1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Végül is valaki megynyerte a hidegháborút.
  Azon meg el lehetne gondolkodni, h az egyik szövetségbøl kifelé igyekezett mindenki, a másikhoz meg csatlakozni szeretnének, akkor melyik a sikeresebb!
   
 2. plushun

  plushun Well-Known Member

  A kérdést látom nem sikerült értelmezni, de annyi baj legyen.
   
 3. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Itt van a kutya elásva. Volt-e más lehetőségünk a 90-es években, mint csatlakozni szeretni? Mertük volna nem szeretni a dolgot. Fogalmazzunk úgy, a "NATO interoperábilitás" egy olyan vágunk volt, amit kívülről elvártak. Hogy is fogalmazzak... a NATO kijelölte az önkénteseket. :)
   
  sandman and fip7 like this.
 4. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Persze hogy nem kell oda CIA, sem az oroszok hogy elégedetlenség legyen Ukrajnában, de ha mondjuk felteszem valakik belelőnek először a tüntető tömegbe, majd a karhatalom szerepét ellátó BERKUT-ba, az azért sokat vadíthat hirtelen egy egyébként már hónapok óta viszonylag békés jogos népharagon...

  Tessék átmenni Ukrajnába MOST, és nézz körbe, mennyivel lett jobb az élet hogy már évek óta győzött a forradalom, és beköszöntött a kánaán Poroschenko miatt.
  Látod a csodát, látod a gazdagságot, látod hogy megérte?
  Nem kell válaszolni.

  A balkánon sanszosan ninsc olyan politikus így van, akire ne lehetne ráhúzni a vizes lepedőt. Mégis egy orosz pártinak kell menekülni(biztos hogy volt alapja a vádak jó részének amiket kapott, Gruevszki sem szent, fix), de akik most vannak helyette, csak azért nem hallasz róluk semmit mert a jó gazdát szolgálják, és a helyes irányba menetelnek(NATO).

  Így remélem picit árnyaltabb a kép már számodra is.
   
  dragonette likes this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Szerintem is nekik szól.
   
  alfa74 and Hegylakó like this.
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Elég mosolygós számomra a "világnézeted". Megértem, hogy az egyszerü átlagember úgy látja a dolgokat mint te, de Tanuld meg, hogy nincs olyan, hogy egy ország valamit önként tesz meg-főleg jelentéktelen kis országok. Montenegró és Észak Macedónia NATO csatlakozása sem volt önkéntes alapon. Két dolog van. Vagy érted a politikai stratégiát- a háttérjátszámákat vagy nem. Jugoszlávia szétverése előre megtervezett lépés volt. Lássuk rendelkezel-e stratégiai-elemző gondolkodással: Koszovó, Macedónia, Montenegró , mi a közös bennük?

  Egy ajánlott olvasmányó:

  A Brünni(Brno-Morvaország fővárosa) Masaryk Egyetem (politológia kar) egyik hallgatójának Bc(BSc) munkája(segítettem infókkal): Magyar nyelvre fordítva: "Az albán szervezett bünözés az ún. "Nagy Albánia területén"

