1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. blogen

  blogen Well-Known Member

  Persze, úgyse fogunk LNG-t venni a horvátoktól! Per-pillanat a Törökország-Magyarország csővezeték jelenti a reális elképzelést és ha LNG-t kellene vennünk bármikor, akkor ezt a vezetéket kellene használnunk törökországi vagy bulgáriai kikőtőben található LNG betáplálási ponttal!

  Horvátország hatalmas bizniszre készül megint. Saját magukon kívül akár Bosznia-Hercegovinát is elláthatják majd LNG-vel és olajipari termékekkel! Hiába no, a nacionalizmus mindig jó üzleti tanácsandó. Szerintem a magyar bejelentés arról, hogy érdeklődünk a horvát LNG után csak arról szólt, hogy valahogy feltornázzuk az INA kivásárlásának árát, mert szabadulnánk a végleg döglött befektetéstől annak teljes jövőtlensége miatt.
   
 2. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Igazándiból bennem felötlött hogy mi van akkor ha a MOL saját részvényekkel kifizeti a Horvátokat. Ezzel gyakorlatilag a Magyar állam mellett a Horvát Állam is tulajdonossá válna a MOL-ban.

  https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/reszvenyesi-informacio/tulajdonosi-struktura

  A mol részvények majdnem 10%-ban a MOL kezében vannak. Az OTP részvények egy része is részvénycsere formájában került az OTP kezébe amire a MOL-nak visszavásárlási joga van.

  Annak idején az Omániak is hasonló módon lettek tulajok 8%-ban a MOL-ban
  https://molgroup.info/hu/befektetoi-kapcsolatok/reszvenyesi-informacio/tulajdonosi-struktura

  Igy jutott a MOL Ománi olajlelőhelyekhez annak idején.

  2017-ben az olajkitermelés 40%-át az INA adta:

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=2ahUKEwit-5bsuuXfAhVklosKHX8FBm8QFjAAegQIChAC&url=https://www.mfttt.hu/mftttportal/index.php/letoltes/doc_download/155-volter-gyorgymol-hu-introductionszolnok20150702&usg=AOvVaw1wgwF4DDBYdqP3IfTaO_F_

  Nyilván a mostani szitu nem fenntartható de az INA komoly értéket képvisel és ez lehet egy kiút. Ha Jól értem a most módosított törvény értelmében amíg 1 db részvény is a horvát állam kezébe van az INA-ból addig bizonyos dolgokba beleszólhatnak és megfigyelőket delegálhatnak a döntéshozó testületbe. Vagyis akár 1 db részvényt megtart a többit meg MOL részesedésre válthatja. Ezzel a Magyar Állam után a Horvát Állam lenne a 2. legnagyobb MOL tulaj...
   
 3. blogen

  blogen Well-Known Member

  Lehetséges lenne ez is, de ezzel van egy súlyos baj: az INA fenntarthatatlan struktúrái, amiknek a védelmében a horvát állam interventált ebbe a bizniszbe! Be kell zárni finomítókat, át kell állni új profilokra, amit valamiért a horvátok nagyon elleneznek! Nem érint olyan sok munkást és azok busásan kárpótolva lennének, de mégis a horvátok kötik az ebet a karóhoz, akárcsak más téren például a hajóiparban. A posztindusztriális átalakulás az azzal járó részleges és bizonyos területeken kiemelkedő reindusztrializációval együtt is szálka a horvát kormányzat szemében.

  Ezzel így nehéz lesz együttműködni!
   
