1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 2. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  http://iranpress.com/iran-i135902

  Az Rt betett egy képet ami nem az eredeti volt ez az eredeti így hihetőbb a történet ezeket találták a víz felszínen úszva
   
  gacsat likes this.
 3. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  most ez lehet hülyeség lesz , amiket az iráni sajtó is kihoz , azon is mintha nemzetközi vizek felett lenne az a drón nem?
   
  gacsat and pöcshuszár like this.
 4. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  Commander of Aerospace Force of the Islamic Revolutionary Guard Corps said that Iran warned 4 times before downing US drone.
  Iran Press/ Iran news: General Amie Ali Hajizadeh said that before downing the US spy drone, Iran had sent warning to it.

  According to Iran Press, speaking in a ceremony to showcase the wreckage of the US drone, Hajizadeh said: "another US P-8 spy plane with 35 personnel on board was flying nearby, but we refrained from shooting it.

  [​IMG]
  Islamic Revolutionary Guard Corps showcaseی the wreckage of the downed US drone
  Stressing that even pilotless drones had systems to relay warnings and other communications to their operators thousands of kilometers away in the United States, Hajizadeh said: "the People who were directing the drone kept on getting nearer and the aircraft made no change to its path, so we were obliged to shoot it down."

  Hajizadeh continued: "The US RQ-4A spy drone flew from the UAE's 'Zafreh' Base near Abu Dhabi, and continued to move, switching off the active systems and equipment which represent the plane."


  "The incident is indicative of American disregard for international regulations," Iranian commander said.
  The Islamic Revolutionary Guard Corps shot down a US spy drone, identified as RQ-4 Global Hawk on Thursday morning.

  While Washington claims that its aircraft was shot down above international waters, but Hajizadeh stressed that the order was given only after the aircraft had entered Iranian airspace.
   
  gacsat likes this.
 5. comandante

  comandante Well-Known Member

  Katonai szempontból minél messzebb minél magasabban lőtték le a gépet ez a közepes saját gyártmányú légvédelmi rendszer annál jobb és pontosabb. 1 ütegben 12 indító 5 radar és 36 rakéta van betárazva.
   
  fishbed, szegcsab and fedett_mókus like this.
 6. zolkas

  zolkas Well-Known Member


  http://iranpress.com/iran-i135902

  [​IMG]
  az itt látható képen van az a bizonyos vörös vonal,
  az én olvasatomban több oldalt végig olvasva több USA gép volt a légtérben (u2, RQ-4, P8,MQ-9(kikapcsolt tarnszponderrel ezekre rászóltak angolul a rádió csatornákon hogy ódéb kellene menni p8 nem válaszolt és nagyon necces helyzetben volt ( lelövés közele helyzetben) a drónt választották p8 utána távozott..
   
  fishbed, b4l4g3, sandman and 6 others like this.
 7. jani22

  jani22 Well-Known Member

 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  tindalos, jani22, b4l4g3 and 4 others like this.
 9. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  A lehozott animációk (amik persze nem mérvadóak) simán a szoros közepére jelölik a lelövést.
  Nem vagyok a téma szakértője, de talán a nyilvánosságra hozott kilövési videóból az időtényezőkkel is lehetne számításokat végezni, amennyiben ismerjük a kilövés helyét, illetve az UAV magasságát, valamint a rakéta sebességét.
  De továbbra sem életszerű, hogy miért egy rohadt drága fegyvertelen kísérleti felderítő drónt kockáztatnának az iráni légtérbe való berepüléssel, amikor különben is pattanásig feszült a helyzet, és nincs azonnali válaszcsapás a tarsolyban....
  Arról ne is beszéljünk, hogy szerintük egy P8-as is berepült a légterükbe, de azt "nagylelkűen" megkímélték.
  Nekem sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a Forradalmi Gárda egyik begőzölt muftija meg akarta mutatni a patás ördögnek, hogy hol lakik az irániak Istene: "....meg különben is az egész szoros a MIÉNK!!!". Oszt megnyomta a piros gombot.
  Én azt is el tudom képzelni, hogy jelenleg azért hivatkoznak a légtérsértésre, merthogy ők korábban deklarálták az igényüket az egész hormuzi szorosra.
  Tényleg nem értem.... :confused:o_O
   
  fedett_mókus likes this.
 10. sandman

  sandman Member

  https://www.reuters.com/article/us-...monday-dials-back-rhetoric-idUSKCN1TN054?il=0