  https://diplomovka.sme.sk/zdroj/3277.pdf
   
  dragonette, fip7 and b4l4g3 like this.
 7. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Emlékszem, hogy bevallottan több mint 100 millió Ft volt a népszavazás előtt a NATO tagság propagálására.
  Az ellenérvek elmondására egy fillér sem.
  A nép meg azt gondolta amit kellett és megszavazták.
  Ha felmerül, hogy kell -e amcsi bázis nekünk ,annak a propagálására is lesz pénz és politikai akarat. Szóval a polgárok azt is meg fogják szavazni . Aki ellene beszél majd, arról kiderült,hogy orosz ügynök ,de minimum lúzer aki beszopta az orosz propagandpropagandát .
  Szóval ha az amcsik tényleg akarják ,hogy legyen itt bázisUK, akkor lesz!
  Mi max abban dönthetünk, hogy izomból répáznak meg ,vagy egy fél nejlon harisnyáért magunk tesszük szét a lábunk.
  Az igazi kérdés az ,hogy az amik fölfogták ,hogy megnyerhető korlátozott európai háború nem lehet? Mert vagy korlátozott, vagy nem megnyerhető az USA számára .
  Ha fölfogták ,akkor csak szájkarate lesz ,és nem sok vizet zavar egy amcsi bázis nalunk .Max a büszkeségünk vész oda . De meg az sem ,hisz beadják a magyar polgároknak, hogy ez tök jó nekik .
  Ha viszont mégis neki mennek a ruszkiknak (totális atom), akkor is nagyjából mindegy, hogy van itt amcsi bázis vagy sem .
   
  dragonette likes this.
 8. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ez az, amiben én biztos vagyok hogy nem így van.
   
 9. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Tehát azt gondolod ,hogy ha nincs közvetlen atomcsapás Mo . területén akkor f.szán megússzuk?
  Optimista vagy !
   
 10. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Dehogy ússzuk meg faszán. Rábaszunk de nagyon csúnyán, csak nem annyira mint ha van/több van.
   
 11. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Hú de jó, csak egyszer rúgtak tökön ?
  Nem azonnal patkolsz el, hanem egy két ev múlva ? Azon vitatkozunk, hogy tudsz - e csinálni kétfejü gyereket mielőtt kinyiffansz?
  Maradjunk annyiban, hogy ne legyen ilyen.
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ne így legyen.
  Ezzel együtt mindig van lejjebb. Szerintem nem jó ómen ha direktben célpontot csinálunk magunkból. Meg aztán a franc tudja hogy lesz e totális atomháború, vagy néhány oda vissza váltás után hirtelen megokosodik mindenki, ha a térségben lerendezik egymás bázisát/bázisait kölcsönösségi alapon?

  Szerinted jó ötlet ha azok közül mondjuk itt van egy/több?

  Szerintem nem.
   
  ghostface likes this.
 13. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Ha elsődleges célpontok vagyunk, akkor nekünk kaput. Ha nem, akkor lutri, de akkor is kaput, mert mindenki oda akar majd menni, ahol túl lehet élni. Na, az lesz az igazi migráció. Ha a Kárpát-medence nem kap közvetlen nukit, akkor van esély a túlélésre, de csak arra...
   
  dragonette likes this.
 14. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Inkább azt gyűjtsd össze, hogy kinek lesz a szája befogva, ha tőlük vásárol a magyar kormány ;)
   
  alfa74 likes this.
 15. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  1. A felsorolt országok számomra istenhátamögötti porfészkek, de feltételezem te az európai muszlimokra futtatod ki a témát.
  2. Yugoszlávia eltervezett felbomlasztása. Nyilván a szlovének, horvátok, bosnyákok, macedónok élete állma volt egy közös szövetségi államban élni, csak gonosz mahinációkkal rávették őket a függetlenségesdire. Persze a délvidéki magyarokat kifelejtették ebbøl
  3. A te konteóidat, én pont ennyire megmosolyogtatónak tartom. A (bármilyen vallású) politikusokból-döntéshozókból én nem nézek ki ekkora intelligenciát és/vagy jövőbelátást.
   
 16. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Az hogy most jó vagy rossz ukrajnában, az mennyire befolyásolja porosjanló hatalomra kerülésének körülményeit? Ha fejlődik ukrajna akkor a nép jogos felháborodásában zavarta el az elődjét, ha meg rosszul mennek a dolgok akkor kûlső beavatkozás?
   
 17. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Oké. Van rá bármilyen forrásod, vagy saját erőből kilogikáztad?
   
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Ukrajnában külső beavatkozás volt, és ezt be is vallották. volt róla ide is linkelve cikk több forrásból is vagy 2 éve kb.
   
