1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Biztpol] Kína

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - weasel007 által indítva @ 2012. január 14..

 1. joker

  joker Well-Known Member

  Mégis milyen különbség van aközött, hogy Kínában vagy Mexikóban van az "amerikai" gyártás, ha az nem az USA-ban van? Ráadásul nem viccből vitték Kínába a termelést, még szállítással és vámmal együtt is sokkal jobban kijönnek, mint a drága és jóval lustább amerikai melóssal. Na meg Trump max azt viheti haza ami az övé, valószínűleg ő is gyártat ezt-azt Kínában, a többit meg az viszi haza akijé (ha akarja). Közben meg számolni kell azzal, hogy az ájfón és mekbuk meg konkrétan minden ami körülöttük van az brutálisan megdrágul, de szerencsére hozza ez magával azt a környezetszennyezést is, amit eddig lenyeltek a kínaiak.
   
  blitzkrieg and Pal like this.
 2. joker

  joker Well-Known Member

  Persze lenne akinek jól jönne, pl a mexikói drogkartelleknek. A kínai áruk egyhuszada mennyiség ha Mexikóból menne az USA-ba, olyan új csempészlehetőségeik lennének, hogy meg sem tudnák eléggé köszönni Trumpnak.
   
  blitzkrieg, endre and csibeszke like this.
 3. Pal

  Pal Well-Known Member

  Mar sok eve megindult a folyamat, hogy nem Kinaba hanem Indiaba viszik a gyartast a nyugati cegek. Kinanak ez nem varatlan. Azonkivul nagyon europai fejjel gondolkodsz. Kinanak van hatalmas belso piaca es kozpontilag dontik el mit akar a polgar. Ha USA viszi a megrendelest a kinai gyaraktol, akkor mast gyart majd a kinai gyar es annak orul majd a kinai polgar. Vagy bezarjak a gyarat es akkor majd megmondja a Kinai vezetes, hogy helyette hol fog dolgozni a polgar, kb. akarhol, mindegy, mivel nem (vad)kapitalista, max. allamkapitalista.
   
  zsolti likes this.
 4. panoz

  panoz Well-Known Member

  Ha a nyugatiak kivonulnak Kínából akkor ott dől össze az egész. Azok a termékek amit a kínai gyárak ontanak arra kell hogy legyen fizetőképes kereslet.
  Lehet KGST-set játszani utána, de jól ismerjük mi volt annak a vége.
  Vietnam, India, Mexikó meg irtó nagy bulit csapna utána. Szupervonat, olimpiák, felhőkarcolók, űrprogram meg a szokásos hülyeségek amit egy újgazdag államocska tipikusan elsüt a népnek.
   
 5. Pal

  Pal Well-Known Member

  Kozhiedelemmel ellentetben gazdasagpolitikat lehet am jol is csinalni, nem csak liberalis modon. Es USA nelkul is lehet.
  A fo kerdes, hogy mennyire fuggetlen a tobbi orszagtol. Persze konjunktura idejen jol jon ha tudunk profitalni a vilagban levo konjunkturabol, de azok az orszagok amik eleg fuggetlenek tudnak lenni gazdasagilag a tobbitol rohogve csinalhatnak eros gazdasagot USA nelkul is. Es Kina bizony eleg nagy magaban is. Meg Lo is eleg nagy es fuggetlen volt ahhoz, hogy egyedul ott ne legyen valsag 2008-ban egesz Europaban es ugye nem mondanad azt, hogy KGST van Lo-ban?
  Vagy Mo-n KGST lett 2010-tol mikor megindult a valsagkezeles, es ennek soran kb. 10-szer fuggetlenebb lett a magyar gazdasag a kulfoldtol mint elotte? "Veletlenul" pont azota no a GDP, csokken az allamadossag es a munkanelkuliseg, miutan kidobaltak sok kulfoldi bankot, kozmuszolgaltatot, stb-t Mo-rol. Es most KGST van Mo-n?
   
