1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Akkor meg ne rinyáljanak, hogy 1 nkm-en 4 millióan élnek. Így jártak.
   
  zeal likes this.
 2. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Szerinted ebben a helyzetben mit kellene tennie Iránnak?A helyzet alatt azt értem ,hogy teljesen mindegy mit csinál, Sam bácsi akkor is megpróbálja ellehetetleniteni.
   
 3. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Mert a legtöbben szelektíven ismerik a történelmet.
  Az USA a végletekig vegzálni fogja Iránt - és főleg Izrael vagy SA miatt, hanem amiért bármely más hatalom megtenné - mert annó túszulj ejtették az állampolgárait. A nagyhatalmak pedig nem felejtenek - a Pentagon számára pedig a két legnagyobb régi seb Irán túszdrámája és a kínai támadás Koreában. A kollektív katonai tudatban azok nagyon mély sebet ejtettek.
  Amíg ez az iráni rezsim van, az ellenségük lesz, mert ez egy lezáratlan ügy közöttük. Obama dealjét ezért tartották rengetegen árulásnak.

  Mellesleg aki tapsikol ahhoz, hogy az iszlám bandának atomfegyvere legyen, az kezdjen el gondolkozni, milyen lesz Európa szempontjából mondjuk 2050 környéke, mikor a muszlimok már eléggé bajosak lesznek (túlszaporodás, összeférhetetlenség, környezeti bajok, jönnének erre) - és lesz mögöttük akkorra több atomhatalom (Irán és emiatt reakcióban SA), akik majd "megvédik a helyi muszlim lakosságot"...
  Nagyon nem kéne hagyni, hogy ott elterjedjen az atom, mikor hamarosan ezek a népek az éghajlatváltozás miatt megindulnak északnak...
   
  gacsat likes this.
 4. Wilson

  Wilson Well-Known Member

   
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member  Ebben a konkrét helyzetben Irán betartotta az egyezményben foglaltakat ezt az USA szövetségesei is elismerték,tehát Irán jó fiú volt betartotta az alku ráeső részét cserébe megszüntették a szankciókat,és érdekes módon ekkor Sam bácsi felrúgja az egészet.
   
  blitzkrieg, KoviUbi, jimkirk and 2 others like this.
 6. koppany

  koppany Well-Known Member

  Olyant állítasz amit nem tudsz bizonyítani, ja hogy ezeket a bizonyítékokat az az ország tárta eléd akinek megdönthetetlen bizonyítéka volt az iraki és a szíriai vegyi-fegyverekre. Ezek után nehéz téged és az USA-t komolyan venni.
   
 7. emel

  emel Well-Known Member

  Akit távcsöves puskával fenyegetnek az ilyen fenyegetés ellen pisztollyal, gépkarabéllyal nem tud védekezni. Egy távcsöves puska ellen védekezni bizony egy másik távcsöves puska az alkalmas. Minimum ...
   
 8. krisss

  krisss Well-Known Member

  Ezt a versenyt ha nem fordul nagyon nagyot az európai fehér ember születési rátája sajnos már most elbuktuk :(.
   
  svajcibeka, gacsat, KoviUbi and 3 others like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Bocsánat, ezt a kérdést már egyszer feltetted, de nem tudtam válaszolni.
  Szóval egyelőre mindenképpen vissza kell ülnie a tárgyalóasztalhoz, ha nem akarja az amerikai szankciókat fenntartani, pedig ez is lehetne egy opció, mivel Kínán keresztül nem lennének elvágva mindentől. Sőt. Ha nekik büdös az alku a nyugattal, akkor alkudozni kell keleten.
  Trump kivonulásánál el lett mondva, hogy azért vonul ki, mert az eredeti megállapodással messze nem elégedett.
  Ha meg akarnak egyezni, akkor meg kell kérdezni, hogy mit akar Trump, és teljesíteni! El kell dönteniük, hogy a Hezbolah, a hazai keményvonalasok, a ballisztikus rakéták, és az atomfegyver a fontos, vagy hogy felvirágoztassák az országot. Még be sem kell engedni az amerikaiakat.
  Trumpnak nem érdeke egy háború Iránnal, de ha rákerül a neve egy új, az amerikaiak számára hangyányival jobb alkura, akkor van olyan pojáca, hogy újra visszalép az egyezménybe.
  Nagyon ráférne már a béke (katonai, politikai és társadalmi is) a térségre. Irán lehetne a Közel-Kelet Németországa, ha végre felnőnének a vezetői....
   
 10. sandman

  sandman Member

  Na de idáig hogy jutottak el? Az 50-es 60-as években még jó volt a viszony, aztán az USA elkezdett szokásos módon mocskosan viselkedni, kifosztani az országot (olaj) a sah bábkormányán keresztül, innen jött az iszlám forradalom, és a hírhedt nagykövetség-elfoglalás. Persze, vissza lehet menni a végtelenségig, de ennek a 2 országnak kb. semmi közös metszete nincs, egymástól messze távol vannak, az USA világbirodalmi ténykedése fordította a perzsákat az amcsik ellen. A mostani 40 éves ellenségeskedésnek konkrétan ez az alapja. (Most a izraeli-palesztin konfliktust nem keverem ide. Ebben a könyvben olvastam sok érdekes dolgot a témában régebben: https://hvgkonyvek.hu/index.php/konyv/merre-tart-iran-felelmek-es-tenyek) Régebbi, de tömör és velős.
   
