1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  áááááá itt a jobb szélen ez nem tudom mi, de állat jó.
  Mintha Mad Max lenne találtak volna egy Harrier roncsot a szárnyakat fordítva rárakják egy csónakra és rátesznek egy propellert. Imádom. WTF is this? :D Erről kell egy 4K fotó háttérnek :D
   
  borisz, fip7, Pocok75 and 1 other person like this.
 2. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Felturbóztam 2K-ra, de csodát tenni nem tudok. Talán majd más. :p
  [​IMG]
   
  Fennek likes this.
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  LOL ebből van egy csomó. Ezek ezt komolyan gondolták! Azt hittem egyszeri vicc jármű!
  [​IMG]

  Hogy szerezhetek egyet a Balatonra? :D
   
 4. laiki

  laiki Well-Known Member

  Szerintem ez határfelület-repülőgép.
   
 5. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Szerintem is ekranoplán.
   
  emel likes this.
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Miért lenne vicc... egy ilyen akár több száz km/h -s sebességel is tud menni. A szovjet "kaszpi tengeri szörny" 560–740 km/h -s sebességre volt képes.
   
 7. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Mellesleg, akkor ehhez mit szólsz? :)

  [​IMG]
   
 8. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Vona azt mondta pár éve, hogy majd behívja az Iráni Forradalmi Gárdát.Biztos hoznak ilyet :D

  De amúgy viccen kívül: Az első gondolatom az volt, hogy ezzel rohadt jó lehet csapatni :D
   
  borisz likes this.
 9. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Wow, ezt nem is láttam. Ekkora wall of textre bocs, ha nem válaszolok részletesen, meg amúgy is felesleges belemenni a részletekbe, mert alapvetően nem megfelelően közelíted meg a kérdést, elveszel a mikro szinten, holott makro méretekben kell szemlélni. Te valamiféle ringharcként nézed ezt, nem egy stratégiai játszmaként ami a fél Indiai Óceánt magába foglalja.

  Olyan nincs, hogy a harc cselekmények előtti percben ugyanaz a helyzet, mint most. Behívások, felfejlődés, irdatlan kommunikáció előzi meg – az ELINT/HUMINT meg ezért létezik (lásd 73 Yom Kipur...). Ha ezek elkezdenek bekészülni egy támadásra, annak jelei vannak, és reakciók rá. Senki nem várja meg letolt gatyával (főleg Iránnál).

  Már azt is elképzelhetetlennek tartom, hogy szabadon kifusson a többség. Ismerve az US strategy gondolkozást, egy CM salvo instant elindulna mind a kikötők, mind a parti radarok ellen (amik nem, nem látnak el a radarhorizont alá, ahol a CBG úszkál – AWACS ezért létezik, az meg nekik nincs).

  Maga a CBG vagy 250nm távolságban lenne ilyen közhangulatban, a BARCAP meg gondolom tudod mi. A szárazföldi bázisokról további gépek állnak rendelkezésre, nem beszélve az EW coverage-ről, amiben ezek a ladikok azt sem tudják, hová mennek, max mágneses iránytű marad nekik. Azért ha már milliárdokat elköltöttek hajókra, lehet pár dolcsi jutott mondjuk taktikai tervezésre is. De nem gépelek, mert mi a reteknek, tanuld meg te is onnan, ahonnan én, parancsolj:

  (javasolt mindenkinek, akit érdekel a tengeri hadviselés egy kis szelete, ez egy HH doksi)
  https://books.google.hu/books?id=ti...hip with 30 knots half an hour square&f=false

  Nem mondom, hogy karcolás nélkül elhajókázna az USN, de szóval azt feltételezni, hogy ezek a szarok valami isteni nagy stratégiai újítás miatt léteznek és nem azért, mert nem tudnak rendes cuccokat venni, enyhén szólva is eltévedés. Egy kényszerút ez a Mad Max szerencsétlenkedés (ahogy az F-5 kalapálgatása is). Kína is ilyen szarokkal volt tele 30 éve, aztán amint zséhez jutottak elkezdtek USN szerű flottát felhúzni...
   
  Bleroka and Heim like this.
 10. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Ground effect amire gondolsz.
   
  emel and LMzek 2.0 like this.
 11. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Ha klasszikus HH utáni USA állapotot nézzük feltétlen igazad lenne . Ma már egyre kevésbé , lassan oda az amerikai állom és ha nem vetted volna észre akkor az aktív flották száma is csökkenőben van , egyre nehezebb bevethető állapotban tartani és ez nem is feltétlen pénz kérdése ez a humán erőforrás hiányára vezethető vissza az átlag amerikai pógár aki ezidáig munkahelyként tekintett a seregre mára rájött , hogy bíz azért az apró pénzért meg is lehet halni de poszttraumást streszt is könnyű begyűjteni . Tehát az az erő már nem az az erő egyáltalán nem vagyok biztos , hogy komoly erőt tudnak úgy átcsoportosítani , hogy közben ne kelljen máshol letolt gatyával várni az ellent , az 1200 támaszpont a rohadt sok és védeni kell .