  tindalos, fip7, blitzkrieg and 4 others like this.
 6. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Ez a kivonás úgy működne, mint amikor a GM-nek lejárt a szerződése és nem hosszabbították meg?
  A gyár továbbra is gyártotta a Jeepeket, csak más logó került az elejére. Amikor a GM pampogott, csak annyit mondtak: Büszkék vagyunk rá, hogy olyan az iparunk, hogy ugyanazt a minőséget tudjuk gyártani.
  Szóval nem olyan egyszerű onnan bármit is kivonni. Csak vegyes vállalatként működhetnek 51% kínai tulajdonnal. Azt, hogy hajóra rakod a gyárat, felejtsd el.
   
  tindalos, tonyo, misinator and 5 others like this.
 7. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Nem véletlenül nem akar beindulni az indiai csoda. Már vagy 10 éve azt hallgatom, hogy ők a következők olcsóbbak és majd mindenki náluk gyártat. Be is próbálkoznak cégek, aztán meg veszítik az ügyfeleket a silány minőség miatt.
  Talán az sem véletlen, hogy csak call centeresnek jók. Ja már azt is Manilába viszik inkább.
  Vietnám és Fülöp-szigetek lesz a nyerő. Bár még Dutertétől is függ a dolog.
   
  tindalos, tonyo, fip7 and 3 others like this.
 8. panoz

  panoz Well-Known Member

  Jaja az unortodoxia... Venezuela, Argentína, Magyarország, Oroszország, Észak-Korea, Zimbabwe mind mind szárnyal a nagy függetlenedése közepette. xD
   
 9. MuldR

  MuldR Well-Known Member

  Magyarország és Argentína kivételével mind ellen szankciók vannak érvényben. Mi magunkat szankcióztuk meg USA kérésre. Az Argikat meg az USA döntötte be.
  Van még ilyen listád?
   
 10. Pal

  Pal Well-Known Member

  Ugye tudod, hogy pl. Venezuelaban szoci kormany van? Vagy hogy Oroszo gazdasaga novekszik a szankciok ellenere is? Azt is tudod, hogy eszakkoreaban meg mindig a lenin-horn-kadar-rakosi-gyurcsany vonal mukodik? Stb...
  Attol meg, hogy Orbanek adtak egy hangzatos nevet a gazdasagpolitikajuknak, attol annak az alapjai bizony Nemetorszagtol lettek lenyulva.
   
  blitzkrieg likes this.
 11. Pal

  Pal Well-Known Member

  Nemetek ugy hivjak, hogy Social Market Economy
  Ajanlott irodalom: Prof. Dr. Lothar Funk: The German economy during the financial and economic crisis since 2008/2009, Konrad Adeneuer Stiftung, Berlin, 2012 Ha igy rakeresel neten, akkor letolthetobe megtalalod.
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 12. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Aha és Trump melyik Kínában lévő amerikai cégben vezérigazgató, vagy többségi részvényes? Vagy miképp fogja rávenni az amerikai cégeket, hogy hazahozzák a termelést, vagy átvigyék máshova?
  Egyébként én azt sem értem, miféle cégeket akarnak hazahozni? Pl. az Iphonokat nem amerikai cég gyártja, hanem kínai (pontosabban tajvani), vagyis fizikailag nincs mit hazahozni, hisz a kínaiaké a gyár és a gyártósor. Nem tudom, hogy más amerikai cégek hogyan működnek Kínában, mennyire van az amerikai cég tulajdonában maga a gyártósor és a gyárépület.
  Amit megtehetnek az amerikai cégek, az az, hogy más országokban építik fel a gyáraikat, ez azonban elég költséges megoldás, nem hinnám, hogy az amerikai cégek csak úgy beáldoznák több évi profitjukat csak azért mert Trump bácsinak nem tetszik Kína.
   
