1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Biztpol] Kína

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - weasel007 által indítva @ 2012. január 14..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

 2. Python

  Python Well-Known Member

  Újabb, különösen feszültséggel terhelt momentumhoz érkeztek a Hongkongot már három hónapja lázban tartó tüntetések. A kínai kormánnyal kötött kiadatási egyezmény ellen lázadók mellett a kormány is különleges erőkkel készül keddre, október elseje ugyanis a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója. A pekingi vezetésnek különösen fontos, hogy a nevezetes nap olyan simán menjen a városállamban, amennyire csak lehetséges – a tüntetők pedig nyilvánvalóan ennek az ellenkezőjére készülnek. A feszültséget növeli, hogy az évforduló szinte közvetlenül az „esernyős forradalom” ötödik évfordulója után jön. A demokratikus engedményekért indított mozgalomra a demonstrálók a hétvégén emlékeztek meg útlezárásokkal, Molotov-koktélokkal, amire a rendőrség vízágyúzással és gumilövedékekkel válaszolt. Hétfőre némileg lenyugodtak a kedélyek, de szinte biztos, hogy ez csak a vihari előtt csönd. A helyzet annak ellenére súlyos, hogy a tüntetők eredeti céljukat már rég elérték: Hongkong első embere, Carrie Lam kormányzó ugyanis szeptember elején bejelentette, hogy az indulatokat kiváltó kiadatási törvényt nem tervezi elfogadni a város vezetősége. Ezzel azonban nem tudta visszazárni a szellemet a palackba: a nép azóta mélyebb demokratikus reformokért, illetve a tüntetések során elkövetett rendőri erőszak elkövetőinek felelősségre vonásáért, illetve a kormányzó leváltásáért megy az utcára.
  Óriási a feszültség Hongkongban, mindenki attól tart, mi történik kedden
   
  fishbed likes this.
 3. Roni

  Roni Well-Known Member

  Saját lábra áll Kína memóriagyártása
  A China Securities Journal riportja szerint a kínai állam által erősen támogatott Changxin Memory Technology megkezdte az első, teljesen Kínán belül tervezett DRAM memória tömeggyártását. A céget még 2016-ban alapították, méghozzá azzal a céllal, hogy a kínai memóriapiacot, saját fejlesztésű és gyártású memóriákkal tudják ellátni.
   
  Nemerson likes this.
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

 5. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Hongkong: az elmúlt hónap során kb. kétszeresére nőtt a az itt lévő katonaság létszáma.
   
 6. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Úgy látszik Xi Jinping mégsem folytotta vérbe a tüntetést az évfordulóra. Ma van a 70. komcsi szülinap és ma is tüntetnek HKban.

  Szerintem jól csinálja. Először is nem öli le a saját népét másodszor kifáraszt megvárja míg belefáradnak a közhangulat meg a maradék egyre agrsszívabb tüntető ellen fordul.

   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Erre tippeltem én is. A közhangulat az anyaországan a tüntetők ellen van. Semmi jel nem mutat arra, hogy át akarna bármi is terjedni HongKongból mondjuk Shenzenbe.
   
 8. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Kína 70: monstre parádé a Tienanmen téren

  Itt a teljes felvonulás:


  A kínai elnök újfent kiállt a hongkongi autonómia mellett.

  A Kínai Népköztársaság megalakulásának 70. évfordulóján nagyszabású katonai parádét tartottak kedden a kínai főváros, Peking szívében található Tienanmen téren.

  Ezen a hatalmas parádén részt vett Hszi Csin-ping kínai elnök, aki a kormányzat több magas rangú tagjával, valamint Csiang Zö-min és Hu Csin-tao korábbi elnökökkel együtt vonult be az egykori császári palota Mennyei Béke Kapujának (Tienanmen) nevezett bejárata fölött húzódó mellvédre, ahol 1949. október 1-én Mao Ce-tung, az ország egykori vezetője kikiáltotta a Kínai Népköztársaságot. A kapuval szemben, amely fölött ma is Mao portréja látható, a több mint 440 ezer négyzetméteres Tienanmen tér fekszik. A térre vezető Csang'an sugárúton csaknem 15 ezer katona és több száz hadi jármű sorakozott fel.

  Egy ország, két rendszer

  Hszi Csin-ping ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a népköztársaság születéséhez, és az elmúlt hetven évben megvalósított fejlődésének. A kínai elnök azt mondta: Kína a békés fejlődés útján marad, folytatja a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködések stratégiáját, és további nyitást fog végrehajtani. „Folytatjuk a munkát a világ minden népével annak érdekében, hogy az emberiség közös jövőjét biztosító közösséget alakíthassunk ki" – hangsúlyozta.

