• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Bosznia-Hercegovina ügyét is meg tudták volna egymás közt oldani ha mások nem akarnának ebbe folyamatosan belepofázni.
/ld. 2022.02.24. előtt Kijiv és Moszkva is rendezni tudta volna a viszonyát dialógussal ott is érdemes megnézni kik sütögetik még a pecsenyéjüket, rövidebb a felsorolás hogy kik nem/

El kell keserítenem téged, de Bosznia-Hercegovina neve például eleve nem is létezne... ha abból indulnánk ki, ahogy te, hogy nem lenne semmi nemzetközi behatás a térségben. Remélem érted a problémát. (Hercegovina.) Hivatkozol egy országra, aki jelen formájában nem is lenne, de szerinted beszélgessünk arról, hogy mi lenne, ha mégsem lenne az alapító ok.
Röviden a véleményem, hogy Magyarország tekintetében gyakorlatban nem túl termékeny, de intellektuális tornának izgalmas kihívás azt vizsgálni, hogy "mi lenne ha ellenállna a nemzetközi manipulációnak", mert Budapest központtal létezett 1000 éve. Van kellő számú történelmi tapasztalat, hogy egyik vagy másik feltörekvő hatalom megpróbált diktálni és voltak olyan történelmi helyzetek, mikor megpróbáltunk ellenállni. (Olyan felvetésekkel ellentétben, hogy horvát-szerb egyesülés történelmi távlatban nem túl bő tapasztalatokkal kutatható.)
Nem szeretnék belefolyni abba, hogy mi lenne, ha szerbek és horvátok bármilyen katonai és gazdasági egyesülést létrehoznának és el tudnák rendezni a bosnyák kérdést, hiszen ez bosnyák faluból szemlélve egy külföldi behatás lenne ahhoz képest, mint ha mindenki hagyná őket a maguk békés útján menni és fejlődni.
És a fő elriasztó szempont számomra a mélyebb kitárgyaláshoz, hogy utána napokat kéne kettőnknek rászánni, hogy átbeszéljük, hogy mi lenne, ha a bosnyákok és az albánok egyesülnének és ketten el tudnák rendezni a szerb kérdést. Ráadásul történelmi és nyelvi okokból csatlakoznának hozzájuk a horvátok is. Ha sikerül hármójuknak megoldani a szerb problémát, akkor önként egyesülhetne velük Bulgária, látva azt, hogy azok hárman együtt mennyire erősek.
És utána még további napokat kellene rászánnunk, hogy átbeszéljük azt, hogy ha történelmi okokból Törökország, Albánia és Bosznia egyesülne nemzetközi behatás nélkül, és elkezdenék rendezni a szerb kérdést, akik természetes módon egyesülnének Görögországgal és (Észak-)Macedóniával, akkor...

Szóval hagyjuk, olvasd el az általam ajánlott könyvet vagy ne! És olyan kérdéseket ne feszegessünk, aminek nagyon csekély a valóság alapja!

belgrád budapest vasút ez is eu-s projekt kína kicuccol theszalonikiben aztán jön a árú a eu-ba.
/nem mondom hogy ez direktbe rossz vagy hogy budapest tolja a szerbe eu-s csatlakozást de ez egyoldalúvá teszi a magyar szerb viszonyt ennyi budapesten a jelenlegi kormány dühöngene attól amiktől fentebb írtam/

