1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Montezuma

  Montezuma New Member

  Ja, nyugodtan perelhet. :D

  Ettől függetlenül a véleményem változatlan. Egy vezető világhatalmat képviselő szenátor válogassa meg a szavait. Ellenkező esetben a laikusok azt fogják gondolni, hogy az USA csőrét nagyon zavarja az, hogy lassan 30 éve képtelenek bármit elérni Irán esetében és ez egyre inkább frusztrálja az ottani elit egy részét.

  Pedig a világ nem íly egyszerű ám:

  CIA + Irán közös biznisz? Nafene.

  http://nol.hu/kulfold/otvennegy_orszag_fedezte_a_cia_kinzasait

  A copy-rigt lenyúlása? Fizetett dobálók?

  http://mno.hu/kulfold/bush-utan-ahmadinezsad-fele-is-repult-a-cipo-1136692

  A szabadság földje:

  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=620021#null

  ... és a válasz, ami nem ígér jó óment:

  http://gazdasagiradio.hu/cikk/86962/

  Nem hinném, hogy csak én állítok meredek dolgokat. Úgy látom, újabban a mainstream média is beszállt a buliba.

  És bocs mindenkinek, hogy a cikkek nem szigorúan Irán. Kárpótlásul + 2 iráni vonatkozású hír:

  http://nol.hu/kulfold/ahmadinezsad_tortenelmi_latogatason_kairoban

  http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/160761/1/kulfold/Ahmadinezsad_kolcsont_kinalt_Egyiptomnak?place=srss

  Ez vajon mit jelenthet a jövő szempontjából? És mire utal a jelen realitásait illetően?

   

   
   
 2. hiryu

  hiryu New Member

  Ismét vregethetjük a vállunkat, de mi tartott a szakértőknek ennyi ideig?

  http://index.hu/tech/2013/02/08/hamisitvany_az_irani_vadaszgep/

   
   
 3. hiryu

  hiryu New Member

  Egy kis propaganda:

  http://index.hu/tech/2013/02/08/iran_hozzaferhetett_az_elfogott_dron_videoihoz/

   

   
   
 4. comandante

  comandante Well-Known Member

  Nos érdekesség a Qaher-313 Iráni géphez. A gép elvileg gyártható könnyűszerrel az én véleményem szerint a következők miatt. A maga egy régi elképzelés felfrissített Iránban újratervezett verziója. Úgy tűnik az elképzelés a Rutan ARES "mudfighter " elvi alapjain alapul. Azt hiszem maga az iráni média ezt nem igazán fogja hangoztatni. Maga a gép elrendezése is hasonló. A "mudfigter" videója:

  http://youtu.be/zG9LlHcX8lg

  Ha a videót megnézzük le fog esni a 20 forintos az agyunkban hogy alábecsültük az irániakat. Én nem tudom megítélni hogy ez a koncepció menyire ütős a mai katonai viszonyok között, de a Burt Rutan nevéhez nem csak 1 ilyen gép kötődik. Azon kívül a koncepció jellegzetességei, azonnal szembetűnőek. Az akkori Rutan koncepciót "lopakodónak" tartották több dolog miatt. Például repülési profil, kis méret, turbófan hajtómű alacsony infraképe miatt. A "mufighter" szívónyílása kicsi volt és a menetirány szerinti bal oldalon helyezkedett el. Turbófan hajtómű (utasszállítógépek, helikopterek, stb) iránban rendelkezésre áll, de a világpiacon korlátozás nélkül beszerezhető. Ha más nem az AN 150- sorozat licenszelésével rendelkezésre áll helyi gyártásban. A gép üveg szálas konstrukció volt, ma valószínűleg kompozit (szénszálas lenne) ahogy szerintem az is lesz. A Rutan gépekre jellemző a kompozit szerkezetek széles körű alkalmazása. Ez a gyakorlatban két karbonszálas lap közötti habszerkezet ami önhordó szerkezet, és rendkívül könnyű. Érdekes kérdés ezen szerkezetek a radaron hogy mutatnak, hiszen a hab anyagban bőven van hej elnyelő anyagoknak. Irán területe kedvez az ilyen gépek alkalmazásának.

  Gondolatnak egy másik érdekes Rutan gép.

   http://youtu.be/YfNVHc49Ta0
   
 5. Guest

  Guest Guest

  az önellentmondás ha katapultot szerelsz egy kamikaze gépbe? nehéz egy anyahajót radar nélkül megtalálni?