  DUBAI/WASHINGTON (Reuters) - U.S. President Donald Trump said on Saturday he would impose fresh sanctions on Iran but that he wanted to make a deal to bolster its flagging economy, an apparent move to defuse tensions following the shooting down of an unmanned U.S. drone this week by the Islamic Republic.

  Speaking in Washington on Saturday before heading to the U.S. presidential retreat at Camp David, Trump indicated the government was taking a diplomatic path to put pressure on Tehran by moving to impose new sanctions.

  Military action was “always on the table,” the president said, but he added that he was open to quickly reaching a deal with Iran that he said would bolster the country’s flagging economy.

  “We will call it ‘Let’s make Iran great again,’” Trump said.

  He later wrote on Twitter from Camp David: “We are putting major additional Sanctions on Iran on Monday. I look forward to the day that Sanctions come off Iran, and they become a productive and prosperous nation again.”

  Ez kész... Let's make Iran great again. Egyelőre hátrébb vették az agarakat. Amúgy Trumpot egy probléma csak kis ideig tudja lekötni. Lásd. Venezuela. Hirtelen lekerült a hírekből. Irán is csak pár napig érdekli, aztán jöhet valami más. Az érdekli, hogy újraválasszák, hogy szerepeljen a tévében, semmi kedve belebonyolódni egy ilyen napi szintű, valóban komoly következményekkel járó döntésekkel járó szituációba. Valahol olvastam, de nagyon tetszett: az amerikaiak pókereznek, az oroszok sakkoznak, a kínaiak go-t játszanak.
   
  blitzkrieg likes this.
 11. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Csak nem az ortodox anglikán neokonokra gondolsz, akik meg vannak gyözödve az ószövetségre hivatkozva, hogy kell egy Armageddon.
   
 12. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Ne kívánom ismételgetni magam, mert a múltkori után rappali magánlevelekkel bombázott és nem túl kulturáltan, de te sem tusz semmit az iszlám vallásjogi irányzatainak különbözóségeiről.
  Csak a neokon mantra megy. :)
   
 13. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Azt se felejtsük el, hogy Iránnak az atomot Nixon adta, ő kezdte építeni az erőművet. Akkor az jó atom volt. :)
   
 14. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A hírek alapján az is lehet,hogy az amerikai drónnak nem is volt arra szüksége,hogy berepüljön az iráni légtérbe,hogy adatokat gyűjtsön könnyen lehet,hogy elég volt neki a nemzetközi légtérben repülnie, így is tudott adatokat gyűjteni az iráni fegyveres erőkröl.Tehát ha az irániakat ez az adatgyűjtés érzékenyen érintette és eldöntötték ilyen vagy olyan okból a drón lelövését kénytelek voltak a nemzetközi légtérben leszedni a drónt.
  http://www.aerotech.hu/newsdetail.p...n_drón_pilóta_nélküli_repülőgép_Irán_Raad_SAM
   
  pöcshuszár likes this.
 15. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 16. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Persze hogy nem! Annak pedig végképp semmi értelme nem lenne, ha egy P8-ast is beengednének iráni légtérbe...
   
  fedett_mókus likes this.
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Nos, ha ismereteim nem csalnak, akkor pont emiatt lett aztán a szankciók egy jó része. Mertmivelhogy, amikor nuki techet kapott Irán az USA-tól akkor ezzel együtt, vagyis ezért cserébe vállalt bizonyos kötelezettségeket is. Amiket szépen elkezdett megszegni az iráni forradalom után, amikor elkezdett urándúsítási kapacitást kiépíteni és dúsítgatni kezdte az uránt, hogy fegyvert gyártson, miközben elkezdte fenyegetni többek között Izraelt is, hogy majd jól elpusztítja...
   
