1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Miért érzem úgy, hogy napokon belül a spanyoloknál terrortámadás lesz, hogy érzékenyítsék a népet? Természetesen lesz ott egy autóülésen egy korán meg egy párzsául írt levél.
   
 2. jani22

  jani22 Well-Known Member

  :)

  Helymeghatározás interneten. :D

   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  + iráni útlevél...
   
  fip7, KoviUbi, b4l4g3 and 1 other person like this.
 4. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Van itt gond bőven. Nem csak Irán támad.

   
 5. jani22

  jani22 Well-Known Member

 6. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  Mondják páran, hogy ami haderô Irak ellen elég volt az édeskevés lesz Irán esetében. 120 ezer amcsi katona igencsak el lenne veszve az önálló katonai körzetekben-csupa hegyvidéken.
   
  fip7 and zsolti like this.
 7. plushun

  plushun Well-Known Member

  Szerintem itt nem az a kérdés, hogy az USA képes megverni katonailag Iránt. Persze, hogy képes rá. Itt inkább az a kérdés, hogyha megveri a seregét mit csinál utána? Megszállja? Mert az politikailag kivitelezhetetlen. Egyszerűen az ellenállás mértéke akkora lenne, hogy minimum akkora veszteségei lennének mint anno a Szovjetuniónak Afganisztánban.
   
  hunter85 likes this.
 8. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Valószínűleg megpróbálna egy baráti kormányt hatalomra juttatni, de minimum kétséges, hogy sikerülne-e. Egy USA-Iráni háború rövid, de főleg hosszútávú következményei kb beláthatatlanok.
   
  fip7 and plushun like this.
 9. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Szerintem tovább kitartanának az irániak, minthogy az USA győzelmet érjen el.Nagy hadereje van a perzsáknak és a terep is inkább nekik kedvez.
  Trumpnak azért óvatosan kell belekezdenie egy ilyenbe, a választások miatt is.Az egy dolog, hogy odamegy keménykedni x szavazatért de ha nagyon beleragad a konfliktusba, azt ellene fogják a demokraták fordítani.
   
  Nemerson and dragonette like this.
 10. jani22

  jani22 Well-Known Member

 11. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Ez már háború előtti állapot is lehet, vagy riogatás.

   
 12. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Nincs miről beszélni. Mindig kihagyjátok a lényeget a számításnál. Lebombázgatni le tudják. Megszállni nem. Ahhoz kellene egy szárazföldi kapcsolattal rendelkező ország, ahol felhalmoznak hihetetlenül sok hadianyagot. Emberenként majd 100 tonnát és azt szállítani tudják, mivel egy ilyen művelet minimum 90 napos. Légi kapacitás plusz reptér nincs hozzá, hajókapacitás plusz kikötő nincs hozzá, azok mind sérülnek a háború első szakaszában. Nem gondoljátok, hogy élelmet, vizet, üzemanyagot, lőszert és egyéb alkatrészeket rekvirálnak? Szóval, invázió lehetetlen szárazföldi bázis és minimum 6 hónapos erőltetett szállítás nélkül.
   
  fip7, plushun and rudi like this.
 13. dragonette

  dragonette Well-Known Member

  plushun said:
  Szerintem itt nem az a kérdés, hogy az USA képes megverni katonailag Iránt. Persze, hogy képes rá. Itt inkább az a kérdés, hogyha megveri a seregét mit csinál utána? Megszállja? Mert az politikailag kivitelezhetetlen. Egyszerűen az ellenállás mértéke akkora lenne, hogy minimum akkora veszteségei lennének mint anno a Szovjetuniónak Afganisztánban.
  Szerintem sem biztos az USA győzelem kapásból, hacsak nem szórják meg nukival v hasonlóval...Vagy ha mégis akkor igen nagy veszteségek árán, amiben az USA pl úgy kimerül, hogy semmi más helyre nem marad ereje, pl Kelet Európa v Kínai tenger-ezt amúgy Montezuma azaz Mangamonguz vezette le nemrég de sztem nagyon jól látja. Kína meg Oroszország közben kér egy kólát pattogatott kukoricával?
   
  KoviUbi and Nemerson like this.
 14. rudi

  rudi Well-Known Member

  Egész Iránt nem tudják megszállni de lehet hogy nem is kell…
  Ha komolyra fordulnak a dolgok akkor Irán első dolga lesz lezárni a Hornuzi szorost
  Ez veszélyt jelentene az egész villagazdaságra mert elakadnának az olajszállítások.
  A szoros lezárását az USA csak úgy tudná megakadályozni ha partra szállna az öböl iráni oldalán és ott tartós védelemre rendezkedne be.
  Magyarán egy keskeny parti területet leválasztanának Iránról

  Érdekes lenne...
   
  melampo, KoviUbi and dragonette like this.
 15. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Nagyjából egyetértve az előttem szólókkal, úgy érzem, figyelmen kívül hagynak a kedves hozzászólók egy apró mozzanatot. Ugyan vallási vezetésű az állam, ott a Forradalmi Gárda is... de.... az ország átlag életkora 29 év!!!!
  Az a generáció, amely a forradalmat csinálta, akik végigharcolták az iraki háborút, már 50-70 évesek...
  A fiatalok korántsem olyan elszántak, sőt, fogékonyak a nyugati, világi eszmék, életmód iránt. Nem mondom, hogy belső forradalom lenne, de korántsem számolnék elszánt "allahuakbar"-ok millióival.
  Sőt! Állítom, viszonylag egyszerű lenne egy kollaboráns kormányt összehozni, persze csak akkor, ha a rombolás, a veszteség bizonyos korlátok közt maradna. A síita vezetést a szunnita országok nem siratnák meg, max a Hezbollah és Katar.
  Tehát szerintem az egyenlet több ismeretlenes lehet...
   
  zeal and ruszkik.haza like this.
 16. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Nem olyan kicsi az a parti sáv a rakéták és drónok hatókörét figyelembe véve.
   
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Barátom, kis gond van a számításoddal. A forradalom 1978-ban volt. Az egyetemisták csinálták. Khomeini csak rátelepedett. És, ha ma jársz Iránban, ugyanúgy emlékeznek 1953-ra, mint 1978-ban. Semmit nem enyhült az USA iránti harag.
   
 18. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Egyébként egy hídfő létrehozása a Hormuzi-szoros iráni felén oda koncentrálná a harcok súlypontját, pont ellentétes hatást generálna a szándékkal szemben. Az USA szerintem rendelkezik olyan tengeri és légierővel, főleg néhány szövetséges támogatásával -, amely képes garantálni a folyosó biztonságát.
   
 19. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Kedves Miértnemjó...
  Még nem vagyok a barátod. Van megszólításom. Nem mellesleg tavalyelőtt, 2017 tavaszától két hónapot voltam kint. Igen, szemmel látható a diktatúra és az USA-ellenesség, de a fiatalok feltűnően liberálisan állnak a valláshoz és a mindennapokhoz. Az USA-ellenesség pedig már inkább rutin. Jobban utálják Izraelt és a Szaúdiakat. A forradalom tényleg '78-ban volt. Az 41 év. Aki akkor huszonéves egyetemista volt..... az pont 61-70 éves....
   
  fip7 likes this.
 20. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Miért akarná megszállni?
  Kiüti a selyemútból, ellehetetleníti az exportját és lenullázza annyira, hogy ne legyen importra pénze.
  30 évre elég is ez aztán meg kezdődhet előlről.
   
  fip7 and Littlejohn like this.

Ezen oldal megosztása