1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. comandante

  comandante Well-Known Member

  Olvass , művelődj, tanulj. Akkor talán nem irogatsz feleslegesen.
   
  b4l4g3 likes this.
 2. Pogány

  Pogány Well-Known Member


  Az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv végrehajtson-e megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire, amely vitában a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Értesülésünk szerint Alijev azeri elnök hét éve közölte a Bakuba látogató Orbán Viktor kormányfővel, hogy ha Izrael csapást hajt végre Irán ellen, akkor az azeri csapatok azonnal megtámadják Hegyi-Karabah területét Örményországban, amelyet Baku magának követel.
  A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) hétfőn megerősítette, hogy több uránt dúsított Irán, mint amennyit a 2015-ös atomalkuban vállalt. Ebből az iráni vezetés sem csinál titkot. A lépés Teherán válasza arra, hogy Trump elnök az atomalkuban szereplő országoktól függetlenül felmondta az egyezményt (JCPOA) és szankciókkal sújtja a perzsa államot. Ugyancsak hétfőn a Jerusalem Post számolt be arról, hogy az izraeli katonai- és hírszerzői közösségben komoly vita robbant ki arról, hogy Tel-Aviv hajtson-e végre megelőző csapást Irán nukleáris létesítményeire a Begin Doktrína keretében. Ezek a viták nem újak Izraelben, hiszen Netanjahu miniszterelnökként már 2010-ben végre akart hajtatni egy ilyen műveletet Irán ellen, de a Moszad akkori vezetője és a vezérkari főnök kemény ellenállásán akkor ez megbukott. Mindenesetre az elmúlt évtizedben Izraelt sejtik legalább négy iráni nukleáris szakember célzott kivégzése mögött. Bizonyosak lehetünk benne, hogy Netanjahu, aki nemcsak belpolitikailag van most különösen nehéz helyzetben, hanem számos ügyészségi vizsgálat is folyik ellene, újra a katonai opció mellett törne lándzsát. A Jerusalem Post cikke szerint egyébként a mostani vitában egyelőre a megelőző csapás hívei kerekedtek felül. Ehhez természetesen előzetesen meg kell szerezni a Fehér Ház engedélyét is. Az elnök és a Pentagon eddig ellenállt a katonai eszkalációnak, de a külügyminiszter, a nemzetbiztonsági tanácsadó, a CIA vezetője és a közel-keleti térséget is lefedő CENTCOM parancsnoka a katonai megoldás mellett törnek lándzsát. Az orosz külügyminisztérium mindenesetre egy hete már kijelentette, hogy támadás esetén nem fogják magára hagyni Iránt.
  Ezt közölték titokban Orbánnal – Izrael készül a megelőző csapásra
   
  Kurfürst and szegcsab like this.
 3. rudi

  rudi Well-Known Member

  Szerintem ennek így semmi értelme…
  A kritikus atomlétesítmények (nyilván nem az urán érc bányákat akarnák lebombázni..) mélyen a föld alatt vannak. Izraelnek nincs MOP-ja, de ha kapnának is ilyen bombát, nincs olyan repülőgépük ami képes lenne hordozni (egyedül a MOP-nak van halvány esélye bárminemű kárt okozni a bunkerekben).
  De ha még el is vinnék valamivel...azzal hogy kiiktatnak pár ezer centrifugát csak azt érik el hogy az Irániak a következő üzemüket pár száz méterrel mélyebben építik föl ahol aztán már tényleg semmi esély arra hogy bármilyen hagyományos bomba kárt tegyen benne.

  Szerintem el kell fogadni hogy Irán képes - és ha tényleg akar akkor fog is - atombombát gyártani.
  Ebben csak úgy lehetne megakadályozni ha
  - egy olyan rezsimváltást provokálnak ki ami után egy USAval és Izraellel lojális bábkormányt juttatnak hatalomra. Szerintem ennek az esélye pontosan NULLA
  - belemennek egy komoly háborúba aminek a végén megszállják az országot, mindent szétcsesznek, majd a végén feldarabolják. Egy ilyen háborúhoz Izrael egymagában édes kevés, de még az USA-nak is v.színű le kéne kötnie a teljes szárazföldi haderejének nagyobbik felét hosszú évekre. Nem hiszem hogy ebbe az USA belemenne.