A kígyó -úgy látom- a farkába harap. Csak akkor jó a szerbeknek egy gazdasági együttműködés, ha azt horvátokkal és nemzetközi viszonyokat ignorálva teszi. És kizárólag akkor, ha ezért az anyagi előnyért ő felad bizonyos függetlenséget egy katonai függőség kialakításának oltárán.
A gazdasági együttműködés akkor nem jó a szerbeknek, ha az nemzetközi áruforgalomba bekapcsolódik és katonai döntések függetlenségét nem érintik. Hiszen mi nem kötöttünk ki sem az olajvezetéknél, sem a vasútnál olyat, hogy akkor vagyunk hajlandóak gazdasági dolgokról tárgyalni Belgrádban, ha egyesülnek velünk és betagozódnak Budapest törvényhozása alá -részleges autonóm jogokkal vagy anélkül, részletkérdés.
És kezd világossá válni számomra a veled való beszélgetések okán, hogy akkor sem jó egy üzlet a szerbeknek, ha az közelebb viszi őket az Európai Uniós tagsághoz őket, hiszen látjuk mit jelent Ukrajnában egy ilyen tagsági vágy, egy előnyös üzletben ez el kell kerülni!
Azt is értem, hogy mi most nem az aktuális helyzetről beszélünk, hanem a stratégiai irányokról. Azt is átlátom, hogy ezek az irányok nem eredhetnek az utca emberének vélekedéséből, akik nemzetközi befolyásoltság alatt vannak és csak parancsra utálják például a horvátokat, akiket a stratégia szerint márpedig nem kéne utálniuk... Nagy levegő. Azt is megértem, hogy nem a vezető politikai elitből fakadnak ezek a stratégiai irányok, akik a nemzetközi behatásnak csupán kiszolgálói, nem tőlük független ellenpontok.

Csak attól félek, hogy ha nem is az átlag emberek és nem is a politikai elit a forrása ezeknek a stratégiai irányoknak, akkor ezek a stratégiák azért léteznek, mert Yoda azt mondja és attól a perctől vannak, hogy ő kimondta.

2017-ben a Nora B-52-t Pakisztánban tesztelték.
E mellett vannak még olyan ht eszközök amik érdekelhetik őket.
Civil iparból a szerb ipar bizonyos szegmensei biztosan fejlettebbek ez meg alap lehet együttműködésre /ennél konkrétabb példához jobban bele kellene ásnom magam a témába de nem a belgrádi külgazdasági intézetben dolgozom ugye/

Azt hittem, valami közös üzlet van a pakik és a szerbek között a Jk-17-es kapcsán. De ezek szerint félre értettem és azért érné meg Belgrádnak kínai gépet venni, hogy a pakik kifizessék az ellenértékét. Mármint nem úgy, hogy a pakik fizetnének a szerbek helyett a repülőgépekért, hanem ha hajlandóak Pekingtől vásárolni, azok majd rászólnak a pakikra, hogy legyenek szívesek gondoskodni a Népköztársaság helyett a fegyvervásárlásnál szokásos gazdasági ellentételezésről!
Mert ez nagyhatalmi érdek és egyébként sem szeretné Pakisztán, hogy elvigyék nekik a népidemokráciát.

Amikor azt mondtad, hogy a kínai árukat szállító vasút miatt Orbán Viktor már fele ennyitől visító rohamot kapna és nem hagyná, abban igazad van, ezt a részt teljesen el tudom fogadni és közös nevezőre jutottunk.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
El kell keserítenem téged, de Bosznia-Hercegovina neve például eleve nem is létezne... ha abból indulnánk ki, ahogy te, hogy nem lenne semmi nemzetközi behatás a térségben. Remélem érted a problémát. (Hercegovina.) Hivatkozol egy országra, aki jelen formájában nem is lenne, de szerinted beszélgessünk arról, hogy mi lenne, ha mégsem lenne az alapító ok.
Röviden a véleményem, hogy Magyarország tekintetében gyakorlatban nem túl termékeny, de intellektuális tornának izgalmas kihívás azt vizsgálni, hogy "mi lenne ha ellenállna a nemzetközi manipulációnak", mert Budapest központtal létezett 1000 éve. Van kellő számú történelmi tapasztalat, hogy egyik vagy másik feltörekvő hatalom megpróbált diktálni és voltak olyan történelmi helyzetek, mikor megpróbáltunk ellenállni. (Olyan felvetésekkel ellentétben, hogy horvát-szerb egyesülés történelmi távlatban nem túl bő tapasztalatokkal kutatható.)
Nem szeretnék belefolyni abba, hogy mi lenne, ha szerbek és horvátok bármilyen katonai és gazdasági egyesülést létrehoznának és el tudnák rendezni a bosnyák kérdést, hiszen ez bosnyák faluból szemlélve egy külföldi behatás lenne ahhoz képest, mint ha mindenki hagyná őket a maguk békés útján menni és fejlődni.
És a fő elriasztó szempont számomra a mélyebb kitárgyaláshoz, hogy utána napokat kéne kettőnknek rászánni, hogy átbeszéljük, hogy mi lenne, ha a bosnyákok és az albánok egyesülnének és ketten el tudnák rendezni a szerb kérdést. Ráadásul történelmi és nyelvi okokból csatlakoznának hozzájuk a horvátok is. Ha sikerül hármójuknak megoldani a szerb problémát, akkor önként egyesülhetne velük Bulgária, látva azt, hogy azok hárman együtt mennyire erősek.
És utána még további napokat kellene rászánnunk, hogy átbeszéljük azt, hogy ha történelmi okokból Törökország, Albánia és Bosznia egyesülne nemzetközi behatás nélkül, és elkezdenék rendezni a szerb kérdést, akik természetes módon egyesülnének Görögországgal és (Észak-)Macedóniával, akkor...

