1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Biztpol] Kína

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - weasel007 által indítva @ 2012. január 14..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ki mit tud szállítani, valaki csúcs technológiát, valaki marha húst, de a lényeg akkor is az hogy anyagilag fájjon. Fáj ez is, az is.
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Igen, de az más szint. Globális vs. belső piac. A legnagyobb gondja Kinának, hogy jött Trump és elkezdte diktálni nekik az új játékszabályokat. Ez előbb-utóbb bekövetkezett volna, de minél később, annál tágabb lett volna a mozgásterük. Most űgy néz ki rövid pórázt kapnak. Még szokják.
   
 3. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Az nem mindegy milyen céget fektetsz meg. A "jövő" cégét vagy a Kapos-Húst. Melyik nagyobb érvágás?
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Tuti, hogy lassítja őket, de megállítani már nem fogja. Lehet emiatt is táncoltak vissza a Huawei szankciókkal. Vagy tíz évvel ezelőtt kellett volna jőjjenek ezek a megszorítások. Most eléggé kapkodás és tűzoltás benyomásom van ezektől.
   
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Így van, erről lecsúsztak már nem kicsit.
   
 6. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Az USA táncolt vissza vagy Kína megfizette a cég életben tartásának az árát. Egyébként én is így gondoltam, hogy Kína már megállíthatatlan, de most már egyre inkább az az érzésem, hogy gazdaságilag nagyon sebezhető és így katonailag nincs esélye felnőni az USA-hoz. Ahogy senkinek sem. Jelenleg.
   
 7. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  "Megállításról" szó sem volt, inkább csak egyensúlyba hozásról. Tény, hogy az amerikai-kínai kereskedelem úgy alakult, hogy Kínának lett kedvezőbb a mérleg, elsősorban a hatalmas exporttöbblet és a szellemi tulajdon ellopása miatt. Végül is érthető ha Trump ezt az egyensúly irányába akarja mozdítani, ehhez először brutálisan indít egyrészt azért, hogy kellőképpen komolyan vegyék, másrészt azért, hogy legyen miből visszavenni a végső deal során. A Huawei-el is ilyen brutális indítást láttunk, de máris finomodik a dolog, végül úgyis lesz deal, mert nem megállításról van szó.

  Hosszútávon mindkettejüknek jobb lesz ha egyensúlyba hozzák a dolgaikat, mert ha mindketten előnyösnek találják a kereskedelmüket, akkor lehet kiegyensúlyozott a kapcsolatuk a jövőben. Az aránytalan és előnytelen viszonyok vezetnek a konfliktushoz, az arányos és kölcsönösen előnyös viszony mellett csökken a konfliktus esélye. Sem az USA-t sem Kínát nem lehet "megállítani", végül úgyis kiegyeznek, ehhez Kínának most engednie kell, vagy többet importálni, vagy vámot fizetni, de hosszú távon nekik is jobb lesz az egyensúly, mert kereskedni akarnak az USA-val, nem pedig konfrontálódni.
   
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez a kereskedelmi mérleg dolog messzemenően félrevezető (ajánlom Dobozi István írásait). A lényeg, hogy papíron tényleg a kereskedelmi többlet Kína fele billen, viszont ennek nagyrésze pont amerikai cégek kezében landol. Pl. a Shenzenben összeszerelt Iphonok amerikában importként szerepelnek, viszont a profit jelentős része az Apple-é. A lényeg, hogy elsősorban nem gazdasági érdek fűződött a szankciókhoz, hanem politikai.
   
 9. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ha beleszámítjuk a Kínában jelentkező profitot még úgy is bőséges többlet marad a kínai export javára. Én semmiféle politikai felhangot nem hallottam eddig ebben az ügyben. Nincsen szó a kommunista diktatúráról, sem az emberi jogokról, Trumpot nem különösebben érdekli az ilyesmi, a pénz viszont annál inkább. Tarifákról, vámokról, üzletről van szó politika helyett.

  Még hogy nincsen gazdasági érdek a vámok mögött? Több száz milliárd dollárt bevasalni büntetővámmal az mi ha nem gazdasági érdek? Közben nem kritizálják sem a kommunizmust, sem az épülő digitális diktatúrát, sem az ujgurok átnevelését, Tibetről már rég szó sincsen, semmilyen politikai ügyről, csak a pőre profitról.
   
  FilcTroll likes this.
 10. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  https://168ora.hu/velemeny/dobozi-istvan-a-kereskedelmi-ragadozo-152178
   
 11. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ezzel a cikkel az a baj, hogy készpénznek veszi Trump szavait és abból próbálja levezetni, hogy mit akar. Pedig ő egy populista politikus, aki ilyen primitív beszólásokkal kábít el tömegeket. Ez a "kereskedelmi ragadozó" dolog szerintem nála belföldre szánt ellenségkép, olyan mint nálunk Soros vagy Brüsszel. Ő is tudja, hogy a dolgok bonyolultabbak ennél, de a bonyolult dolgokat nehezebben veszik be a tömegek mint az egyszerű üzeneteket.

  Nem az számít mit mond és nem is az milyen tétekkel indítja a tárgyalást. Majd a végén ha lesz megállapodás Kína és USA között talán megtudjuk mire ment ki a játék. Addig meg csak a színjátékot látjuk, keménykedést, fenyegetést, rágalmazást, minden megengedett, így tárgyal két vadkapitalista óriás.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én azért adok egy esélyt az emberi butaságnak is. Számomra teljesen hihető az a verzió is, hogy Trumpnak nincs kínastratégiája, a világképe hibás és egy hibás világképre alapozva hoz kapkodva döntéseket, amiket főleg belföldre a saját szabazótáborának akar eladni. Nem vagyok biztos benne, hogy ő tudja, hogy a dolgok bonyolultabbak ennél. Kínának időre van szüksége. Ha Trump időt ad Kínánank akkor nem csinált semmitt.
   