  Az Iráni atomot szerintem kár túlaggódni. Az irániak nem buták és a MAD velük szemben is működne. Amiért én inkább aggódnék az az Iráni atomot törvényszerűen követő Szaudi atom. Velük kapcsolatban már erős kétségem vannak hogy az atom jó kezekben lenne e ?
   
 4. fonak9

  fonak9 Member

  Hát azért a bunkerek bejáratát is elég beomlasztani ahhoz, hogy néhány évvel lelassítsák az irániakat.
  Egyébként MOP-juk nincs (legalábbis nem tudunk róla, attól még lehet, hogy csináltak maguknak, bár akkor C-130 Herculessel kellene célbajuttatniuk gondolom, ami felvethet problémákat), de van atomfegyverük. Persze politikai okokból nehéz elképzelni, hogy bevetnék. Bár feltehetően az amcsi B61-11-hez hasonló "bunkerromboló" bomba lenne.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  A bejáratok bombázása talán egy pár héttel lassítaná le az Iráni atom programot. A bejáratok ideiglenese eltorlaszolásának akkor lenne értelme ha arra számítanak hogy egy gyors szárazföldi akció során a szárazföldi csapatok hamar odaérnek és elkobozzák a bunkerben rekedt eszközöket.
  C-130-cal? Szerintem azért ennyire ne nézzük le az Irániakat. Irán ellen egy C-130 mint első csapásmérő eszköz egy kicsit vadul hangzik.
  Igen, van nekik és ilyenkor látszik hogy az atomot nehéz úgy kezelni mint fegyvert.
  Ha Izrael meglepetés szerűen lenukizná Iránt - és beterítené rádióaktív hamuval Afganisztánt, Pakisztánt és É.Indiát - annak azért lennének következményei...:rolleyes:
   
  Rotten878, Kurfürst, Pogány and 3 others like this.
 6. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ugyan ezt látom én is. Néhány célzott bérgyilkossággal, kibertámadásokkal lassítani lehet, de megállítani már nem, csak olyan áron ami nem érné meg. Szaudi a térség legkiszámíthatatlanabb vezetése, ezt is jól látod.
   
  Kurfürst, b4l4g3, blitzkrieg and 3 others like this.
 7. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Az bizony.
   
  Pogány likes this.
 8. fonak9

  fonak9 Member

  Kis Irán offtopic:
   
  rudi likes this.
 9. jani22

  jani22 Well-Known Member

  "Teherán és Washington csak akkor tárgyalhatna egymással, ha az Egyesült Államok felfüggesztené a szankciókat, és Ali Hamenei iráni legfelsőbb vallási és politikai vezető engedélyezné a megbeszéléseket, idézi Mahmúd Alavi iráni hírszerzési minisztert az IRNA állami hírügynökség csütörtökön.

  "Az amerikaiak tartanak Irán haderejétől, és ezért döntöttek úgy, hogy nem indítanak támadást" az iszlám köztársaság ellen - mondta Alavi."

  https://index.hu/kulfold/2019/07/04...al_az_usa-val_ha_felfuggesztik_a_szankciokat/
   
  szegcsab likes this.
 10. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 11. Lator

  Lator Well-Known Member

 12. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Nekem az a velemenyem hogy az iranirezsim szandekosan akar kiprovokalni egy amerikai legicsapast. Ha lehet egy korlatozottat . A jelenlegi vallasos rezsim egyre ingatagabb labakon all a tarsadalom belefaradt a forradalomba es mar a forradalmi garda brutalitasaval sem tudjak elnyomni az elegedetlenseget. Kell valami ami ujra a figyelmet eltereli es egysegbe rantja az irani tarsadalmat. Az utobbi idoben a kovetkezok tortentek.

