1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Irán

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  <div>
  Igaz <a title="Profile" target="_blank" rel="nofollow">duckdodgers</a> nem lenne ugyanaz élesben, de az irániak meg a saját adottságaikat biztosan jobban ki tudnák használni, mint amit Van Riper ki tud hozni, még ha nem is ismerik annyira a Navy eljárásait. Lenne ahol nyernek Van Riperhez képest és lenne ahol vesztenek.

  Egy apró homokszem a gépezetben. Miből gondolod, hogy VR eszközei és eljárásai alapján küzdene Irán...? Ez a kérdés miért nem merült fel..?

  De akkoris ez a pasi két nap alatt radarok nélkül, összehasonlítva kőbaltával legyártott (volna) 20000 hullát meg többtízmilliárd dollárnyi csúcstechnológiát küldött volna az öböl fenekére.

  A wikis link nem ezt mondja.

  Az irániak meg egyértelműen asszimmetrikus hadviselésre készülnek, mert másban esélyük nincs.

  A vicces muck-upés más hi-technek beállított techika mutogatása nálad erre utal?

  Szerintem nehéz lenne otthon előadni, hogy az Izrael parancsára indított háborúban két nap alatt több amerikai katonát és felszerelést vesztettek, mint az iraki és afghanisztáni háborúban összesen.

  Ez megint elég vicces értelmezés. Egy légiháborúban hogyan vesznek oda ezrek..? Megint alapból szárazföldi hadműveletek feltételezel. Egyébként azt sem értem, hogy egy szárazföldi háborúban mitől lenne akkora veszteség, ha nem mennek bele bizonyos helyzetekbe. Egyáltalán mi lenne egy szárazföldi háború célja...? Valahol olyan vicces, hogy se cél, se eszköz, se helyszín, de egyesek már tízezer halottat vízonálmak.

   És hogy nyertesen jöjjenek ki a dologból, arra atomháborút kell indítsanak egy olyan ország ellen, aminek ha összebasszák radioaktív sugárzással a területét, akkor az olajár úgy lő ki, mint Armstrong `69-ben. Ennek a fényében kicsi a valószínősége, hogy megtámadják, de tény, hogy az izraeli lobbit sem szabad alábecsülni.

  Lásd fent. Mi a cél? Miért kellene atom? Stb.

  Áh... Fájdalmas ami itt megy... Egy koncepciót nem tud itt felmutatnu senki, ami mit, miért, hol és hogyan szavak körül forog...


  </div>
   
 2. joker

  joker Well-Known Member

  @molni

  "Miből gondolod, hogy VR eszközei és eljárásai alapján küzdene Irán…? Ez a kérdés miért nem merült fel..?" - két sorral fölötte, amit idéztél a szövegemből, abból szerintem kiderül, hogy NEM ugyanúgy fognak harcolni, mint VR szimulációjában, mert nem tudják mindazt, amit VR, de van amiben több az infójuk.

   

  "A wikis link nem ezt mondja." - An equivalent success in a real conflict would have resulted in the deaths of over 20,000 service personnel - ott a google translate, fordíttasd le

   

  "A vicces muck-upés más hi-technek beállított techika mutogatása nálad erre utal?" - leszarom, hogy makett vagy sem, de ha szerinted egy az egyben egymásnak mennek, mint 200 éve az elöltöltős puskáikkal a mezőn a kékek vs a pirosak, akkor elég bajod van. Szóval igen, asszimmetrikus hadviselésre készülnek.

   

  "Ez megint elég vicces értelmezés. Egy légiháborúban hogyan vesznek oda ezrek..? Megint alapból szárazföldi hadműveletek feltételezel..." - ha nem tűnt volna fel, akkor az egész mostani eszmefuttatás Van Riper 2002-es sikeréből indult ki. Nem légi, nem szárazföldi, hanem vizi háborúval és sok sok virtuális amerikai vizihullával.

   

  "Mi a cél? Miért kellene atom? Stb" - nem kellene atom, csak nehezemre esik elhinni, hogy miután lenne egy nap alatt annyi amerikai hulla, mint a szimulációban és olyan technikai veszteség, nem nyúlnának atomfegyverhez, mint pl Hiroshimában, mert úgy nekik egyszerűbb volt.

