1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://www.interfax.ru/world/664855
  A Moldovai parlament elkezdte a választási törvény megváltoztatását. Az első olvasatban elfogadott változtatásokat, melyeket megszavazott a Szocialista párt (Dodonék) és az ACUM ( Sanduék)
  Először a Demokrata párt által 2017-ben elfogadott módosítások eltörlését szavazták meg.
  Megszavazták hogy külföldön ne csak érvényes útlevéllel, hanem személyivel is lehessen szavazni. (a korábbi miatt a legutóbbi választáson sok külföldön élő nem szavazhatott)
  Azt tervezik, hogy a második olvasat során fontolóra veszik majd az elektronikus szavazás lehetőségét, beleértve a külföldön dolgozó szavazókét is.(ez mintegy 1 millió szavazót érinthet a 2 és fél millió szavazó közül)

  http://www.infotag.md/m9_populis/276480/
  Sandu kormányának tagjai esküdt tettek, de a miniszterek nem tudják elkezdeni a munkát- mert a minisztériumok és a kormányzati épületek többségét rendőrök és a Demokrata párt támogatói blokkolják.
   
 2. leplezo

  leplezo Well-Known Member

 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/melyul-chisinauban-az-alkotmanyos-valsag-7013123/
  "Rendelettel visszavonta tegnap a hivatalából alkotmánybírósági határozattal felmentett moldovai elnök a helyére kinevezett Pavel Filip eddigi miniszterelnök rendelkezését a parlament feloszlatásáról és a szeptemberi előrehozott választásokról – ezt Igor Dodon maga közölte.
  Ion Ceban parlamenti alelnök eközben ismét felszólította a korábban kormányzó Moldovai Demokrata Pártot, oldja fel a kormányhivatalok blokádját, és ellenzéki pártként folytassa munkáját a törvényhozásban, jelentették hírügynökségek.
  A feloszlatás ellenére továbbra is ülésező parlament októberre tűzött ki helyhatósági választásokat. Az APA hírügynökség szerint a leváltott kormány tagjai hivatalaikban sáncolták el magukat, az épületeket különleges alakulatokkal őriztetik..."
   
 4. fapp_supervisor

  fapp_supervisor Well-Known Member

  Ez valami olyasmit jelenthet hogy átpasszolja nyugatra a megmaradt értékeket, megszavaztat néhány égetően fontos törvényt a buzeránsok jogairól meg ilyesmi, esetleg hirtelen eszébe jut hogy fél az oroszoktól ezért szüksége van néhány nátó támaszpontra párezer katonával.
   
  fip7, vilmoci, antigonosz and 2 others like this.
 5. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-...puloszazadot-telepit-lengyelorszagba-7019246/
  "Az Egyesült Államok MQ-9 felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepít Lengyelországba – derül ki a Fehér Ház által kiadott nyilatkozatból, amelyet Donald Trump amerikai és Andrzej Duda lengyel elnök írt alá szerdán Washingtonban.
  A washingtoni tárgyalásokon a két államfő a kétoldalú katonai együttműködésről írt alá nyilatkozatot, de tartalmát részletesen nem ismertették. Trump a megbeszélés után sajtótájékoztatón csupán azt jelentette be, hogy az Egyesült Államok rövidesen további ezer katonát küld Lengyelországba, és az újabb amerikai katonák állomásoztatásának infrastruktúráját és teljes költségét maradéktalanul Varsó állja...
  ...A sajtótájékoztatón Trump azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilencven napon belül teljes vízummentességet biztosít a lengyel állampolgároknak."


  A Románok lemaradnak. Lengyelország ténylegesen regionális középhatalommá válik- ami persze függetlensége nagyfokú elvesztésével is jár.
  De a Románok szimplán csak nagy részben elvesztették a függetlenségüket, és a folyamatos szétesés állapotában vannak.
  Trump mostani bejelentése viszont a Németeknek is nagy arculcsapás- mert Lengyelország felértékelődik.
  És ez most a Visegrádi 4-ek erejét is növeli (csak közben mi ne legyünk célpontok) az EU politikában.
   
  tindalos, svajcibeka and Whyper like this.
 6. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Az az átkozott lengyel félelem az oroszoktól mindenre képes!
  Vágy én maradtam le valamiről, és Oroszorszag tényleg le akarja rohanni Lengyelországot Fehéroroszországon keresztül? Még szerencse hogy ezzel az ezer amerikai katonával már hatezerre nőtt amerikai katonai kontingens simán visszatartja őket. ;)
  Az meg számomra külön szép hogy még ők fizetnek a megszállásért, mert minden költséget átvállalt a lengyel állam :eek:

  De a 30 F-35-ös vásárlása azért nem semmi!

   
  fip7, KoviUbi, Loken and 3 others like this.
 7. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://magyarnemzet.hu/kulfold/eu-posztot-akarnak-a-v4-ek-7017290/
  "EU-posztot akarnak a V4-ek
  A JÖVŐ HETI BRÜSSZELI CSÚCS ELŐTT EGYEZTETNEK A KORMÁNYFŐK
  Ma rendkívüli csúcstalálkozón egyeztetnek Budapesten a visegrádi országcsoport kormányfői – erősítette meg lapunknak a tegnapi cseh lapértesülést egy magyar kormányforrás. Varsóban is megerősítették, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök jelen lesz a megbeszélésen.
  A prágai Lidové Noviny azt írta, a találkozót Andrej Babis cseh miniszterelnök kezdeményezte, és ezen a négyek a jövő hét pénteki EU-csúcs előtt akarnak közös álláspontot kialakítani..."
   
