1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Jelenleg ez sajnos így van, de én még mindig bízom benne hogy jobb lesz a helyzet az Eu választás után. A neoliberális hülyéknek, életösztön hiányban szenvedő szolgalelkű szivárványosoknak mennie kell, majd utána rendezheti a sorait az EU. Valami bíztató azért elindult, én bizakodó vagyok.

  Nos ha még se jön össze, akkor fogalmam sincs hogyan tovább, mert az azt jelenti hogy utat akarnak engedni a fél közel keletnek, afrikának és akkor előbb utóbb vagy mi is beállunk a sorba, vagy végleges kenyértörés lesz közöttünk. Egyiket sem szeretném.
   
  Panzerfaust, dragonette, fip7 and 5 others like this.
 2. Python

  Python Well-Known Member

 3. sandman

  sandman Member

  Lengyelország 2022-től nem vesz több orosz gázt

  A kormány illetékese Piotr Naimski, közölte, hogy Lengyelország 2022 végétől nem vásárol többé orosz gázt – jelentette a lengyel rádió angol nyelvű honlapja. Naimski azt mondta, nem fogják meghosszabbítani a Gazprommal lejáró szerződésüket, és függetlenednek az oroszoktól – írja az Euronews.

  Az orosz gáz pótlására felmerült az az új vezeték, ami Lengyelországot Dánián át köti össze Norvégiával, de cseppfolyós földgázt is vennének az USA-tól és Katartól.

  Az új balti gázvezetéket elvileg jövőre kezdik építeni, és 2022. október 1-ig készül el.

  https://444.hu/2019/02/06/lengyelorszag-2022-tol-nem-vesz-tobb-orosz-gazt

  https://hu.euronews.com/2019/02/06/2022-tol-a-lengyelek-nem-vesznek-tobbe-orosz-gazt
   
  ladagrant likes this.
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  Legalább még csóróbbak lesznek és nem fogják telenyomni propaganda dumával a haditechnika oldalakat :cool:
   
 5. Shadow

  Shadow Well-Known Member

  antigonosz and dragonette like this.
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Minél csóróbb valaki, annál erősebb a propagandája. Ezt igazán megtanulhattad volna már. Európa biztonságpolitikia rizikója nem az erős, hanem a gyenge Oroszország.
  A medvét jól kell lakatni, nem sarokba szorítani.
   
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az össz leszállítható gázmennyiség adott, tehát az oroszoknak mindegy, hogy ki veszi meg. A lengyelek vagy Németországtól vesznek orosz gázt, vagy a norvégoktól norvégot, de akkor a norvégok nem tudnak valaki másnak szállítani, és az oroszoktól vesznek helyette.
   
  blitzkrieg, antigonosz and ghostface like this.
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 9. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  A lengyelek ? Szerinted is hülyeség drágább gázt venni büszkeségből ;)?
   
  tonyo, KoviUbi, jimkirk and 3 others like this.
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Hát ha ez kell hogy még jobban tetszenek a jenkik szemében akkor pláne.
   
  Karak95 likes this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  antigonosz likes this.
 12. sandman

  sandman Member

  Amerikai rakétarendszer vásárlásával billenti helyre kapcsolatát a kormány az USA-val

  "Több jelentős magyar-amerikai katonai megállapodás megkötése is a küszöbön áll – értesült a Direkt36 a tárgyalások alakulását ismerő forrásoktól. Ennek is köszönhető Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői budapesti látogatása is, ami Pompeo többnapos kelet-közép-európai látogatásának első állomása lesz. A körút mögötti amerikai stratégia a közép-európai szövetségesekkel való kapcsolat helyreállítása és megerősítése.

  Pompeo és magyar partnerei a várakozások szerint bejelentik, hogy Magyarország és az Egyesült Államok hamarosan megegyezésre jut az úgynevezett Védelmi Együttműködési Megállapodásról (Defense Cooperation Agreement, DCA). Ez az a kétoldalú védelmi egyezmény, ami miatt komoly politikai feszültség alakult ki Washington és Budapest között az elmúlt hónapokban.

