1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Tilikov

  Tilikov New Member

  @GrGLy

  No igen, ez már egy jó ellenérv, bár a szegény ember abból főz amije van, és ha az iráni ipar még nem áll készen megfelelő radar gyártására, akkor ez lehetne egy szükségmegoldás. És ilyen alapon egy kevésbé fejlett mobil radart is lehetne zavarni.

  Amúgy hogy működik ez a zavarás dolog? Egy ilyen cucc "mindent" zavar? Nem úgy van, hogy specifikusan rá kell állni egy adott típus műszereire és azt zavarni? Ha mondjuk csinálnának az adatátvitelnek egy külön erre a gépre kifejlesztett csatornát (és sikerülne titokban tartaniuk), akkor is jöhetne egy ilyen mindentzavaró ami blokkolja?

  Egyébként ezzel a spórolós megoldással is legrosszabb esetben elveszítené a gép a radarjelet, de azért tegyük hozzá, hogy ez a zavarás faktor is csak egy USA támadás vonalon jönne képbe, az pedig már régen rossz, de amúgy a harmadik világban bőven lehetne operálni ilyen távoli radarral üzemelő gépekkel.
   
 2. luperator

  luperator Well-Known Member

  Tilkov

  Az elektronika tekintetében szerintem az oroszok vagy Kína be fog nekik segíteni, ugyanúgy a hajtómű esetében.

  Ami meg a "titkosítást" illeti, azokat az atomtudósokat is sikerült elkapniuk, szóval kétlem, hogy működne a dolog.
   
 3. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  @Tilikov

  Ez volt a "Lazur" rendszer. Gondolom, pont a zavarás miatt nem élő szóban irányították a pilótát.
   
 4. panoz

  panoz Well-Known Member

  Az ilyen vásári mutatványok után rendül meg a bizalmam a többi hasonló "próbálkozásokban" mint a kínai 5. gen fejlesztésekben.
   
 5. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Ahogy molni is mondja "ez egy mock-up",  nagy kamugépek egyébként az irániak is. Lehet, hogy némelyeknek szimpi az amerikaellenes hozzáállásuk, de ne feledjük, hogy egy iszlám állam, ahol a vallási törvények sokszor a logika felett állnak és (többek között emiatt) összevissza ferdítenek, stb.

  <a title="hiryu profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/hiryu/">hiryu</a>

  "Jelzem,amikor az X-47-es leesett Iránban, azt hiszem fél éven belül ott fotózkodtak a műgyanta makett mellettt, hangoztatva, nekik már olyan is van, sőt jobb mint az Usákoké."

  Csak a pontosság kedvéért, Iránban eddig nem járt X-47-es (ami egyébként az avatarom), ami ott földet ért, mindmáig tisztázatlan okok miatt, az egy Lockheed RQ-170 Sentinel volt.

   

   
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kínai gép repült már, pilótával, többször is. Ez a valami megy egy makkett és olyan elbaszott arányai vannak, hogy ránzéek és elröhögöm magam...
   
 7. panoz

  panoz Well-Known Member

  molnibalage: Jószándékkal feltételezem, hogy amit repülőgépnek építenek az repülni is fog. Nekem az borít mindent hogy túl sokat erodálódott az 5.generációról alkotott képünk az elmúlt pár évben a sok kompromisszum miatt amit kevésbé fejlett technológiájú országok próbálkozási miatt csorbítunk mindig.

  Személy szerint az oroszoknak hiszem el egyedül hogy megvan a képességük összerakni egy tisztességes 5.gen madarat.
   
 8. omega

  omega New Member

  Röhögni meg gúnyolódni könnyen lehet, ahhoz ész nem kell.  Értelmesebben boncolgatva a témát, az iráni elnök szerint már repült a gép !  Na, akkor ő is  hazudik ?    Lehet, de fél évvel a választások előtt nem igazán célszerű !

  Egy védő-vadász   működhet  radar nélkül, de ehhez fejlett földi hálózat kell. Ilyen volt (van?)  az orosz rendszer, ahol az elfogó gépet rávezették a célra !

  Egyáltalán célszerű-e egy vadászgépnek radarozni ?   Mi volna ha fejlett hőérzékelő-keresővel látták el - ez ugyan nem látszik -  de ebben  az  oroszok  legalább szinten vannak a nyugattal - ha nem előrébb!

  Iránnak a gépállomány elöregedése és  kis száma miatt valamit produkálnia kell !!  Amit atomfegyver - rakétatechnika  terén  produkáltak az sem semmi.

