[BIZTPOL] Közép- és Dél-Amerika

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 850
91 314
113
Chile
Trump vagy Sanders??
Az elit lejáratta magát.


De mi a tét??
reztermelo-orszagok-493578.png


Mi lesz a bányászati szektorral?
Az új alkotmányba szigorúbb környezetvédelmi szabályozások is bekerülhetnek, ami akár vissza is vetheti az ország kiemelt iparágának számító réz- és lítiumbányászatot. A 19 milliós andoki ország a világ legnagyobb réztermelője, illetve a világ második legnagyobb lítiumtermelője. A GDP mintegy 15 százalékát lefedő bányászati szektor szerepe az utóbbi időben azáltal is megnövekedett, hogy jelentősen megnőtt az elektromos járművek akkumulátorához szükséges lítium iránti kereslet, ahogy világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek a villanyautók. A rézről pedig már úgy beszélnek elemzők, hogy az lett az új olaj, amely az elektronikai ipar számára, illetve az energetika zöld átalakulásának folyamata során kiemelten fontos nyersanyagnak számít.

Chile mindeddig biztos pont volt a bányászati cégek számára, a politikai életet eddig domináló mainstream pártok között konszenzus volt arról, hogy a szektor érdekeit védelmezni kell.

Ennek az időszaknak vége, egy új társadalmi paktum készül

– mondta a Plusmining tanácsadó cég szakértője, Juan Carlos Guajardo az alkotmányozással kapcsolatban. Szerinte mostantól a szektorba belépni kívánó szereplőknek új szabályokra kell majd felkészülniük.

AZ IPARÁG SZEREPLŐI NEMCSAK AZ ALKOTMÁNYOZÁS, HANEM AZ ELNÖKVÁLASZTÁS MIATT IS MOST KIVÁRNAK A BEFEKTETÉSI DÖNTÉSEIKKEL.

Ha Boric nyeri meg az elnökválasztást, akkor várhatóan a szektort terhelő adók növekedésével kell számolni, mert a baloldali jelölt a kampányban világossá tette, hogy az egészségügyi és nyugdíjrendszer átalakítását részben a bányászati szektorra kivetett adók növelésével kívánja fedezni. A bányászati szektor cégeit képviselő szervezet (Sonami) elnöke, Diego Hernández szerint a választások miatt egy ideig bizonytalan jogi helyzet állhat elő, ami a szektorba irányuló befektetések csökkenését, a fejlesztések leállását okozhatja, ami viszont veszélyeztetheti a réz és lítium iránt megnövekedett globális kereslet kiszolgálását.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 805
35 253
113
Szétesett a dekoráció az USA álltal támogatott venezuelai politikus mögött
https:// https://twitter.com/Chiqui_new/status/1462863620929466374?t=wb1uFCkzY1ngaFOD0VsyhQ&s=19
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113

A beszélgetés elején bemutattak egy filmet az 1990-es trinidadi iszlamista puccskísérletről.

A karibi Trinidad izgalmas ország, rengeteg harcost küldött az Iszlám Államnak.
2013 és 2016 között kétszáz harcos hagyta el Trinidadot, Cottee mintegy 140-ről elég sok adatot tudott összeszedni.

Meglepően nagy volt szerinte a nők aránya, és minden nő házas volt, vagyis nem dzsihadisták számára mentek menyasszonynak. A felnőttek átlagos életkora legalább egy évtizeddel nagyobb volt, mint az európai csatlakozóké, tehát nem fiatal felkelők voltak. A felnőttek nagy része középosztálybeli volt, a döntő többségnek volt állása, a felüknek volt bűnözői múltja, és a többsége viszonylag friss betérő volt.

Mindez megkérdőjelezi, amit Európa alapján gondolnánk a terroristákhoz való csatlakozásról. Ezek az emberek nem kitaszítottak voltak, hiszen a karibi szigetország toleráns a muszlimokkal szemben. A tendenciák tehát eltérők. A kör olyan értelemben összeér, hogy a 2015-ben muszlimokat mobilizáló egyik imám részt is vett az 1990-es puccskísérletben. A kormány nem figyelte meg a volt puccsistákat, kicsit talán tartottak is tőlük, inkább hagyták, hogy csináljanak, amit akarnak.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 962
32 246
113