 4. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ezt mi sem nyeltük le. Nálunk is felvetődött, hogy zárjuk be a finomítót és az oroszok adnak direktbe finomított termékeket, de ha ezt anno meglépjük most nagy szarban lennénk.
  Nemzetstratégiai érdek, én megértem a horvátokat.
   
  fip7 likes this.
 5. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Igen az.
  Tökéletesen igazad van. Viszont lehet ők is másképp állnának Sisekhez is ha esetleg nem azt mondanánk bezárjuk azt kész hanem mondjuk azt átépítjük valaminek. MOL egyre nagyobb vegyipari szereplő eddig mindent Tiszaújvárosba vittek. Nem tudom mik a tervek de akár Sisek-re is lehetne tervezni dolgokat ha már a telephely úgyis az övék. Nálunk már úgyis munkaerő hiány van ott meg 8,5% a munkanélküliség. Persze ez mind csak fantáziálás ki tudja mi került szóba a tárgyalásokon.
  De ezt lehet el lehetne adni a Horvát közvéleménynek is mert azért már ők is nagyon meg szeretnék oldani ezt a dolgot. Vagyis alku része 10-15% Horvát állami részedés a MOL-ban, valamint Sisek átépítésre kerül is vegyipari telephely lesz ezzel munkahelyet eremtünk. Ki tudja még lehet állami támogatást is adnának a munkahelyteremtésért.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ilyesmi nem volt soha. Az a helyzet a horvátoknál, hogy több, kicsi és elavult finomítójuk van, ellentétben a két nagy és korszerű MOL finomítóval Battán és Pozsonyban! Nem lehet mit kezdeni a sziszeki üzemmel. A fiumei részlegesen menthető és modernizálható lenne, de csak a sziszeki bezárása révén.

  Továbbá éppen a nacionalizmus a baj, semmi szükség saját kapacitásra, ha van egy biztös szövetségesed, akivel szorosan és végsőkig együttműködsz! A szövetségesek arra valók, hogy a saját erőforrásaidat racionalizálni tudd.
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Sziszeknek a környékén sincs felvevőpiac semmilyen specifikus vegyipari termékre!
   
 8. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Ott 2 finmító van . Fiume és Sisek. Fiumét nem akarja bezárni senki de ott hatalmas beruházás kell ha üzemeltetni akarják mivel olyan olajat termel amit 2020-tól már nem lehet tankolni tengeri szállító hajókba környezetvédelmi okokból. Túl sok 2 nagy finomító oda... Nálunk is csak 1 van. Ezt független elemzők is megerősítik.

  https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/nagy_bezaras_kapujaban_az_ina.646952.html

  Ha nem csinálnak valamit az bitos hogy az INA 1 petákot nem fog érni
   
 9. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  Ahogy olvasom a dolog pedig már elkezdődött:
  https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/az_ina_rijekaban_kozpontositana_a_finomitast.675490.html

  Az INA a telephellyel kapcsolatban úgy döntött, hogy a fenntarthatóság érdekében szükséges változásokat hajt végre, és a kőolaj feldolgozás helyett újfajta ipari tevékenységbe kezd. Ennek részeként biokomponensek finomítása, kőolajtermékek átalakítása és feldolgozása folyik majd a területen. A sziszeki finomító ennek értelmében logisztikai központként szolgál majd, illetve bitumen, megújuló energiaforrás és kenőanyag termelés is folyik majd ott.

  Bizonyos dolgokra mindig van igény. Kenőanyag, Bitumen, Biodízel akármi. Körül kell nézni mit lehet oda vinni még :D
   
 10. tonyo

  tonyo Well-Known Member

 11. Python

  Python Well-Known Member

 12. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 13. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 14. anonim999

  anonim999 Well-Known Member


  Hét helikoptert kap Szerbia Oroszországtól

  A katonai támogatás mellett létfontosságú gázmegállapodások is születtek – összegezte Putyin belgrádi látogatásának eredményeit Aleksandar Vucic pénteken.