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Megtehetné, hogy olyan adókörnyezetet teremt, hogy ez után megérje otthon tartani az új technológiákra épülő gyártást, az új gyárakat oda építenék. Ha nagyon agresszív büntetővámot lebegtetne be a külföldön legyártott és utána a saját hazai piacon eladott cuccokra, még a mostani külföldön lévő gyáraik nagy része is simán hazamenne. A gond ezzel annyi, hogy Trump jó eséllyel akkora befolyással bír az amerikai történésekre, mint te vagy én. Súlytalan, elfogyott körülötte a levegő, arra tartják hogy menjen házalni a világban, ugyan azt csinálja amit eddig, csak most nem szállodákat akar nyitni idegenben, hanem amerikai fegyvereket ad el.
   
  melampo likes this.
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Nem csak Trump befolyásán múlik a dolog.
  A helyzet az, hogy pont az USA kényszerítette ki a szabad kereskedelmet az egész világon. Ez nagyrészt miatta épült ki, még a második világháború után, mert akkor nekik nagyon megérte, hisz Európa szét volt verve, szinte mindent az USA gyártott.
  Ha most a szabadkereskedelmet az USA elkezdené leépíteni azzal, hogy olyan durva vámokat vezetnének be, ami ráveszi a cégeket, hogy hazahozzák a termelést Kínából, akkor Kína is kölcsönösen bevezetné a vámokat az amerikai termékekre.
  Azt tudni kell, hogy a kínai piac már most kb. akkora, mint az USA piaca. A másik dolog meg az, hogy a multi cégek vezetői, tulajdonosai a profitot nézik, nem mindenféle nacionalista eszméket vallanak. Nekik a profit számít, nem az, hogy abban az országban készüljön a termék, ahol születtek (direkt nem írtam hazát, mert ezeknek nem is feltétlen van hazájuk, hisz ide-oda utaznak a világban, mikor-hol laknak az a hazájuk).
  A cégek vezetése elkezdenének gondolkozni. Mi a jobb nekik?
  -az, hogy felépítenek egy drága gyárat USA földön, ott fognak gyártani drágán és így drágán fognak exportálni az egész világnak, Kínának meg még drágábban (hisz ott is vámok vannak)
  -vagy Kínában fognak gyártani továbbra is olcsón, Kínában is és az egész világnak is olcsón adják el a termékeiket, viszont az USA-ban drágán adják el

  Lehet tippelni, hogy melyiket lépik meg a cégek. Marad a kínai termelés, hisz az USA lakossága ha akar Iphonet venni, akkor vámmal is meg fogja venni, hisz nincs más lehetőség számára.
   
  misinator likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A szabadkereskedelem mindig annak jó igazán, aki versenyelőnyben van, mert Ő tud olyat gyártani amit más nem, vagy Ő tud a tőkeereje miatt nagyban termelni olyat amit más is, viszont mivel Ő a legnagyobb méretekben játszik, eltapossa a konkurenciát a dömpinggel, és a végén mikor kiüti a konkurenciát, visz mindent.

  Ez úgy ahogy leírtad, sokáig az USA-nak kedvezett, főleg az általad is leírt okból, és időben, a II.vh után az ötvenes évek amerikai aranykora pontosan erről szólt. Azóta az ismert okok miatt Kína is tud már mindent gyártani, és főleg az a lényeg, hogy Ő tudja a legolcsóbban, s innen már nekik kedvez a szabad piac. Nem véletlen az, hogy Davosban Trumpot protekcionistának bélyegezték(amúgy ezzel az ígérettel nyerte meg a választást, HAHÓ mindenki!!!), Xi Jinping meg a legnagyobb élharcosa lett a szabadkereskedelemnek, úgy tapsolták körbe mint egy félistent...

  Csodák nincsenek, csak árulkodó jelek.
   