  Majusban tobb hajot ert hasonlo tamadas az obolben mint a legutobbi. Az USA irant tette feleloss de nem lepett semmit. Erre emeltek a tetet a legutobbival de az USA most sem lepett semmi olyat amit elvartak volna. Erre most a nyugat szamara legerzekenyebb teruleten csinaltak egy ontokonszurast amikor bejelentettek hogy "bibi sokkal tobbet dusitottunk " . Szerintem barmire kepesek hogy egy csapast kiprvokaljanak de ugy nez ki hogy Trump nem akarja megtenni nekik ezt a szzivesseget. Vajon mi lesz a kovetkezo irani akcio mert biztos vagyok benne hogy lesz.
   
 13. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Az angol amerikai rezsim csak ki akarja provokálni a támadást a kis Irán ellen, hogy bekebelezhesse, és tovább férkőzzön Oroszország felé világuralom felé, csippel a nyakamban. Remélem még vannak támogatók, akiknek létérdekük, hogy ez ne valósuljon meg.

  “If Britain does not release the Iranian oil tanker, it is the authorities’ duty to seize a British oil tanker,” Mohsen Rezai said on Twitter.

  https://www.reuters.com/article/us-...-retaliation-for-tanker-seizure-idUSKCN1U00S5

   
 14. jani22

  jani22 Well-Known Member

 15. fonak9

  fonak9 Member

  Kérdés, hogy milyen jogalapra hivatkozhatnak a britek (bár tőlük sosem állt távol a tengeri kalózkodás, se 400 éve, se a két világháborúban stb.), mert hát Irán nem köteles betartani a Szíria (vagy bármely másik ország vagy entitás) elleni uniós szankciókat (márpedig ezekre hivatkoznak a britek). Az EU szankciók ugyebár nem ENSZ szankciók. Vagy EU-s felségterületre lépett be a tanker azzal, hogy áthaladt Gibraltárnál?
   
  zeal and jani22 like this.
 16. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A tuntetesek szervezese tavaj nem ert celba amint kihatraltak a tomeg mogul /mert egyre tobb szervezo bukott meg./ vege letta tunteteseknek... Ez nem hozta a vart forgatokonyvet. Idenre ez a terv /tengeri szallitasi utvonal akadalyozasa cimszo../teroristazas mar reg nem jatszik iran esetebe mert az a szumiknak nem tszene az az o cimuk.../de szerintem nem iran reszerol./
   
  antigonosz likes this.
 17. jani22

  jani22 Well-Known Member

  Sajnos lemaradtam az eseményekről, csak ezt vettem észre, - gondoltam hogy másnak több információja van.

  Ez biztos ki lesz élezve, mert birkózni akarnak. Majd én is lesem, hogy miért történt.
   
 18. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  A szomorú az, ha valaki kimegy nyugatra, általában elveszti a realitásérzékét. /Vagy nem is volt/ A logika nagyon alacsony fokán lehetne ezeket elhinni.
  Az, hogy tudásod semmi Iránról az USA propagandán kívúl, siralmas.
   
  zeal, megazez and Kurfürst like this.
 19. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Tudod, a logikában ismerik a többszereplős játékokat. Ilyenkor is lehet, hogy az egésznek egy harmadik fél az oka, aki végrehajtja a támadásokat, hogy valakire ráverje a balhét. Több ilyen ország is meg lett nevezve. Van, akinek a tánchoz nincs érzéke, s van, akinek a tények elemzéséhez. Ha elolvasnád, amit mások ide írnak, gondolkoznál rajta, nem csak erőltetnéd az USA propagandát, érdekesebb és logikusabb világot látnál meg. Így viszont abban a nagyon primitív látásmódban élsz -segítséggel- hogy egyesek logikátlanul, saját érdekeik ellenére is gonosz dolgokat tesznek, amitől csak a " JÓ ÉS LEGDEMOKRATIKUSABB USA bombázása mentheti meg a világot, és a félmillió halott gyerek szülei hálásan fogják megköszönni a demokráciát.
   
  zeal, megazez, SilvioD and 1 other person like this.
 20. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Van most épp 2 brit tanker az öbölben.
   
  jani22 likes this.

Ezen oldal megosztása