  Vietnam bizonyította,hogy egyszerű  fegyverekkel is lehet komoly károkat okozni, az arabok meg bizonyították,hogy korszerű fegyver birtokában is lehet vereséget szenvedni  !

  Az is tény: eddig sikeresen elhárítottak egy külső támadást !   Nekik fontos az időnyerés,talán ilyen fejlesztések miatt is !
   
 9. gigabiga

  gigabiga Active Member

  "Értelmesebben boncolgatva a témát, az iráni elnök szerint már repült a gép !  Na, akkor ő is  hazudik ?    Lehet, de fél évvel a választások előtt nem igazán célszerű !"

  Nem értelek. Te még nem láttál ilyet?
   
 10. panoz

  panoz Well-Known Member

  omega: Feltételezem ha ennyire érdekel téged Irán, akkor biztos tisztában  vagy vele hogy ott a választások annyit érnek, mint idehaza 25 éve. A hatalom legfőbb birtokosát arrafele a népek nem választhatják meg. Ő 24 éve ugyan az a személy.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Értelmesebben boncolgatva a témát, az iráni elnök szerint már repült a gép !  Na, akkor ő is  hazudik ?    Lehet, de fél évvel a választások előtt nem igazán célszerű !

  Egy olyan hatalomról van szó, ami belelövetett a tömegbe és elnöke nyilatkozott már olyan balfaszságokat, hogy csoda, hogy az ég nem szakadt még rá. Ezek után szerinted...?

  Egy védő-vadász   működhet  radar nélkül, de ehhez fejlett földi hálózat kell. Ilyen volt (van?)  az orosz rendszer, ahol az elfogó gépet rávezették a célra !

  BVR képesség nélküli vadászgép ma a röhejes kategóriába tartozik. Mi értelme az alacsony észlelhetőségnek, ha közel kell menni a célhoz..? Kb. semmi...

  Egyáltalán célszerű-e egy vadászgépnek radarozni ?   Mi volna ha fejlett hőérzékelő-keresővel látták el – ez ugyan nem látszik -  de ebben  az  oroszok  legalább szinten vannak a nyugattal – ha nem előrébb!

  Bármilyen IRST hátránya, hogy nem képes sem sebességet, sem távolságot mérni, tehát a HMZ megállapításához és tűzvezetésre szinte teljesen alkalmatlan. Az időjárás legkisebb zavaró hatása is képes teljesen lenullázni, egy sima gomolyfelhőn nem lát át... Az IRST mindig is csak kiegésztő szenzor marad, arra alapozni állatság. (Az a bizonyos kandai cikk is alapozott a légbőlkapott hülyeségekre.) A szovjet időkben azért került fel a legfejlettebb gépekre, mert a NATO/US erők elektrnoikai hadviselési felsőbbrendűsége miatt kellett valami alternatíva.

  Iránnak a gépállomány elöregedése és  kis száma miatt valamit produkálnia kell !!  Amit atomfegyver – rakétatechnika  terén  produkáltak az sem semmi.

  Pusztán elhatározás kérdése számtalan ország számára, ha ezeket az "eredeményeket" el akarná érni. Csak más erre nem dobja ki az ablakon a pénz, míg Irán igen. A világ egyik legnagyobb gáz és olaj hatalma, de ez a lakosság és az ország színvonalán nem látszik. Ebből te milyen következtetést vonsz le? Én azt, hogy egy csapatnyi idióta vezeti az országot...

  Vietnam bizonyította,hogy egyszerű  fegyverekkel is lehet komoly károkat okozni, az arabok meg bizonyították,hogy korszerű fegyver birtokában is lehet vereséget szenvedni  !

  Vietnámban 65 ezer amerikai halt meg. A vietnámi veszteségek 2-6 milló táján szórnak. Lehet erre is gyúrni, csak szerintem hülyeség... Egyébként meg az a 2000+ gépek szerinted mivel lőtték le? Jaaaaaaaaaaaa, hogy szovjetek által ezerszámra szállított AAA, SAM meg néhány száz vadászgéppel? Az egy mítzosz, hogy mezitlábas felkelők okozták a jenkik komoly veszteségeit. A szovjeteknek iszonyatosan sokban volt Vietnám, nem csak a jenkiknek. Csak mivel az USA gazdaságilag "picit" combosabb volt, ezért neki belefért még az Apollo programmal együtt is...

  Az is tény: eddig sikeresen elhárítottak egy külső támadást !  

