1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Biztpol] Kína

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - weasel007 által indítva @ 2012. január 14..

 1. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Kína a tengerről indította a műholdszállító rakétáját.
   
  antigonosz, fishbed, zeal and 2 others like this.
 2. Roni

  Roni Well-Known Member

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Pogány, antigonosz and gergo55 like this.
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2020/09/18/titkos_tibeti_hadsereg_az_kinai_hatarnal/
  "A napokban temették el azt a tibeti katonát, Nyima Tenzint, akit az India és Kína közötti határvillongásokban lőttek le. A katonai tiszteletadáson felvonták az indiai és a tibeti zászlót is, és az indiai kormányzó párt képviselője kifejezte reményét, hogy béke lesz az indiai–tibeti határon.
  Azóta levették a bejegyzést a Twitterről, mert felkorbácsolta az indulatokat a kínai kormánynál.
  Az ügy pikantériája, hogy India ritkán ismeri be, hogy létezik a határnál őrt álló titkos tibeti hadsereg, melynek tagjai szeretnék visszafoglalni a hazájukat Kínától. Az még kényesebb, hogy India nyíltan megkérdőjelezte Kína tibeti jelenlétének legitimitását.
  India 1962-ben alapította meg a Special Frontier Force (SFF) nevű tibeti emigránsokból álló hadsereget, kevéssel a kínai–indiai háború befejezése után. A szervezet titkos, félkatonai és gerilla hadviselésre képezték ki az embereit.
  Tenzin nyilvános temetése rávilágított, hogy India egyre nyíltabban felvállalja a tibeti ügyet, és egyre nagyobb szerepet szán a tibeti emigránsoknak."
   
 4. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Kína gazdagodott néhány orosz helikopterrel.
   
  fishbed likes this.
 5. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Hadgyakorlaton résztvevő kínai harci gépekből álló kötelék megsértette Tajvan légterét. A lépés válasz volt az elmúlt közel fél évszázad legmagasabb rangú amerikai vezetőjének látogatására. Ez a hír önmagában nem kellene hogy meglepetést okozzon, a kötelék mérete azonban önmagában üzenet.
  Az amerikai külügyminisztérium kereskedelemért felelős helyettes államtitkára, Keith Krach csütörtöki megérkezése éles kritikákat váltott ki a kínai fél részéről.


  A mai napon két H-6 bombázó, nyolc J-16 vadász, négy J-10 f vadász és négy J-11 vadász lépte át a a Tajvani-szorosban felező vonalát, és ezzel belépett Tajvan délnyugati légvédelmi övezetébe

  - tájékoztatta a közvéleményt angol nyelvű üzentében Tajvan védelmi minisztere.

  A két ország között fennálló feszültség miatt harci repülőgépek általában kerülik a területet, ebben az esetben egyértelmű volt a szándék. A légtérsértőket a tajvani légierő készültségi őrjárata fogta el, és a légvédelem rakétarendszereit is aktiválták a fenyegetés elhárítására.

  Több tajvani kormányzati szereplő köztük az elnök, Caj Ing-ven (Tsai Ing-wen) is aggodalmát fejezte ki a hasonló incidensek növekvő száma miatt, amelyek könnyen egy nagyobb konfliktushoz vezethetnek.
   
  Pogány likes this.
 6. laiki

  laiki Well-Known Member

  Szokásos indexes színvonalú, hangulatkeltő cikk.