Szóval hagyjuk, olvasd el az általam ajánlott könyvet vagy ne! És olyan kérdéseket ne feszegessünk, aminek nagyon csekély a valóság alapja!



A kígyó -úgy látom- a farkába harap. Csak akkor jó a szerbeknek egy gazdasági együttműködés, ha azt horvátokkal és nemzetközi viszonyokat ignorálva teszi. És kizárólag akkor, ha ezért az anyagi előnyért ő felad bizonyos függetlenséget egy katonai függőség kialakításának oltárán.
A gazdasági együttműködés akkor nem jó a szerbeknek, ha az nemzetközi áruforgalomba bekapcsolódik és katonai döntések függetlenségét nem érintik. Hiszen mi nem kötöttünk ki sem az olajvezetéknél, sem a vasútnál olyat, hogy akkor vagyunk hajlandóak gazdasági dolgokról tárgyalni Belgrádban, ha egyesülnek velünk és betagozódnak Budapest törvényhozása alá -részleges autonóm jogokkal vagy anélkül, részletkérdés.
És kezd világossá válni számomra a veled való beszélgetések okán, hogy akkor sem jó egy üzlet a szerbeknek, ha az közelebb viszi őket az Európai Uniós tagsághoz őket, hiszen látjuk mit jelent Ukrajnában egy ilyen tagsági vágy, egy előnyös üzletben ez el kell kerülni!
Azt is értem, hogy mi most nem az aktuális helyzetről beszélünk, hanem a stratégiai irányokról. Azt is átlátom, hogy ezek az irányok nem eredhetnek az utca emberének vélekedéséből, akik nemzetközi befolyásoltság alatt vannak és csak parancsra utálják például a horvátokat, akiket a stratégia szerint márpedig nem kéne utálniuk... Nagy levegő. Azt is megértem, hogy nem a vezető politikai elitből fakadnak ezek a stratégiai irányok, akik a nemzetközi behatásnak csupán kiszolgálói, nem tőlük független ellenpontok.

Csak attól félek, hogy ha nem is az átlag emberek és nem is a politikai elit a forrása ezeknek a stratégiai irányoknak, akkor ezek a stratégiák azért léteznek, mert Yoda azt mondja és attól a perctől vannak, hogy ő kimondta.



Azt hittem, valami közös üzlet van a pakik és a szerbek között a Jk-17-es kapcsán. De ezek szerint félre értettem és azért érné meg Belgrádnak kínai gépet venni, hogy a pakik kifizessék az ellenértékét. Mármint nem úgy, hogy a pakik fizetnének a szerbek helyett a repülőgépekért, hanem ha hajlandóak Pekingtől vásárolni, azok majd rászólnak a pakikra, hogy legyenek szívesek gondoskodni a Népköztársaság helyett a fegyvervásárlásnál szokásos gazdasági ellentételezésről!
Mert ez nagyhatalmi érdek és egyébként sem szeretné Pakisztán, hogy elvigyék nekik a népidemokráciát.

