Társadalmi folyamatok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Látom a tudásod végtelen,és megkérdőjelezhetetlen,természetesen.
Ha még a fő szimbólumát sem ismered az egyháznak,ahová tartozol,akkor milyen szempont rendszer szerint döntöttél mellette?
Egyébiránt 3 kommentben 3x sértegettél,hülyéztél le,személyeskedtél,nem mellesleg a őseid írásbeliségén(is) gúnyolódsz,szóval részemről értelmetlenné vált a további eszmecsere veled,szép napot neked.
:)
Nem, te tamadtal meg, en csak visszautottam. Persze miutan te probaltad a teljes honfoglalo magyarsagot pipogya toketlen bandanak beallitani, ahol egyszeru papok ki tudjak csavarni huszezer harcos kezebol a rovopalcikakat, hat azutan mar valoban csak rohogtem rajtad. Amugy eddig meg nem lattam ilyen embert, pedig en sem vagyok mar fiatal aki ennyire rabja tudna lenni az altudomanyos konyveknek, de ugy tunik mindig van lejjebb. Raadasul a mai magyarsagot is megserted, ha azt hiszed, hogy barki lehet olyan hulye hogy ilyen gagyi kommunista hungarofob propagandat elhihet... (De te persze gondolhatod nyugodtan, hogy a tocsikok, gyurcsanyok, hornok,... satobbik voltak az igaz magyarok, hiszen ok nem keresztenyek, es persze Szent Istvan, Szent Laszlo, a Hunyadiak, a Szentgyorgyi, Pongrac Gergely, Szechenyi,... stb... az meg mind nem is magyar, hisz gonosz keresztenyek voltak...) Hihetetlen, hogy ilyen eros szellemi pusztitast vegzett Mo-n a szocilizmus. Mondjuk, ez van, a te generaciod (szocialista embertipus) elobb-utobb kihal, a kerdes csak az, hogy meg idoben, vagy az egesz nep meg fog szunni es valami gyokertelen internacionalista-liberalis massza fog csak elni a Karpatmedenceben.
 
R

rejsz felügyelő

Guest
mar hun sirokban is talalnak kereszteket,
A keresztet már jóval a kereszténység előtt használták.

Nem értem egyébként mi ez a "szkíta kereszténység" hype, meg Jézus párthus királyfi volt baromság. Elvileg/állítólag a sztyeppei lovasnomád népek rokonai vagyunk, legalábbis kulturálisan rengeteg egyezs van, miért nem vizsgáljuk meg inkább az ő mitológiájukat, hiedelmeiket, legendáikat, szokásaikat és világnézetüket?
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
A keresztet már jóval a kereszténység előtt használták.

Nem értem egyébként mi ez a "szkíta kereszténység" hype, meg Jézus párthus királyfi volt baromság. Elvileg/állítólag a sztyeppei lovasnomád népek rokonai vagyunk, legalábbis kulturálisan rengeteg egyezs van, miért nem vizsgáljuk meg inkább az ő mitológiájukat, hiedelmeiket, legendáikat, szokásaikat és világnézetüket?
Epp ellene vagyok a Jezus-parthus dolognak. Egyertelmu altudomany, szocik/liberalisok csinaljak az elvett valodi mult helyett. De ettol meg teny, hogy mire az Arpad-haz attert a keresztenysegre addigra a nep nagy resze mar kereszteny volt, hiszen az uralkodocsaladnak legitimaciot a regi vallas adott. Hulyek lettek volna dobni a regi vallast, ha mar nem lett volna muszaj. De ha az Arpad dinasztia meg akarta tartani a hatalmat, akkor uj legitimacios forras utan kellett neznie, mert a nep mar joreszt nem a regi hitet kovette. Es ezt megadta nekik a keresztenyseg. Nem voltak hulyek, pont jokor valtottak.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
816
4 126
93
Haho...ott vagy meg? Figyi epp most kerult a birtokomba egy eredeti rovopalcika (most talalta regesz haverom es egybol valaszolt a mail-emre), noha fabol van megis tokeletesen megmaradt 1000 evig a foldben, mivel sikerult egy maganyos hosnek megmentenie a gonosz szentistvantol, aki ugye szemelyesen tepte ki mind a 20000 harcosa kezebol ezeket a varazslatos palcikakat, raadasul olyan extrem keresztenyi brutalitassal, hogy utana senki sem volt a felmillios honfoglalo magyarsagbol aki megprobalt volna akar csak egyetlen darabol is faragni maganak, meg csak titokban sem) szoval nekem van egy ilyenem. Tudom, hogy egy gimit vegzett ember akar meg azt is mondhatna ra, hogy de hat ez csak a tegnapi kinai kajambol maradt palcika, na de olyannak nem hiszunk aki gimit is vegzett, hiszen az iskolakat is a kereszteny egyhaz alapitotta Europaban, szoval ketseg sem ferhet hozza, hogy ez eredeti palcika. Naszoval tied lehet modjuk potom 2 millaert, hulyenek is megeri, ugye? Na? Mondom megegyszer ebbol nincs meg egy a vilagon, miutan a papok elvettek a harcosoktol azok mar csak nyilvesszoket gyartottak, meg szablyakat, de palcikakat soha tobbet hiszem melyik 20.000 fos nomad sereg lenne oly botor, hogy miutan egy nap legyartott 20 nyilvesszot per fo akar csak egyetlen palcikat is merjen maganak faragni, akar meg egy felelmetek kispap is megtudhatja, ugye ez nem is vitas... Szoval kell vagy nem?