  1. Mi az a J-10 f vadász? J-10-ből van J-10A, J-10S, J-10B, és J-10C, valamint ezek alváltozatai J-10AH, J-10SH (tengerészeti modellek), J-10AY, J-10SY (bemutató kötelékhez kissé módosított változat) és exportra FC-20 és J-10CE. De J-10F nincs.
  2. A légvédelmi azonosítási zóna (ADIZ) egy egyoldalúan kijelölt terület a nemzetközi légtérből. Kb. mindenki akkora területet jelöl ki, amekkorát nem szégyell. A nemzetközi jog nem ismeri el. Nagyon nem azonos az ország légterével. Természetesen légtér sértés véletlenül sem történt. A légvédelmi azonosítási zónába berepülni nem tilos és két olyan közel eső ország(rész) esetlén, mint Kína és Tajvan mindennapos dolog. A légvédelmi azonosítási zónák át is fednek egymással. Nem csak Kína és Tajvan, de Tajvan és Japán, Japán és Kína, Korea és Japán, Kína és Korea, Kína és Fülöp-szigetek stb... közt is.
  3. A Tajvani-szoros felezővonala 70-120 km-re van Tajvantól, attól függően, hogy a szoros mely pontján történt az eset. Elég vicces iszonytató fenyegetésként bemutatni azt, hogy kínai harci gépek át mernek menni a két ország közti szoros felezővonalán, eltávolodni a saját partjaiktól 70-120 km-re és megközelíteni Tajvant 70-120 km-re. Ezt a tajvaniak is meg szokták csinálni. Ennél jóval közelebb szoktak röpködni amerikai, japán, koreai gépek Kínához, úgy, hogy a saját területüktől sokkal távolabb vannak.

  [​IMG]
   
 7. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Csak szólok ez az index már nem az az Index amire te gondolsz:).Abban igazad van,hogy a cikk hagy kívánivalót maga után de ami nem megszokott az az,hogy a kínaiak ritkán szoktak ilyen "erődemonstrációt"tartani a tajvani légvédelmi azonosítási zónában.
   
 8. laiki

  laiki Well-Known Member

  Amikor indexet írok, akkor Indexre is gondolok, de nem érdemlik meg a nagy kezdőbetűt. Attól, hogy osztódással szaporodnak és a régi gyalázatos színvonalú brigád helyett jött egy új gyalázatos színvonalú csapat, semmivel sem lett jobb a helyzet.
  A cikk ex katedra hangulatkeltő kijelentésével ellentétben egyáltalán nem ritka, szokatlan és különleges "erődemonstráció", ami történt. Csak az idén tucatszor fordult már elő ilyen.
  Ez egy kínai hadgyakorlat. Hadgyakorlaton szoktak röpködni harci gépek, nagyobb számban is. Arrafelé meglehetős rendszerességgel tartja a hadgyakorlatokat Kína, Tajvan de még az USA is és Japán gépek is rendszeres vendégek ott. Időnként az USA egyéb térségbeli vazallusai is megjelennek.A tajvaniak épp tegnap fejeztek be egy 5 napos hadgyakorlatot, pedig az azt megelőző sem volt rég, júliusban tartották.
  Lévén Kína és Tajvan igen közel van egymáshoz, az összes hadgyakorlatot be lehet állítani a másikhoz közel tartott, szörnyen fenyegető erődemonstrációnak. Csak a kínaiaknak nem áll módjában emiatt telesírni a nyugati sajtót. Ez a nyugati sajtóban úgy van tálalva, hogy ha Kína gyakorlatozik, akkor is Kína az agresszor és ha Tajvan, USA, stb... gyakorlatoznak az is a kínai agresszió elrettentése, Tajvan megvédése és a béke fenntartása érdekében történik, amit Kína veszélyeztet..
  Például a konkrét esetben onnan tudják a kínai gépek számát és típusát, hogy rájuk emelték a tajvani vadászokat. Tehát a tajvani vadászok pont ugyanúgy ott kóricáltak felfegyverezve a szoros felezővonalánál (nemzetközi légtérben) mint a kínai gépek. A kínaiak is kiadhatnának az esetről egy szokásos USA stílusú közleményt, hogy a nemzetközi légtérben jogszerűen repülő gépeiket (ez tény) a tajvani légierő felfegyverzett vadászai "agresszív", a "repülésbiztonságot veszélyeztető", "szakszerűtlen" módon közelítették meg, ami "komoly veszélyt jelent a térség biztonságára". Ismerős a sablon szöveg?
  Amikor B-1B-k, B-52H-k, és B-2-k röpködnek Tajvan körül és fölött, az sem kevésbé agresszív. Csak a közelmúltból: 2019. szeptemberben, decemberben, 2020 februárban, májusban, augusztusban tettek ilyet és ezek csak a nuki hordozó, stratégia bombázók és csak Tajvannál a jenkik részéről.