   

  Esküszöm ember, te csak kötekedni jársz a fórumra. Mióta olvasom a cikkeket, még építő hangnemet tőled nem olvastam a hozzászólásaidban. Ez valami kisebbségi komplexus lehet nálad, vagy önmagadnak bebeszélet felsőbbrendűség, vagy elfolytasz valamit vagy trauma ért vagy mittudomén. Szerinted rajtad kívül mindenki hülye, de valamennyire megnyugtat téged a gondolat, hogy ott lebeghetsz a többiek fölött fél méterrel, a bölcsek kövét szopogatva és visszaterelgetheted az eltévedt lelkeket a te igaz utadra.

   
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  leszarom, hogy makett vagy sem, de ha szerinted egy az egyben egymásnak mennek, mint 200 éve az elöltöltős puskáikkal a mezőn a kékek vs a pirosak, akkor elég bajod van. Szóval igen, asszimmetrikus hadviselésre

  Irán tömeghadsereget tart fent. Nos? 

  Asszimetrikus hadviselés nem is értelmezhető egyes esetekben. Egy 5km+ magasságban replő gép ellen miféle fenyegetést jelent az asszimetrikis hadviselés? Hát a partoktól 150-200 km-re operáló flottára..? Szlogenek hajtogatása helyett szívesen látnák valamiféle technikai alapokon nyugvó érvelést...

  nem kellene atom, csak nehezemre esik elhinni, hogy miután lenne egy nap alatt annyi amerikai hulla, mint a szimulációban és olyan technikai veszteség, nem nyúlnának atomfegyverhez, mint pl Hiroshimában, mert úgy nekik egyszerűbb volt.

  Már alapvetően az a feltételezés, hogy egy nap alatt 5000 halott az elég röhejes. A kurszki csata napi veszetsége volt ennyi halottakban német oldalon ebben a nagyságrendben, ahol milliós létszámú haderők feszültek egymásnak több ezer ágyúval, repülővel meg harckocsival. Szóval talán először azt gondolja már át bárki, hogy miféle helyzetben realizálható ekkora személyi veszeség.

  Esküszöm ember, te csak kötekedni jársz a fórumra. Mióta olvasom a cikkeket, még építő hangnemet tőled nem olvastam a hozzászólásaidban.

  Aha. A 100+ oldalas cikkeim azok micsodák? Azok szerinted hány idióta kommentnek az ellensúlyai...? Pontosan azért születtek meg, mert már elnézést, de a tököm tele volt a netet és a HTKA-t is elöntő tömény hülyeséggel. Most már csak elég behivatkozni őket.

  Szerinted rajtad kívül mindenki hülye, de valamennyire megnyugtat téged a gondolat, hogy ott lebeghetsz a többiek fölött fél méterrel, a bölcsek kövét szopogatva és visszaterelgetheted az eltévedt lelkeket a te igaz utadra.

  Ha mindenki hülye lenne, akkor a cikkeimben miért hivatkozok több emberre és az ő tudásukra is? Szeritned viccből kérdeztem meg és tüntettem fel őket...? Szerinted viccből volt annyi lektorom? Ugyanis minden írásomba azért javítottak bele-itt ott és ahogy írtam Farkas Gábor privátban írt nekem pontosítást / javítást az F-15 könyvhöz. (Olyan szintű, hogy azt nem rakom ki ide, mert a magadfajta úgysem értené meg, meg igény sem volt rá...)

  Az nem kötekedés, hogy én nem nyelek be baromásgokat, nem építek fel úgy egy koncepciót, hogy nincs alapja. Nos, az itt kiposztolt kommentek nagy része hemzseg attól, hogy se koncepció, se érvelés, se semmiféle altámasztás. Nagyjából egy "ütős" kijelentés, oszt annyi.

  Lerírod te vagy más azt az egy bizonyos mondatot és erre veritek a seggeteket. Az meg fel sem tűnik, hogy nincs két akkora haderő, ami ekkora tempóval tudná egymást ölni még szárazföldi háború esetén sem, csak tömegpusztító fegyver bevetésével. (Ami az Irán fanok szerint nincs, mert nincs iráni atomprogram sem.)