  A DCA mellett több katonai-gazdasági üzletről is előrehaladott tárgyalások folynak. A kecskeméti katonai repülőtér fejlesztésére az Egyesült Államok adna pénzt, Magyarország pedig amerikai légvédelmi rakétarendszert vásárolna."

  https://444.hu/2019/02/09/amerikai-...lenti-helyre-kapcsolatat-a-kormany-az-usa-val
   
 13. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mit nevetnék ha mégsem amerikai lenne az a rendszer. :) Remélem csak nem az lesz.
   
  svajcibeka, therob, fip7 and 2 others like this.
 14. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Hát eléggé elindították a gőzhengert az amcsik, valószínű ha kiharcoljuk, hogy ne legyen amcsi bázis akkor megvetetik a légvédelmi rendszert dupla áron, ha meg lehet amcsi bázis szabad csapatmozgással felelőségre vonás nélkül, akkor szabad kezet kapunk a vásárlásnál. Valószínű azért alkudozott a kormányunk és húzta az egyezmény aláírását, hogy ne nyomják ránk mindkettőt, hanem legyen valami kompromisszum. Legalábbis nagyon remélem.
   
  arcas likes this.
 15. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Azért ha egy 40 milliós fogyasztói hálózat lecsatlakozik a korábbi forrásáról, az ezt a forrást csőd szélére sodorhatja. A lengyeleket érdemes komolyan venni ezek után.
  Ez beindítja a dominóeffektust és más országok is követni fogják a példáját. Alapjaiban fog átrendeződni a világ energiahordozó piaca.
   
 16. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Kicsit sokat látsz bele.A lengyeleket senki nem veszi komolyan, ameddig az USA bábjaként viselkednek.Főleg nem globálisan.
  Lehet, hogy én vagyok a hülye, de 40 milliónál jóval több emberhez juthat el az orosz gáz a közeljövőben.Ha nem kell a lengyeleknek, akkor megveszik a törökök, a kínaiak vagy bárki más.Esetleg a német szomszédok majd nagy duzzogva megveszik helyettük.A lengyel emberek meg ha nagyobb csekket kapnak havonta, akkor majd fűti őket a tudat, hogy most aztán megmutatták. :)
  Egyoldalú kiszolgáltatottságból átmásznak a másik egyoldalú kiszolgáltatottságba.Bostonban meg majd várják megint a Gazprom-hajót, ha nagyon hideg lesz :D
  Nem baj, ha nem kedvelik az oroszokat a lengyelek, de fullba sem kéne tolni a kretént.Minden lépésüket aszerint határozzák meg, hogy az rossz-e az oroszoknak és nem úgy, hogy jó-e Lengyelországnak.Ezt se lehet sokáig fenntartani.
   
  blitzkrieg, arcas, misinator and 11 others like this.
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Őszintén szólva én nagyon boldog lennék, ha Oroszország egyetlen m3 gázt se adna el Európának. Ha kiszámoljuk, hány millió m3 gázt exportál Oroszország, és hogy az mekkora térfogat összesen, akkor ennek előbb-utóbb az lesz a vége, hogy beszakad a föld Szibériában a gáz helyén keletkező üregektől (persze, lehet, hogy nyomnak a gáz helyére vizet, nem tudom, de lehet hogy nem). Szóval Oroszországnak kifejezetten jót tenne, ha nem árúsítaná ki természeti kincseit, mert az utóbbi időben egyre több sinkhole nyílt orosz tájakon, ami nem jó jel. Tehát kívánom, hogy ne csak Lengyelország, hanem senki ne kapjon orosz gázt, se Európa, se Kína (se az USA).

   
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member


  Az a gáz amit kiszednek sokkal mélyebbről származik, és nem az miatt keletkeznek ezek, hanrm mivel melegszik a térség mélyebben is kezd kiengedni a tundra, és a felszín közelében a jég csapdájában lévő gáz kiszabadul. De ha nem termelmének, a melegedés miatt akkor sem állna le ez a folyamat. Szóval nem a bányászat, hanem a melegedés az oka ezeknek a sinkhole-k nak.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Vasárnap van, ma biztos nem megy csődbe Oroszország Panoz., :D A lengyelek meg vesznek demokratikus gázt az amerikai közvetítő keresztül valakitől. Így a drága energia források miatt sok cég atjon meg hozzánk, ez jó hír, így itthon még növekszik majd gazfogyasztas.
   
  blitzkrieg likes this.
 20. koppany

  koppany Well-Known Member

  Emlékeim szerint ahogy bejött a nagy hideg, az USA is vásárolt gázt az oroszoktól. A lengyel barátaink is az oroszokhoz fognak fordulni amikor a nagy testvér majd nem tud szállítani. Na ezt hívják a vágyak csődjének.
   
  fip7, svajcibeka and antigonosz like this.

Ezen oldal megosztása