1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Biztpol] Kína

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - weasel007 által indítva @ 2012. január 14..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  A dollár jelen formájában olyan időzített bombaként ketyeg, hogy az USA fejénél most már tényleg csatahajó betöltött hajóágyúja van egy remegő kezű tüzérrel. Egy-két év alatt úgy megcsúsztak, hogy innen már nem tehetnek meg bármit. Igazából tényleg nem látom a kiutat nekik, ez a dollár a világtörténelem legnagyobb bukása lesz. Majdhogynem egyik napról a másikra fog eltűnni a világgazdaságból az összes dollár és a teljes amerikai államadósság. El nem tudom képzelni, hogy fog ez kinézni, de szerintem most már tényleg fegyver Kína kezében, hogy elfogadja e a kereskedelmében a dollárt fizetőeszköznek.

  Úgy gondolom, hogy valamelyik tőzsdén egy kisebb eladási hullámmal fog kezdődni, ami pánikká fajul, mert lassan mindenki ettől a pillanattól retteg, csak még beszélni se mer róla és a dollár zuhanása soha többé nem fog megállni. Mivel akkora mennyiség van belőle, hogy az messze meghaladja az összes többi pénzt, ezért az értékvesztése döbbenetesen gyors lesz. Lényegében eltűnik a mélyben egy-két nap alatt. Pár órába fog telni az összeomlás második napján, amikor a birtokosai szembesülnek vele, hogy már nem is becsülhető az árfolyam lehetséges mélysége, mert a bizalom elvesztése miatt lényegében megszűnt a pénz és adósságtömeg értéke. Nem kicsit örülök, hogy most élhetek és ezt majd saját szememmel láthatom, mert gazdasági krízis tekintetében a harmadik századi római krízis óta nem történt ilyen jelentőségű bedőlés, de az utóbbi nem ilyen viharos volt, ez pedig pillanatok alatt játszódik majd le! Hülyén hangzik, de a léptéke miatt ez hihetetlenül csodálatos katasztrófa lesz! Csillogó szemmel fogják sokan bámulni az eseményt, tudván, hogy nemhogy ők, de lehet évezreden belül se lesz más ember, aki ilyet megfigyelhet, mint valami az éjszakát hetekre félhomállyá változtató távoli szupernóva!
   
 2. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Abba segíts, mibe tegyük a pénzünk. Mert ilyen esetben a forint gondolom 2 perc alatt bedől, az euro 4.
  Vegyek sok aranyat az asszonynak???
  (2 legyet is ütnék 1 csapásra. Az otthoni nyugalmat meg a biztosított jövőt :))

  Csak az a baj, az arany már most folyamatosan rekordárközel pörög.
   
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ha a dollár dől az USA értékpapírok, részvének, kötvények és az államadósság is wc papírt ér. Ezzel a fejlett világ nagy %-nak a nyugdíját és tartalékát nullázod ki.
  Nem fog az USA határánál megállni. Ezzel MINDENKI bedől.

  Kb ilyen csillogó szemeid lesznek:
  [​IMG]

  Csak gondolj bele, a forintot is magával rántja. Ami megtakarításod van az 0-t ér. A fizetésed a negyedét, a munkahelyed nem tudni megmarad-e, de ugye exportálni alig lehet, itthon senki sem tud vásárolni mert az a minimális pénz az kajára kell.

  Szóval hacsaknem földbirtokos vagy éhezni fogsz.

  Tudom, hogy tarthatatlan ami az USAban van, de nem hiszem, hogy egy pénzügyi armageddonnal akarják elintézni.
   
  Pogány likes this.
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ferfal argentina shtf a kulcsszó. Ő jól leírja mi történik mire kell számítani és hogy kell fekészülni. Preppereknek alapmű :)
  Amúgy kisértékű arany gyűrű, fülbevaló, karlánc, nyaklánc. Lehetőleg csomagolással, papírral, igazolással. Különben a sarkon nem tudod majd bizonyítani, hogy igazi arany-e amikor az űzértől gyógyszerre cseréled a gyerekednek.
   
  gergo55, fip7, antigonosz and 4 others like this.
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Gyémánt, aranytömb, föld ha jól értem.