   

  http://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Challenge_2002

  ha erre emlékszünk: Van Riper elsüllyeszt egy teljes amerikai flottát, húszezer emberrel és egy repülőgéphordozóval együtt a Perzsa-öbölben, miután a vezérkar úgy dönt hogy az kizárt, mert nem tudom, és úgy döntenek, hogy a flotta nem semmisült meg, Riper faképnél hagyja őket.

   

   
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  Jó kis cikk fotelmarsall, eddig erről nem is hallottam. Azért kiváncsi lennék, hogy legalább leszimulálva mi lett volna egy ilyen eseményre az amerikai lépés. Fülüket, farkukat behúzva eltűnnek onnan / atomfegyver bevetése Irán ellen / előszedik minden légierejüket és konvencionális fegyverekkel szarrábombáznak mindent Iránban / más? Szerintetek a valóságban mi lenne egy amerikai reakció egy ilyen szintű megszopatásra?
   
 7. Guest

  Guest Guest

  Ha az öbölbeli flottának annyi, nyilvánvalóan nukleáris fegyver bevetése következne Izrael védelmére, onnan pedig a világháború. Sem erre, sem a konvencionális szcenárióra nem fog sor kerülni. Részben azért mert egyik átcsaphat a másikba, részben mert az amerikaiak nem szívesen bocsátkoznak harcba komoly ellenféllel, márpedig a perzsák nem arabok, a térségben a legkeményebb harcosok, ld történelem és környéke. Fegyelemben, képzettségben és legfőképp morálban igen bőségesen ellensúlyozzák a technikai hátrányt.

  Visszatérve: már harminc éve bütykölgetik a rájuk maradt F-5ösöket, és sikerült összehozniuk működő saját változatokat.
   
 8. joker

  joker Well-Known Member

  A wargame szerint pedig asszimetrikus hadviseléssel szét lehet(ett) kapni az öbölbeli flottájukat, vagy annak egy komoly részét elég hamar. Természetesen egy rohadt jó terv kell hozza, fegyelmezett emberek akik kivitelezik, és biztosan volt némi belső infója Van Riper-nek, hogy mit tudnak a flotta egyes hajói. Persze valószínűleg az irániak sem először látják a flotta résztvevőit, és van némi infójuk arról, hogy mivel állnak szembe. Viszont "aki kurvának szegődik az ne sírjon ha basszák" alapon Amerikának semmi joga atomfegyverhez nyúlni, ha a saját hülyeségéből háborút kezd és az ellenség jól pofánveri.
   
 9. chimera

  chimera New Member

  Lenne pár kérdésem amit nem értek! Magyarázza el nekem egy hozzáértő hogy miért van az hogy az Irak-Iráni háborúban annak idején konkrétan lőtték a tankhajókat és konkrétan elaknásították a Hormuzi-szorost! Háború folyt mégsem ugrott az egekbe az olaj ára sőt kimondottan a mai harmada volt! Senki nem kapott görcsöt hogy találat ért egy tankhajót vagy hogy az USA kilőtte a Sabalan fregattot!

  Manapság ha a közel-keleten leesik egy kipufugó és hangosat durran akkor is egekbe szökik az olaj ára! Mitől van ez ? Nem értem hacsak megint nem valami konteó tehet az egészről és nincs racionális magyarázata!
   