Amikor azt mondtad, hogy a kínai árukat szállító vasút miatt Orbán Viktor már fele ennyitől visító rohamot kapna és nem hagyná, abban igazad van, ezt a részt teljesen el tudom fogadni és közös nevezőre jutottunk.
Elég részletesen válaszolt.
Tőlem most tőmondatokra futja.
Többször ajánl nekem könyvet.
Én is ajánlok önnek
Dr. Franjo Tudjman Népek Történelmi Sorsa
Vannak magyarországon is elérhető felső oktatási anyagok amelyek azért bemutatják hogy a bosnyák nép mint olyan mik a előzmények stb.
Van egy olyan erős narratíva hogy bosnyákok horvátok. Olyan horvátok akik muszlim vallásuak.
Ennyike.
Az hogy daytonban ezt nem sikerült átvinni az történelmi malőr.
Nem a helyben élő népek tehettek róla.
A F hadművelet 1999-ben lehetett e pl. öböl államok kapcsán háttér finanszírozás usa irányában?
Nem lehet erről se hallani semmit.
Viszont lehet a 80 éve döglött nácikat rugdalni 0-24-ben.

Szerbek legnagyobb lefgontosabb gazdasági partnerei a eu államok ez világos.
Az is hogy kb. 50 éve abból a térségből ausztria németország irányába mekkora a elvándorlás /ugye nem volgográdba vagy szaratovba vagy jekatyerinburgba mennek tömegek dolgozni onnan.../
A eu jővője kérdéses volt a utolsó belépő 2007-ben talán épp a horvátok.
Azóta egy fajsúlyos kilépő volt egyesült királyság személyében.
Itt a háború a eu határai mentén.
A eu továbbra is 1%-os eu stb. stb.
Tehát amiről írtam az egy b terv lehet a dél szláv régiónak.

Szerbek eu csatlakozását több taktikai elem gátolja amelyek összeségükben már stratégiaik.
/koszovó hercegovina észak?-makedónia függetlensége stb.
skopje ügyében ugye ott van a athéni hiszti a szófiai hiszti /bolgárok a makedónok/ a szerb hiszti makedónok makedónok nagyon jól érzik magukat belgrád irányítása alatt stb.
és ott van kína oroszország befolyása akik szívesebben látják a szerbeket eu-n kívül
a usa biztosan hogy nagyon nagyon érdekelt a eu további bővítésében??:cool:/

Tehát ezek inkább a b terv mellett szólnak ami a leg épeszűbb BÉKÉS megoldásnak tűnik aminek van is potenciálja.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Vannak magyarországon is elérhető felső oktatási anyagok amelyek azért bemutatják hogy a bosnyák nép mint olyan mik a előzmények stb.
Van egy olyan erős narratíva hogy bosnyákok horvátok. Olyan horvátok akik muszlim vallásuak.

Ahogy a horvátok katolikus szerbek. A tót atyafiak meg csehül beszélő magyarok. Lehet ezeket a mondatokat mondani, de pusztán ez alapján abban hinni, hogy Szlovákia csatlakozni fog akár Csehországhoz, akár Magyarországhoz, az -fogalmazzunk úgy- hogy nagyobb logikai ugrás, mint amennyit megengedhetünk magunknak.
És szerintem ebben egyet is érthetünk és lezárhatjuk ezt az eszmecserét. Nekem sem tűnik a legjobb konstrukciónak Dayton. De azt azért bizonyította az a szerződés, hogy létrehoztak ott egy közös országot horvátoknak és szerbeknek (meg még a bosnyákokat is hozzájuk csatolták). És ez mind a mai napig életképtelen.
És a világpolitikában gyakran ki szokott derülni, hogy ha valami nem működik, akkor azt nagyon csinálva, felpörgetve nem vált át pusztán a nagyobb lépték miatt működővé. Ebbe talán kis idő múlva a németek is beletörődnek, de ebben nem vagyok biztos és ez akkor válna csak szerb problémává, ha végre belépnének az EU-ba.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113

Annyit hozzáteszek hogy a szerbekre is azt mondják hogy putyin így putyin úgy.
ööö sokkal sokszínűbb a parlamenti összetételük.
Tessék a cikket megnézni ahol a számok vannak, bejutott 6 párt meg egy pártszövetség így
7 frakció lesz legalább.
Hogy néz ez ki budapesten?
Tehát nagyon félre vezető ha a orosz elnököt sejtik a háttérben magyar és szerb viszonyok között.
Szerb közélet sokszínűbb mint a magyar ez van.
/a magyar hogy miért ilyen itt off téma/

Nálunk ugye 9 párt került be illetve 8 frakció lesz. Mondjuk, ha az LMP kapna "kölcsönbe" egy embert valahonnan (ugye volt már ilyesmire példa), akkor meglenne a 9 frakció is ...