  Kacsacsőr tegnap hozta ezt a hírt, ami sokkal inkább jogsértő magatartás, mint a kínaiaké. Több mint 100 esetről van szó csak az idén, nagyjából ugyanott, Tajvan, illetve a Hajnan-sziget környékén:

   
  zolkas, antigonosz, Nemerson and 3 others like this.
 9. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Szerintem (ést ezt abszolút nem bántásképen írom)annyiban egy kicsit le vagy maradva,hogy az index éppen most tagozódik be szépen apránként a kormányzati médiába.A kínai helyzetre visszatérve ilyen összetételű kínai kötelék berepulése a Tajvani légoltalmi zónába tényleg nem minden nap történik.
   
 10. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  És amikor a 18 kínai gépre felszáll a szokásos "elfogó" páros, akkor az mit mutat?
  Mert ha megemeltek volna legalább 2 századot...
   
  laiki likes this.
 11. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Usánka elb@szta,megint elment 1 év, sikerült vagy 3 trilliárd újabb adósságot csinálniuk, kajak beszakadt a gazdaságuk, annyi a munkanélkuli mint a fax, Kína meg csendben nott 4-5%-ot....
  Ebből zakó lesz.
   
 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Azért Kína sincs egyszerű helyzetben. Ha az amerikaiak jót akarnak maguknak, akkor támogatni kezdik Indiát, és velük lenne egy kis India-Japán(-Dél-Korea)-USA szövetség, ami azért elég para lenne (még Pakisztánnal, mint szövetségessel együtt is). Az oroszokkal való összezörrenés Szibériáért is előbb-utóbb napirendre kerül. Ezért sem értem, miért b@szt@ják a Medvét, miért nem közelednek hozzá. Kereskedni kellene vele, szorosabbra fűzni a kapcsolatokat. De aki hülye, haljon meg, csak nem szeretném, ha járulékosan mi is belekerülnénk a darálóba.
   
 13. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy érdekes ábra
   
  Horizon, Lord Gazember, laiki and 3 others like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  A kérdés mikor. A dollár értéke már a világ türelméről szól. És ha elfogy, zuhan huszonöt százalékot vagy kétezerötszázat, ki tudja! Nem jó ez így, meg kellett volna fogniuk a kiadásaikat.

  Ráadásul a Kína elleni kereskedelmi háború is bukóra áll. Kína nem rogyott be, a termelés se az USAba megy vissza, hanem tovább a harmadik világba.
   
  Pogány, fip7, svajcibeka and 3 others like this.
 15. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Amíg muttiék kutyában vannak, s vele fél EU is, eltarthat még 10-20 évig is, és így magukkal rántanak minket is, bónuszkénk nekivezetik a románokat, vagy valakit/mindenkit az Oroszoknak, esetleg még Kínának is nekivezetnek valaki, arra felé.
  Fax kivan.
   
  Pogány, gergo55 and svajcibeka like this.
 16. Heim

  Heim Well-Known Member

  Ha a dollár összeomlik nem 25%-ot fog zuhanni, hanem értéktelenné válik. Kb százalékokról is kár beszélni ebben az esetben.
   
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  gergo55, svajcibeka and Nemerson like this.
 18. laiki

  laiki Well-Known Member

  Hogy ne offoljuk szét az USA topicot itt válaszolok:

  Ez azért nem egészen így néz ki. Nem érdemes olyanokat beképzelni, hogy a párttitkár fiával való összebalhézásra lenne (lesz) felépítve a társadalmi kreditrendszer. Ilyen alapon nem érdemes és nem is lehet értelmes pontozási rendszert építeni. Ez a rendszer véletlenül sem arra való, hogy a párttitkár szívathasson. A párttitkár kreditrendszer nélkül is tud szívatni, ha akar.