  Köszi az argentin tippet. o_O
   
  Pogány likes this.
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nem kereskedünk lényegében az USA-val, így a Forintot ez a része nem érinti. Nehéz megjósolni. Nyilván a legjobb befektetés az arany továbbra is, de nem tudjuk mikor követik az amerikaiak pontosan a nagy dollár-öngyilkosságot, vagy húzza meg a ravaszt valamelyik nagyhatalom azzal, hogy többé nem fogadja el a dollár valid fizetőeszköznek, ezzel egyben tudomásul véve, hogy a saját amerikai államkötvény állománya is értéktelen, csak azt, hogy most éppen a gázon taposnak a szakadék felé és a fékút már hosszabb, mint a meredély széléig vezető út!

  Lehet én is aranyra váltom a megtakarításaimat (alapvetően egyre kevésbé a covid, egyre inkább az Amerika jövője miatti kimondatlan félelem áll az arany árfolyama mögött). Jobbat nem tudok. Csak fizikai formában kellene hozzájutnom, az már tavasszal lehetetlen volt nálunk!
   
  Pogány likes this.
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  De mit tehetünk, a dollárárverés nem működőképes modell és most már ott tartunk, mert olyan mértékben nyomják nyakló nélkül, hogy semmilyen hatalmi és gazdasági tényező nem járul hozzá a dollár árfolyamához, az már kizárólag a bizalmon alapul, amely bizalom helyét éppen átveszi a rémület, hogy ezek a hülyék nem tudnak leállni és se a pénzük, se az államadósságuk tekintetében nem ismernek már határt, mert a dollár pénzből, zsarolássá vált. Azzá, amiről írsz!

  Így-vagy-úgy, de mint pénz megszűnt és ezt az árfolyama is követni fogja. Pontosabban az árfolyama is meg fog szűnni egy nap. Nem is olyan távoli nap.

  Pár éve is másképp láttam, az elmúlt évek döbbenetes megcsúszása viszont kénytelen-kelletlen elgondolkodtat, hogy túl vagyunk e már azon a ponton, ahonnan van visszatérés és szerintem igen. A világgazdaság már több emberöltő alatt se feltétlen tudná tartalommal megtölteni ezt a dollár-, államkötvény- és rá épülő értékpapírmennyiséget, ha most az USA leállna. De nem áll le, hanem fokozza a kibocsájtást, kereskedelmi háborúkat vív és van egy súlyos, akár polgárháborúval fenyegető politikai krízise (mert nem társadalmi ez)! Ez már hógolyó, csak nem tudjuk milyen gyorsan ér lavinaként a lejtő aljára és most még csak hógolyó, tehát senki nem fog sikoltozva ugrálni, hogy jajjvégeavilágnak! Pedig szerintem de, legalábbis az általunk ismertnek ebben a formában.
   
  Pogány likes this.
 8. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  A katasztrófa egyben a gyerekszám növekedésével is fog járni, amint látható. :)
   
  Pogány likes this.
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Nem jól érted. Az aranytömbbel és gyémánttal nem tudsz mit csinálni SHTFnél. Adsz a sarkon egy tömböt egy kiló kenyérért? Lereszelsz belőle?
  A föld az jó, de csak ha akkora, hogy eltart és ki tudsz költözni +megvédeni.

  Ha tudnám bill geccel takaríttatnám a cipőm. Szerintem jelen pillanatban senki sem tudja mi lenne a jó megoldás.
  Amikor utoljára így elcseszték kellett egy második világháború, hogy rendbehozzák az usat.
   
  zeal, fip7, svajcibeka and 3 others like this.
 10. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Két kínai illetőségű, államilag kézben tartott cég több, mint 100 veterán mérnököt és menedzsert szipkázott át a világ vezető bérgyártójától, a TSMC-től. A manőver hátterében természetesen az a törekvés áll, hogy Kína minél inkább függetlenné váljon a külhoni lapkagyártástól, és teljesen a saját lábára álljon.
  https://prohardver.hu/hir/tsmc_tobb_mint_100_mernokot_vesztett_el_kina.html

  Elég agresszívan nyomják. Lassan függetlenek lesznek hardver terén is.
   
  LMzek 2.0 likes this.
 11. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  És mit kezd az átlag városi a földdel?
  Nem ért hozzá. Nincs szerszáma. Nincs fizikai ereje pl.felásni, nincs vetőmagja, és sok idő, mire termést fog hozni ha nem műveled folyamatosan. De persze kéne ház is, ami lakható, azt is fenntartani, karbantartani; mert az emberek többsége nem falun lakik. Sőt, van, hogy falun sincs elegendő méretű kert a megélhetéshez. Akkor meg meg kell szervezni a kinti földek őrzését.
   
  zeal likes this.
 12. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A megoldas nagyon egyszeru. Elorre kell menni kicsit az idobe persze csak kepzeletbe. Egy ilyen szitunak mi lenne a kovetkezmemye? Vizetoeszkozre vetitve?