 10. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Azért álljunk meg egy szóra... Az hogy akkor mi történt az egy dolog. Azóta eltelt 10 év és nyilván fejlődött a technika és az eljárások is.  Ezen felül a Red parancsnoka olyan ember volt Aki betéve ismerte a US Navy minden egyes szabályzatát és eljárását. Persze a teljesítménye így is elismernivaló, de ne gondolja senki hogy mindezt Irán is le tudná ugyanígy sakkozni. Részsikereket elérhetnének nyilván, de megismételni mindezt aligha tudnák. Egész egyszerűen azért nem mert Van Riperrel ellentétben ők nem ismerik a Navy harceljárásait.
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Igaz <a title="Profile" rel="nofollow">duckdodgers</a> nem lenne ugyanaz élesben, de az irániak meg a saját adottságaikat biztosan jobban ki tudnák használni, mint amit Van Riper ki tud hozni, még ha nem is ismerik annyira a Navy eljárásait. Lenne ahol nyernek Van Riperhez képest és lenne ahol vesztenek. De akkoris ez a pasi két nap alatt radarok nélkül, összehasonlítva kőbaltával legyártott (volna) 20000 hullát meg többtízmilliárd dollárnyi csúcstechnológiát küldött volna az öböl fenekére. Az irániak meg egyértelműen asszimmetrikus hadviselésre készülnek, mert másban esélyük nincs. Szerintem nehéz lenne otthon előadni, hogy az Izrael parancsára indított háborúban két nap alatt több amerikai katonát és felszerelést vesztettek, mint az iraki és afghanisztáni háborúban összesen. És hogy nyertesen jöjjenek ki a dologból, arra atomháborút kell indítsanak egy olyan ország ellen, aminek ha összebasszák radioaktív sugárzással a területét, akkor az olajár úgy lő ki, mint Armstrong `69-ben. Ennek a fényében kicsi a valószínősége, hogy megtámadják, de tény, hogy az izraeli lobbit sem szabad alábecsülni.
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">fotelmarsall</a>

   

  Hogy árnyaljam Van Riper Milleniumm Challenge-es eredményét, picikét csalt ám azon a gyakorlaton a vén kópé [​IMG] , ahogy az a hozzászólásokban itt olvasható: http://htka.hu/2012/08/30/aerostatokkal-a-tamado-motorcsonakosok-ellen/comment-page-1/
   
 13. Guest

  Guest Guest

  a fő problémájuk (nem én mondom), hogy egy repülőhordozó szerű monstrum a legjobb céltábla aszimmetrikus támadónak. odáig jó hogy van vulcan meg patriot, de megfelelő mennyiségű bejövő traktorbelső, kétfedeles, és izzó vasaló esetén nem fognak tudni mindent leküzdeni - főleg ha ezek egy részét nem veszik észre időben.
   
 14. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  halló!

  azt a "repülőhordozó szerű monstrumot" egy harccsoport védi... Abban is biztos vagyok hogy folyamatos a műholdas megfigyelés is arrafelé. Folyamatosan szemmel tartják a környéket és azonnal értesülnek róla ha bármi mozgás van. Szerintem legkésőbb az első tűzmegnyitás után már emelkednének a készenléti gépek és aztán minden. De azért ezt úgy képzeld magad elé : megindul minden gyorsnaszád, elkezdik előkészíteni a rakétákat mindenhol és az amerikaiak meg csak ülnek? Ne vicceljünk már.
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  In a preemptive strike, Red launched a massive salvo of cruise missiles that overwhelmed the Blue forces' electronic sensors and destroyed sixteen warships. This included one aircraft carrier, ten cruisers and five of six amphibious ships

  Tehát mitől is volt forradalmi? Modelleztek egy masszív CM támadást ami átutott... Egyébként meg a jelek szerint partközeli műveletekről lehetett szó, mert gumicsónakkal és mással te nem dzsemborizolk +100 km távolságra a partoktól...

  Egyébként meg pont az ilyen gyakorlatok célja a felkészülés. Gondolod, hogy nem tanultak belőle...?

   

  Azon továbbra is mosolygok, hogy az iráni moc-up gépet és a ráépített koncepciót bárki potensnek tartja...
   
 16. Guest

  Guest Guest

  http://exiledonline.com/the-war-nerd-this-is-how-the-carriers-will-die/all/1/
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha az öbölbeli flottának annyi, nyilvánvalóan nukleáris fegyver bevetése következne Izrael védelmére, onnan pedig a világháború.

  Egyesek túl sok Zskat könyvet olvashattak. Miért nem lehet gondolkozni logikusan mindeféle lózungok ideböfögése helyett...?

  Koherens gondolatmenet az 0.

