1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Vélemény cikk sokat nem jelent, de az amerikai adminisztrációja legfőbb jellemzője:
  s@ggünket kinyalod = demokrácia (lásd Szaúd-Arábia), ellent mersz nekünk mondani = diktatúra (lásd Magyarország). De egyelőre nálunk több párt küzd a Országgyűlésbe jutásért nem kettő, nálunk nincs tűzparancs a déli határon, nálunk nincs halálbüntetés, nem támadunk még mondvacsinált indokokkal hadüzenet nélkül más államokat, nem küldünk más ország állampolgáraira titkos kivégzőosztagokat és természetesen még sem próbáljuk erőszakkal megdönteni más államok törvényesen megválasztott kormányát.
   
  jimkirk, zztop, antigonosz and 10 others like this.
 2. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  tindalos, jimkirk, b4l4g3 and 2 others like this.
 3. Python

  Python Well-Known Member

  Véleménynek, vélemény cikk, ez igaz; de meg kell nézni, hogy ki írta, és az már árnyalja a képet. James Kirchick, a Brookings Institution kutatója, ez az egyik nagy amerikai think tank, ezért fajsúlyosabb a dolog, mint elsőre látszódik. Nem a hivatalos kormányzati álláspont, meg inkább a Demokrata Párttal vannak jobb viszonyban, de nem demokrata párti az agytröszt, így inkább egy félhivatalos, az amerikai kormányzati-, és gazdasági elit egyes köreinek véleményeként értékelhető cikk, ami nem véletlenül a Washington Post -ban jelent meg.

  A többi a kettős mércéről állja a helyét.
   
 4. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Jól van, teljesen le lehet nyugodni.
  A demokraták mindenbe belekötnek.
  Ha az ő fizetett emberünk bánt, márpedig az, akkor ez nem több, mint Trump külpolitikájának szivatása.
   
 5. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  SZLOVÁKIA VISSZAÁLLÍTANÁ A SORKATONAI SZOLGÁLATOT
  Társadalmi vitát kezdeményezett a szlovák miniszterelnök a sorkatonai szolgálat visszaállításáról. Ugyanez a kérdés foglalkoztatja számos európai ország vezetését, amelyek a különböző válságok és katonai fenyegetések miatt képeznék ki az iskolát végzett fiatalokat.

  Ez olyan komoly döntés, amit nagyszabású vitának és széles társadalmi konszenzusnak kellene megelőznie. Hogy ne olyan döntés szülessen, amelyet aztán a következő kormány, amelynek teljesen más lesz az álláspontja, eltöröl – idézte a felvidéki magyar sajtó Peter Pellegrini szlovák szociáldemokrata kormányfőt, aki Peter Gajdos, a szociáldemokratákkal együtt kormányzó jobboldali nemzeti párt védelmi miniszterének keddi felvetésére reagált.

  Gajdos nem zárta ki a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését abban az esetben, ha a jövőben az ország védelme megkövetelné a hadsereg létszámának emelését. Peter Pellegrini szerint jogos a felvetés, Szlovákiának gondot okozhatna egy komoly válsághelyzet kezelése, hiszen az országban jelenleg több olyan nemzedék is él, amelynek tagjai nem vettek részt alapkiképzésen. A pozsonyi parlament két legnagyobb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS), illetve a konzervatív Egyszerű Emberek azonban hallani sem akar a 2005-ben eltörölt sorkötezelettség visszaállításáról.

  „A Szlovák Köztársaságnak a NATO tagjaként nincs szüksége egy nagy, fegyelmezetlen és harcképtelen hadseregre, amely olyan újoncokból állna, akik csak kényszerűségből szolgálnának” – mondta Ľubomír Galko, az SaS alelnöke. A védelmi miniszter is beismerte, hogy az infrastruktúra biztosítása sok pénzbe kerülne, ráadásul nincs túl nagy érdeklődés a katonai hivatás iránt.

  – A sorkatonaság reneszánsza a változó európai biztonsági helyzettel magyarázható, amely különösen a Krím annektálásával változott meg – mondta a The Washington Post napilapnak Elisabeth Braw brit biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, egy másik tényező az, hogy a stabil gazdasági helyzetben nagyon nehéz rávenni a fiatalokat arra, hogy a hadseregben szolgáljanak.

  Svédország tavaly januártól állította vissza a 2010-ben megszüntetett sorkatonaságot, a toborzottak első csoportjába négyezer fiatal férfit és nőt választottak, szolgálatuk legfeljebb egy évig tart. Litvánia 2015-ben rehabilitálta a kötelező sorkatonaságot, amelyet 2008-ban törölt el. Évente három-, három és fél ezer, 19 és 26 év közti férfit hívnak be kilenc hónapos fegyveres szolgálatra, akiket tartalékosnak képeznek ki.

