1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Python

  Python Well-Known Member

 2. Ferkó84

  Ferkó84 Member

  Mondtam az első vidiót nem láttam:rolleyes: de a második az ipari kamera akkor is kérdéses. Na de így járt a kolega, minek üti bele az orrát más dolgába:p
   
 3. Ferkó84

  Ferkó84 Member

  Édes istenem, ez az ember még él???? :eek:
  Azt hittem Uli hogy már valameik CIA-s nyugdíjas othonban pohensz:rolleyes::rolleyes::rolleyes:
  Az ember mindig jobbat vár
   
  Pogány, ghostrider, KoviUbi and 9 others like this.
 4. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Jah, szivárogtat....:confused::eek:
  Nincs több kérdésem, bíró úr!
  OMFG
  Szánalmas...o_O
   
 5. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Sőt, Soros is filantróp öreg bácsi!
   
  Pogány, borisz and zeal like this.
 6. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 7. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Minden szavad arany! :rolleyes:
  Viszont majd figyelj oda rá, hogy a központból már szóltak, hogy az indokolatlan "sorosozás" kontraproduktív! :)
   
  Masztiff likes this.
 8. Python

  Python Well-Known Member

 9. comandante

  comandante Well-Known Member

 10. oregbogaras

  oregbogaras Well-Known Member

  papajoe likes this.
 11. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Sőt..... Maga Putyin ült a TOR piros gombjánál.... idióták... Mondok jobbat! Ott volt Viktor is! Meg Merkel! Meg Micron! Meg a török szultán......
   
  Pogány and ghostrider like this.
 12. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  plushun, Leonidas and ghostrider like this.
 13. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Leonidas and Pogány like this.
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 15. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Soha nem indokolatlan. Nem vagyok fideszes.
   
 16. Pogány

  Pogány Well-Known Member

  Még mindig várom a sörömet. :D
   
  zsolti, zeal and Littlejohn like this.
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Lavrov, speaking at his annual news conference in Moscow on Friday, said that Iran’s ‘accidental’ shooting down of a Ukrainian airliner last week occurred at a time when Iran was spooked by reports of advanced U.S. stealth fighters in the area.

  “There were at least six (U.S.) F-35 fighters in the air in the Iranian border area (at the time). This information has yet to be verified, but I’d like to underline the edginess that always accompanies such situations,” Lavrov said.

  Ez annyira szép! :rolleyes:
  Valaki itt irgalmatlanul hazudik! Teheránhoz a legközelebbi olyan légtér (Irak) ahol az F35-ösök előfordulhatnak 430km-re van. Ha az Iráni légierő érzékelte az F-35-ösöket :)D), akkor miért nem egy a határhoz közelebbi üteg oldotta meg a feladatot? Vagy nincs nekik a határig telepítve? :rolleyes:
  Az orosz légtértől meg 630km-re van legközelebb az Iraki légtér. Ez mondjuk a legközelebbi pontja. Teheránhoz legközelebbi meg majdnem 800km-re. Larvrov a nagy hatósugarú radarjukra hivatkozva állított ezt. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy kicsit útban van a Kaukázus... ;)
  Ez a nyilatkozat nem kicsit kellemetlen!
  1. Ha neadjisten tényleg így lett volna (mármint, hogy valaki valamit érzékelt), akkor:
  - az iráni légvédelem érzékelte, de csak az ország felett (ez igen demoralizáló lehet), ez nem valószínű mivel akkor egy határhoz közelebbi egység lépett volna.
  - ha nem érzékelte, akkor hogyan lehetett a Boeingre indítani?
  - ha az oroszok súgtak akkor meg külön kellemetlen, amennyiben egy orosz fals riasztás miatt Irán ledurrantott egy civil gépet.
  Ebben az esetben, ki fogja az oroszokat felelősségre vonni? ;)
  2. ha nem így volt - mármint, hogy bárki is F-35-öst "látott", akkor most Lavrov bácsi igen kellemetlenül beégette magát.
  Különösen az a vicces, hogy először "in the area" látták az amerikai gépeket, aztán meg már "Iranian border area"-ban.
  Mert ha senki sem látott semmit, akkor miért kellett most Lavrovnak megszólalni az ügyben? A szarkeverésen kívül...persze. :)

  És továbbra se felejtsük! Mennyire valószínű, hogy az iráni légvédelem 430+km-ről azonosítja az amerikai F-35-ösöket, vagy hogy az oroszok több mint 800km-ről, a Kaukázus mögül? Miközben Szíriába (sokkal szűkebb műveleti terület) az izraeli gépek úgy repkednek ki-be, mintha izraeli földeket szemléznének...!