  Napi 5000 halott, atomfegyer, III. Vh. Egy mondat alatt eljuttok ide meg, hogy Izraelt meg kell védeni. Hogy mitől, azt persze nem tudjuk. z IAF/IDF meg elpárolgott, hogy az izraeli atomarzenál is. Nem semmi haver... Az, hogy hogy ez MITŐL, MIÉRT, HOGYAN, és HOL következne be, arról egy hang sem. A hidegháború legsötétebb idejében sem pukkant el két izomkolosszus között atomfegyver, majd pont egy kis légypiszok Irán ellen kellene, amit az IAF és az jenkik erejük töredékével lezúznak addig, amíg csak légi/tengeri összecsapásról van szó.

  Elmondani nem tudom, hogy mennyire fájdalmas az, amit itten sokan előadnak. Ennyire buta emberek mi a péklapádból élnek meg? Hogyan nem tűnik fel senkinek, hogy ENNYIRE sötétek, mint az éjszaka..? Mert a logikus gondolkodás legalapvetőbb elemeit is nélkülözik.
   
 4. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  Arra azért kíváncsi vagyok miben tudnak többet mint VR. Ilyen szinten azért ez már nem egy bújócska amiben az nyer aki otthon van mert Ő ismeri a jó helyeket. Az atomcsapás meg már ne is haragudj de vicc. Nincs szükségük atomfegyver bevetésére mert akkora a technikai fölényük. A másik fele meg az hogy azt azért már a többi játékos sem nézné ölbetett kézzel.

   
   
 5. joker

  joker Well-Known Member

  "Már alapvetően az a feltételezés, hogy egy nap alatt 5000 halott az elég röhejes" - hívd fel Van Riper-t s mondd el, hogy mekkora egy vicc amit 11 éve összehozot még ha virtuálisan is.

   

  "A 100+ oldalas cikkeim azok micsodák? Azok szerinted hány idióta kommentnek az ellensúlyai…?" - egynek sem. Egy cikk az egy cikk, gyűjtőmunka meg objektivitás, ettől cikk. A kommentjeid bunkó, lekezelő stílusa viszont téged jellemez.

   

  "nem építek fel úgy egy koncepciót, hogy nincs alapja" - senki nem épít fel úgy koncepciót, hogy nincs alapja. De sok esetben és ez rád is jellemző, az alap hülyeség, de hűen kitart mellette.

   

  "Egy mondat alatt eljuttok ide meg, hogy Izraelt meg kell védeni. Hogy mitől, azt persze nem tudjuk. z IAF/IDF meg elpárolgott, hogy az izraeli atomarzenál is." - az én hozzászólásaimbe ne mosd bele másokét

   

   

  "Elmondani nem tudom, hogy mennyire fájdalmas az, amit itten sokan előadnak. Ennyire buta emberek mi a péklapádból élnek meg? Hogyan nem tűnik fel senkinek, hogy ENNYIRE sötétek, mint az éjszaka..? Mert a logikus gondolkodás legalapvetőbb elemeit is nélkülözik." - ezt mondom, hogy szerinted rajtad kívül mindenki sötét, és te vagy a helyi übermensch, a fajtájának egyetlen és utolsó képviselője.

   

   
   
 6. joker

  joker Well-Known Member

  @duckdodgers

   

  Ha nem is nyer az, aki otthon van, de a helyismerete akkoris jobb, mint egy akármennyire jól informált külföldinek. Ebből ha ügyes kihozhat valamit, ha nem akkor nem. Kétségtelenül nagy a technikai fölényük, de egy nagy veszteségre vagy nagy veszteségtől való félelemtől durván reagálhatnak. A többi játékos, hogy nem nézné ölbetett kézzel a dolgot, ez az égvilágon bármit jelenthet, szóval erre ha valami konkrétumot írnál: pl Kína nem ad több hitelt és visszakéri amit már adott; elítélik az ENSZ-nél, amivel Hillary hazafele a repülőn kitörli magának és kb ennyi; kapna valami fegyverszállítmányt, ami már késő lenne, mert nem lenne amit védeni; valamelyikük katonailag is szememenne az USA-val, akár megmutatva nekik, hogy milyen szar, amikor bekapsz pár atomot; egyéb...