  A kínai Népi Felszabadító Hadsereg elkötelezett az ország szuverenitásának, biztonságának, a fejlődéséhez kapcsolódó érdekeinek védelme, valamint a világ békéjének fenntartása mellett - fogalmazott Hszi. Szót ejtett Hongkongról is, ahol hónapok óta tömegtüntetések zajlanak: „az előttünk álló úton ragaszkodnunk kell a békés újraegyesülés, valamint az »egy ország, két rendszer«, elveihez, és fenn kell tartanunk Hongkong és Makaó hosszú távú virágzását és stabilitását.”

  Minden fegyveres szervezet felvonult

  Ezután a kínai haderő különböző csapatai vonultak fel. A sort a hadsereg legidősebb és legnagyobb létszámú ágának számító, 1927-ben megalakított szárazföldi erő katonái indították, de elmasíroztak a Mennyei Béke Kapuja előtt egyebek mellett a most bemutatkozó, a stratégiai támogatás biztosítására életre hívott szakasz katonái, akárcsak a félkatonai, fegyveres rendőrség, a kínai ENSZ-békefenntartók, valamint a hadsereg különböző osztagaiban szolgáló katonanők és a női milícia is.

  [​IMG]Fotó: The Guardian/Youtube

  A parádén 160 katonai repülőgépet és 580 hadi felszerelést vonultattak fel. Számos fegyvert első alkalommal mutattak be: a légierők legújabb, Z-20-as típusú helikoptere, a H-6N típusú, hazai gyártású stratégiai bombázó repülőgép, valamint a H-6K típusú, szintén kínai fejlesztésű közepes és hosszú hatótávolságú bombázó is kedden debütált. A legnagyobb szenzációt azonban a Dongfeng 41-típusú, interkontinentális ballisztikus rakéta jelentette, amely egyes szakértői vélemények szerint szinte az Egyesült Államok bármely pontját képes elérni.

  A katonai bemutató után mintegy százezer ember, köztük diákok, élmunkások, az 56 nemzetiség képviselői, valamint Kínában élő külföldiek vonultak fel.

  (MTI)
  https://mandiner.hu/cikk/20191001_kina_70_monstre_parade_a_tienanmen_teren
   
 9. Roni

  Roni Well-Known Member

 10. Python

  Python Well-Known Member

 11. Python

  Python Well-Known Member

 12. Python

  Python Well-Known Member

  Az állítólagos mellkason lövés:  Szinte minden hírportál beszámolt arról is, hogy egy tüntetőt éles lőszerrel mellkason lőttek. A helyi kórházi hatóság szerint eddig 15 ember sérült meg a mai összecsapásokban, közülük egy ember kritikus állapotban van. A South China Morning Post (SCMP) szerint a kritikus állapotban lévő sérült a mellkason lőtt tüntető.
  A lap jelentése szerint a korábban lelőtt tiltakozó ötödik osztályos diák volt, ami azt sugallja, hogy 18 évesnél fiatalabb.
  Az AFP szerint a hongkongi rendőrség elismerte, hogy mellkason lőttek egy tüntetőt. Hozzátették: a sebesült tüntető elsősegélyt kapott a rendőröktől, mielőtt a mentők megérkeztek, és kórházba vitték. Az South China Morning Post közlése szerint a rendőrök legalább öt lövést adtak le, miután a tüntetők rájuk támadtak.

  https://nepszava.hu/3052026_a-hongk...a-rendorseg-mellkason-lott-egy-tuntetot-video
   
  gacsat likes this.
 13. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

 14. Python

  Python Well-Known Member

  Ránézésre nekem is úgy tűnt.
   
 15. Python

  Python Well-Known Member

 16. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  3 centivel a szíve mellé ment. Kritikus állapotban van a kórházban.
  Igen.
  1. Vannak beépített civil ruhás zsaruk
  2. A triádok emberei is a rendőröket támogatják
  3. a CCP szimpatizánsok is előszeretettel csatlakoznak a másik oldalon

  A rendőrök is kétfelé oszthatók. Vannak a fekete ruhások azok a raptorok vagy mik, ők az elit és vannak a szürke ruhás sima rohamrendőrök. Mindkettő rogyásig azonosító nélküli PAP rendőrökkel.
   
  Python likes this.
 17. Python

  Python Well-Known Member

 18. Python

  Python Well-Known Member

  Gondolom a szinte mindig gázálarcban lévő, angolul nem v. alig beszélő és értő, de cserébe mandarinul kiválóan ordítozók a PAP -ok. :p ;)
   
 19. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Kiűzik belőlük a gonoszt? :D
   
 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  A császár dísszemlét tart a Tyienyamnyam téren épp most:
   

Ezen oldal megosztása