1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. megazez

  megazez Well-Known Member

  Akkor mi jobban csináljuk, mert nálunk utak is épülnek és fegyverek is jönnek (mondjuk nem amerikai de nato szabvány! és emlékeim szerint elsőnek trump is valami olyat mondott tessék nato cuccokat beszerezni,egy picivel később változott arra, hogy tessék amerikait venni)
   
  blitzkrieg and zeal like this.
 2. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Off
  hiábba adól még egy thémát az ellenzéknek annyira hiteltelenek lettek hogy még szerintem a megbizóik szemében is harmatgyengék.
  On:
  Cia kavarás romániában: út nincs de veszünk csili vili fegyvereket ha beledöglünk is.
  Usa tábornok: annyira katasztrofális a románia közút és vasúthálozat mire öszeszednénk magunkat addigra az oroszok kétszer fel gyalulják kelet romániát.
  Na ebből jöjünk ki :D
  Pénzről szól az egész. Az usa is tisztábban van vele hogy egy nagyobb gaz orosz agreszió esetén :) romulániát nem fogja tudni tartani. Sőt nem is hiszem hogy isten igazábból akarná.
   
  arcas, tomcat1, anonim999 and 5 others like this.
 3. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Csak annyit próbálok mondani hogy ha valamit az USA el akar érni azt el is éri. Románia tökéletes példa arra ahogy a meglévő korrupciós helyzetből politikai boszorkányüldözést csinálnak titkosszolgálati eszközökkel annak érdekében hogy rákényszerítsék az akaratukat 1 országra. Lehet húzgálni az oroszlán bajszát de csak módjával Elég világosan fogalmazott a nagykövetük mikor azt mondta szeretnének kérni 1 szívességet. Ez a valóságban nem kérés persze... lehet választani LNG, fegyverek vagy CEU?
   
  dragonette likes this.
 4. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  LNG: A horvát terminál már többször irtak itt. Jegelve lett.
  Fegyverek: kérdéses de mi marad amivel kitömhetnénk őket?
  CEU: az inkább egy szappanopera. Szerintem már az is elvesztette a fonalat akik a háttérben kavarnak.
   
  Python, svajcibeka and Shadow like this.
 5. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Ennek az ellentetje mondjuk a Szíria topic.
  Gondolom, azt nem olvasod. :)
   
  Shadow likes this.
 6. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  Amíg gazdaságilag megéri addig fogják tartani, és ez teljes mértékben igaz minden területre a bolygón, Usa és talán a közvetlen szomszédait kivéve, (azok is max arra kellenek hogy ne saját terület menjen szarrá a háborúban) Nekik a pénzről szól az egész, hogy a front kisjenőnél, bukarestnél, győrben, münchenben, vagy párizsban van az hót mindegy csak legyen pénz. Ameddig megéri addig megtartják, utána leszarják.
   
  tonyo likes this.
 7. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  Azért nem baszogatnak annyira mint régen, mert nem vagyunk már közvetlen frontország, ameddig az voltunk addig csinálták nagyobb erőbedobással. Ausztriát se baszogatják annyira ha megfigyeljük.
  Az új virtuális front: Lengyelo., Ukrajna, Románia, Bulgária rájuk rá is telepedtek rendesen. Ők az érdekövezet jelenlegi határa, és hát határt védenek, hisz ott lehet eredményesen átálni, nem az övezet belsejében. Pl.:nyíltan oroszpártiak lennénk teljesen, jönne 1 hét kötelező blokád, és szevasz magyar kormány. Megbukna mint a huzat, de ez mindenkire igaz aki nem övezetek határországa.
   
  zsolti, b4l4g3, zeal and 1 other person like this.
 8. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Bulgária több okból is fontos nekik.
  -Fekete tenger. A Román, görög szakasszal már eléggé egészen a Boszporusz ig le fedik.
  -Török áramlat (nehogy már gázvezeték legyen)
  -Balkán azon belül is Szerbia körbezárása,valamint hatalmi tényezők váltása. (érdekes mióta is tüntetnek szerbiában?)
  -Készülődés a Nagy Albánia tervhez? Nem tudom mi céljuk lesz a főként muzulmán albánokkal,bosnyákokkal? Nyugat európa későbbi destabilizásához szükséges háttér megteremtése? Török befolyás mérséklése vagy kéz a kézbeni befolyások megszerzése? Passz?
   
  b4l4g3, fip7 and svajcibeka like this.
 9. zolkas

  zolkas Well-Known Member

 10. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ja abban jók:

  [​IMG]
   
 11. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Úgy néz ki a Horvátok teljesen privatizálnák az INA-t.