   
   
 7. Guest

  Guest Guest

  ez itt az internetes vitatkozás paralimpia topik vagy mi?
   
 8. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  egynek sem. Egy cikk az egy cikk, gyűjtőmunka meg objektivitás, ettől cikk.

  Mindegyik jóval több annál, mint "gyűjtőmunka"...

  A kommentjeid bunkó, lekezelő stílusa viszont téged jellemez.

  Leszarom. Még mindig jobb, mint marhaságokat összehordani folyamatosan..
   
 9. Python

  Python Well-Known Member

  Itt megint elszabadult valami..., de remélem kölcsönösen lehiggadnak a kedélyek.
   
 10. joker

  joker Well-Known Member

  "Leszarom. Még mindig jobb, mint marhaságokat összehordani folyamatosan.." - még szerencse, hogy nem a te értékrended és világnézeted meg logikád(?) az etalon, ja bocs, azt hitted, hogy az.
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A kommentjeid bunkó, lekezelő stílusa viszont téged jellemez.

  Csak még egy kiegészítés. Érdekes, hogy egyesek csak személy elleni bukóságot képesek értelmezni, de egy témával kapcsolatban nem. Mintha úgy akarnál vitatkozni egy fizikaprofesszorral a relativitás elméletről, hogy összadni sem tudsz. Az nem bukóság / tiszteletlenség az adott témával vagy topikjával kapcsolatban..?

  Na egyesek kb. ilyen szintű szellemi deficittel küzködnek, de azért osztják az észt. Az meg vannak sértődve, amikor felhívom erre a figyelmet.

  (A prof nem rám vonatkozik, csak a példa kedvéért használtam.)

  A wargamek meg érdekes dolgok, csak valahogy az életeben a trükkös dolgok szinte soha nem működtek. A háború istene nem az észt, hanem a jó nagy és fejlett hadsereget szereti a harcmezőn.

  Aki Afganisztánnal jön, az lecsapom. Ott tisztességes harcmező az nincs. Csetapaték vannak, komoly, klasszikus értelemben vett csata nincs.

  Alapvetően azt nem fogja fel senki, hogy ha valaha neki is mennek Iránnak, akkor ott olyan légiháború lesz, amit a Sivatagi Vihar óta nem láttuk sanszosan. Ott nincs semmi ügyeskedés. Ahogy a II. Vh. alatt mondták az Észak-Afrikai hadjáratban. A szövi túlerő nem megoldotta a problémákat, legyűrte azokat. A kőkemény szemtől szembe küzdelemben nincs mese, ott képességet kell demonsrálni. Ahhoz meg technika kell. Egy blue navy flottát a nyílt tengeren te nem fingatsz meg motorcsónakokkal, mert el sem jutnak odáig...
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  még szerencse, hogy nem a te értékrended és világnézeted meg logikád(?) az etalon, ja bocs, azt hitted, hogy az.

  Hát, pedig nagyon szar világ köszönt ránk majd akkor, ha minden balfaszságra rábólint valaki csak azért, mert valaki illedelmesen becsomagolva adja elő...
   
 13. duckdodgers

  duckdodgers Active Member

  joker! Manapsága számítástechnika és a műholdnavigáció korában szted mit számít a helyismeret ezen a szinten? Főleg úgy hogy kis túlzással, a homokban elterülő iráni honpolgár szakállában megszámolják az ősz szálakat olyan technika áll rendelkezésre.

   Egy szimulált ütközet összevetése a valósággal azért elég vicces ilyen szinten. Van Riper eszközei nem léteztek csak papíron. Nem álltak ott a tengerparton a rakéták indítójárművei hosszú tömött sorokban és nem küldött ki 200 db motorcsónakot sem a vízre.

  Azt ugye nem gondolod komolyan hogy az USA csak úgy önkényesen bevetne atomfegyvert, anélkül hogy erről egyeztetnének az Oroszokkal és Kínával (legalább)?
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A helyismeret önmagában vicces a tengeren levő ütközetnél...