  Az hogy a fizeto eszkoz moge erteket kell allitani.

  Tehat nekunk erteket kell allitani a fizetoeszkoz moge /valodi materialis erteket./ hogy miert ? Mert ha tetszik ha nem ez lessz a vegeredmwmy. Tehat egy lepessel elorebb kell allni.

  Mibol van sok es szinte kifogyhatatlan . szemetbol. A szemetet kell ujrahasznositani es nem kell aralatt ertekesiteni hanem betenni a ft moge fedezetnek.... De minden madt is felvasarolhat az allam egy tultermelesi valsagba ami myersanyag es beteheti a ft moge fedezetnek.... Legyen ez szen uran aluminium titan... Barmi.… nem kell hogy egybol 100% os fedezet alljon a penzunk mogott de alljon mogotte fedezet igy nem lehet elertekteleniteni teljesen... Es mivel nem lehet teljesen elertekteleniteni masok vagyni fognak erre a penzre mint befektetes. Mert stabil mert egy szint ala nem csokkemhet az erteke....
  Emellett a hazi piac erosodik...
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Elinflálják az adósságot?
  :D :D :D
   
  fip7 and Szittya like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, a dollárral együtt az amerikai államadósság is megsemmisülne. Csakhogy, jelenleg az amerikai hatalmat a dollár és kötvénykibocsájtás fedezi. Enélkül nem lenne pénzük világhatalmi haderőre, Talán maradna nekik két-három repülőgéphordozó (jobbára a kikötőkben állva, részben működésképtelen állapotban) a teljes elöregedés határán túlig, egy orosz szintű atomtengeralattjáró flotta és némi expedíciós képesség a karibi és csendes-óceáni térségben (az utóbbira koncentrálva), lényegében az önvédelemhez se feltétlen elégséges szinten, meg kivonulás az összes külföldi bázisról a hadsereg és a légierő háromnegye kuka, mert többre nem tellne és jóideig kötvényt se tudnának kibocsájtani, lényegében örülnének ha az Új Dollárt stabilizálni tudják! Meg lenne százmillió nincstelenjük, akiknek a java nyugdíj és megtakarítások nélkül maradt idős ember, akiknek azonnal be kellene vezetni egy európai stílusú felosztó-kirovó nyugdíjrendszert jobb hijján, hogy ne haljanak éhen és ezzel párhuzamosan a szociális segélyezés teljes megszűnte miatt szintén nincstelenné lett ötvenmillió gettólakó már most zajló lázadását is le kellene verniük a még meglévő hadsereg utolsó bevetéseként.

  Szerintem ennek töredékével se bírkózna meg a barnítókrémes-papa, de jobb nincs, mert a demokraták oldalán szó szerint idióták vannak és egy ilyen szintű válságra egyvalami biztosan nem jelent megoldást: a szocializmus, bár Amerika összes ellensége a demokratáknak drukkolna, mert hiába az összeomlás, tíz-húsz év múlva azért talpraállna az amerikai nagyhatalom, mégha szuperhatalmi ambíciók nélkül is, míg ha egy ilyen helyzetben a demokraták bevezetik a szocializmust, akkor a válság csúcsától számított pár éven belül felélnék vele a talpraálláshoz szükséges és még meglévő anyagi, és humán tartalékok javát (venezuelai jellegű menekülthullám, fehérek több tízmillióan vissza Európába, otthon meg a teljes leépülés), így nem lenne mivel és kivel kimászni a gödörból, ami Brazília kettőt csinálna az USA maradékaiból. Ez utóbbinak valljuk be nagyobb esélye van, mint egy erős kezű, autokratikus és jobbára kapitalista rendcsinálnásnak, mégha ez utóbbi több tízezer halottal is járna legjobb esetben is!