Azért egy kis önmérséklet nem ártana. A nomád sztyeppei életet elcseréltük a földművelésre. Letelepedtek az emberek, nem kellett hozzá sok generáció, hogy a lovasíjász őssel bíró emberke földet túrjon egész nap. Tehát nem kellett a harcos kezéből kicsavarni semmit, mert a harcos dédunokája már paraszt volt és nem rovott. Ugyanez játszódott le a besenyőkkel is, akiket beengedtünk ugye. Két-három generáción át még teljesen megőrizték a jogaikat és a szokásaikat, aztán mennyi idő is kellett nekik, hogy lovasnomád népből letelepedett magyarokká váljanak? 100 évvel a letelepedésük után még voltak előjogaik, de csak beolvadtak közénk.

A rovásírás szép dolog, de azért nem sok rovásírásos emlékről tudok, tehát valahogy csak háttérbe szorult már a kora középkorban.

A történelemben nincs ha. István, de inkább az állami szintű, római kereszténység nélkül nyilván kiirtottak volna minket a picsába. Az nem volt opció, hogy pogány országként létezzünk a keresztény Európa közepén. Nem az a baja itt senkinek, hogy keresztény ország lettünk.

Ami Magyarországon a szomorúság alapja, és ami miatt búslakodunk az a következő:

Akármekkora mészárlás is volt István körül abban a polgárháborúban, nagyjából ott szakadt meg a tudásunk. Nyilván az akkori táltosok, vagy falu bölcsei, meg a vezető réteg tudta hogy pontosan honnan jöttünk, hogy zajlott a honfoglalás, mi volt a korábbi vallásunk, mik voltak a korábbi szokásaink, rengeteg tudásnak voltak birtokában rólunk, ami mind elveszett. Nem használok nagy szavakat, hogy szakrális tudás, meg ilyenek, csak simán történelmi és kulturális tudás, amit mind elnyomott, elpusztított a kereszténység. Nem az elégetett rováspálcáról van szó, hanem arról hogy nem őrizték meg az akkor tudást, legalább leírva, sőt inkább pusztították. A történelmi ismeretek hiánya ami fáj nekünk, a tudás hiánya a saját őseinkről és népünkről, amit azért vesztettünk el akkor, mert a kereszténység nevében elnyomták, eltörölték a tárgyi dolgokat, a tudás továbbadását pedig megakadályozták.

Nagyjából ennyi.Attól én még tudok igaz keresztény lenni ma, hogy ha tudom, hogy miben hittünk, hogyan gondolkodtunk, milyen szokásaink voltak és honnan jöttünk pontosan, hogy viszonyultunk másokhoz 1000 előtt. De ezek elvesztek. A rováspálcikák is elvesztek....
 

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
Ez ritka korrekt hozzászólás volt, köszi.
Az jutott még eszembe, hogy úgy tűnik a honfoglaláskor is a "lovagi" kaszt, azaz a harcos nemesek irányítottak, és a szervezett spirituális osztály (kb brahmana, avagy az egyház), már nem létezett, csak egyénileg a mágusok-táltosok. Azaz az ideérkező magyarság már egy addigra felbomlott Közép-Ázsiai birodalom maradványa lehetett, tehát amellett hogy Európában pogányként sem lehetett volna megmaradni, de valószínűleg szervezett papság híján a tudás, ha kissé lassabban is de megkopott volna. Amiért én a bibliai vallások intézményeire orrolok (nem az alapítóikra), az az, hogy valamiért csak ez a három érzi fontosnak erőltetni, hogy rajta kívül nincs az üdvösségnek más útja, így hajlamos a nem belőle eredő kulturális elemeket pusztítani.
Pedig valóban, a magyar identitás sem a kereszténységgel kezdődik, még ha részévé is vált.

Azért egy kis önmérséklet nem ártana. A nomád sztyeppei életet elcseréltük a földművelésre. Letelepedtek az emberek, nem kellett hozzá sok generáció, hogy a lovasíjász őssel bíró emberke földet túrjon egész nap. Tehát nem kellett a harcos kezéből kicsavarni semmit, mert a harcos dédunokája már paraszt volt és nem rovott. Ugyanez játszódott le a besenyőkkel is, akiket beengedtünk ugye. Két-három generáción át még teljesen megőrizték a jogaikat és a szokásaikat, aztán mennyi idő is kellett nekik, hogy lovasnomád népből letelepedett magyarokká váljanak? 100 évvel a letelepedésük után még voltak előjogaik, de csak beolvadtak közénk.