Úgyhogy szerintem ilyen téren sem állunk rosszul a szerbekhez képest ...
 
  • Tetszik
Reactions: Centquri prime

Kijev Szelleme

Well-Known Member
2022. március 1.
981
1 740
93

Koszovó és Bosznia is belépne a NATO-ba

A koszovói elnök és a boszniai védelmi miniszter is felvetette országuk csatlakozását a NATO-hoz.
Az Infostart kiemeli, hogy Szerbia és Bosznia a háború miatt jutott erre a döntésre. Náluk könnyebben léphet be a szövetségbe Finnország és Svédország, miután a NATO korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy tárt karokkal várja őket.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Ahogy a horvátok katolikus szerbek. A tót atyafiak meg csehül beszélő magyarok. Lehet ezeket a mondatokat mondani, de pusztán ez alapján abban hinni, hogy Szlovákia csatlakozni fog akár Csehországhoz, akár Magyarországhoz, az -fogalmazzunk úgy- hogy nagyobb logikai ugrás, mint amennyit megengedhetünk magunknak.
És szerintem ebben egyet is érthetünk és lezárhatjuk ezt az eszmecserét. Nekem sem tűnik a legjobb konstrukciónak Dayton. De azt azért bizonyította az a szerződés, hogy létrehoztak ott egy közös országot horvátoknak és szerbeknek (meg még a bosnyákokat is hozzájuk csatolták). És ez mind a mai napig életképtelen.
És a világpolitikában gyakran ki szokott derülni, hogy ha valami nem működik, akkor azt nagyon csinálva, felpörgetve nem vált át pusztán a nagyobb lépték miatt működővé. Ebbe talán kis idő múlva a németek is beletörődnek, de ebben nem vagyok biztos és ez akkor válna csak szerb problémává, ha végre belépnének az EU-ba.
Itt most épp nem szlovákiával kapcsolatban volt párbeszéd.
/Ha már szóba hozta, hallgasson magyar szlovák meg mondjuk horvát népzenei jellegű zenéket akkor fogja hallani hogy a első kettő között a különbség kb. 10% zeneileg persze más a nyelv, a dél-szláv vonalon azonban erőteljesen más a hangzás részben más a hangszerelés is, ez csak 1 példa/
Horvátok katolikus szerbek ez nem tudom honnan jött.
Ugyanis a két nép történelme nyomon követhető.
Ami a bosnyákokról annyiban mondható el hogy ők a török megszállásig horvát keresztény lakosság voltak.
Ezt megelőzően /török megszállás/ bosnyák népnek nyoma sincs mármint nem a kurucinfon hanem történelem tudomány szerint.
A két vallási felekezetű csoport között külföldről akarják keverni a guanot meg ugye kevergetnék azt még most is /bizonyos muszlim országok törökökől irániakig, biztos nem a saját pecsenyéjüket akarják sütögetni és érdekszférát bővíteni akarnak, hanem a derék nyoma nincs bosnyák "népen" akarnak segíteni...
Tehát kb. 700-as évekből 8. században már van írásos emléke annak hogy a római katolikus egyházfő dominusnak nevezte a horvát bánt.
Ezt ma úgy mondanánk nemzetközi közjogilag hogy a szuverenitás elismerése volt / annak idején ez azt jelentette hogy a horvát bán nem volt senkinek a hűbérése "csak" a pápa állt fölötte értsd. szuverén volt.
Lehet nézni korabeli térképeket itt horvátország lényegében a mai területén és a mai bosznia területén volt már akkor is !!! amikor a magyarok még merre is jártak?
kr.u. 750 körül azért jó messze a jelenlegi államterülettől.
Tehát ennyit a legitimációról.
Szerbek detto.
Itt nem tudom mi az a korai még meglévő hiteles történelmi okirati bizonyíték de 1000 körül meg 1100 között azért van elég sok történelmi bizonyíték hogy kb. ott voltak ahol most mint nép királlyal stb.
/ha terelt itt cseszkoszlovensko témakörben egy reccsenő eu összeboronálhatja e két népet is de e kérdéskörről itt nem kívánok többet írni/
Írtam világosan visszatérve a dél-szláv régióhoz hogy technikailag több fél megoldás is lehet.
Ez a ki csatlakozik kihez tényleg népszerűtlen lehet e régióban is.
Egyéb iránt Yoda helyi értéken kezeli állami kérdésekben hogy a egyén mit is akar?
Mi egy egyén érdekérvényesítő képessége egy állammal szemben?
Ehh
És itt van napjaink bosznia hercegovinája a szerbek már inkább félig kint mint bent a horvát keresztény gyökerű lakosságot is kb. korbáccsal lehet bent tartani.
A horvát muszlimokról meg ha lekerül washington védő tekintete akkor boldogan fogják felismerni gyökereiket némi állami ráhatásra persze.
Lehet hogy nem jól fejezte ki magát.
Logikailag amit írtam nagyon is lehetséges.
Elméletileg és gyakorlatilag is lehetséges.
Kibővített együttműködésről beszéltem a délszláv régióban belgrád és zágráb megegyezése kapcsán akkor ha átrándeződés lesz a régióban.
Mintha lennének olyan folyamatok amik ebbe a irányba mutatnak.
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Nálunk ugye 9 párt került be illetve 8 frakció lesz. Mondjuk, ha az LMP kapna "kölcsönbe" egy embert valahonnan (ugye volt már ilyesmire példa), akkor meglenne a 9 frakció is ...