  Egyrészt a Kínai társadalmi kreditrendszer nagyjából ugyanolyan modulokból áll(na), mint amilyen rendszerek ma szerte a világon széles körben működnek, csak legfeljebb egymással nincsenek összekapcsolva. Szerte a világon a gyűjtött adatokhoz jutalmakat és büntetéseket is rendelnek. Nézzük csak kis hazánkat:
  - Ha bűncselekmény követsz el, akkor bekerülsz a bűnügyi nyilvántartásba, a bűntetett előélet minden negatív következményével.
  - Ha szabálysértést követsz el, akkor is bekerülsz a BM nyilvántartásába, csak nem olyan súlyosak a következmények, mint bűncselekménynél
  - Ha közlekedési a szabálysértés, akkor kifejezetten pontrendszerrel találod szembe magad, a bírságokon felül
  - Ha nem törleszted a hiteledet, akkor bekerülsz a KHR-be és nem fogsz újabb hitelt kapni. A pozitív adóslistára kerülés pedig előnyökkel (kedvezőbb hitelbírálattal, kamattal) járhat.
  - Ha nem fizeted az adókat, járulékokat, akkor a NAV tesz fel téged több listára is (adóhiányosok, hátralékosok, végrehajtásos lista) és ez sokrétű negatív következménnyel jár. Ellenben a jó adó- és járulékfizető cégek köztartozás mentes listára és megbízható adós listára kerülnek.
  - Továbbá a NAV közzétesz listát a felfüggesztett és törölt adószámokról, a bejelentés nélküli alkalmazottat foglalkoztatókról, a székhelyükön fel nem lelhetőkről, a bejelentési kötelezettségüket elmulasztókról, stb...
  - A Munkaügyi hatóság közzéteszi a munkaügyi bírságokat
  - A Fogyasztóvédelem a fogyasztóvédelmi szabálysértéseket
  - A Versenyhivatal a versenyfelügyeleti elmarasztalásokat
  - A közbeszerzési szabálytalanságoknak, eltiltásoknak, csalásoknak is van nyilvános adatbázisa
  - A cégnyilvántartásban rengeteg adat van és egy csomó eljárás megjelenik. Felszámolás, csőd, végelszámolás, kényszertörlés, végrehajtás, részesedés lefoglalása, részesedések zálogjoga, cégvezetéstől eltiltás, stb...
  - A cégeknek a gazdálkodási adataikat is közzé kell tenni.
  - A közműtartozásokat is nyilvántartják és felhasználják a hitelbírálatok során
  - A bankod figyeli a pénzforgalmad minden rezdülését és felhasználja a rólad szóló döntéseknél. Meg most már az Adóhatóság is megkapja ugyanezeket az adatokat. Nem csak a hitelbírálatnál használják pozitív, vagy negatív irányba, hanem a számlavezetési csomagod feltételei, betétkamatod is függ a számlaforgalmadtól, az egyenlegedtől, hogy a munkabéred oda érkezik-e, stb...
  - A bank mellett a kártyatársaság és az üzlet, ahol vásárolsz adatokat gyűjt a kártyás fizetéseidről (az üzlet akár a vásárolt áruk mélységéig). + vannak pontgyűjtő kártyák, vállalati kártyák is. Ha sokszor és/vagy sokat vásárolsz kedvezményeket kaphatsz.
  - A biztosítód gyűjt adatokat baleseteidről, biztosítási eseményeidről, egészségi állapotodról, stb... Ennek megfelelően alakítja a biztosítási díjat, meg hogy egyáltalán köt-e veled biztosítást. Például a kötelező biztosítási kalkulátorok pont ugyanúgy működnek mint, a társadalmi kreditrendszer egyik modulja.
  - A munkaviszonyodról is gyűlnek az adatok és a hitelezőid mellett a munkáltatóid is felhasználják a más munkáltatók által gyűjtött adatokat is (munkakönyv, jövedelemigazolás, stb...)
  - Az internet szolgáltatód, böngésződ, a keresőmotor és minden weboldal amire rátévedsz vadul gyűjti rólad az elektronikus adatokat és szemérmetlenül el is adják azokat
  - A közösségi oldalas profiljaidat is nézegeti boldog-boldogtalan a rólad szóló döntések meghozatalánál. Csak legfeljebb nem közlik veled, hogy azért nem kaptad meg az állást, mert a Facebookon nekik nem tetsző véleményt írtál, vagy ezért rúgtak ki.
  - Az USA-ban már mozgalom van arra, hogy akinek nem tetszik a véleményed az nem csak az adott honlapon jelent fel téged, hanem a munkáltatódat is megkeresi és ez alapján kirúgnak és persze a hatóságoknál is feljelent. A csodálatos nyugaton ma már egy politikailag nem megfelelő internetes vélemény nyilvánításért nem csak az állásodat veszítheted el, hanem börtönbe is kerülhetsz.
  - Az autód, a navigátor program és a szerviz az autózási szokásaidról gyűjt adatokat.
  - A közmű szolgáltatók az áram, gáz, távhő, víz stb.. fogyasztási szokásaidról.
  - A telefontársaság a telefonálási szokásaidat, mozgásodat követi.
  - Nyilvános, lekérdezhető nyilvántartásban vannak a fontosabb vagyontárgyaid. Az ingatlanaid, járműveid.