  Ami kis motorcsónakokat illeti persze , hogy nem csoda fegyverek de sok van belőle és ha mást nem érnek vele csak ,hogy bosszantják a köteléket aki ugye akármikor nem avatkozhat be és bármelyik motorcsónak lehet civil is arra felé 100 számra van belőlük . De mi van ha ezeket a kis ladikokat megrakják 2-300kg robbanóanyaggal és tömegesen , éjszaka megtámadják a köteléket ? Biztosan jó nagy kalamajka lenne belőle még ha hülyeség is elsőre .
   
  Nemerson likes this.
 12. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Vagyis az Öblön kívül, mert belül nincs ennyi hely. Stimmt! Csak hát ez egész eszmefuttatás az Öblön belülről zajlik.
  Amivel már nem is a parti vizeiket akarják ellenőrizni vagy uralni.
   
  haubagoi likes this.
 13. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Akkor alapból kisiklott az eszmefuttatás, mert az öbölbe pont emiatt minek úsznának be? Hormuz miatt kész öngyilkosság lenne (irán könnyen elaknásítja meg amúgy is egy chokepoint). Odatennél egy repteret az ellenség határaihoz (főleg ha az tud elmozogni)? Sokkal hatékonyabb messziről, az óceánról. Majd ha letarolták az ország nagy hatótávolságú cuccait majd közelebb úsznak, vagy akár be. A hajó tud úszni ide-oda...
  Okkal fejlesztettek ki a hordozókat meg annyi nagy hatótávolságú cuccot...

  Mindig ugyan azt akarták uralni - csak nem volt della másra... Kína gondolkozásának egésze a nagy és világhatalom volt mindig is - csak az eszközeik nem voltak meg mostanáig.
   
 14. dkes

  dkes Well-Known Member

  Ami miatt érdekes lehet ott az USA haditengerészeti jelenlét (fennforgás esetén akár CVN köteléké is akár) az az, hogy stratégiai terület. A legfőbb térségbeli szövetségesük Szaúd-Arábia (de az egyéb Öböl-menti olajállamok is) legfontosabb és jelentős olajkitermelő területei pont Iránnal szemben az öböl túloldalán vannak. Leegyszerűsítve egy komolyabb purparle esetén Iránnak elegendő lenne a partmenti kitermelő helyeket/finomítókat/kikötőket megszállni vagy akár csak rombolni és Szaúd-Arábia (vagy akár más) összeomlik kb. azonnal. Semennyi ideig nem tudna a gyakorlatban háborús állapotot (megnövekedett gazdasági igénybevételt is számolva) fenntartani illetve érdemben ellenállni. Irán elméletben egy kicsit könnyebb helyzetben van, mert Náluk máshol (pl. Kaszpi-tenger környéke) is van jelentős szénhidrogén lelőhelye. Természetesen igazi "győztes" kettejük közül egyik sem lenne, de ...

  Aztán emlékezhetünk a nem túl távoli múltból egyéb olyan fennforgásra is itt (Irak-Kuvait megszállása), melybe az USA haderő aktívan bevonódott ...
   
 15. laiki

  laiki Well-Known Member

  Megbocsátom, hogy nem mész bele a részletekbe, mert ezt azt jelenti, hogy részletesen nem tudod alátámasztani az álláspontod. Ilyenkor szokott jönni a konkrétumok nélküli, vetítős duma a felesleges részletekről, a nagy képről, meg a makro szintű megközelítésről.