  HAndrás likes this.
 19. sandman

  sandman Member

  Hát igen. A közhangulat is olyan volt, hogy az oroszok ne jöjjenek vissza, és akkor még volt némi rózsaszín köd a Nyugattal kapcsolatban az emberek fejében. (mondjuk még ma is van) Másrészt: "A NATO-népszavazás az új népszavazási törvény főpróbája is volt. Az Országgyűlés 1997 nyarán úgy határozott, hogy akkor minősül eredményesnek egy népszavazás, ha a megjelentek többsége, de legalább a választásra jogosult polgárok 25%-a azonos választ ad a feltett kérdésre."

  Tehát levitték az érvényességi küszöböt előtte, hogy tuti legyen az eredmény...

  Pluszban az egyoldalú pozitív kampány. (Wikipedia): "A kormány és az Országgyűlés pártjai egyöntetűen a NATO-tagság mellett álltak ki. A parlamenti pártok nem folytattak intenzív saját szervezésű kampányt. A kormány által megrendelt nagyszámú műsor, cikk és konferencia azonban mind a taggá válás támogatására hívott fel. A támogató kampányt főként a külügyminisztérium és a honvédelmi minisztérium finanszírozta. A NATO-barát hangvitelű kampány több esetben is az ORTT elé került, amely elmarasztalta a NATO-párti műsorkészítőket.[3]," ellene csak a Munkáspárt és a MIÉP volt (Wikipedia) "A csatlakozás ellen két parlamenten kívüli párt fejtett ki kampányt. A Munkáspárt az egykori állampárt utódjaként ellenezte Magyarország NATO-tagságát.[4][5]A párt – lehetőségeinek szűkös mivolta miatt – csak erőtlen ellenkampányt fejtett ki, melyben a NATO-t a hidegháborút túlélt, militarista szervezetként jellemezték. 1997 őszén a MIÉP a legnépszerűbb csatlakozást ellenző erőként jelent meg a közvélemény előtt. A párt az 1956-os forradalom idején megfogalmazott semlegességre hivatkozva ellenezte a katonai szövetségbe való betagozódást. A NATO-t érdekvezérelt szervezetként mutatták be, amelytől a magyar nemzet nem várhatja biztonságának garanciáit."

  Aztán a részvétel 49% lett, a megjelentek 85%-a mellette, 15% ellene, tehát a régi szabályokkal érvénytelen lett volna...

  Aztán ugyanez volt az EU-csatlakozás előtt, csak pozitív kampány, "Nyithatok-e cukrászdát Bécsben?". A NATO-szavazáson még nem vehettem részt, az EU-n meg nem vettem, mert annyira felháborított ez az egyoldalú, primitív propaganda (OFF: akkor még nem tudtam, hogy ez kifinomult, színvonalas grafikájú propaganda ahhoz képest, ami jön majd), annak ellenére, hogy nem vagyok EU-ellenes. Szóval ennyi mozgástere van Mo.-nak.
   
  fip7, svajcibeka, superjet100 and 2 others like this.
 20. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Felminősítette Magyarországot az S&P

  "Az S&P várakozása szerint azonban a magyar GDP növekedési üteme 2021-re 2 százalék környékére lassul, ám a prognózis szerint a kicsi nyitott gazdaság átvészeli a gyengülő külső kereslettel és az EU-folyósítások csökkenésével jellemzett időszakot is.

  A magyar gazdaság külső fizetési pozíciója erőteljes, a nettó külső adósságráta tavaly a GDP 10 százaléka alá süllyedt a 2010-ben mért 55 százalékról - áll az S&P Global Ratings elemzésében. A magyar folyómérleg-többlet már csökken, a cég várakozása szerint azonban a lebegő árfolyamrendszer és a továbbra is alacsony munkaköltség legalábbis középtávon fenntartja a magyar gazdaság külső versenyképességét."
   
  fip7, szuvorov, dragonette and 2 others like this.

Ezen oldal megosztása