  Loken likes this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát a nyakugba telepítettek pár millió zsidót a világhábórú után. Nem hinném, hogy a helyi arabok miután elfoglalták a térésget belegondoltak volna, hogy hopp hirtelen ott lesz egy izrael állam újra.
   
 12. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor maradjunk ennél az analógiánál:
  Ha tudsz róla, hogy a fejed benne van egy távcsöves puska célkeresztjében, és tudod, hogy a lövész ujja a ravaszon, akkor - javaslom - ne kezdj el tapogatózni a saját távcsöves puskád után.....
  Vannak olyan helyzetek, amikor az izmozásnak/hősködésnek semmi értelme.
   
 13. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Csakhogy nem hangyányival nagyobbat kértek. Hanem " részben teljesítethetetlen" paktumot. Diplomáciábban nem úgy műkődik valami hogy a kérés felér egy követeléssel és a másik felet a lehető legnagyobb mértékben letaposom. De náluk mint az usanal mint izraelnél ebben a kérdésben így működött.
   
  zsolti likes this.
 14. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Ismerünk új paktumot?
  Mennyivel lesznek kedvezőbb tárgyalási helyzetben, ha megsemmisítik a haditengerészetüket, a légvédelmüket, a nukleáris létesítményeiket, és minden olyan tüzérségi egységüket, amivel veszélyeztethetnék az Öböl hajóforgalmát?
   
 15. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Masik topicban meg ekkezuk a nyugatot hogy miert allt le targyalni a nacikkal Hitlerrel es miert nem rendezte le oket akar 38 ban vagy 39 ben a lengyel hadjarat alatt.
  Mond meg mit szeretnel hogy legyen a nyugaton sapka vagy ne legyen ?
   
  HAndrás likes this.
 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Engem semmiképp ne vegyél komolyan! Erre külön meg is kérlek! :rolleyes::D
  Az USA-t viszont nem komolyan venni....hááát nem jelent sok jót még az álmoskönyvek szerint sem! :)
  Ha már, akkor inkább vedd őket levegőnek. Ha meg tudod tenni, akkor kerüld el őket, ha már nem szimpatikusak.
   
 17. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Aztán meg boruljanak le a Trumpli lábához és kezdjék el csókolgatni a cipőjét? Trump egy tahó aki csak fenyegetőzni, diktálni, szankciózni meg zsarolni tud.
  Az irániak megmondták szóba se állnak ezzel a pojácával
  Az irániak szerint Trump nem érdemes a válaszra
  https://www.presstv.com/Detail/2019/06/14/598505/Iranians-believe-Trump-not-worthy-of-reply

  attól hogy engednek mindenben és kinyalják a nyugat seggét még ugyanúgy kib..szhatnak velük mint anno a Kadhafival Líbiában, nem fognak a kék madarak röpdösni, erőteljesen naív ahogy te ezt elképzeled magadnak. Az USA szava nem ér semmit, mi a garancia arra, hogy nem rugják fel az új megállapodást az első adandó alkalommal? Semmi.
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha meg a fehér is elkezd irgalmatlanul szaporodni, akkro az egész földet tesszük tönkre. Én 8 gyerek helyett csak 2 csinálnék, meg 6 harci drónt. :)

  Ja, van olyan, hogy visszaveszik a szajrét. A romulán empájör is ettől retteg. :D
   
  svajcibeka, gergo55, fip7 and 5 others like this.
 19. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az analógia azért messze nem ül Izrael - Irán viszonylatában ennyire feketén/fehéren ahogy te próbálod ezt itt eladni. Ha így lenne ahogy írod, Irán pontosan úgy táncolna ahogy Izrael/az USA fütyül. Valamiért marhára nem ezt látom, hogy ez történne.
   
 20. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Na ezt itt cseszte el Irán.
  Trump adott nekik egy kiskaput, amikor a támadás volt. Mondta az újságíróknak, hogy SZERINTE nem egy ország hibázott, csak egy felelőtlen személy.
  Utána visszarendelte a támadást is, hogy ne legyenek halottak.
  Közölte, hogy NEM akar háborút, de belekényszeríthetik.
  Erre irán nemhogy elfogadná a kiskaput, hanem SZA/Izrael/héjják kezére játszik, azzal, hogy Trumpba rúg.
  Trump elkezdett épp Putyint játszani. Szép diplomatikusan adott egérutat, nem szorította sarokba a Perzsákat. Neki nem kell háború mert az összes eddigi gazdasági eredményét lenullázza. Meg akarja nyerni a következő választást is.
  1. Ezzel vagy belekényszerítik Trumpot egy háborúba amiből csak Irán jöhet ki rosszul (Irán nem tud USA-ra ütni, USA viszony bárhová iránra. Az olajat meg leszarják az amcsik, mert önellátók.) Minden egyes nappal Irán csak gyengülne.
  2. vagy a demokraták kezére játszanak a 2020-as választáson, ők meg már másnap lebombáznák őket.

  Mindkét esetben irán csak veszíthet.
  Hiba hiba nagy hiba volt!
   

Ezen oldal megosztása