  Egyik nyílt tenger olyan, mint a másik 100 km+ távolságban, az időjárás a döntő, ami meg olyan az adott pillanatban amilyen.
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  "Mintha úgy akarnál vitatkozni egy fizikaprofesszorral a relativitás elméletről, hogy összadni sem tudsz." - tudod ettől a fizikaprofesszor nem feltétlnül lesz egy bunkó paraszt, hanem a valós tudásához méltóan higgadtan, hiszti és személyeskedés nélkül kezelné a helyzetet. Ebből is látszana a többlettudása, és nem csak annyit mondogatna, hogy te is hülye vagy, meg te is, meg sötét vagy... Tudod, mint az értelmes emberek.

   

  "Na egyesek kb. ilyen szintű szellemi deficittel küzködnek, de azért osztják az észt. Az meg vannak sértődve, amikor felhívom erre a figyelmet." - Déjà vu, már megint te vagy a legokosabb és a legszebb.

   

  "Ott tisztességes harcmező az nincs. Csetapaték vannak, komoly, klasszikus értelemben vett csata nincs." - ja majd váloganak, hogy ááá itt nincs kedvünk csatázni, mert sok a homok, vagy a fa, vagy az épület és amúgyis igen meleg vagy hideg van.

   

  "Egy blue navy flottát a nyílt tengeren te nem fingatsz meg motorcsónakokkal, mert el sem jutnak odáig…" - öbölről volt szó, nem nyílt tengerről, de már mondtam, hívd fel Van Riper-t, s mondd el neki, hogy mekkora egy szenilis vén loser, de ha te.... (hatásszünet)... első molnibalage irányítottad volna a kékeket, akkor még most is vért pisilne VR, annyira szétrúgtad voltna a löttyedt seggét.
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  @duckdodgers

   

  Sok az iráni honpolgár, uh mindegyik ősz szakállát számolgatni igencsak erőforrásigényes, és ha már van egy jó tető, az alá nem lát be a műhold. Meggyőződésem, hogy a helyismeretből tudnak előnyöket kovácsolni.

  Igen a szimuláció az nem a valóság, de igyekeznek közelíteni ahoz amennyire csak lehet, mert másként nem sok értelme lenne. Szóval ha VR-nek sikerült, az minimum annyit jelent, hogy nem lehetetlen.

  Ami az atomfegyvert illeti, az egy kényelmes megoldás. Ledobják és nincs amerikai veszteség. A japánoknál is valami ilyensmi volt az érv, hogy hanem sokan meghaltak volna (gondolom a sok amerikai miatt aggódtak és nem a sok japán miatt). De még mindig várom a válaszod, hogy szerinted mit takar az, hogy: "a többi játékos sem nézné ölbetett kézzel"
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ebből is látszana a többlettudása, és nem csak annyit mondogatna, hogy te is hülye vagy, meg te is, meg sötét vagy… Tudod, mint az értelmes emberek.

  Belőlem kiveszett ez a türelem főleg a notórius "visszaesőkkel" szemben. Ezek azok, akiknek mondhatok vagy bizonyíthatok bármit, több száz oldalnyi fejtágítás után is ugyanazokat a marhaságokat szajkózzák. Nem érvelnek, csak ontják a marhaságot. Lassan tucatnyi kommentelőt bármikor felsorolok akik ebbe a katagóriába esnek.

  Déjà vu, már megint te vagy a legokosabb és a legszebb.

  Ezt sehol nem mondtam. Csak érdekes módon a legalapvetőbb ellentmondások sem tűnnek fel egyes kommentelőknek. Lásd a kiváló iráni morált, fegyelmet, helyismeretet, stb. Ezek mind megvoltak - már, ha elfogadjuk azt, amit állítasz - 1980-88 között miért is tartott 8 évig a háború és miért egy nagy X volt a végeredménye az ellen, akit aztán úgy elvertek, mint a kétfenekű dobot? Miért vesztett e Irán milliós nagyságrendű katonát..?  Hm... A legalapvető állítások sem állják meg a helyüket, de ez valahogy fel sem tűnik. Egy nímand katonai hatalom ellen is ennyire voltak képesek. A légierő viszonylag jól szerepelt, de valljuk be őszintén F-4E és F-14A gépekkel és nyugati fegyverzettel ez azért könnyebb volt. Az F-14A annyival felette volt mindennek, még a legmodernebb iraki Mirage F.1 gépek is alsóbbrendűek voltak vele szemben...