A rovásírás szép dolog, de azért nem sok rovásírásos emlékről tudok, tehát valahogy csak háttérbe szorult már a kora középkorban.

A történelemben nincs ha. István, de inkább az állami szintű, római kereszténység nélkül nyilván kiirtottak volna minket a picsába. Az nem volt opció, hogy pogány országként létezzünk a keresztény Európa közepén. Nem az a baja itt senkinek, hogy keresztény ország lettünk.

Ami Magyarországon a szomorúság alapja, és ami miatt búslakodunk az a következő:

Akármekkora mészárlás is volt István körül abban a polgárháborúban, nagyjából ott szakadt meg a tudásunk. Nyilván az akkori táltosok, vagy falu bölcsei, meg a vezető réteg tudta hogy pontosan honnan jöttünk, hogy zajlott a honfoglalás, mi volt a korábbi vallásunk, mik voltak a korábbi szokásaink, rengeteg tudásnak voltak birtokában rólunk, ami mind elveszett. Nem használok nagy szavakat, hogy szakrális tudás, meg ilyenek, csak simán történelmi és kulturális tudás, amit mind elnyomott, elpusztított a kereszténység. Nem az elégetett rováspálcáról van szó, hanem arról hogy nem őrizték meg az akkor tudást, legalább leírva, sőt inkább pusztították. A történelmi ismeretek hiánya ami fáj nekünk, a tudás hiánya a saját őseinkről és népünkről, amit azért vesztettünk el akkor, mert a kereszténység nevében elnyomták, eltörölték a tárgyi dolgokat, a tudás továbbadását pedig megakadályozták.

Nagyjából ennyi.Attól én még tudok igaz keresztény lenni ma, hogy ha tudom, hogy miben hittünk, hogyan gondolkodtunk, milyen szokásaink voltak és honnan jöttünk pontosan, hogy viszonyultunk másokhoz 1000 előtt. De ezek elvesztek. A rováspálcikák is elvesztek....
 
  • Tetszik
Reactions: Shed

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
.
Azért egy kis önmérséklet nem ártana. A nomád sztyeppei életet elcseréltük a földművelésre. Letelepedtek az emberek, nem kellett hozzá sok generáció, hogy a lovasíjász őssel bíró emberke földet túrjon egész nap. Tehát nem kellett a harcos kezéből kicsavarni semmit, mert a harcos dédunokája már paraszt volt és nem rovott. Ugyanez játszódott le a besenyőkkel is, akiket beengedtünk ugye. Két-három generáción át még teljesen megőrizték a jogaikat és a szokásaikat, aztán mennyi idő is kellett nekik, hogy lovasnomád népből letelepedett magyarokká váljanak? 100 évvel a letelepedésük után még voltak előjogaik, de csak beolvadtak közénk.

A rovásírás szép dolog, de azért nem sok rovásírásos emlékről tudok, tehát valahogy csak háttérbe szorult már a kora középkorban.

A történelemben nincs ha. István, de inkább az állami szintű, római kereszténység nélkül nyilván kiirtottak volna minket a picsába. Az nem volt opció, hogy pogány országként létezzünk a keresztény Európa közepén. Nem az a baja itt senkinek, hogy keresztény ország lettünk.

Ami Magyarországon a szomorúság alapja, és ami miatt búslakodunk az a következő:

Akármekkora mészárlás is volt István körül abban a polgárháborúban, nagyjából ott szakadt meg a tudásunk. Nyilván az akkori táltosok, vagy falu bölcsei, meg a vezető réteg tudta hogy pontosan honnan jöttünk, hogy zajlott a honfoglalás, mi volt a korábbi vallásunk, mik voltak a korábbi szokásaink, rengeteg tudásnak voltak birtokában rólunk, ami mind elveszett. Nem használok nagy szavakat, hogy szakrális tudás, meg ilyenek, csak simán történelmi és kulturális tudás, amit mind elnyomott, elpusztított a kereszténység. Nem az elégetett rováspálcáról van szó, hanem arról hogy nem őrizték meg az akkor tudást, legalább leírva, sőt inkább pusztították. A történelmi ismeretek hiánya ami fáj nekünk, a tudás hiánya a saját őseinkről és népünkről, amit azért vesztettünk el akkor, mert a kereszténység nevében elnyomták, eltörölték a tárgyi dolgokat, a tudás továbbadását pedig megakadályozták.