  KoviUbi, tomcat1 and FilcTroll like this.
 13. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Abban nem hibás a világképe, hogy Kínát látja az USA fő riválisának, mert tényleg így van. Az idő pedig lejárt, mert Trump már beleállt ebbe, azt nehéz megjósolni, hogy mi lesz a vége, de az biztos hogy nem úgy lesz mint ahogy eddig volt.

  Én csak azt mondom, hogy az aktuális állásból nem kell még végérvényes következtetéseket levonni. Simán elképzelhető, hogy a következő vagy azutáni tárgyalási fordulóban Kína bejelenti, hogy amerikai szójababot vagy akármit akar venni, Trump meg bejelenti, hogy visszavonja még az eddig kivetett vámokat is. Akkor meg értelmét veszti az összes eddigi fejtegetés a a vámokról, mert akkor az egész csak egy zsarolási alapnak bizonyul, amivel az igazi kéréseit eszközli ki.

  Bár nekem sincsenek illúzióim Trump szellemi képességeivel kapcsolatban, de azért annyira nem hülye, mint ahogy előadja magát. Olyan ő is mint Orbán aki tényleg gyűlöli Sorost meg Brüsszelt, viszont amiket állít róluk az már masszívan néphülyítés, de annyira ő sem hülye, hogy maga is elhiggye. Trumppal ugyanez a helyzet, neki meg tényleg Kína a mumusa, de amiket mond róluk az a szavazóknak szól.

  Én legalábbis nem hiszem, hogy a zárt ajtós tárgyalásokon is ezen a szinten megy a vita.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egész pontosan mit?
   
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Én a helyében azt akarnám, hogy Kína is nyissa meg előttük a belső piacát. Ezt nagy győzelemnek adhatná el otthon ami rengeteg munkahelyet és bevételt teremt. Ennek fejében még azt is megengedhetné, hogy Kína ugyanúgy elárassza őket az áruival mint eddig. Nem is lenne rossz egy ilyen végkifejlet. Ha jobban összefonódnak akkor nem lesz köztük komoly konfliktus. Kisebb csörték esetleg, de komoly viszály nem, mert kölcsönösen függnének egymástól.

  Végső soron ez Kínának se lenne rossz. Most is azért vannak Trump kezében az aduk, mert Kína jobban függ az amerikai piactól, mint ők a kínaitól. Kína nem tud annyi viszontvámot kivetni mint amennyit rá kivetnek. Ha kiegyenlítettebb lenne a viszony, akkor nem lenne értelme a vámháborúnak, mert minden vámra ugyanannyi ellenvámot lehetne adni.
   
 16. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Hoppá, épphogy leírtam ezt, erre milyen hírbe botlok bele?

  Nagyobb teret enged Kína a külföldi befektetéseknek. Két javított negatív listát adott ki Kína vasárnap a külföldi befektetések piaci hozzáférésére vonatkozóan, ennek köszönhetően július 30-tól a külföldi befektetők az eddiginél több területen vehetik ki részüket – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. A szolgáltató szektorban elsősorban a közlekedés, az infrastruktúra, a kultúra és a hozzáadott értékű telekommunikáció területein lépnek életbe enyhítések. Egyebek mellett például a külföldi befektetők hozzáférést kapnak majd a városi gáz- és távhővezeték-rendszerek, a mozik és a telefonos ügyfélszolgálatok működtetéséhez. Ezen felül enyhülnek a korlátozások a mezőgazdaság, a bányászat és a feldolgozóipar területein is.

  Kína egy nappal az után adta ki a javított negatív listákat, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Oszakában, a G20-as országcsoport csúcstalálkozójának keretében megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnökkel az országaik közötti kereskedelmi konfliktus megoldását célzó tárgyalások folytatása érdekében.

  https://mandiner.hu/cikk/20190630_nagyobb_teret_enged_kina_a_kulfoldi_befekteteseknek_julius_vegetol

  Hát igen, végül is érthető, hogy erre ment ki a játék.
   
 17. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Igen, lehet erre ment ki a játék. Viszont ez minden csak nem egy feltartóztatási stratégia.
   
 18. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  És mondta Trump valaha, hogy feltartóztatási stratégiát akar Kína ellen? Kibulizta a hozzáférést egy hatalmas piachoz, ez neki bőven elég, hogy legyen mivel kampányolnia az újraválasztáshoz. Nincsenek neki olyan nagy tervei, hogy feltartóztassa Kínát, az túl nagy ahhoz. Ha megállítani nem tudja akkor mellé áll. Azért ez mégis csak valami amit bejelentett Xi. Elért valamit, nem is keveset. Ennél sokkal többet szerintem nem akar.

  A feltartóztatás az egészen más műfaj. Az szankciókat, fegyveres fenyegetést, közvetett háborúkat takar. Azt nem Kínával csinálja.
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kapásból nem tudom idézni, de mintha említett volna ilyesmiket :)
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Az lehet, de már szó volt arról, hogy nem feltétlenül azt kell nézni amit mond. Azt például mondta valaha, hogy a kínai piachoz való hozzáférést akar? Mert ezek szerint a zárt ajtók mögött ezt mondta Oszakában. De mondta ezt valaha nyilvánosan? Lehet nem követem őt eléggé, de én ezt nem hallottam tőle.

  Erről beszéltem. Hülyítik ezek a népet mindennel, de hogy valójában min ügyködnek azt úgy kell leszűrni a történtekből.
   

Ezen oldal megosztása