  A keleti blokk országainak "wargame" szerint szétrúgták volna mindenki seggét és kiirtják a NATO légierőket. A valóság valahogy erre rácáfolt több konfliktusban is. Viszont ez fordítva is igaz. Az AF megmutatta, hogy egy papíron félelmetes erőt hogyan lehet elég szarul használni. 20+ éve ment a magas színvonalon felkészítés - Red Flag,stb - oszt a szerbek mégis elég jól elhúzták az időt. No persze a kékak politikai és katonai vezetésenek asszisztálása is kellett ahhoz a 78 naphoz...
   
 18. joker

  joker Well-Known Member

  "Hát, pedig nagyon szar világ köszönt ránk majd akkor, ha minden balfaszságra rábólint valaki csak azért, mert valaki illedelmesen becsomagolva adja elő…" - tudom molni, van még lyen ország, ahol a szeretett vezető sajnos elhunyt, DE szerencsére, utóda, az éles elméjű megmutatja a helyes utat és így nem bólint rá senki semmi balfaszságra.
   
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ami az atomfegyvert illeti, az egy kényelmes megoldás. Ledobják és nincs amerikai veszteség.

  Katonai nincs. Diplomáciai annál inkább. Japán ellen egy olyan véres világháborút vívtak, hogy pusztán veszteség szempontjából a két atomtámadásnál súlyosabb vagy ahhoz mérhető gyújtóbombás támadás már volt. Akkor már annyira könyékig gázoltak a vérban, hogy a sokk nem a veszteség nagysága volt hanem az, hogy egyetlen bombával érték el.

  A japánoknál is valami ilyensmi volt az érv, hogy hanem sokan meghaltak volna (gondolom a sok amerikai miatt aggódtak és nem a sok japán miatt). De még mindig várom a válaszod, hogy szerinted mit takar az, hogy: "a többi játékos sem nézné ölbetett kézzel

  Mert parta kellett volna szállni, tehát szárazföldi invázióról van szó. Pont erről tépam a számat. Ki mondta, hogy Irán elleni szárazföldi invázió lesz...?

  Szóval ha VR-nek sikerült, az minimum annyit jelent, hogy nem lehetetlen.

  És szerinted a US Navy ennek fényében a tökét vakargatta 10+ évig és elfogadja, hogy semmit (?) sem tehet egy ilyen elképzelt forgatókönyv ellen...? Jaj...
   
 20. joker

  joker Well-Known Member

  "előlem kiveszett ez a türelem főleg a notórius "visszaesőkkel" szemben" Tudom, a sok notorius visszaeső, velük mindig baj van ....... mint 500 éve, rámuattak valakire, BOSZORKÁNY, és ment a mágjára. Még szerencse, hogy tényleg seprűn repkedett éjjel a vénkurva, mert hanem nem érdemelte volna meg azt a halált.

   

  "Ezt sehol nem mondtam" - nem is kell mondd, ha kommentenként leírod vallamilyen formában, hogy a fórumozoók nagyrésze félhülye, a maradék meg egészen, de te ittvagy, hogy fenntartsd az egyensúlyt és így átlagos lesz az értelmi szint

   

  "Miért vesztett e Irán milliós nagyságrendű katonát..? " - talán mert éppen elég komoly rendszerváltásnál tatrottak és sokminden kellett a nyakukba, de háború egy jól megtámogatott szomszéddal szemben az pont nem

   

  "A keleti blokk országainak "wargame" szerint szétrúgták volna mindenki seggét és kiirtják a NATO légierőket...." - itt a saját haderejüket rugta seggbe VR, csak az ujrakézdés és leszabályozás után jött az a forgatókönyv, hogy elpicsázzák a pirosakat.
   

Ezen oldal megosztása