1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Erre gondolsz Lada Granta?
   
 2. boki

  boki Well-Known Member

  Ellenzéki újságíró nagykövetségen való meggyilkolása sem számít, ha "szövetséges" ország követi el és több tíz milliárd USD-ért vásárol fegyvereket.
   
  antigonosz, fip7, arcas and 4 others like this.
 3. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ebből a 'Rom' string értelmezhetetlen.
   
  gergo55 likes this.
 4. sandman

  sandman Member

  Az angolszászok mindig is a német-orosz együttműködést akarták megakadályozni. Az európai (nyugati) technológia ha egyesülne a végtelen orosz energiaforrásokkal, na ezt nem akarják, akarták soha. Látjuk, micsoda prüszkölés megy most az Északi Áramlat 2 miatt, hogy kihagyják belőle a védelmi pénzt szedő, zsaroló Ukrajnát.
   
 5. gioo

  gioo Well-Known Member

   
  antigonosz and dragonette like this.
 6. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Elég triviális kérdés: Van olyan állam a kontinensünkön, hogy USA? Vagy valamelyik tagállama esetleg?
  Nincs?
  Akkor mit keresnek még itt a katonáik?
   
  zsolti, antigonosz, fip7 and 3 others like this.
 7. sidewinder12

  sidewinder12 Well-Known Member

  Íme egy alapvető példa, hogy miért is káros a drogliberalizáció. Panoz, most "ladagrant" néven írogat, és mi még elképzelni sem tudjuk, hogy miket szívhat ott össze legálisan (!), amik így nullázták az agyát, hogy ekkora marhaságokat írogat ide rendszeresen.
  Milyen jóvátétel?? Jóváteszik a náci ukrán "bajtársaink" az Odesszában a szakszervezeti székházban élve elégetett oroszok családja számára a szeretteik elvesztését?
  Vagy kifizetik az orosz villamosműveknek az ukrán nácik és a krími tatárok a szétvágott magasfeszültségű távvezeték oszlopok rendbehozásának árát?
  Megtérítik a krími vállalkozások részére a bevételkiesést amit azért szenvedtek el, mert nekik hála elment a félszigeten az áram?
  Mesélj még!
  A történelmi ismereteid láthatóan elég hiányosak, úgyhogy most elmondom, hogy az egész "megcsonkítós" történet ott indult, hogy a "biztonságunk záloga", az USA megcsonkította Szerbia területét, amikor elismerte a Koszovó nevű tartmányuk függetlenségét úgy, hogy arról csak a koszovói parlament szavazott. Majd megkövetelték a szövetségeseiktől,hogy ők is ismerjék el ennek a tartománynak az önálló állami voltát. Amit persze ők bólogatós kutya módjára többségében meg is tettek. Sajnos Magyarország is. Kellett Európába egy olyan "sikertörténet", mint az önálló Koszovó... A "siker" zálogai: drogkereskedelem, lopott autók és részegységeik kereskedelme, szervkereskedelem. Pont hiányzott egy ilyen mintaállam a szomszédba, háborús bűnös vezetőkkel az élen...
  Koszovó indította el a függetlenedési/megcsonkítási dominót, hiába magyarázták a jenkik, hogy az csak egyszeri példa volt, és más hatalom meg se próbálkozzon hasonlóval.
  A Krím félsziget esetében a helyi lakosság nagy többsége szavazott, és nem is először a függetlenségről. A 90-es években már tartottak népszavazást, amikor ugyanez az eredmény jött ki, mint most. Akkor az ukrán hatalom erővel elnyomta a függetlenségi törekvésüket, és figyelmen kívül hagyta az akaratukat. Mint ahogy a kárpátaljai magyarokét is, akik szintén tartottak a 90-es években egy ilyen népszavazást. Csak akkoriban sem a kárpátaljai magyarok, sem a Krím többségét alkotó orosz lakosság mögött nem volt olyan erő ami az ukrán erővel/hatalommal szembe tudott volna és akart volna szállni adott esetben. 2014-ben már megjelent egy ilyen erő, amire a helyi orosz lakosság számíthatott: az Oroszországi Föderáció hadserege. Ismét ugyanaz az eredménye lett a népszavazásnak mint a 90-es években, csak itt az ukrán vezetés, a "leendő bajtársak" rájött, hogy nem fog menni, amit korábban csináltak, hogy figyelmen kívül hagyják az eredményt és erővel elnyomják a helyiek törekvéseit. Mert annyira azért ők sem hülyék, hogy ne tudnák,hogy amennyiben igazán akarná, akkor az orosz hadsereg simán átmenne rajtuk Kijevig, vagy akár a magyar határig.Csak szerencséjük van, hogy egy náluk jóval türelmesebb főparancsnoka van annak a haderőnek, aki nem adott ki olyan parancsot, hogy "irány Kijev". Mert utána ők nem az ukrán parlamentben folytatnák a "kulturált vitáikat" és verekedéseiket, hanem rabszállítókban mennének a Fekete Delfin börtön irányába.
   