  Ezeket az adatokat ma Magyarországon is felhasználja a bank, a biztosító, a munkáltató, az üzlet, a szolgáltatók és természetesen a hatóságok is. Rendelnek hozzájuk előnyöket és hátrányokat. Csak nem hívják kreditrendszernek. A hatóságok még azt is megtehetik, hogy ezeknek a adatoknak a nagy részét, vagy mindegyikét összeszedik rólad. Mások csak a saját adataikat, a nyilvános adatokat és azokat, amiket megvásárolnak veled kapcsolatban. De még ez is nagyon sok.

  A kínai társadalmi kreditrendszer ugyanezekkel az adatokkal dolgozik. Csak összeszedi őket egy közös nyilvántartásba. Nagyjából ugyanolyan előnyöket és hátrányokat rendelnek az adatokhoz, mint nyugaton. Bizony előnyöket is. A rendszer egyelőre csak részeiben létezik és nem is kötelező. Viszont nagyon sok millióan önként csatlakoztak az előnyök, a vásárlási kedvezmények, könnyű hitelhez jutás, alacsonyabb kamat, kaució nélküli, vagy alacsonyabb letéttel való bérleti lehetőségek, alacsonyabb biztosítási díj, hosszabb kereskedelmi fizetési határidők, kipróbálási lehetőségek és határidők, egyszerűbb ügyintézés, munkakereséséi előnyök, stb.. miatt.

  A várható, vagy már ismert hátrányok olyanok, amelyekkel nálunk, vagy nyugaton is lehet találkozni. Magas kamat, rosszabb hitel feltételek. Letétek, óvadékok. Korlátozások a vállalkozások vezető posztjain. Közszolgálati alkalmazásra, vagy előmenetelre vonatkozó korlátozások. Bizalmi munkakörök betöltésének korlátozása. Kizárás a pártból, vagy a párt előmenetel korlátozása. Ennek is megvan a nyugati megfelelője, hiszen a politikai állások, közizgatás, állami cégeknél végzett munka mind átvilágítással járnak, minél magasabba pozíció annál alaposabbal.
   
  Pogány and Morishima like this.
 19. laiki

  laiki Well-Known Member

  Folyt.

  A rendszer céljai ismertek:
  Az Államtanács 2014 júniusában publikált egy újabb dokumentumot „A Társadalmi Hitelrendszer kiépítésének vázlatos tervei (2014-2020)” Az Államtanács a kreditrendszer négy fő fókuszterületét a következőkben állapította meg:
  - őszinteség a kormányzati ügyekben (政务诚信),
  - üzleti becsületesség (商务诚信),
  - társadalmi becsületesség (社会诚信)
  - és igazságügyi hitelesség (司法公信).