Nagyjából ennyi.Attól én még tudok igaz keresztény lenni ma, hogy ha tudom, hogy miben hittünk, hogyan gondolkodtunk, milyen szokásaink voltak és honnan jöttünk pontosan, hogy viszonyultunk másokhoz 1000 előtt. De ezek elvesztek. A rováspálcikák is elvesztek....
1. Eppen en erveltem a gonosz papok altal ellopot rovopalcikak ostoba altudomanyos hazugsaga ellen.
Persze, hogy jobb lenne tobbet tudni az osi vallasunkrol. De gondolod, hogy mi kevesebbet tudunk mint mas nepek? Nem hiszem. A mi vallasunk pont ugy mukodott mint mas torzsi vallasok, az osok tiszteletere epult, Turul es Boldogasszony voltak a ferfi es a noi principiumu istenek, (Gaia es Uranusz gorogul mondva, Jupiter es Hera latinul,...) akik eredetileg valoban elo szemelyek voltak, a nep egyes vezeto pozicioban levo osei voltak, halaluk utan mint az osok szellemeit tiszteltek oket, majd miutan az eredeti torzs az evezredek alatt magaba olvasztott mas torzseket (es kialakult a magyar nep) a szellemek istenekke valtak, mert tovabbra is tisztelet targyai voltak de az ujonnan csatlakozott torzseknek mar nem voltak kozvetlenul osei. A nemet cimerekben levo medve, a lengyel cimerekben levo sas ugyanigy, egy ferfi osre utal, akit halala utan tisztelet ovezett mint osapat. A neve meg Sas vagy Medve volt, nyilvan az erejere, hatalmara utalva. Ezert nincsenek katicabogarak a cimerekben. Egy katicabogar kvalitasu vezetot senki sem kovetne. Semmivel sem tudunk kevesebbet a magyar osvallasrol mint mas nepek osi vallasarol (most a politeista vallasokat felejtsuk el, a gorog vagy romai vallas mas teszta). A keresztenyseg eleve intergalta a korabbi vallasokat, mert a keresztenynek mindegy, hogy Nagyboldogasszonyt mondasz vagy Mariat a lenyeg ugyan az. Ha erdekel, hogy alakulnak ki a vallasok akkor Mircea Eliade -nak vannak jo irasai rola (neve ne tevesszem meg, roman nev, de Amerikai professzor volt). Jo pelda meg ha megnezed Japant, ott maig el a sintoizmus ami pontosan az osok tisztelete. Nincs bene semmi kulonos egyebkent.

2. Nem volt semmifele polgarhaboru, Szent Istvan volt kb. az egyetlen allamalapito a tersegben aki elsore sikeresen megalapitotta az allamot es legyozott minden kulso beavatkozasi probalkozast. Befenyitette Bizancot (ok Ajtonnyal probalkoztak szovetseget kotni Ajtony errol levelet is kapott Bizanctol, bazilita szerzeteseket hivott be az orszagba, de Szent Istvan Csanad vezert kuldte ellene, egyetlen csataban szetverte a Bizancal szovetkezo arulo csapatait). Ugyanigy Nemeto sem tehetett semmit, hisz az Arpad-haz Pozsonynal szetverte a teljes keleti frank fosereget, nem emlekszem mar pontosan de kb. 4 puspokuk is meghalt ott. (A puspokok akkoriban meg hadvezerek voltak, meg Tomori Pal kalocsai ersek is sajat maga vezetett sikeres hadjaratot Toroko ellen 500 evvel kesobb).
Koppany kapcsan sem beszelhetunk semmifele polgarhaborurol, egy rendkivul jelentektelen figura volt, a kommunistak fujtak fel a jelentoseget (meg Ajtonyhoz kepest is egy senki volt) mindossze egyetlen megyet uralt, Somogyot ( a erett kozepkori Mo-n atlagosan 100 megye volt, mind hu a kiralyhoz.) Mivel Szent Istvan volt az egyetlen allamszervezo aki ennyire sikeres volt, hogy egybol belso es kulso elismeressel, fuggetlenkent alkothatta meg az allamat ertheto hogy nagyon szurja a komcsik szemet, ezert probaltak meg lejaratni, legfobb eszkozuk az Istvan a Kiraly rockopera, ami egyebkent egy rohadt jo zene, de csak hazugsag van benne. A masik celja a rockoperanak hogy legitimizaljak Kadart, hiszen ha azt tudjak hazudni, hogy a nyugat tette Istvant a tronra akkor ugye miert ne tehetne Kadart meg a kelet? Epp ezert eroltettek Bethlen kultuszat is mivel ot meg Torok csapatok tettek a fejedelmi szekbe, es megis jo fejedelem volt. De a valosagban senki sem volt olyan eros es senki sem tudott olyan egyseges orszagot maga mogott mint Szent Istvan abban a korban, a lengyel Piast-dinasztia (I. Mieszko) sem tudta ugy megalapitani az allamot, hogy nem csak belso de kulso elismerest is kapjanak, sot a fia is csak a Nemet romai csaszartol kapott koronat (lengyel olvasatban: a nemet csaszar magaval egyenlokent ismeri el a lengyel kiralyt. Nemet olvasatban: a csaszar vazallusa a lengyel kiraly...) Majd csak 100-300 evvel kesobb lesz egyertelmuen nemzetkozileg, a papa altal is elismert onallo allam Lengyelorszag (Elobb a Gniezno-i ersekseg onallosul Passautol, majd a papa is elismeri a lengyel kiralyt). Tehat Szent Istvan epp, hogy a nemet Csaszarsag elleneben alapitja meg, attol teljesen fuggetlenul az allamot (sem Esztergom, sem Szekesfehervar nem fuggott egyetlen nemet erseksegtol sem!) addig erre a lengyelek nem kepesek. De a csehek sem, a horvatok sem. Tehat messze Szent Istvan volt az egyetlen aki akkoriban teljesen fuggetlen volt a nemetektol, de az ateista-szocialista tortenetiras persze epp ezt probalja elhazudni es ugy tenni, mintha nemet csapatok tettek volna a tronra. (valoban volt kb. 20 nemet lovas (nem lovag!) aki harcolt az o oldalan, ahogy sok szaz magyar harcos meg a kulonbozo nemet fejedelemsegek oldalan harcoltak a masik nemet fejedelem ellen. Es ugye arrol nem is beszelve, hogy a Nemet csaszarsag akkoriban sokkal alacsonyabb technikai szinten allt mint Mo, tehat ez epp olyan mint ha ma azt mondanank, hogy ha Magyarorszag tamogatja USA-t par tucat katonaval Afganisztanban, akkor ugye Mo iranyitja az USA-t...)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
16 934
53 518
113
Nem, te tamadtal meg, en csak visszautottam. Persze miutan te probaltad a teljes honfoglalo magyarsagot pipogya toketlen bandanak beallitani, ahol egyszeru papok ki tudjak csavarni huszezer harcos kezebol a rovopalcikakat, hat azutan mar valoban csak rohogtem rajtad. Amugy eddig meg nem lattam ilyen embert, pedig en sem vagyok mar fiatal aki ennyire rabja tudna lenni az altudomanyos konyveknek, de ugy tunik mindig van lejjebb. Raadasul a mai magyarsagot is megserted, ha azt hiszed, hogy barki lehet olyan hulye hogy ilyen gagyi kommunista hungarofob propagandat elhihet... (De te persze gondolhatod nyugodtan, hogy a tocsikok, gyurcsanyok, hornok,... satobbik voltak az igaz magyarok, hiszen ok nem keresztenyek, es persze Szent Istvan, Szent Laszlo, a Hunyadiak, a Szentgyorgyi, Pongrac Gergely, Szechenyi,... stb... az meg mind nem is magyar, hisz gonosz keresztenyek voltak...) Hihetetlen, hogy ilyen eros szellemi pusztitast vegzett Mo-n a szocilizmus. Mondjuk, ez van, a te generaciod (szocialista embertipus) elobb-utobb kihal, a kerdes csak az, hogy meg idoben, vagy az egesz nep meg fog szunni es valami gyokertelen internacionalista-liberalis massza fog csak elni a Karpatmedenceben.