  Nos, az 1980-88 közötti háborúban Irán már az elején is mennyiségi fölényben volt, csak Szaddam azt hitte, hogy a belső gondok miatt nem képesek ellenállni. Súlyosan tévedett. Szóval az a haderő, ami 8 év alatt egy X-re volt képes azzal, amit 5 hét alatt gyakorlatilag legyalultak a mához képest 20-30+ évvel ezelőtti technikával  azt ne taksáld olyan fúdesokra egy mai komoly haderővel szemben. Az iráni veszteségek is milliós nagyságrendben voltak, mert ideológiájuk miatt olyan egységeket küldtek a frontra amilyeneket...

  Nekik fontos az időnyerés,talán ilyen fejlesztések miatt is !

  Nem értem, hogy ilyen mock-up mutogatással miféle időt nyernek és hogyan. Egy komoly vadászgép kifejlesztése és rendszerbe állítása évtizedet lefogogó progam annak, aki ért hozzá. Irán jelenleg gyak. semmit nem mutatott
   
 12. omega

  omega New Member

  <a title="gigabiga profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/gigabiga/">gigabiga</a> !   Hááát nem láttam !    De hallottam !     Napjainkban is......nálunk is.....

  panoz !  1989-ben már csináltak egy forradalmat  !   Ha   a jelenlegi rendszer sem tetszik nekik - csinálhatnak egy másikat !      Nálunk  sem tetszett a Kádár rendszer , lett rendszerváltás - de a lényeg nem változott !     Ennyivel különbek vagyunk ?<a title="panoz profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/panoz/">
  </a>

  De maradva katonai témánál !  Akár blöffölnek akár nem, eddig nem engedték magukra kényszeríteni más ország akaratát és  eddig sikeresen elhárították  a külső agressziót is.   Ha ehhez elég néhány blöff   akkor  jól csinálták !
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Legalább az évtizedet találnád el... Az 1979-ben volt...
   
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  "Egy olyan hatalomról van szó, ami belelövetett a tömegbe és elnöke nyilatkozott már olyan balfaszságokat,"

  Ja akkor mindenre megvan az ok hogy megtámadják iránt ugye?

  Az oroszokat az emberi jogok miatt Kínát úgyszintén de lehet hogy a szmog miatt?

  "Amerika álláspontja továbbra is az, hogy szuverén államoknak joga van saját döntéseket hozni és saját szövetségeseiket megválasztani.”"

  Na ez ám képmutatás meg te amit az előbb leírtál .

  "Kína agresszív terjeszkedése"
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ja akkor mindenre megvan az ok hogy megtámadják iránt ugye?

  A kérdés arra vonatkozott te zseni, hogy hazudik vagy sem az ember. Erre te felhozol egy tök más témát. Komolyan mondom, hogy eszemfaszom megáll rajtad...
   
 16. hiryu

  hiryu New Member

  Nem értem, hogy ilyen mock-up mutogatással miféle időt nyernek és hogyan.

   

  Patyomkin falvak reloaded.  Lakosság számára elérhető média állami kontroll alatt. Gazdaság komoly gyomrost kapott.  Marad az "ostromlott erőd " kép  fenntartása, hogy a lakosság felé igazolja a gondokat. ++ ilyenkor ugye a jó diktátor  alapfokú tankönyve szerint hirdetni kell a jónép felé, hogy csak azért nem támadnak meg minket, mert mi mind szupermenek vagyunk, és lássátok, ti azért  éheztek, mert dicső seregünk megkap mindent, hála Allahnak és az ő prófétájának illetve földi helytartóinak.
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Merényletet próbáltak elkovetni az iráni elnok Ahmenidzsán ellen Kairóban a ma kezdodott hivatalos látogatása alkalmábol (1979 óta eloszor látogatott iráni elnok Egyiptomba) Ez egyik Kairói mecset látogatása során ráakart támadni egy szír férfi.
   
 18. Roni

  Roni Well-Known Member

  http://hungarian.ruvr.ru/2013_02_05/McCain-szenator-majomnak-nevezte-Iran-elnoket/
   
 19. Montezuma

  Montezuma New Member

  Roni:

  Hogy az Amerikai Egyesült Államok egy szenátora ilyen hangnemben beszél egy másik állam elnökéről sokat elárul a jelenlegi amerikai politikai kultúráról. Lehet takargatni az egyre több szennyest, de a helyzet az, hogy bajok vannak Amerikában és ezt egyre többen látják ott is.

  McCain méltatlan ember. Ahmedinezsád egy legalább annyira kemény rendszerben helyt tudott állni a politikában és államfő lett, ugyanakkor McCain csak egy bukott jelölt maradt.

   

   
   
 20. hiryu

  hiryu New Member

  Én a majom helyében beperelném.... azért mindent még egy majommal sem lehet!
   

Ezen oldal megosztása