  Az egészben az a zavaró, hogy az USA teljesen kiszolgáltatottja a dollárba vetett bizalomnak, mégis nyakló nélkül zajlik a kötvénykibocsájtással együtt a pénzükbe vetett bizalomra épülő finanszírozás. Úgy, hogy ez a bizalom már lényegében nincs meg, átadta a helyét a félelemnek. Egy ponton pedig mindenki tudomásul fogja venni, hogy a félelme beigazolódott. Egy idő után kifejezetten várni fogja a világ nagyobbik fele ezt a pillanatot, hogy legalább végre túllegyenek rajta!
   
  krokomach likes this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez a covid járvány pedig megmutatta a világnak, hogy ideiglenesen egy Amerika összeomlásához hasonlítható, vagy attól egyenesen nagyobb leállás is túlélhető, szóval lehet, hogy nem is kell annyira félni a dollár utáni világtól annak kezdeti zűrzavara miatt!

  - a dollár az amerikai államadósság helyzete a lovak közé dobott gyeplővel
  - az USA polgárháborús előszelű politikai válsága
  - azok a kereskedelmi háborúk, amik nemzetközi szinten is kockára teszik a dollár világgazdasági szerepét többek közt
  - a covid tanulsága a világgazdaság leállásának túlélhetőségéről, mintegy főpróbaként (ne keressünk értelmetlen összeesküvést, mert nincs, egyszerűen a legrosszabbkor tudtuk meg az igazat arról, hogy a világgazdaság jóval többet kibír, mint hittük és egyben ez a véletlenül jött vírus hozzájárult az USA belső problémáihoz is)

  Ez kezdi a bejrúti kikötőt idézni a robbanás előtt!
   
  krokomach, zeal and Szittya like this.
 16. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Nekem más a véleményem.
  Az a GDP ábra egy vicc. kb. 1900-ig a világ háromnegyedéről egyszerűen nincs érdemi adat, kb. 1400 előtt meg a maradék negyedről se.

  Ez meg különösen tetszett:
  "a küzdelemnek a megnyeréséhez mindössze annyi kell, hogy a Nyugat hű maradjon azon értékeihez, amelyek annyira vonzóvá teszik: a személyes, gazdasági és szólásszabadság, az eltérő vélemények tolerálása, sőt aktív védelme, a reprezentatív döntéshozatal, a hatalmi ágak szétválasztása, a szabadság kis körei, a szolidaritás embertársainkkal, az igény a törvény előtti egyenlőségre és igazságosságra, a tudományba vetett hit, és még lehetne sorolni"

  Mindez épp mostanában dől össze, a szemünk láttára.
   
  krokomach, zeal, fip7 and 2 others like this.
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Mivel USDben vannak eladóssodva, megtehetik. Egy jó magyaros hiperinfláció és majd amikor 10milliárd mildollár egy kenyér behozzák az új pénzt....Amero? :)
  A gond, hogy ezzel az emberek, nyugdíjak, megtakarítások, minden ugrik. Egy jó kis szocialista szegénység jön. A másik gond, hogy ezek után az ameroban senki sem fog bízni.
  Szóval egy elinflálás nagyszerű út az usa mint hatalom totális kinyírásához.....hacsaknem, az amero bevezetését egy nagy nyertes háború előzi meg. Ebben az esetben a bábkormányokat kötelezheti arra, hogy ameroban usa papírokat vásároljanak. És minden kezdődik előlröl.
   
 18. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A kis Bushék kezdték el ezt csinálni.

  Amúgy tény, hogy a jenki adósság mára akkora lett, ami kb. visszafizethetetlen.

  Viszont ebbe jó eséllyel pár tízmillióan bele fognak halni...
   
 19. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Van "aranycsoki" is (pici, előre perforált, letörhető darabok, mint a tábla csokinál), azzal lehet kisebb tételeket is fizetni
   
  gergo55 and svajcibeka like this.
 20. agronomus

  agronomus Well-Known Member

  Itt mindenki okoskodik (jómagamat is beleértve), hogy így Kína-Orosz szövetség USA ellen, úgy Orosz-USA egyezkedés Kína ellen, csak éppen arról nem beszél senki, hogy mi van ha Kína és az USA kiegyezett Oroszország ellenében (ami megy a felszínen /szankció, blokádal fenyegetés, stb./, az csak terelés).
  Összefognak és szépen lenyomják közösen az Oroszokat, majd felosztják.
  Szibéria (középig) megy Kínának (úgy sem tudják belakni a rossz körülmények).
  Nyugatról Szibéria közepéig pedig megy a nyugat (lesz az Uralig egy Orosz bábállam, onnan pedig sok apró Nyenyec, Vogul, stb. apró bábállamocska).
  Mi van, ha ez van?
   
  borisz likes this.

Ezen oldal megosztása