Még egyszer megkérlek,hogy ne sértegess,ne személyeskedj,ne nekem tulajdonítsd a kényszerképzeteidet,ne költs hozzá a hsz-eimhez olyat,amit nem írtam,ha lehetséges.
Köszönöm.
Hogy mit gondolsz rólam,az nem érdekel,de erre is megkérlek,hogy ne tálald ki azt,amiről fogalmad sincs velem kapcsolatban,főleg ne tényként,én sem teszem veled kapcsolatban.
Köszönöm.
Ja,ne válaszolj légyszives.
Köszönöm.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Ez ritka korrekt hozzászólás volt, köszi.
Az jutott még eszembe, hogy úgy tűnik a honfoglaláskor is a "lovagi" kaszt, azaz a harcos nemesek irányítottak, és a szervezett spirituális osztály (kb brahmana, avagy az egyház), már nem létezett, csak egyénileg a mágusok-táltosok. Azaz az ideérkező magyarság már egy addigra felbomlott Közép-Ázsiai birodalom maradványa lehetett, tehát amellett hogy Európában pogányként sem lehetett volna megmaradni, de valószínűleg szervezett papság híján a tudás, ha kissé lassabban is de megkopott volna. Amiért én a bibliai vallások intézményeire orrolok (nem az alapítóikra), az az, hogy valamiért csak ez a három érzi fontosnak erőltetni, hogy rajta kívül nincs az üdvösségnek más útja, így hajlamos a nem belőle eredő kulturális elemeket pusztítani.
Pedig valóban, a magyar identitás sem a kereszténységgel kezdődik, még ha részévé is vált.
Hat valoban sokkal kulturaltabban szolt hozza mint a vitaindito ateistak, ezt el kell ismerni. De megint csak arrol van szo, hogy az adott helyzet ismerete nelkul akartok valalmit megitelni. Pl: hogyan lehet olyat irni, a temaban hogy "lovagi" kaszt? A lovagsag a 13. szazadra alakul ki, tehat kb. 500 evvel kesobb.
Persze erdekes, hogy milyen volt az osi vallas, de ha erdekel akkor nem az a megoldas , hogy keseregsz, hogy jaj, a keresztenyseg miatt nem tudjuk, hanem
1. utanaolvasol hogy milyen volt. (a fenti hsz-emben is irtam rola par alap dolgot, megadtam szerzot is akit erdemes olvasni)
2. orulsz, hogy a keresztenyseg bizonyos elemeit integralta (Nagyboldogasszony, hadak utja,...) es igy megmaradt. Ha az ateista liberalisokon vagy mas vallason (iszlam...) mulott volna akkor nem maradnak meg.