  Emmanuel Macron francia államfő tavaly nyáron jelentette be, hogy az idei évtől a 16 éveseknek legalább egy hónapig tartó orientációs programban kell részt venniük, amelyben dolgozhatnak jótékonysági szervezeteknél, iskolákban, a hadsereg, a tűzoltóság vagy a rendőrség mellett is. A német CDU nemrég megválasztott elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer pedig tavaly arról beszélt: igény mutatkozik a sorkatonai, illetve az azzal egyenértékű polgári szolgálat visszaállítására.
  https://magyaridok.hu/kulfold/szlovakia-visszaallitana-a-sorkatonai-szolgalatot-3815738/
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Az EU Romániát alkalmatlannak tartja a soros elnökségre, korruptak, stb.; míg az USA szerint kiváló szövetségesek, semmi gond velük, hiába vettek amerikai fegyvereket is. EU OV -val kapcsolatban morog, morgolódik, visszatartja egy darabig az EU -s pénzeket, de a Lei2A7+, Pzh2000, H225M szerződéskötésekkel kb. egy időben vagy épp kicsit utánuk meg is jött 780 milliárd Ft összegű eddig az EB által visszatartott fejlesztési pénz.
  De ezek után valahogy elkezdtek az USA részéről egyenlőre nem hivatalos kormányzati körökből jönni a korrupciós, illiberális, Putyin szatellit állam, stb. bírálatok, míg korábban azért ott is csönd volt Trampli óta, még a CEU ügy kapcsán is. Ha nem amerikai, vagy részben nem amerikai fegyvereket vásárolsz, bizony egyből elővesznek, még ha NATO tag is vagy.
   
  arcas, dragonette, antigonosz and 8 others like this.
 7. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Köszönjük, ezzel meg is válaszoltad a korábbi cikked. Igen, tényleg ez a baj.
  Az OV kormány nem kíván amerikai fegyvereket venni.
  A krími események, akárcsak az 1974-es ciprusi válság rámutat arra, hogy az USA nem avatkozik be szövetségesei dolgába, ha nincs érdeke, de szívesen küldi őket előre harcolni.
  Azt is látja mindenki, hogy a béke évei elmúltak, az USA csökkenő gazdasági erejét katonai nyomásgyakorlással és bizonytalanságkeltéssel próbálja kompenzálni státusa megtartása érdekében.
  Ez nem csak az országok közti konfliktusok növekedését de kormyánydöntésekben, /múltkor soroltam párat Európából az utóbbi 12 évre/ és terrorizmus, migrációsvállság formájában egyre nagyobb nyomásként fog jelentkezni.
  Növelni kell a fegyveres erők számát.
  Ez igaz.
  Válság van.
  Biztonsági válság.
   
  dragonette, gergo55 and svajcibeka like this.
 8. Telak2

  Telak2 Well-Known Member

  Az USA-nak románia jó szövettséges, de azért valljuk be, sem az USA sem Románia nem jó szövettséges számunkra. Nekünk egy erős, egséges, az USA bűvkörétől minél távolabb lévő Európa leginkább az érdekünk. Már látszódnak erre törekvések, morognak is a senkijenkik, de ez szerintem csak idő kérdése.
   
  b4l4g3, megazez, alfa74 and 2 others like this.
 9. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Megsértődtek mert nem amerikai fegyvereket vettünk és a CEU is mehetett. Mit mondott a nagykövetük a nyáron? Akkor leszünk jó fiúk ha a CEU marad, vagy jenki gázt veszünk,vagy jenki fegyvereket. Mert ha nem... Na eddig egyiket se tettük.
   
  arcas, fip7, Telak2 and 3 others like this.
 10. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Spec a ceu maradt, és ha jól tudom vannak tárgyalások, hogy akár veszünk is amcsi lng-t, ha idehozzák. Egyelőre nincs hozzá tengerpartunk, hogy kikössenek a tankerek. Pech lehet panaszkodni a franszoáknál. :)
   
  tindalos, jimkirk, alfa74 and 4 others like this.
 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Maradt a CeU ??? A múltkor még Bécsbe ment. Nem volt jó a Kurz ajánlata?
   
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  A központ, a magyar képzés az archívum meg a sok szarházi maradt. Pár tanterem lesz kint kamunak. Nem hülye sorigyuri, hogy a 20 év alatt kiépített hálózatát itt hagyja.
   
  arcas, gergo55, antigonosz and 2 others like this.
 13. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Úristen. "latorállammá alakítja Magyarországot" :D - na, mégiscsak kelleni fog az a 200 db Pancír, mert "rogue state"-ek nem szoktak jól járni :D Főleg, ha most már Oroszország a szövetségesünk, akkor kaphatunk is, nincs akadálya :D:D
   
  dragonette, antigonosz and svajcibeka like this.
 14. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Egy hozzászólás a cikk alól:

  "Tóth Zoltán (TZ)2 napja

  Magyarország megint rossz útra tévedt, és ez egyáltalán nem kizárólag Orbán Viktor hibája. Töretlen regnálása a magyar nép szégyene - háborúja pedig mindezért a jogos jussa lesz. "


