elnökké választása előtt a kokatermesztők szakszervezetének vezetője volt. Az elnökkel együtt a kormány többi tagja is lemondott tisztségéről, de távozott a parlament kormánypárti vezetője is.
  A lemondás hírére az emberek betörtek a diktátor házába, feldúlták és elégették a képeit. Az egyik ilyenből kiderül, hogy Morales belefestette magát az utolsó vacsora képébe is, Jézus közvetlen közelébe. A világhálót azóta elárasztották a házba érkező hívatlan látogatók által készített videók.
  A lemondásra kényszerült elnök egyébként már az előző napokban elhagyta az elnöki palotát (Palacio Quemado) és a repülőtereken tartotta a sajtótájékoztatókat. Ott jelentette be az OEA-jelentés hatására azt is, hogy újra kiírja a választásokat. Az ellenzéki csoportosulások már hetek óta a lemondását követelték, de az áttörést azt hozta, hogy végül a hadsereg parancsnoka is megkérte az elnököt, hogy a bolíviai béke érdekében távozzon. A baloldali világsajtó és politikai vezetők, mint a venezuelai és a mexikói államfő, puccsot emlegetnek, de az is tény, hogy az Evo Moralest támogató erők már mesterlövészek segítségével támadták meg a La Paz felé tartó ellenzéki bányászokat és egyetemistákat. A baloldali elnök támogatói is tüntettek, ők Camacho és Mesa ellenzéki vezetők halálát kívánták illetve “polgárháború” felkiáltásokkal leégették a La Paz városi busztársaság összes buszát, valamint feldúlták és kifosztották a városi cégeket. A helyi újságokat és ellenzéki televíziós csatornákat megfenyegették, így a tudósítók visszavonultak az utcákról.
  Evo Morales nem adja fel a harcot – a Cochabamba környéki Chapare és Chimore vidékéről kívánja irányítani a gerillaharcot. A rendőrség közben letartoztatta Maria Eugenia Choque-t, a Választási Iroda elnökét, aki férfiruhában próbált elszökni a rendőrség elől.
  Jelenleg Bolíviában polgárháborús viszonyok vannak, államfő nélkül és az Amerikai Államok Szövetsége által bírált választási rendszerrel kellene konszolidálni a demokráciát.
  Egy frissen bukott diktátor háza belülről
   
  HAndrás likes this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mondjuk annyira nem volt kozvetlen Jezus mellett, de a tobbi tanitvany se tanitvany volt, hanem nagy latino nepi hosok. Giccs. Bolivia egy hatalmas resze oserdo, Morales meg koka termeszto ez sem titok, ahogy arrafele rengetegen, ezek ott teljesen megszokottan csinaljak. A szegenyebb retegek es az indianok kozt, akik kb ugyanazt jelentik ott volt nepszeru, csak mar mindenki latta hogy tul messzire ment, dacara hogy az elejen meg nagyon jo donteseket hozott. Lassan valami erdekes modon langba borul Del Amerika. Nem tudom ez kinek lesz jo, mert Kina ott lenn nagyon benn van gazdasagilag, vagy ot turjak ki, vagy Usat kotik le a kornyekbeli kaoszokkal, kokain dompinggel.
   
  fip7, dragonette, zeal and 1 other person like this.
 11. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Na erre mondtam, hogy gyanúsan hirtelen kezdett el forrongani Chile és most Bolivia is, Venezueláról nem is beszélve. Ilyen dolgok azért csak úgy maguktól nem robbannak ki! Szóval tényleg érdekes kérdés, hogy kinek jó ez? Kik kavarnak? USA, Kína vagy Oroszország?
  Cui prodest?
   
  megazez and tindalos like this.
 12. borisz

  borisz Well-Known Member

  Volt arab tavasz. Ez az indián nyár.
   
 13. Loken

  Loken Well-Known Member

 14. Python

  Python Well-Known Member

  Biztonsági okokra hivatkozva nem jelenik meg nyomtatásban a kormánykritikus bolíviai napilap, a Página Siete november 11-i száma. Az újság honlapján megjelent közlemény szerint az Evo Morales elnök lemondásának vasárnapi bejelentése után elszabadult „terrorhullám” miatt a munkatársak nem mennek be ma a szerkesztőségbe. La Pazban az Egyes csatorna névre hallgató tévének is ideiglenesen fel kellett függesztenie működését a fenyegetések miatt.
  A bolíviai sajtó beszámolói szerint a tegnapi bejelentés után több városban – főként a fővárosban, La Pazban, illetve El Alto városában – Morales és pártjának, a Mozgalom a Szocializmusért (MAS) szimpatizánsai üzlethelyiségeket és ellenzéki politikusok otthonait is megtámadták az éjszaka folyamán.
  Nem csak a kormánykritikus erők, de a lemondott Morales is az erőszakos cselekedeteket és fenyegetések miatt panaszkodik. Vasárnapi bejelentésében az ország első őslakos elnöke arról beszélt, nem engedheti, hogy a „testvéreit és elvtársait” tovább fenyegessék az október 20-i elnökválasztások után utcára vonuló tüntetők, és épp ezért is mondd le. Időközben a mexikói kormányzat már fel is ajánlotta, hogy menedékjogot ad Moralesnek.
  Az egyik bolíviai napilap ma nem tud megjelenni az államfő lemondása utáni zavargások miatt


  Evo Morales bolíviai elnök lemondásával az utolsó ikonikus baloldali populista politikus is távozik a latin-amerikai politikából. De ő sem önszántából teszi: a venezuelai Hugo Chávezt a betegség vitte el, a brazil Luiz Inácio Lula da Silvát korrupció miatt börtönbe csukták (igaz, nemrég kiengedték), Moralest viszont a hadsereg kényszerítette lemondásra.
  Káosz maradt a kokaelnök után
   
  antigonosz likes this.
 15. borisz

  borisz Well-Known Member

  Ide jöttek a T-160-asok, meg a kínai és orosz katonák, vagy az Venezuela volt?
   
 16. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Venezuela
   
  borisz likes this.
 17. Python

  Python Well-Known Member

  Csak ennyit mondok...:

  [​IMG]
   
  fishbed, tindalos, megazez and 5 others like this.
 18. Python

  Python Well-Known Member

 19. Python

  Python Well-Known Member

 20. Python

  Python Well-Known Member

Ezen oldal megosztása