A tarsadalom szerkezete amit felvetettel szinten egy erdekes tema, kb. olyan volt mint mint mas nomad nepeknel is (hun, mongol,...) nincs benne semmi kulonos. Akkor az volt a helyes ut, hogy a nomadizalasrol at kellett terni a letelepedett eletmodra, mindkettonek voltak pozitiv es negativ oldalai is. Pl: ha nomad vagy akkor nem kell szamolnod ehinsegekkel, a nep letszama lassab, de biztosan novekszik. Fejletteb a technologiad is. Magasabbak a szabadsagjogok. Ugyanakokr ha letelepedsz es a mezogazdasag kezd dominalni, akkor rengeteg extra elelemhez jutsz igy urgasszeruen megno a nepesseg, de amikor jon egy saskajaras, rossz termes, akkor ehenhalnak sokan. De meg igy is jobban novekszik a nepesseg osszessegeben. Ugyanakkor lecsokken a szabadsagjogokat elvezok kore. Rovidtavon fejletlenebb a technikad, de hosszabb tavon megvan a lehetoseg olyan technikai fejlodesre amire nomadnak nincs eselye. A trukk az volt, hogy megtalani az idealis idopontot az atallasra. Azok a nepek akik nem valtottak eltuntek vagy ugy elnek mint ma Mongolia. A kerdes csak az, hogy Geza-Istvan jo idoben valtott-e? Ha mondjuk 50-100 evvel elobb vagy kesobb valtanak akkor ma Mo nagyhatalom lenne, vagy eltuntunk volna a tortenelembol? En nem tudom.
 

Pal

Well-Known Member
2017. november 19.
2 023
1 521
113
Meg egy aprosag: a rovasiras nem szunt meg, a legutolso rovasirasos lelet 18. (!) szazad eleji, egy Erdelyi templom falan (nem emlekszem mar a telepules nevere, bocsi).
A rovasiras egeszen egyszeruen azert szorult hatterbe es kesobb gyakorlatialg teljesen eltunt, mivel egyszeruen nem volt praktikus ha nem vagy nomad. Ha nomad vagy akkor van fad, abba rosz (roni ige). Ha meg fejlettebb a technologia, a papir konnyen elerhetove valik, akkor a karoling minuscula (ives betuk) sokkal jobban kezre all. Vagy talan a runairast felado Nemet csaszarsagot is a gonosz nemetek hoditottak meg, hogy eltoroljek az osi buszke nemet kulturat? Ugyan mar... Egyszeruen minden orszagbol kikopott a korabban jo, de kesobb kenyelmetlennek bizonyulo runa-stilusu irasuk. Nagyon, nagyon sok minden van meg a fejekben Mo-n amit rendbe kellene tenni a szocializmus bukasa utan :-(
Mert ne higyjetek, hogy csak a nemetek onazonossag tudatat torzitotta el a 2. VHs vereseg. Nem csak a nemetekkel gyuloltettek meg onmagukat, de Mo-n is iszonyatos mertekben mosstak az agyat, csak nehez bevallani. Konnyu a nemeteket szornyulkodni, hogy hogy utalhatjak magukat ennyire de amikor nektek van averziotok a sajat allamalapito kiralyotokkal, egyhazatokkal szemben akkor nem latjatok, hogy ugyan az a helyzet? A nemetek szemeben eszreveszitek a gerendat de a sajatban is eszre kellene venni a gerendat (sajnos egyik sem szalka) ...
Remelem legalabb egy kicsit sikerult ezzel a par hsz-el tisztazni, hogy minden amivel a szocik alattomosan vadoljak Szent Istvant, az egyhazat az mind alaptalan. (Azert alattomosan mert ugye latszolag nemzeti szinekben tamadnak, latszolag valami osi buszke nomad multat vedve. De a nomad magyarsag dontese volt, hogy tovabblep, ahogy minden nep tovabblepet (meg eredetileg a zsidosag is nomad volt aztan lett letelepedett), es ebben egyseges volt a nep, nem veletlen, hogy Geza pl. szekelyeket telepitett Somogy kore, mert tudta, hogy Koppany fel fog lazadni a hatalomert. Mivel a szekelyseg mindig a legkiralyhubb retege volt a tarsadalomnak, Koppanynak eseje sem volt, egyetlen megyere tamoszkodva. De ha tudnatok, hogy I. Mieszkonak hany lengyel fejedelmet kellett levernie mire vegre mindenki elfogadta a hatalmat... es senki sem vadolja kulonos modon "polgarhaboru" szitasaval).
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 135
53 763
113
Egy számomra érdekes beszélgetés egy mai modern szélső jobbos és egy klasszikus liberális között:
Engem nem a belpolitikai része fogott meg a dolognak, (nem érdekel) hanem az, ahogyan a 21. században követik ezek a régi eszmék a társadalmi folyamatokat.
Jó volt két ennyire eltérő világnézetet hallgatni, adott témákról.
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

Premortem

Well-Known Member
2017. november 9.
442
680
93
De megint csak arrol van szo,

Mikor volt még erről szó az esetemben?

az adott helyzet ismerete nelkul akartok valalmit megitelni.