  tonyo, gergo55, misinator and 5 others like this.
 16. laiki

  laiki Well-Known Member

  Ha csak Kínára vezetik be azokat az iszonyat magas vámokat, adókat, vagy adminisztratív korlátokat, azzal nem lehet elérni, hogy haza menjen a termelés, csak legfeljebb Kínából egy-két országgal errébb megy, de nem haza. Már ez is hatalmas Kínában vesztett vagyonokkal és óriási többlet beruházással járna, mert a gyárakat nem tudják elvinni Kínából. Ráadásul ha az EU, vagy mások (ausztrálok, kanadaiak, oroszok, japánok, koreaiak, stb...) maradnak Kínában, akkor az amcsi cégek komoly versenyhátrányba kerülnek. Továbbá a vámok/adók/korlátozások miatt Amerikában érdemben megdrágul a termékek jelentős része, ami nem szokott jót tenni sem népnek, sem a politikusok népszerűségének, sem az adósok fizetőképességének, sem a gazdaságnak, sem a gazdaságnak, sem a pénzügyi rendszernek. A kínaiak meg röhögve tovább gyártják mindazt, amit eddig is gyártottak, de most már saját márkajelzéssel, aminek az árába nem épül be a jenki befektető haszna, a közös vállalat Amerikában lévő vízfejének költsége és a tőkeköltség, hiszen a befektetéshez a hiteleket nem a kínaiak vették fel. Tehát a versenyképességük még javul is. Igaz, hogy vesztenek egy nagy piacot, viszont a világ többi részén még versenyképesebbé válnak, mint eddig.
  Na már most ha az a cél, hogy hazavigyék a termelést, akkor minden ország termékeire ki kell vetni azokat az adókat/vámokat/korlátozásokat, amely ország (bérköltsége, kisebb adói/járulékai, a munkások jobb kizsákmányolhatósága, kevesebb joga, érdekérvényesítő képessége, vagy kevésbé szigorú környezetvédelmi előírásai, olcsóbb energia termelése, olcsóbb nyersanyagai, stb... okán) természetes versenyelőnnyel rendelkezik az USA-val szemben. Tehát a világ legnagyobb részével szemben soha nem látott mértékű vámfalat kell felhúzni. Az USA sok évtizede ikerdeficitet, sőt többszörös deficitet produkál. Az állam is, a lakosság is és a vállalatok is hitelből fogyasztanak, költekeznek, ruháznak be. Mikor melyik hitelfelvételei az erősebbek, de az összes adósság csak nő. A külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg mérleg a 70-es évek óta szinte állandóan negatív. Az amerikaiak többet fogyasztanak, mint megengedhetnek maguknak és ezt jelentős részben az exportőr/megtakarító országok (Kína, Japán, Arabok, Oroszország, Tajvan, Korea, Írország, Brazília, Svájc, India, stb...) finanszírozzák, veszik meg a fedezetlenül amerikai dollárból a tényleges gazdasági teljesítménnyel nem fedezett amerikai állampapírokat és vállalati kötvényeket, részvényeket. Ha Amerika bezárkózik akkor ez megszűnik. Az eredmény nagy léptékű áremelkedés, életszínvonal csökkenés, az adóssághegyek bedőlése, a pénzügyi rendszer összezuhanása, stb... Hiába gyártják otthon a termékeket, ha összegszerűen változatlan keresletből 4-5-ször nagyobb költséggel gyártott terméket csak 4-5-ször kevesebbet tud megvenni a jónép. A termelés reálértéken visszaesik még akkor is, ha összegszerűen azonos marad. Az infláció tisztító tűzként viselkedik. Megteremti azt az egyensúlyt, aminek a megteremtését évtizedek óta nem engedik a gazdaság önszabályozó mechanizmusai számára,mert ha engednék, az nagyon fájdalmas lenne. Hiába nyomtatnának pénzt, ha nem lesz aki elfogadja és szállítson árút, vagy csak nagyon drágán. Hiába bocsátják ki a kötvényeket, ha nem lesz rájuk piaci kereslet, mert az exportőr országoknak nem lesz dollár feleslege. Ráadásul a külkereskedelmi, folyó fizetési mérleg hiányon és az eladósodottságon keresztül megvalósított fedezetlen többlet fogyasztás is kiesik, így még nominálisan is csökkenne a belső kereslet is.
  Az eredmény instant gazdasági öngyilkosság. (Bár tény, hogy végre helyreállnának az egészséges és fenntartható gazdasági folyamatok, de kb. olyan áron, mint amit Görögország esetében lehet látni, csak még durvább arányokkal és nagyságrenddel nagyobb léptékben.)
  És eddig még csak a belső kereslet reálértékéről volt szó. Még csak ez után jönnek az érintett országok ellenintézkedései. Ők is felhúzzák a vámfalat a kölcsönösség jegyében, ami a külső kereslet drámai összezuhanásával jár. Nem hogy nem veszik tovább az amcsi adósságot, hanem a meglévőtől is szabadulnak. (Mert egyértelmű, hogy zuhanni fog az árfolyama.) Az USA ezzel önkéntesen kizárná magát a világkereskedelemből és a világ pénzügyi rendszeréből, holott jelenleg mindkettőnek az USA a legnagyobb haszonélvezője. Önkéntesen megszüntetnék a dollár világpénz szerepét.
  Hogy ez fájna Kínának? Bizonyára, hiszen piacot veszítene és még a jenki papírjain is veszteséget könyvelne el. De Kínának nagyságrenddel fájna kevésbé, mint az USA-nak. Fájna az egész világgazdaságnak? Kétségtelenül. De azért elsősorban magát lőné tökön az USA.
  Jelenleg mind a világkereskedelemnek, az olcsó áruknak, mind a világ pénzügyi rendszerének, a fedezetlen adósságok mások általi megvásárlásnak, mind a dollár világpénz szerepének, a nem túl jó objektív mutatók ellenére fenntartott AAA adósbesorolásnak, mind a globalizációnak becézett gazdasági gyarmatosításnak, a nagy arányú tőkeexport extra profit hozadékának, mind az extrém kedvező cserearányoknak a legfőbb haszonélvezője az USA. Azzal fenyegetőzni, hogy ezeket a számukra előnyös helyzeteket majd pont ők fogják felrúgni, hogy másoknak egy nagyságrenddel kisebb kárt okozhassanak, mint amekkorát saját maguknak okoznak... Hát ez azért nehezen vehető komolyan.
  Nem véletlen, hogy az oroszok elleni gazdasági háborút is javarészt az EU-val vívatják meg. Kína pedig sokszorta nagyobb falat, mint az oroszok.
  A jenkik szokásuk szerint agresszíven pókereznek. De a blöffjeiket egyre kevésbé veszik be a komolyabb szereplők.
  Trump kezdetben ért el eredményeket blöffökkel, nyomásgyakorlással. Végül is tapasztalt üzletemben, agresszív tárgyalási technikával. De most már egyre kevesebb hatást tud kiváltani.
   