  Na, figyelitek. Azért kapunk háborút a nyakunkba, mert Orbán Viktor hűtlen lett az USA-hoz, és ezért a háborút a sors szabja ki ránk, a magyar népre büntetésül - még véletlenül sem USA az, aki kiprovokálja a háborút. Ezt a logikát :confused:
   
  tindalos, arcas, gergo55 and 7 others like this.
 15. kopoltyu

  kopoltyu Active Member

  uj kepzest nem indit mar Mo-on, ami van az meg kifut
   
  svajcibeka and zztop like this.
 16. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Az a baj nagyon nehéz win-win szituációt elképzelni velük ezekben a dolgokban.
  Az a Horváth LNG gazdaságilag egy halott ügy van erről 1 cikk a hvg.hu-n
  https://hvg.hu/gazdasag/20181206_Magyarorszag_megvenne_a_horvat_LNGterminalt

  A gáz 10-20%-al drágább lenne mint az orosz gáz de még a tervezett BRUA vezetéken is olcsóbban jönne a román gáz emiatt az a gáz a kutyának nem kell per pillanat még a horvátoknak sem ők is inkább leszerződtek a Gazprommal, ki is hátrált a megvalósításból az összes cég aki eddig benne volt.. Egyszerűen hiába tendereztetik a kapacitást nem kell senikenk. A kapacitást le is csökkentették és most már csak 1 úszó LNG platformot építenénk a horvátok de pénzük az nincs szóval azt mondták ha mi nem finanszírozzuk meg nem lesz semmi... viszont tanulva a MOL-INA dologból ezért mi 51%-os részesedést kérünk ami nekik nem tetszik. Az ég jó adta világon senki nem lát ebben a projektben fantáziát...

  Fegyverek terén az a gond hogy bár vannak jó fegyvereik de mivel nekünk deklarált cél a helyi gyártás ezért ők nem igazán rúgnak labdába. Idáig akár a BREN-t vagy a heliket nézzük az üzlet eredménye egy helyi gyár lett. És az árról akkor még nem is beszéltünk összehasonlításnak talán jó alap ez az oldal:
  http://nation-creation.wikia.com/wiki/Modern_Day_Military_Pricing_List1 pack

  • SAMP/T Battery: ~$400-450 million for radar, command systems, 6 launchers, & 96 Aster 30 missiles
  • AC-3 Battery: $1.1 billion for radar, control systems, 4 launchers, 24 GEM-C/T & 32 PAC-3 missiles -$1.4 billion with 96 PAC-3 missiles replacing GEM-C/T
  Én nem vagyok a téma szakértője szóval inkább nem tennék kijelentéseket a légvédelmi rendszerek képességeit illetőn de úgy tudom a PAC-3 meg a SAMP/T nagyjából azonos képességű sőt ami összehasonlításokat én olvastam ott általában a SAMP/T-et hozzák ki 1 picit jobbnak és kb harmad annyiba kerül ahogy én látom. De majd nálam valaki okosabb ezt megszakérti :)

  Marad a CEU ügy amiből most meg már elég nehéz visszalépni arcvesztés nélkül. Hogy érdemes volt-e a konfliktust felvállalni azt nem tudom de lehet én inkább nyelnék 1 nagyot és itt engednék...
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 17. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Nem kell semmit engedni. Rossz fiúk leszünk. Na és. Ki nem az mostanság. A németek, franciák is azok. :)
   
  blitzkrieg, jimkirk, arcas and 4 others like this.
 18. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Azért szerintem ez nem ennyire egyszerű. Ne becsüld alá mire képes az USA hogy eltávolítson valakit a hatalomból ha szükségesnek látja. A Snowden ügy óta tudjuk hogy mindenkit lehallgatnak ugye még a Merkel telefonját is lehallgatták nagy balhé is volt belőle hogy a közeli szövetségesek erre azért nem számítottak lol. Gondolod nincsenek kínos felvételek kormánytagokról? Mert azért azt kár tagadni hogy hát hogy is mondjam korrupció azért van.. Emlékezz vissza mikor kitiltották USA-ból a NAV elnököt mekkora botrány volt pedig ez csak válasz volt arra hogy a demokratáknak nem tetszettek bizonyos folyamatok :) bár állítólag inkább amerikai céges érdekek voltak a dolog mögött... tudnak kellemetlenkedni ha akarnak és fognak is... be kell fogni a szájukat nem fognak kockáztatni pláne nem most. Nem akarnak még 1 témát adni az ellenzéknek.
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Lett is tegnapra mindjárt 50 helyett 10000 tüntető. :)
   
  dragonette likes this.
 20. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Itt 1 cikk hogyan befolyásolja a cia romániában a korrupciós ügynökségen keresztül a politikát.

  https://www.swissinfo.ch/eng/direct...nia-s-street-protests-the-real-story/43147764

  Útépítés helyett azt akarták vegyenek fegyvereket. Külföldről vezérelt média meg internet segítségével befolyásloják a közvéleményt aki meg ellenkezik ráuszítják a DNA-t legyen az bíró vagy politikus. Jönnek is az amerikai fegyverek utak meg még mindig sehol...Szóval a recept kész ha akarják alkalmazni máshol is...
   
  blitzkrieg, arcas, gergo55 and 6 others like this.

Ezen oldal megosztása