  https://www.portfolio.hu/vallalatok...ulatot-jelezhet-a-horvat-lepes.12.309909.html

  Vajon ki venné meg a 45%-os részesedésüket úgy hogy az irányítói jogok a MOL-é? Hacsak nem a MOL veszi meg? Orbán ha jól tudom Decemberben volt kint tárgyalni és szóba került az INA dolog valami olyasmit mondott hogy húzzuk ki a tüskét a köröm alól stb. Talán ezt kértük az LNG terminálért cserébe meg hogy amcsi gázt vegyünk?
  Persze az is lehet kiszáll a MOL meg a Horvát állam is egyszerre.
   
  svajcibeka and fip7 like this.
 12. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 13. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  Lehet amerikai cég keze van a dologban és megveszi mindkét részesedést, hogy a terminálba érkező gáz elosztását is koordinálhassa. De az is lehet mi gyúrunk erre, hogy a Mol kezében legyen az elosztás kérdése.
   
 14. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Minek a MOLnak egy olyan terminál/cső ahová 600 USD-s gáz érkezik amikor 200 km-re lesz egy másik cső ahová 300-é érkezik?
  Viszont ha az amcsik kivásárolnának lehet nem lenne rossz. Szenvedjenek ők vele, nekünk meg semmi sem mérgezné a horvátokkal a kapcsolatunkat.
   
  fip7 and zsolti like this.
 15. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  Mert lesz olyan hülye ország ami politikai okból meg fogja venni. És lesz tranzitdíj, meg elosztási díj meg fene tudja még milyen díj.
   
 16. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ez csak abban az esetben érné meg, ha odafönt már tudják, hogy lesz új vasfüggöny és az közelebb lesz Záhonyhoz mint Sopronhoz.
   
 17. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Igen benne a van a képbe amit mondasz hogy jön 1 amcsi befektető és mindent megvesz de valahogy ebben én nem hiszek... MOL már rég bejelentette hogy eladná a részesedését jöttek is amcsi cégek átvilágítani az INA-t végül nem kellett senkinek. Komolyan csak orosz vevő volt de oroszoknak nem akarták eladni. Igazándiból mindenki arra jutott amire a MOL is hogy a Siseki fimomítót be kéne zárni de ezt a horvát állam nem akarja
  De arrol nem tudok hogy komolyan felmerült volna a MOL beszáll a gázba. Ők már rég eladták a Magyar gáz üzletágat is és elvileg a horváth INA gáz üzletágat is a privatizációs szerződés szerint már rég fel kellett volna vásárolja a horvát állam:
  https://hvg.hu/gazdasag/20130917_Leul_egymassal_a_Mol_az_INA_reszvenyesei
  "A veszteséges gázüzletág átvételéről szóló keretszerződést 2009. január 30-án írta alá a Mol, a horvát kormány és a Plinacro állami tulajdonú gázvezeték-üzemeltető vállalat. Abban állapodtak meg, hogy a Plinacro 514 millió kunáért (20,15 milliárd forint) megveszi az INA okoli gáztárolóját, a gázkereskedelmi tevékenység értékesítésére vonatkozó szerződést pedig 2009. július 1-jéig kell megkötni."

  De nem volt pénzük megvenni 20 milliárdár ezért a MOL be is perelte őket és úgy néz ki meg is fogja nyerni a pert.
  Én úgy tudom az MVM és a MET merült fel komolyan hogy beszáll a terminálba de üzletileg látják hogy nekik sem érné meg na meg ragaszkodunk a többségi tulajdonhoz az LNG terminálba. Bár az MVM állami tulajdon szóval soha nem lehet tudni.

  https://nepszava.hu/3017571_magyarorszag-megvenne-a-horvat-gazterminalt

  Mindenesetre izgalmas a dolog. Meglátjuk mi lesz.
   
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Vagy óvatosság, mi lesz, ha megfúrják a török áramlatot, ukrajna leáll, Németek meg zsarolnak minket (északi áramlat 2). Akkor a terminálba ha a miénk minden irányítás termináltól hazáig akkor jöhet Usa, Orosz, Szaudi, vagy bármilyen hajó.
   
 19. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Kínaiasan kéne megoldani. Visszakapják az INA-t, nem kell kifizetniük semmit cserébe visszakapjuk Szádrévet. :)
   
  alfa74, fip7, svajcibeka and 2 others like this.
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  A jugoszláviából való háborúval kiszakadás emléke miatt nem hiszem hogy 1 nm2-t is tudnál vásárolni. Itt közép-kelet európában ez nem nagyon működik.
   

Ezen oldal megosztása