Nem akartam semmit megítélni. Az adott helyzetet lehet, hogy nem ismerem, de akkor konkretizáld mi az adott helyzet és mire alapozod, hogy nem ismerem, illetve mennyire nem ismerem?

Pl: hogyan lehet olyat irni, a temaban hogy "lovagi" kaszt? A lovagsag a 13. szazadra alakul ki, tehat kb. 500 evvel kesobb.

A Római Birodalomban is volt már lovagi rend (ordo equester). De nyilván nem ebben az értelemben írtam, ezért is tettem idézőjelbe, és oda is írtam, hogy "AZAZ A HARCOS NEMESEK" . A társadalomban betöltött szerepre gondoltam, ami az indiai kasztrendszerben a ksatriják, vagy Platón Államában az őrök. Avagy a mai angolszász "adminisztráció". Ilyen értelemben minden birodalomban volt lovagi rend, az inkáktól az aztékokon át az egyiptomiban vagy kínaiban is, éppen hogy nevezték.
Azt akartam mondani, hogy szervezett szellemi vagy spirituális osztályunk már nem volt, a harcos nemesek irányították az államot, ezt pótolta Szent Isván a római katolikus papsággal.

Persze erdekes, hogy milyen volt az osi vallas, de ha erdekel akkor nem az a megoldas , hogy keseregsz, hogy jaj, a keresztenyseg miatt nem tudjuk,

Nem írtam ősi vallásról. Nem keseregtem.

1. utanaolvasol
2. orulsz,

Ez most nem találtam, de utánanézek ha leírod még egyszer hogy melyik szerzőt és miért érdemes olvasni.
A többi amit írtál, teljesen korrekt, mint vélemény, viszont ez így elég kemény társalgási stílus, nincs vele gond,de akkor feltenném a klasszikus kérdést, miszerint szemtől szemben is ezt a temperamentumot hozod?


Hat valoban sokkal kulturaltabban szolt hozza mint a vitaindito ateistak, ezt el kell ismerni. De megint csak arrol van szo, hogy az adott helyzet ismerete nelkul akartok valalmit megitelni. Pl: hogyan lehet olyat irni, a temaban hogy "lovagi" kaszt? A lovagsag a 13. szazadra alakul ki, tehat kb. 500 evvel kesobb.
Persze erdekes, hogy milyen volt az osi vallas, de ha erdekel akkor nem az a megoldas , hogy keseregsz, hogy jaj, a keresztenyseg miatt nem tudjuk, hanem
1. utanaolvasol hogy milyen volt. (a fenti hsz-emben is irtam rola par alap dolgot, megadtam szerzot is akit erdemes olvasni)
2. orulsz, hogy a keresztenyseg bizonyos elemeit integralta (Nagyboldogasszony, hadak utja,...) es igy megmaradt. Ha az ateista liberalisokon vagy mas vallason (iszlam...) mulott volna akkor nem maradnak meg.

A tarsadalom szerkezete amit felvetettel szinten egy erdekes tema, kb. olyan volt mint mint mas nomad nepeknel is (hun, mongol,...) nincs benne semmi kulonos. Akkor az volt a helyes ut, hogy a nomadizalasrol at kellett terni a letelepedett eletmodra, mindkettonek voltak pozitiv es negativ oldalai is. Pl: ha nomad vagy akkor nem kell szamolnod ehinsegekkel, a nep letszama lassab, de biztosan novekszik. Fejletteb a technologiad is. Magasabbak a szabadsagjogok. Ugyanakokr ha letelepedsz es a mezogazdasag kezd dominalni, akkor rengeteg extra elelemhez jutsz igy urgasszeruen megno a nepesseg, de amikor jon egy saskajaras, rossz termes, akkor ehenhalnak sokan. De meg igy is jobban novekszik a nepesseg osszessegeben. Ugyanakkor lecsokken a szabadsagjogokat elvezok kore. Rovidtavon fejletlenebb a technikad, de hosszabb tavon megvan a lehetoseg olyan technikai fejlodesre amire nomadnak nincs eselye. A trukk az volt, hogy megtalani az idealis idopontot az atallasra. Azok a nepek akik nem valtottak eltuntek vagy ugy elnek mint ma Mongolia. A kerdes csak az, hogy Geza-Istvan jo idoben valtott-e? Ha mondjuk 50-100 evvel elobb vagy kesobb valtanak akkor ma Mo nagyhatalom lenne, vagy eltuntunk volna a tortenelembol? En nem tudom.
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
511
1 593
93
A helyzet eszkalálódi a Földközi-tengeren, miután Olaszország és Málta se fogadta az Aquarius hajót és kénytelen volt Spanyolországban kikötni, most egy újabb hajó a Mission Lifeline (230 emberrel) se tud kikötni és őket még a spanyolok se fogadják. Közben az Alexander Maersk teherszállító hajó is Szicília mellett vesztgel 110 hajótöröttel a fedélzetén.