  Lehet hogy van a fórumon olyan, aki meggyőzőnek tart pár angol rövidítést összefüggéstelenül bedobva, bár kétlem, hogy sokan lennének. Azonban ha a fránya részleteket megnézzük, akkor HUMINT módszerrel nem igazán lehet megtalálni a nyílt vízen ezeket a támadó csónakokat. Márpedig az elhárításukhoz konkrétan erre lenne szükség, méghozzá kelően nagy távolságból. HUMINT módszerrel fegyvert is nehéz rájuk vezetni. Mit szeretnél kémkedéssel, élőerős megfigyeléssel kideríteni róluk? Olyan általánosságokat, hogy falkában támadnak, vagy hogy több irányból? Ezeket józan ésszel is ki lehet találni, de az adott támadás elhárításánál nem segítenek. Vagy hasznosabb információkat a támadás részleteiről? Például hogy milyen irányból jönnek, konkrétan mikor szeretnének indítási pozícióba kerülni, stb...? Ezt viszont csak az adott helyzetben fogják kidolgozni, közvetlenül a támadás előtt, a jenki hajók mozgásának függvényében és csak kevesen ismerik ezeket a részleteket a konkrét résztvevőkön kívül.
  Az ELINT is nagyon szép rövidítés, de egész pontosan milyen elektronikus felderítési módszerrel szeretnél megtalálni kisugárzás szempontjából teljesen passzív csónakokat a nyílt tengeren? Nem használnak radart. (Nem is nagyon van a csónakok jelentős részén, vagy ha van, akkor csak éjszaka és köd esetén, partközeli navigációhoz használják.) Nem sugároznak rádión. A rádiójukon csak a cél adatait kapják külső forrásból. Bolondok lennénk nem rádiócsendben támadni. Nem fognak egy ilyen támadás közben a barátnőjükkel csevegni a mobiljukon és szelfin feltölteni az facebook-ra. Ha egy csöpp eszük is van, magukkal sem viszik a mobiljukat.
  Gaz módon továbbra is a részletekhez ragaszkodva, azt kérem, fejtsd ki, hogy mit értesz "támadásra bekészülés" alatt! Azt hogy van gázolaj a csónakban, rakéta az indító dobozokban, legénység a csónakon, megvannak az érvényes kódok a kommunikációhoz és megbeszélték, hogy melyik csónak mikor, merről támadjon? Mert kb. ennyi kell ahhoz, hogy elinduljanak. A "bekészülés" külső szemlélő által látható jelei pedig úgy néznek ki a gyakorlatban, hogy elindulnak a csónakok. Mert egy külső szemlélő legfeljebb ennyit lát. De ezt is csak akkor, ha az irániak nagyon hanyagok kémelhárítás terén.

  A Tomahawk salvohoz:
  1. Ezeket a csónakokat egy teherautónyi parton hurcolt cuccal a part bármely előkészítetlen részére lehet telepíteni és onnan üzemeltetni. Csónakokról van szó, 0,67 m merüléssel. Azaz derékig érő vízben még vígan elvannak, pár méterre a parttól. Nem kell nekik még egy árva ponton se a kikötéshez. Éles helyzetben alig hinném, hogy a robotrepülő salvo a kikötőben érné őket és nem tetszőlegesen széttelepítve.Az USA aligha tudja váratlanul megtámadni Iránt.
  2. Mióta képes egy Tomahawk eltalálni egy kikötőben ácsorgó csónakot, ami 16,3 m hosszú, 3,75 m széles és 1,93 m magas? Kikötői fix létesítményeket el lehet vele találni, de ez a csónakot pont nem fogja érdekelni.
  3. Ha az irániaknak egy pici eszük is van akkor éles helyzetben olyan távolságban állnak a csónakok, hogy egy Tomahawk legfeljebb egy csónakot üthessen ki. Az irániaknak pedig több száz van belőlük.
  4. Ha egy móló mellé jó hosszan kifeszítenek egy ponyvát, hogy műholdról ne lehessen látni hol állnak a csónakok, vagy az ismert időben átrepülő műholdak átrepülései után 1,5 óránként, megváltoztatják azok helyét, akkor hova megy a Tomahawk, ami fix célkoordináták eltalálására van kitalálva? Megvan még az Iszlám Állam ponyva kifeszítős módszere az utcák fölé? Hogy a klasszikus gumi égetős megoldásról ne is beszéljünk.
  5. Mibe tart az irániaknak filléres gumicsónakokból felfújható kamu csali célpontot fabrikálni?

  A repülőre telepített radarhoz:
  1. Nem csak AWACS gépeken van radar, hanem minden valamire való katonai gépen. Az összes haditengerészeti járőrgépen kifejezetten hajók (meg tengeralattjáró periszkópok) felderítéséhez való radarok figyelnek. Márpedig az irániaknak van ilyen gépük. P-3 Orion, IrAn-140. És tévedésben vagy, hogy nincs nekik AWACS, mert az utóbbi típust erre a célra is használják. De még az F-14, F-4., Szu-24 is jó nagy távolságból képes felderíteni egy hordozó köteléket, benne 1000 m2-nél nagyobb radarkeresztmetszetű célokkal. Szóval nem a parti radaroknak kell a horizont alá látni.
  2. Iránnak van horizonton túli radarja is.
  3. Bármilyen katonai gép besugárzásjelzője nagyon sok száz km-ről visít, az ilyen helyzetben gyakorlatilag állandóan működtett SPY-1 radarok jeleit érzékelve. Passzív módon is könnyedén bemérhető az amcsi kötelék levegőből. A partól pedig az amcsi AWACS jelét lehet venni.
  4. Egy akkora célpontot, mint egy hordozó tiszta időben több száz km-ről is meg lehet látni nagy gyújtótávolságú kamerával.
  5. A jó hosszú alapvonalon elhelyezett, csendes környezetben, a tengerfenéken ücsörgő, sok tenger alatti mikrofonnal is követni tudják és ki tudják háromszögelni azt a ricsajt, amit a jenkik csinálnak.
  Már korábban is írtam, hogy egy jenki köteléket nem lehet elrejteni. Akkorák, akkora zajt csapnak, akkora kisugárzással hajókáznak és röpködnek, hogy világ legegyszerűbb dolga követni őket.
   