  • Még, ha el is süllyed egy CVN akkor miért is kellene Izrael védelmére atomfegyvert bevetni? Egyáltalán kitől kellene megvédeni Izraelt és miért? Miért feltételezed, hogy egy jenki-iráni bokszmeccs egyből Izrael részvételét jelenti?
  • (Izrael + USA vs Irán meccs úgy érzem, hogy elég egyoldalú mérkőzés lenne.)
  • Konvencionális háborúban az IAF + IDF-nek a környéken ellefele nincs, sem minőségileg sem mennyiségileg még akkor sem, ha már nem a '70-es és '80-as évek IDF-jéről beszélnük humán oldalról. Tehát ki és mi ellen kellene jenki atomfegyver...?
  • Izrael rendelkezik saját, igen masszív nukleáris arzenállal és célbajutattó eszközök széles skálájával. Tehát miért kellene jenki atomfegyver, ha atomfegyverhez kell nyúlni...?
  • Mitől lenne világháború...? Milyen okok és célok mentén...?
  Részben azért mert egyik átcsaphat a másikba, részben mert az amerikaiak nem szívesen bocsátkoznak harcba komoly ellenféllel, márpedig a perzsák nem arabok, a térségben a legkeményebb harcosok,

  Mégis csak milliós emberáldozattal állították meg azt az Irakot - Irakból komoly terület elfogalása fel sem merült - amit aztán a koalíció 4 hét alatt laposra vert minimális emberveszteséggel. Irán kb. most is azon a szinten van, mint akkor, a jenkiknél meg 25 évvel későbbi technika...

  Fegyelemben, képzettségben és legfőképp morálban igen bőségesen ellensúlyozzák a technikai hátrányt.

  Az ilyen kijelentések mentén csapták szét a fejóket a japók jenki csúcstechnikán és mészárolták őket halomra a II. Vh alatt... 

  Az I.Vh "csodás hadműveletei" és mindent felülmúkó katonai veszteségei - még a II. Vh-t is felülmúlták - is ilyen bullshit szemlélet mentén születtek.

   

  Elképesztő, hogy a HTKA kommentjeinek színvonala mennyire a bányászbéka segge alatt van néha...
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <div>
  Lenne pár kérdésem amit nem értek! Magyarázza el nekem egy hozzáértő hogy miért van az hogy az Irak-Iráni háborúban annak idején konkrétan lőtték a tankhajókat és konkrétan elaknásították a Hormuzi-szorost!

  A háború költségeit az olaj eladásából finanszírozták. Nincs zsé, nincs fegyver, a következmények innentől fogva valszeg egyértelműek. A nagyhatalmak képesek voltak megvédeni a hajóikat, de pl. más olajimportáló országok nem. Ezzel nem csak a pénzcsapot akarták elzárni, de a politikai táborokat is megdolgozni. Egyébként csak azrt érte el mindkét ország, hogy egy idő után mindkettőt jól seggberúgták volna...

  Háború folyt mégsem ugrott az egekbe az olaj ára sőt kimondottan a mai harmada volt! Senki nem kapott görcsöt hogy találat ért egy tankhajót vagy hogy az USA kilőtte a Sabalan fregattot!

  Korrigáld inflációval az árat.

  http://mongabay.com/images/commodities/imf/POILBRE.jpg

  Az öböl válság alatt az ár kb. a duplájára nőtt. Az akkori 38 dolláros ár az ma 60+. Igen, olcsóbb votl, mint ma, de akkor ugye még nem lendült meg annyira sem Kína sem a Távol-kelet. Azóta az olajéhsége a világnak igencsak megnőtt. 23-25 évenként kb. duplázódik az igény. Na, kb. pont annyi telt el azóta. Tehát ma kétszer annyi olaj fogy, mint a Sivatagi Vihar idején!

   

  Egyébként az OPEC országok növelték a kitermelést is. Tehát nem elég, hogy a háború miatt egymás iparát jól leamortizálta Irak és Irán, de az eladott olaj is kevsebb hasznot hozott. Szaddam (evlileg) ezért tette rá kezét Kuvaitra. Az ottak kutak feletti ellenőrzéssel a kitermelésre is volt hatása meg persze törleszteni sem kellett az adósságot. Ezt persze már nem nézték el neki a nagyobb figurák a sakktáblán.

  Manapság ha a közel-keleten leesik egy kipufugó és hangosat durran akkor is egekbe szökik az olaj ára!

  Ezt a kérdést számtalanszor feltettem már én is...
  </div>
   
 19. chimera

  chimera New Member

  Molni pár hsz-el hátrébb kérdeztem az olajról egy dolgot ! Te ilyen jellegű cégnek is dolgoztál,tudsz rá válaszolni?
   
 20. chimera

  chimera New Member

  bocsi már megválaszoltad...
   

Ezen oldal megosztása