Úgyhogy szerintem ilyen téren sem állunk rosszul a szerbekhez képest ...
Kicsit trollkodásnak
TŰNIK
amit csinál de válaszolok bővebben.
Ha nem volt érthető
belgrádban a országos parlamentbe 6 párt jutott be /ott talán 4% a küszöb magyarba 5 nincs nagy különbség mert izraelben pl. talán 1%ék na az már nagy különbség/ szóval 6 párt
ÖNÁLLÓAN
jutott be a szerbeknél
+1 pártszövetség
magyarba meg egy pártszövetség és két párt. Tehát itt nem hat hanem két párt jutott be önálló jogon.
Sokkal szegényesebb a magyar szellemi tér. Ne higgye el hanem nézzen utána.
/románoknál nézze meg hol van Ludovic Orban meg a őt követő miniszterelnök Citu /ő pl. most a szenátus elnöke/ mennyi ideig voltak miniszterelnökök?
zajlik a élet a románoknál továbbra is?
igen.
van ott több alkalmas ember is erre a posztra?
igen.
használják őket?
igen/
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Kicsit trollkodásnak
TŰNIK
amit csinál de válaszolok bővebben.
Ha nem volt érthető
belgrádban a országos parlamentbe 6 párt jutott be /ott talán 4% a küszöb magyarba 5 nincs nagy különbség mert izraelben pl. talán 1%ék na az már nagy különbség/ szóval 6 párt
ÖNÁLLÓAN
jutott be a szerbeknél
+1 pártszövetség
magyarba meg egy pártszövetség és két párt. Tehát itt nem hat hanem két párt jutott be önálló jogon.
Sokkal szegényesebb a magyar szellemi tér. Ne higgye el hanem nézzen utána.
/románoknál nézze meg hol van Ludovic Orban meg a őt követő miniszterelnök Citu /ő pl. most a szenátus elnöke/ mennyi ideig voltak miniszterelnökök?
zajlik a élet a románoknál továbbra is?
igen.
van ott több alkalmas ember is erre a posztra?
igen.
használják őket?
igen/

Nem, egyáltalán nem tűnik trollkodásnak - annál is inkább mivel nem volt az ...

Amennyiben még pontosabbak szeretnénk lenni, akkor nem "egy pártszövetség és két párt" jutott be, hanem 2 pártszövetség + 1 + 1 (ha a MNOÖ -t is különszámolnánk) párt. Egyébként az ellenzéki összefogást (amiben a pártok nagyja van) azért ne varrjuk O1G nyakába ... Azaz 9+1 párt - és ebből lesz 8 vagy 9 önálló frakció ...