  szegcsab, vata, tong djagbu and 4 others like this.
 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Ez az!. Taníts engem mester!
  Az angol rövidítések és angol szavak használatától sem okosabb nem leszel, sem igazad nem lesz.
  A Barrier Combat Air Patrol nem csónakok kiszúrására való.
  Meg amúgy is hova tennéd a járőr zónát? Ezek csónakok nem a parttól ezer km-re támadnak. Vagy a járőröző gépeidet kapásból az iráni légvédelem megsemmisítési zónájába szeretnéd bele álmodni? Hogy az iráni légierőről ne is beszéljünk.
  Na és hány gépet szánsz erre a célra? Ha csak az öblön kívül partszakaszt a szorosig számoljuk (az öbölbe se jutna jenki hajó, ha az irániak nem akarják) és egy töréssel légvonalban nézzük, akkor is 600 km-es indításra alkalmas partszakaszt és csak az iráni parttól 300 km-en belül vagy 150 ezer km2 vízfelszínt kellene olyan sűrűséggel lefedni, hogy kiszúrják az apró csónakokat. Sok sikert a feladathoz!

  Azt a karcolást rakéta találatoknak hívják (vagy torpedó találatnak mert az irániaknak torpedós csónakból is sok van). Ami után a csökkent harcképességű, sérült hajó még könnyebb célpont és akár partról indított nagyobb kalapácsokkal, akár torpedókkal megadható neki a kegyelemdöfés.

  Ha picit más nemzetek haditengerészetét is tanulmányoznád a kedvenc US Navy-den kívül, akkor láthatnád, hogy a legtöbb ország nem olyan csillagászatian drága böhömökkel próbálkozik., mint a jenkik, hanem több kis hajóval. A nagy egységek arra valók, hogy világ túlsó felén is használni lehessen őket. Viszont ha csak a partjaidat szeretnéd megvédeni, akkor ár/harcérték arányban a kis méretű hajók/naszádok/csónakok a nyerők. Fajlagosan, a méretükhöz képest erős rakéta fegyverzettel, nehéz felderíthetőséggel, az utóbbi időben kis radarkeresztmetszettel, gyors bevethetőséggel. Meg persze a kis méretű tengók. És a partól üzemelő légierő (nem kell hordozó sem ha a parti légierő ernyője alatt marad a flottád), valamint a partvédelmi rakéták. Nem csak Irán, vagy Észak-Korea rendelkezik sok kis felszíni egységgel (és mellette sok kis tengóval is) de a finnek, svédek, indonézek, vietnámiak, thaiok, stb... is ezt a vonalat viszik. Még Dél-Korea is tele van rakétás korvettekkel és rakétás partvédelmi hajókkal is. Oroszország is jobbára kis méretű egységeket épít és megpakolja rakétákkal. A kínaiaknál is ez volt a fő irányvonal a közelmúltig. Most már egy kicsit távolabbra néz a nagy sárkány és nagyobb egységeket épít. Sok ország ebben látja a védekezés módját, amelyik úgy érzi, hogy van félnivalója egy nagyobb haditengerészettől, de korlátozottak az erőforrásai.
  A kisebb NATO tagországok más eset, mert köztük fel vannak osztva a feladatok és gyakorlatilag a NATO közösbe építenek hajókat.
  Természetesen, ha Iránnak annyi pénze lenne flottára, mint Amerikának, vagy Kínának, akkor nem csak a partjai védelmére koncentrálna és akkor nagyobb hajókat építene.
   
 17. laiki

  laiki Well-Known Member

  Nagyon kedves, hogy így lefordítod a magyar megnevezést angolra, bár ezzel a feladattal magam is megbírkoztam volna. De gondoltam ez egy magyar fórum. Szóval továbbra is határfelület-repülőgépre gondolok.
   
  zeal, szegcsab, b4l4g3 and 2 others like this.
 18. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  Aztán emlékezhetünk a nem túl távoli múltból egyéb olyan fennforgásra is itt (Irak-Kuvait megszállása), melybe az USA haderő aktívan bevonódott ...[/QUOTE]

  Csak az évek múltak el és a világ fordult egy nagyot.
  Az Oroszok a béka segge alatt voltak Kína meg az árnyékban se.
  Ma Irakot se tudnák megismételni.
   
  b4l4g3 and ogretankHU like this.
 19. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 20. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

Ezen oldal megosztása