 8. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Meg az is jó kérdés, hogy miért van náluk olyan pozíció, hogy "eurázsiai ügyekért felelős államtitkár". Hogy a fenébe lehetnek olyan területért "felelősek", ahol nem választották meg őket?
   
  antigonosz, Telak2 and sidewinder12 like this.
 9. plushun

  plushun Well-Known Member

  Ezt a taktikát csinálták az elődeink 80 évvel ezelőtt is, csak akkor a kis bajszos baszkurált minket. Sajnos mi parasztok vagyunk a sakktáblán, az meg feláldozható. Egyre jobban elhiszem amit haubagoi mond....
   
 10. plushun

  plushun Well-Known Member

  Ezek költői kérdések. Egy világhatalom azt tesz amit akar, mert megteheti. Szerintem kb mindenki látja, hogy ez a Közép - Európai körút nem egyéb mint befolyás szerzés és még csak nem is az a diplomatikus fajta, hanem inkább az agresszív erő alkalmazása. De! Ne legyenek kétségeink, ezt tenné Oroszország és ezt tenné Kína is, ha olyan erős lenne mint az USA. Az országokat az emberek összessége alkotja és az országok vezetői kivétel nélkül ambiciózus, sokszor agresszív emberek. Sajnos igaz a mondás; "mindig az erősebb kutya ba@#˘ik". A római birodalom és az USA között annyi a különbség, hogy más a csomagolás és a külsőség, de alapvetően ugyan az az irány. Kontroll alatt tartani az ismert világot. Mi meg próbálhatunk ügyeskedni, lavírozni és reménykedni, hogy túléljük.
   
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szerencsére a világ egyre többpólusúvá válik, így az USA sem tud már bármit bárkinek a torkán lenyomni.
  Ha nagyon vállalhatatlan dolgokat kérnek és cserébe nem adnak semmit, akkor egyre jobb opció már a Kína felé húzás. Ezt egyébként már a németek (és így az EU) is egyre jobban követik így nem megyünk szembe velük sem.
  Az USA már jóval kisebb kereskedelmi partner számunkra, mint Kína, a németek mellett meg egyszerűen eltörpülnek, szóval felesleges miattuk olyanokba belerugnunk, akik számunkra hasznosabbak.
   
  megazez, kiskrumpli, fip7 and 3 others like this.
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez mondjuk így nem igaz.
  A Németek után az USA a második legfontosabb üzleti partnerünk, nagyobb mint Kína.
   
  dragonette likes this.
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ez semmit sem ér, hisz az ukránok semmit sem érő szaván kívül semmi garancia nincs arra, hogy nem kezdenék újra később.
  Garancia az lenne, ha a magyarlakta részt visszaadnák. :)
   
  vilmoci, tindalos and svajcibeka like this.
 14. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  dragonette likes this.
 15. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Nyilván valóan a szabad világ érdekében garantálják a békét.
   
  svajcibeka likes this.
 16. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Rengeteg embernek adnak munkát az amerikai érdekeltségű cégek itthon. Többet mint a Kínaiak. Elég sok működő tőke van azért tőlük itt. Nem akarok én átesni a ló túloldalára sem, elkergetni nem kell őket, sem a pénzüket, sem a szaktudásukat.
  Egy teljesen jó kapcsolatra kell törekedni velük is.

  Csak nem minden áron, és nem teljesen behódolva közben. Tisztázni kell hogy NATO tagok vagyunk, ha támadás éri őket 5. cikkely szerint segítünk nekik, vagy bármely más NATO tagországnak, de nem leszünk önszántunkból sem golyófogók, sem csatatér/felvonulási terület.
  Innentől hogy ez tisztázva van, persze mivel erősebbek mint mi, erővel megszállhatnak, de akkor viszont azonnal más a kép, onnantól nem szövetségesek leszünk, hanem ellenségek, és nem miattunk.

  Én ezt nagyon fontosnak tartanám, hogy ezt letisztázzuk, és tartsuk is magunkat hozzá.
  Ez elemi Magyar érdek.
   
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Remélem ezt Petya is mondta pompinak. :D
   
  kiskrumpli and svajcibeka like this.
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Egy szójáték akart lenni, lehet Románia, vagy egy független Romhalmaz a középső területeken.
   
 19. koppany

  koppany Well-Known Member


  Jugoszlávia megcsonkításával gondolom nincs semmi bajod, az nem tragédia! Szeretitek az embert hülyének nézni. Beteg a világod.
   
  zsolti, gergo55, antigonosz and 3 others like this.
 20. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Mindkettő értelmezhetetlen lenne a mondatban. Egyiknek sincs semmi keresnivalója ukrajnában.
  Amúgy is ha már országokat darabolunk a régi tulajdonosai között akkor talán a 'Rom'-ot is fell kellene Mol, Magy, Szer és Bul között. :)
   
  gergo55, antigonosz and dragonette like this.

Ezen oldal megosztása