A románoknál pedig az lenne a politikusi illetve kormányzóképesség pozitív fokmérője, hogy némi barokkos túlzással Csau után átlag egy évet is alig húznak a kormányok? Háát, nem tudom ... :) Nálam inkább ez tűnik trollkodásszagú dolognak ...
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 160
7 957
113
@Yoda kollégának üzenem, hogy a jövő hétvégén megyek Csacsakba. Majd megkérdezem a szerbeket, kik a bosnyákok és kik a horvátok. Szerintem nem egyezik majd a véleményük Tudjmanéval.;)
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
@Yoda kollégának üzenem, hogy a jövő hétvégén megyek Csacsakba. Majd megkérdezem a szerbeket, kik a bosnyákok és kik a horvátok. Szerintem nem egyezik majd a véleményük Tudjmanéval.;)
Oké, a ottani juliska néni meg jános bácsi véleménye "mérvadóbb" mint a
TÖRTÉNÉSZ
Tudjmané.
Világos.
Itt történelmi tényekről írtam.

Kérdezze már meg őket arról is hogy ékírásnak milyen fajtái vannak és a földön hány helyen alakult ki
ÖNÁLLÓAN
a írás
/beugrótt csak úgy a kéki béla könyvből amibe tegnap néztem bele/
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Nem, egyáltalán nem tűnik trollkodásnak - annál is inkább mivel nem volt az ...

Amennyiben még pontosabbak szeretnénk lenni, akkor nem "egy pártszövetség és két párt" jutott be, hanem 2 pártszövetség + 1 + 1 (ha a MNOÖ -t is különszámolnánk) párt. Egyébként az ellenzéki összefogást (amiben a pártok nagyja van) azért ne varrjuk O1G nyakába ... Azaz 9+1 párt - és ebből lesz 8 vagy 9 önálló frakció ...

A románoknál pedig az lenne a politikusi illetve kormányzóképesség pozitív fokmérője, hogy némi barokkos túlzással Csau után átlag egy évet is alig húznak a kormányok? Háát, nem tudom ... :) Nálam inkább ez tűnik trollkodásszagú dolognak ...
felőlem számolja külön a kdnp-t meg magyar nemzeti összefosást is.
0 társadalmi támogatottságú a saját korábbi pártjaikat eláruló megélhetési politikusok vannak a soraikban.
Magyarországnak még több kdnp-s meg magyar nemzeti összefosásos színvonalú politikusra van szüksége.
Ismétlem nézze már meg szlovákoknál románoknál ukránoknál milyen a politikai élet.
Ezekhez képest a magyar belpol
2006. ősze óta
EGY
bővített mondattal összefoglalható.
Nézzen utána hogy a wikileaks magyarországgal kapcsolatban 2005. 2006 magasságában milyen információkat hozott nyilvánosságra.
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
felőlem számolja külön a kdnp-t meg magyar nemzeti összefosást is.
0 társadalmi támogatottságú a saját korábbi pártjaikat eláruló megélhetési politikusok vannak a soraikban.
Magyarországnak még több kdnp-s meg magyar nemzeti összefosásos színvonalú politikusra van szüksége.
Ismétlem nézze már meg szlovákoknál románoknál ukránoknál milyen a politikai élet.
Ezekhez képest a magyar belpol
2006. ősze óta
EGY
bővített mondattal összefoglalható.
Nézzen utána hogy a wikileaks magyarországgal kapcsolatban 2005. 2006 magasságában milyen információkat hozott nyilvánosságra.

Márpedig a KDNP is párt - történetesen övéké lesz a második legnagyobb frakció a parlamentben. Ugyanakkor a Fidesz -el alkotott pártszövetségük továbbra is 2 pártból áll - ez talán még nem a világvége ...

Másfelől az összefogás - ami számszerűleg sok pártot tartalmaz - nem a patás találmánya. Harmadrészt pont ezen formáció rengeteg pártja mutat rá, hogy önmagában a mennyiség nem garancia a minőségre. Ugye Te is ezt írtad erről: "0 társadalmi támogatottságú a saját korábbi pártjaikat eláruló megélhetési politikusok vannak a soraikban" ...