  A rendszer alapvető célja a társadalmi bizalom helyreállítása.
  "Az orvosolandó probléma a kínai társadalom minden szintjére jellemző a szavahihetőség és a megbízhatóság hiánya, a bizalom alacsony szintje (ami a pénzügyi csalásoknak is megágyaz). A korrupció. Az, hogy olcsón meg lehet úszni a bizalom és feddhetetlenség csorbulását. Az elharapózó kereskedelmi csalások, adóelkerülések, a kalózkodó termékgyártás és az adósságok rosszhiszemű vissza nem fizetése. Az, hogy a tisztességtelen magatartás burjánzott el a társadalom minden rétegében, kihasználva a jogi szabályozás kiskapuit vagy éppen figyelmen kívül hagyva a jogszabályokat"
  "Ezzel szemben egy jól megtervezett, jól működő fékekkel és ellensúlyokkal ellátott társadalmi kreditrendszer gazdasági fellendüléshez és a társadalom jobb működéséhez vezethet. A rendszerben a kínai társadalmat hosszú ideje átható konfuciánus gondolatkör és értékrend alapvető elemei, a becsületesség, hitelesség, tisztelet és bizalom az elérendő fő cél. Ezért kell kidolgozni a köztiszteleten alapuló társadalom építését szolgáló átfogó tervet, amihez társadalmi kreditrendszer eszközként szolgál, a bizalom és a feddhetetlenség helyreállítása érdekében."

  Nagy valószínűséggel nem lesznek szempontok a Kínán kívüli sajtó ellenséges találgatásai ellenére sem:
  - Közösségi médiában véleménynyilvánítás. (Csak szubjektíven értékelhető. Nehezen automatizálható. Irreálisan nagy adatmennyiség feldolgozását igényli. Bejelentés/feljelentés alapú értékelés esetén (lásd például Facebook, Twitter, Youtube, stb...) esetleges, hogy kit jelentenek fel, inkább a feljelentő személyiségétől függ.)
  - Politikai szempontok (A kínai társadalom meghatározó többsége nem politizál, hiszen egypárt rendszerben nincs miért. A rendszer a családi, baráti, ismerősi, munkatársi körön belüli politizálást nem bünteti, hasonlóan a késő kádári időkhöz. Kína nem Sztálin, vagy Rákosi rendszerére hasonlít. Az Mao idejében volt divat. Ma már csak politikailag lazább a kínai rendszer, mint nálunk a puha diktatúra volt a vége felé. Persze a nyilvános, jelentős hatással járó, kirívó, vagy erőszakos, rendszerrel szembeni politikai fellépést bűntetik, de erre jelenleg is működő szankciós rendszer áll rendelkezésre, a kreditrendszertől függetlenül.)
  - Kamerás nyomon követés, megfigyelés. (Ilyen rendszerek Kínában ugyanúgy működnek, mint szinte mindenhol máshol a világon, de egy kreditszer számára objektíven értékelhető tömeges adatokat egyelőre nem állítanak elő.)
  - Magánélet megfigyelése. (Részben hasonló a probléma a kamerás közterületi megfigyeléssel. Részben kapacitás sincs 1,4 milliárd kínai megfigyelésére. Részben pedig a rendszer célja nem a hatóságok ellátása megfigyelési adatokkal - erre a célra vannak szolgálatok és nekik eszközrendszerük, ugyanúgy, ahogy a világ más országaiban is - hanem a széles felhasználói réteget próbálják kiszolgálni bizalomerősítő, vagy figyelmeztető adatokkal.)