  Szerbia hét helikoptert kap még az idén Oroszországtól, ezzel is megerősíti haderejét, a katonai támogatás mellett pedig Szerbia számára létfontosságú gázmegállapodások is születtek Vlagyimir Putyin orosz elnök belgrádi látogatása során – összegezte a látogatás eredményeit Aleksandar Vucic szerb államfő pénteken.[​IMG]

  Négy Mi-35-ös és három Mi-17-es gép érkezik Oroszországból még az idén, 2020 második felére pedig még tovább erősödhet Szerbia védelmi ereje – mutatott rá Aleksandar Vucic, aki további részleteket nem közölt a védelmi megállapodásról, csak annyit, hogy a jövőben is jó kapcsolat lesz ezen a téren a két ország között. [​IMG]

  Az energetikai együttműködés létfontosságú Szerbia számára, mert csak úgy biztosítható az ország energiabiztonsága, ha Oroszország támogatást nyújt. A két fél megállapodott abban, hogy Moszkva 3 milliárdról 3,5 milliárd köbméterre emeli a Szerbiának szállított gáz mennyiségét, valamint orosz támogatással bővítik az udvarnoki (Banatski dvor) gáztározót.

  Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kijelentette: az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a bolgár-szerb határtól a szerb-magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték, így ha úgy döntenek, hogy a Török Áramlat gázvezeték Szerbián is keresztülhalad majd, akkor a nyugat-balkáni ország azonnal rá tud kapcsolódni a Bulgáriában épülő vezetékre. Emellett kiépítenek egy 750 millió köbméter gáz befogadására alkalmas tározót is, hogy fennakadás esetén a szerbiai lakosság ne érezze meg a hiányt. A szerb elnök rámutatott, hogy 1,5 milliárdról 2,15 milliárd köbméterre nőtt a szerbiai gázfogyasztás az utóbbi néhány évben, és 2020-ra várhatóan már eléri a 3 milliárd köbmétert is.

  Szerbia és Oroszország csütörtökön 21 megállapodást írt alá, amelyek főként a gazdasági együttműködésre vonatkoznak.

  https://mandiner.hu/cikk/20190118_het_helikoptert_kap_szerbia_oroszorszagtol
   
  dragonette, fip7 and zolkas like this.
 15. zolkas

  zolkas Well-Known Member

  Vucic felhívta a figyelmet arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója kijelentette: az év végéig kiépül a Szerbiát Bulgáriával összekötő interkonnektor, valamint a bolgár-szerb határtól a szerb-magyar határig vezető, több mint 400 kilométeres szerbiai gázvezeték, így ha úgy döntenek, hogy a Török Áramlat gázvezeték Szerbián is keresztülhalad majd, akkor a nyugat-balkáni ország azonnal rá tud kapcsolódni a Bulgáriában épülő vezetékre.

  Ezek szerint Bulgáriában bármi történhet még?
   
 16. misinator

  misinator Well-Known Member

 17. kiskrumpli

  kiskrumpli Well-Known Member

  Jeszenszky Géza szerint Orbán egy új krími tervet sző.
  https://index.hu/belfold/2019/01/11/orban_egy_krimi_tervet_szo/
   
 18. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Jeszenszky egyszer már megakadályozta kárpátalja visszatérését. Nagyon retteg hogy Viktor tönkreteszi a régi eredményét és feleslegesen operáltatta ki a gerincét és "csokizta" össze a száját. Károlyi szintű hazaáruló szarházi. Mehetne károlyi mellé. ... A földbe.
   
  arcas, tindalos, plushun and 15 others like this.
 19. kiskrumpli

  kiskrumpli Well-Known Member

  Pontosan. Mindketten jelentős történelmi pillanatban voltak hatalmon, és helyrehozhatatlan károkat okoztak Magyarországnak.
   
 20. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Melléjük vehetjük a rendszerváltáskori gazdasági kapcsolatok megszakítóját, és ezzel több százezer ember megnyomorítóját (munkahelyek elvesztése, családok nyomorba taszítása) antal józsefet, és az abroncsos privatizálót, horn gyulát is. Ritka nagy árulók voltak ők is.
   

Ezen oldal megosztása