 17. melampo

  melampo Well-Known Member

  "Trump jó eséllyel akkora befolyással bír az amerikai történésekre, mint te vagy én."
  Azért nem egészen, te nem beszélsz annyi hülyeséget így sokkal kevesebb kárt okozol.
   
  zsolti likes this.
 18. Pal

  Pal Well-Known Member

  Pontosan. Ha Kinaval kemenykednek, akkor Kinai politikusnak nem kell felnie hogy a nep majd nem valasztja ujra oket, de az USA-ban polgarhaboruhoz vezetne ha belso leertekelest kellene ez miatt csinalniuk (ami, ahogy irtad, nagyon fajna nekik, bar helyreallna a rend). Viszont valahogy finanszirozni kell azt, hogy nagyon regota tobbet fogyasztanak mint termelnek, igy rohadt magas az allamadossaguk. Amit tehetnek, hogy megakadalyozzak, hogy az euro-t es a juant leertekeljek (megszuntetni a versenyelonyuket), errol szol Trump gazdasagpolitikaja. De ezt nem lehet csak durvan agressziv kulpolitikaval. A masik amit tehetnenek, hogy a dollart ertekelik le, de ezt ugye nem akarjak, hisz ez miatt fogyaszthatnak tobbet mint termelnek, tehat igy marad az agressziv amcsi kulpolitika. Szerintem fel kene adniuk a petrodollart es leertekelni a dollart, igy minden evben egy kicsit lejjebb nyomni a deficitet a versenyelony segitsegevel, de ez evtizedek szigoru gazdasagpolitikajaba telne. Amcsi szempontbol nyilvan egyszerubb a GDP-t novelni (hadipar agressziv kulpollal megtamogatva), es remelni hogy ez elfedi az adossagallomany novekedeset es kozben szetverni az eurozonat, ha meg megis kezelhetetlen merteku lesz az adossagallomanyok, akkor lebombazni a hitelezot es kesz (en lehet, hogy nem vennek a Kinaiaktol dollarkotvenyt...).
   
 19. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 20. Roni

  Roni Well-Known Member

  La Chine semble être en train de développer une nouvelle génération de War games.
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   

Ezen oldal megosztása