  Keringenek a nyugati sajtóban legendás rémtörténetek, amik részben kitalációk, részben félreértések:
  - Háziállatok elvétele. (Önmagát minősíti az a perverz újságíró, aki ezt kitalálta.)
  - Bankkártyák korlátozás, letiltása (A történetet kitalálója még azt sem tudja, hogy Kínában minimális a kártyás fizetési forgalom, mert azt a lépcsőfokot átugrották és telefonon fizetnek)
  - Internet korlátozása, lekapcsolása. (Ez egyedi esetekben, ritkán előfordul, de kifejezetten az internet használattal kapcsolatos szabályok sorozatos megsértéséhez kötődik és nem társadalmi kreditpontokhoz. Ha valaki nem tartja be az internetezés helyi szabályait az ne csodálkozzon, hogy ennek következménye lesz. De a mobil adatforgalom és az internettel kapcsolatban lévő eszközök milliárdjainak korában szinte megvalósíthatatlan, hogy valakit tényleg mindenféle internetezési lehetőségtől elvágjanak. Ráadásul ha megteszik, az pont az adatgyűjtés lehetőségét rontja )
  - Iskolából kitiltás. (A szándékolttal ellentétes eredményre vezetne, hiszen az iskolában épp a kedvező irányba próbálják befolyásolni a gyerekeket)
  - Automatikus munkaviszony megszüntetés, vagy a munkához jutás általános ellehetetlenítése (Nem érdeke a társadalomnak és az államnak egy ilyen okból munkaképtelen és vagy eltartandó, vagy nehezen kezelhető, akár bűnözővé váló tömeg létrehozása.)
  - Komolyabb utazási korlátozások (Az ezzel kapcsolatos hírekkel ellentétben a gyakorlatban inkább az fordult elő, hogy egyszerűen elfogytak a jegyek és az illető nem vette ezt tudomásul, hanem költött egy történetet arról, hogy mások biztos előnyt élveztek és ő biztos hátrányt. Illetve volt olyan eset, hogy valaki korábban randalírozott a nagy sebességű vonaton és a vasúttársaság később teljes okkal és joggal megtagadta az elszállítását. Természetesen büntető eljárásokhoz nálunk is kötődnek utazási korlátozások és persze Kínában is. Aki ilyen hatálya alatt áll az ne csodálkozzon, ha nem kap jegyet repülőre, nagy sebességű vonatra. A Hongkongba, vagy Makaóba utazás pedig eleve útleveles téma. Abban sincs semmi különös, hogy a külföldre utazás, vagy a hatalmas országon belüli utazás korlátozható. A beutazásokat nagyon sok ország vízumkényszerhez köti. Sok országban a kiutazás is engedélyhez kötött. De még országon belül is, például Amerikában simán kitilthatnak egyes államokból, vagy megyékből. Kínában a belföldi utazást általában kevésbé korlátozzák, mint mondjuk az USA-ban.vagy Oroszországban. A társadalmi kreditrendszer kapcsán inkább az lehetséges a jövőben, hogy ha gyorsan elfogynak a jegyek egyes kiemelt járatokra, akkor a magasabb pontszámúak valamilyen előnyt élvezhetnek a kiosztásnál. Az általános utazáskorlátozásnak nincs érdemi pozitív hozadéka a társadalom és az állam szempontjából és csak az alacsony pontszámú egyén szélsőséges reakcióit válthatja ki.)
  - Kitiltás szórakozó helyekről, hotelekből. (Még Kínában sem valószínű, hogy bármely szórakozó hely, vagy hotel üzemeltetőjének érdekében állna kredit pontszám alapján szűkíteni az ügyfélkörét. Persze azokat kitiltják, akik korábban ott konkrétan nekiálltak balhézni, de ez a világon mindenhol így van és semmi köze a társadalmi kreditrendszerhez)
  - Ingatlan vásárlási tilalom. (Kínában már jellemzően magántulajdonúak a lakások. Az eladónak nem az az érdeke, hogy ne adja el az ingatlanát, hanem az, hogy például szigorúbb fizetési feltételeket támasszon a közbizalmat kevésbé élvezővel szemben. Például készpénzes fizetéshez ragaszkodik. A lakóközösségnek, vagy önkormányzatnak esetleg lehet érdeke a beköltöző személyének megszűrése, de ehhez olyan irreális, ma nem létező jogokat kell a lakóközösség, vagy önkormányzat részére biztosítani, ami akár ki is üresítheti a tulajdonos rendelkezési jogát. Ez pedig a gazdasági alapokat kérdőjelezné meg.)
   
  empontipont and Morishima like this.
 20. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member


  Kínai boombázók gyakorolják a támadást a Guami amerikai bázis ellen
   
  gergo55 likes this.

Ezen oldal megosztása