  Sajnos a Maláj gép mögött is volt egy ukrán vadászgép...o_O
   
 18. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nem gondolom, hogy Lavrov mindig igazat mond.
  Arra azért gondolok, hogy az oroszoknak is van néhány műholdjuk és orosz AWACS-ok is vannak. Te mindegyikről tudod, hogy akkor épp merre jártak?
   
  fishbed and Leonidas like this.
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hogy nem jártak idegen ország légterében, az szinte biztos
  De nagyon örülök, hogy feltetted ezt a kérdést egy haditechnikával foglalkozó Fórumban! :)
  Mondjuk ha baljós szavaidnak bármi alapja lenne, akkor az USA ebben a pillanatban fosná össze magát, és átnyújtaná az ország kulcsát a Kremlben térden állva Putyinnak.
  Ugyanis ha lenne olyan gépük, ami 400+kmről felderít, és azonosít egy lopakodó, erősen csökkentett RCS-sel rendelkező gépüket, azzal egyszerre lenulláznák, nem csak a hagyományos (értsd, nem lopakodó), de a lopakodó flottát is! ;) Hja és a Lockheednél szólni kellene valakinek, hogy az utolsó kapcsolja le a lámpát! Persze a jelenleg összeszerelés alatt álló gépeket már vihetik is beolvasztani!
   
  borisz likes this.
 20. Leonidas

  Leonidas Well-Known Member

  Háát... ez nem egészen így van. Egyrészt akkor most tételezzük fel (de én nem tudok róla) hogy van olyan technológiájuk, amivel látják a lopakodókat, ez hatalmas előny lenne, sőt olyan kurrens stratégiai képesség, amit a végsőkig titokban kellene tartani, ugyanis így akadályozható meg, hogy a másik fél fejlesztésekkel kiüsse őket ebből a hatalmas előnyből. Még a hadseregen belül is szigorúan őriznék a titkot, hogy a saját embereik se tudjanak róla, és ne kotyoghassák el.

  A másik kérdés a lopakodó vadászgép flotta "megsemmisítése", mert már "használhatatlan lenne lopakodásra. Ez ugye csak vicc ? ;) (rossz vicc... :D:D) Eleve a légi-erejük (US) hiába a legerősebb a világon, viszont a kiöregedés miatt lassan a csőd szélén állnak a gépekkel, mert ki kell vonniuk egy csomót a szolgálatból. Például az F/A–18 Hornet flotta üzem idejét is azért nyújtják a végtelenségig a felújítási programokkal (meg a többi F/A–18 Hornetet használó országban is), mert ha kivonnák őket, azonnal súlyos vadászgép hiány lépne fel. Szóval hiába is lenne esetleg olyan technológia ami a lopakodó előny megszűnéséhez vezetne, akkor is legyártják és üzembe helyezik az F-22 Raptorokat és az F–35 Lightningokat, mert az F-15 / F-16 / F18 vadászokat záros határidőn belül ki kell majd vonni, és nincs helyette más gyárható és letesztelt ÚÚÚJ használható géptípus, ami válthatná őket. Tehát HA holnap kiderülne, hogy a lopakodó gépek NEM HOGY LÁTSZANÁNAK, DE EGYENESEN VILÁGÍTANÁNAK egy új technológiás radar rendszeren (amit elvileg már fejlesztenek és tesztelnek is mind a két oldalon... ugye... ;)), az F-22 esek és F-35-ösök AKKOR IS MARADNAK, legyártják és üzembe helyezik őket. A B–2 Spiritek is maradnak bármi történik, sőőt még a B–52 Stratofortressekből is vagy 80db üzemben van. és azoknak az üzemeltetését is csak nyújtják a végtelenségig, mint a rétestésztát, mert nem akarnak egy rakás pénzt beleölni pld. B1B-vel leváltásba. (de már dolgoznak az új stratégiai bombázók tervein). Szóval a Lockheed NEM fog bezárni, a Beoing is sz@rul ál anyagilag, de vezető stratégiai cégek, és nincs más akikkel kiválthatnák őket... :D:D (szóval akár szocialista stílusú "mesterséges életben tartás" is szóba jöhet, mert NEM ZÁRHATNAK BE !!! :eek::D:D)

  Tehát nem minden a lopakodó képesség, a védekezési és támadási képességek felülírhatják a lopakodóképesség megszűnésének elvesztését is, a katonai repülőgépek akkor is üzemben maradnak. Az amiknál és az oroszoknál, kínaiaknál is. A lopakodás képességnek az előnye a kevésbé / később láthatóságban és föld-levegő / levegő-levegő elhárító rakéták célra-foghatóságánál jelentkezik. (nehezebb lelőni őket, fejlettebb bemérő és célravezető rendszerek kellenek hozzá, de megoldják így is... (pld. külső információs rávezetést használnak amíg túl távol van a rakéta, csak a közelinél veszi át a rakéta célzó rendszere - problem solved)) Röviden ennyi lenne.;) (hosszabban pedig egy szót sem fogok írni róla, se még-egyszer, mindenki nézzen utána akit érdekel, pld. Boki is linkelte az új orosz radarrendszerekkel foglalkozó orosz cikkek nem is oly régen ;))
   
  gergo55 and zsolti like this.

Ezen oldal megosztása