Több cikk is írodott a témában pro és kontra kettőt linkelek:
https://888.hu/article-ezzel-a-modszerrel-hozzak-soros-gyorgyek-a-migransokat-europaba

https://24.hu/kulfold/2018/06/25/soros-gyorgy-hajo-aquarius-migracio/

A -Biztpol Líbia- téma valami okból zárva van. Azért indítom ezt a témát, hogy itt egy helyen legyenek a hozzászólások és habár Nyugat-Európához és Afrikához is tartozik a téma, de talán jobb ha ez külön van.
 
  • Tetszik
Reactions: tindalos and tonyo

tonyo

Well-Known Member
2017. június 23.
5 371
7 842
113
Sajnos óhatatlanul érlelődik az "újabb" válsághelyzet a térségben.
Franciáknál sorkatonai szolgálat bevezetése. Baj az lesz vele hogy vajon hány % a lesz az állománynak törzsgyökeres francia? Akkor ezek szerint az a 20 ezres nemzeti gárda toborzása kudarcot valott? Szarban vannak nem kicsit. A gyarmatokról se úgy jön a sarc ahogy kellene? Az állandó polgárháborúk jótékony hatással vannak a kizsákmányolàs fékentartására. Mert eddig amit tudtak kiszivtak. Csak most a vérszívó lesz a sorron.
Libia beintett Salvininak. Már várrom az újabb hisztit az ensz felől szegény menekültek cimszó alatt. Még a végén tényleg elpattan a húr az olaszoknál és végre drasztikusabb eszközökhöz folyamódnak.
Hamarosan 1-2 év max ismét egy új topikot kellesz majd nyitni.
A címet a képzeletre bízom. Nem lesz nehéz kitalálni.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
A fehér orvostudománynak köszönhetik hogy ennyire elszaporodtak aztán a fehér impotenciának azt hogy beengedik őket ide. Miféle elüldözés?
A 3. világ országaiban a földműveseket, akik a földjükből élnek, elüldözik, hogy a földjeik helyén hatalmas ültetvények létesülhessenek, amiknek multinacionális cégek a haszonélvezői. Rájuk már nincs szükség. Beköltözhetnek a lokális nagyvárosba, de ott sincs rájuk szükség, max. néhányan turkálhatnak a szeméttelepen (a Nyugat szemetében).
Ez megy már 150-200 éve.
Ez az elüldözés.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Az egész római egyház (nem kereszténység) egy hazugságra épül:
A pápák Szent Péter utódai.

Csak az a probléma, hogy Szent Péter sosem járt Rómában, az utódai sem. Antioch-iai Pátriárka(k) volt(ak).
Az öt nagy római kori keresztény központ közül Róma hatalmas szerencséje az volt, hogy egyedüliként megmaradt keresztény földön, így lassan ki tudta terjeszteni a befolyását Európában, miközben Antioch, Alexandria, Jeruzsálem, Konstantinápoly sorra a muzulmánok martalékává váltak.
Csak két szerzetes beleköpött a levesbe, majd meg is kavarta azt, Cirill és Metód...
Az a martalékká válásazért eltartott vagy 1000 évig. :)
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Akkor megegyszer, tomoren: allamferfi vagy, mondjuk te vagy a kiraly vagy a miniszterelnok. Tegyuk fel, hogy te dontheted el, hogy mi legyen a vallas. Valaszthatsz:
1. liberalizmus-ateizmus, ami par generacio alatt fel fogja bomlasztani a tarsadalmat, az allamot.
2. iszlam, ami par perc alatt lemeszarol teged es atveszi a hatalmat, lasd mondjuk Iran
3. keresztenyseg, ami azt tanitja hogy fizess adot az allamnak.
SZERINTED?

Oke, itt hagyjuk abba, ha szerinted egy pap aki minimum 6 even at csak ezt tanulta az nyilvan annyit tud mint barki. Oke.
Szerintem a kereszténység nem azért lett államvallás, mert ideális, hanem mert akkor abban volt az erő, és a jövő. Ezt ismerte fel Nagy Konstantin. De ezzel egy végzetes folyamatot indított el.
Jézus tanításai sokkal többet használhattak volna a világnak, ha a rómaiak nem tenyerelnek rá.
 

gonny

Well-Known Member
2016. december 24.
461
366
63
Azért érdekes, hogy pont a katolikus Franciaországban, ahol lényegében évszázadokkal korábban teljesen felszámolták a protestáns törekvéseket tört ki a nagy szabadelvű ribillió és nem mondjuk valamelyik protestáns német tartományban. :)
1789ben az angolok, a hollandok, meg a többi nyugati protestáns (mert ez pl. Magyarországon eléggé mást jelentett) már rég a Pénzt imádta. Nem kellett oda semmiféle ribillió.
Ribillióra pontosan a konzervatív, katolikus Franciaországban volt szükség.
Feltörni a tojást.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz
Status
Not open for further replies.