 8. HAndrás

  HAndrás Active Member

  Hatezer katonával lenme megszállva Lengyelország? Ennyi katona fenyegeti Oroszorszàgot? Ennél azért jobb serege van mindkettőnek!
   
 9. HAndrás

  HAndrás Active Member

  Esetleg megpróbál működőtőkét bevonzami az országba. Nálunk (többé-kevésbé) bejött.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  Nem az számít hányan vannak, hanem hogy az adott ország milyen fegyverzettel rendelkezik. Anno hány szovjet katona volt Kubában és mekkora hiszti volt belőle?!! Nem a létszámuk miatt ...
   
  KoviUbi, dragonette and tindalos like this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Vagy tudnak valamit a Lengyelek...
  Én nem hiszek az Orosz fenyegetésben,...inkább tartom elképzelhetőnek hogy az egész egy nagy szinjáték a fegyverbiznisz élénkitésére ill. próbálkozás az európai US befolyás helyreállitására.
  Ha 'A' ellen készülnék hadba és fegyverkeznék én is azt mondanám mindenkinek, hogy a 'B' fenyegetésére válaszul teszem ezt, közben meg...ugye...
   
  KoviUbi, dragonette and zeal like this.
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/06/13/putyin_orosz_amerikai_viszony_rossz/
  "...Putyin azt mondta, biztos benne, hogy Oroszország és Ukrajna között óhatatlanul helyreáll a normális viszony. Kifejezte reményét, hogy az új kijevi vezetés nem rejtőzik majd oroszgyűlölő, "russzofób kitalációk és elképzelések" mögé, hogy kihúzza magát Ukrajna belső problémáinak megoldása alól, elsősorban gazdasági és szociális téren.
  Leszögezte, hogy a jelenlegi bonyolult moldovai helyzetben Oroszország továbbra is Igor Dodon elnököt és nyugati orientációjú koalíciós partnereit fogja támogatni "a hatalom bitorlóival" szemben . Felhívta a figyelmet, hogy ebben a kelet-európai országban, csakúgy, mint részben Ukrajnában, a hatalmat "oligarchikus struktúrák bitorolják".
  Kijelentette: biztos benne, hogy az új kazah vezető, Kaszim-Zsomart Tokajev folytatja majd elődje, Nurszultan Nazarbajev irányvonalát az Oroszországhoz való további közeledés terén, és ebben nem számít fennakadásra."
   
 13. HAndrás

  HAndrás Active Member

  A "hiszti" tudtomal, az "atomos" rakéták miatt volt, valóban nem a katonai "tanácsadók" létszáma volt problémás.
   
 14. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  http://www.infotag.md/politics-m9/276559/
  Igor Dodon... Véleménye szerint három lehetőség van a válság leküzdésére.

  Az első út az, hogy a Demokrata Párt békésen átadja a hatalmat az új kormánynak... El kell távolítaniuk a sátrakat és el kell küldeniük az általuk fizetett embereket, akik blokkolják az állami intézmények épületeit. A hatalmat civilizáltan és nyugodtan adják át. Ezt követően a PDM képviselőinek be kell menniük a parlamentbe, munkába állniuk, ellenzékként kell eljárniuk, és joguk van bírálni a hatóságokat- mondta Dodon.

  A második út a külső nyomáshoz kapcsolódik - mondta Dodon
  Hangsúlyozni kell, az új hatóságokat elismeri az Európai Unió, az Egyesült Államok, Oroszország, különböző országok és nemzetközi szervezetek. Ebben a kérdésben minden partnerünk teljes konszenzusban van. Ők már elkezdték és továbbra is nyomást gyakorolnak az első forgatókönyv megvalósítására - a hatalom békés átadására.Én is ezt a forgatókönyvet választom, mert ez mindenki számára jobb lenne. Ha ez nem történik meg, a külső nyomás növekedni fog.És én nem zárom ki, hogy személyekre szankciókat lehessen bevezetni. A Demokrata Párt néhány vezetője és a kormány tagjai rajta lehetnek a szankciós listán, és nem tudják majd elhagyni az országot- mondta Dodon.

  A harmadik út a politikai válság megoldására a belső nyomás.
  Ez a legveszélyesebb út, amikor az emberek az utcára mennek.Támogatóink minden nap ezt kérik, készek kimenni, ösztönzik a törvényes kormányt hogy átvegye a hatalmat. Mi arra kérjük őket, hogy ne menjenek ki, nyugodjanak meg. De ez nem folytatódhat sokáig, megoldást kell találni.- mondta Dodon.
   
 15. megazez

  megazez Well-Known Member

  Az az "atomos" rakéta is azután ment oda, hogy pershingeket pakoltak törökökhöz.
   
  KoviUbi and tindalos like this.
 16. HAndrás

  HAndrás Active Member

  Ez természetesen igaz.
   
 17. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 18. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  Vagy így vagy úgy vagy még úgyabban de biztos helyreáll.
   
 19. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Előbb-utóbb biztosan helyreáll a normális viszony Ukrajna és Oroszország között, addig is hogy meggyorsítsák ezt a folyamatot az EU nagykövetei a szankciók meghosszabbítását javasolják, de már biztosan nem sokáig kell fenntartani mert már Putyin szerint is hamarosan óhatatlanul normalizálódik a viszonyuk.
   

Ezen oldal megosztása