 18. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  Te saját magadat hülyézed le kb minden hozzászólásoddal. Az atomfegyver a legkomolyabb önvédelmi fegyver, ha egy kicsit képeznéd magadat és ki akarnál törni a fake news papagályként való ismétléséből akkor tudnád, hogy amikor kifejlesztették az első atombombát akkor az volt az első kérdés: elég nagy lett? És ez azért volt fontos mert akinek van atombombája és annak elég nagy a pusztítóereje, azt nem támadják meg! Izraelnek is önvédelemből van atomfegyvere, azóta nem is támadták meg. Észak kóreának is van, őket sem támadták meg. Most nem sorolom fel, hogy kinek nincs, kb. mindnek van saját topikja itt a HTKA-n...
  Megint hülyét csinálsz magadból amikor idehozod a távcsöves puskát, tipikus árnyékbox trükk, nem dőlök be neki.
   
  b4l4g3, zeal and Pogány like this.
 19. vendeg2

  vendeg2 Well-Known Member

  Pakisztánnak már van és kb. 1000szer veszélyesebb ország mint Irán, én Izrael atomfegyvereitől is jobban félek mint az Iránétól.
   
  b4l4g3 likes this.
 20. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Az biztos hogy van nekik, hogy 1000 x veszélyesebb lenne mint Irán azt nem tudom. Sokáig nagyon lesújtó véleményem volt róluk nekem is, a legutolsó India-Pakisztán adok kapok hírei szerint viszont inkább nekik volt több eszük, ami amúgy nagyon meglepett. Semmivel sem rosszabbak ők sem mint India, az nekem most eléggé úgy tűnik. India meg nem muszlim ország.

  Jelenleg akiknek van atomarzenáljuk, és eléggé problémás országok lehetnek a szememben, azok Izrael, India, Pakisztán, É-Korea. Azt kell mondjam hogy véleményem szerint bárki bármit állít ebben az összeállításban az hogy Iránnak lesz(van??!)-e az már majdnem teljesen mindegy véleményem szerint, mivel ezzel a proliferáció gyakorlatilag már megtörtént, ezt a szart az idők végezetéig nem lehet már benntartani a lóban. Ha nekik nem lesz, SzA-nak akkor is lesz egy olyan vezetővel mint MBSZ, mert megveszik majd bárhonnan kilóra, ha már meg nem vette mondjuk pont Pakisztántól.

  Nekem teljesen egyértelmű hogy nincs már távol az az időszak, amikor pl. Törökország szintű játékosok is bejelentkeznek majd, persze nem világgá kürtölve a fejlesztési folyamatot feltétlenül, de tarthatatlannak tűnik az a helyzet, hogy egy ilyen általános bizalmatlanság fémjelezte nemzetközi hangulatban a középhatalmak önként lemondjanak autoriter vezetéssel erről a zsarolási/tárgyalási potenciálról, mivel az azért egyre tisztábban látszik hogy akinek van, az számít, akinek nincs az ha nem úgy ugrál ahogy a nagy atomhatalom szeretné, azt lerohanják, felforgatják.

  Ocsmány dolog a reálpolitika, de én pl. ha beleképzelem magam mondjuk egy Erdogan helyébe, konkrétan gőz erővel tolnám a projectet, mivel így is - úgy is kint tartanak az EU-ból, az USA már amúgy is megpróbált megöletni, mit veszíthetek?
   
  blitzkrieg, vendeg2 and hunter85 like this.

Ezen oldal megosztása