Végül, de nem utolsósorban itt Magyarországon ne vágyjunk román, szlovák vagy éppen ukrán kaliberű politikusokra illetve politikai életre. Ezeknél még a mostani eresztésünk is egy teljesen más nívó ...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 160
7 957
113
Oké, a ottani juliska néni meg jános bácsi véleménye "mérvadóbb" mint a
TÖRTÉNÉSZ
Tudjmané.
Világos.
Itt történelmi tényekről írtam.

Kérdezze már meg őket arról is hogy ékírásnak milyen fajtái vannak és a földön hány helyen alakult ki
ÖNÁLLÓAN
a írás
/beugrótt csak úgy a kéki béla könyvből amibe tegnap néztem bele/
Hapsikám, beszélgettem szerb történészekkel, nem Juliskákkal. Amíg a horvátok szerint Jellasics legyőzte a magyarokat (miközben - ahogy Petőfi megénekelte - Bécsig futott összeszarva magát), addig ne gyere nekem horvát történészekkel. Főleg olyannal, akinek nem is értékelik valami nagyra a munkásságát....
A történelmi tény az, hogy a törökök által elfoglalt boszniai délszláv lakosság muszlim vallásra áttért tagjai lettek a bosnyákok. Az identitásukat nem az határozza meg, hogy milyen vallásról, hanem az, hogy milyen vallásra tértek át. A horvát és szerb nacionalisták mind maguknak követelik a területet és származtatják saját nemzetükből a bosnyákokat. Ennek ellenére irtották őket.... :hadonaszos:
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 160
7 957
113
Csak azért, hogy képbe kerülj, "A vén zászlótartó" így kezdődik:

Fut Bécs felé Jellacsics, a gyáva,
Seregének seregünk nyomába’,
Megrémülve fut a magyar hadtól;
Magyar hadban egy vén zászlótartó.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Márpedig a KDNP is párt - történetesen övéké lesz a második legnagyobb frakció a parlamentben. Ugyanakkor a Fidesz -el alkotott pártszövetségük továbbra is 2 pártból áll - ez talán még nem a világvége ...

Másfelől az összefogás - ami számszerűleg sok pártot tartalmaz - nem a patás találmánya. Harmadrészt pont ezen formáció rengeteg pártja mutat rá, hogy önmagában a mennyiség nem garancia a minőségre. Ugye Te is ezt írtad erről: "0 társadalmi támogatottságú a saját korábbi pártjaikat eláruló megélhetési politikusok vannak a soraikban" ...

Végül, de nem utolsósorban itt Magyarországon ne vágyjunk román, szlovák vagy éppen ukrán kaliberű politikusokra illetve politikai életre. Ezeknél még a mostani eresztésünk is egy teljesen más nívó ...
Utolsó mondatra ugye nem követi a ottani eseményeket?

A összefosásra meg a magyar nemzeti összefosásra gondoltam /ex mdf/.
Szeretném én ha ön a magánpénzéből fogadná meg feladatokra e ex mdf-es meg mostani kdnp-s politikusokat :cool:
Tudja nem a közösből hanem önnek a saját pénzecskéjéből e szagértők közül néhányat ha megfogadna
elég univerzális "tudásúak"...;)
 

Yoda

Well-Known Member
2022. február 28.
1 854
2 188
113
Hapsikám, beszélgettem szerb történészekkel, nem Juliskákkal. Amíg a horvátok szerint Jellasics legyőzte a magyarokat (miközben - ahogy Petőfi megénekelte - Bécsig futott összeszarva magát), addig ne gyere nekem horvát történészekkel. Főleg olyannal, akinek nem is értékelik valami nagyra a munkásságát....
A történelmi tény az, hogy a törökök által elfoglalt boszniai délszláv lakosság muszlim vallásra áttért tagjai lettek a bosnyákok. Az identitásukat nem az határozza meg, hogy milyen vallásról, hanem az, hogy milyen vallásra tértek át. A horvát és szerb nacionalisták mind maguknak követelik a területet és származtatják saját nemzetükből a bosnyákokat. Ennek ellenére irtották őket.... :hadonaszos:
"A történelmi tény az, hogy a törökök által elfoglalt boszniai délszláv lakosság muszlim vallásra áttért tagjai lettek a bosnyákok."
Ezt írtam én is.
Annyi hogy a horvátoknál a X bosnyák kérdésben.
De nincs szándékomban megtéríteni :cool: