1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. plushun

  plushun Well-Known Member

  Már miért ne lennének azonosak? Pontosan, hogy emiatt a két dolog miatt vannak a szankciók, és jelen állás szerint addig nem is szüntetik meg amíg mind a két helyzet nem szűnik meg. Nem tudod külön kezelni a szankciók szempontjából a két helyzetet.
   
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  De bizony az két különböző szankciós csomag amelyeknek különböző a kiváltó oka és különböző a visszavonási feltétele. Külön-külön is visszavonhatóak ha valamelyiknek teljesül a feltétele. Persze mindkettő visszavonásához mindkét feltételnek teljesülnie kell.
   
 3. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Én arra lennék kíváncsi ha pl valamiért történne magyarországon egy majdan szerűség il egy kisebb nagyobb belső csetepaté, ebből kifolyólag ha a románok bevonulnának tiszántúlra vajon őket is ugyan úgy szankciónálják? Attól tartok hogy nem. Legfeljebb pár figyelmeztetést kapnának.
  Ha egy népcsoport többségben van az adott helyen il országban akkor gondolom különböző ensz alapelvek il nemzetkőzi elvek alapján joga van különböző mértékű önrendelkezésre. A gond ezzel hogy nagy ívben tesznek rá, mert első az érdek és a másik fél lehető legnagyobb mértékű gáncsolássa. Amíg míg nyugaton is keleten is ez a mérce van senki nem jöhet a másik félel mutogatással il a nemzetközi hatarozotakra hívatkozva.
   
  blitzkrieg likes this.
 4. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Azért nézzük meg, mi is történik most. (a teljesség igénye nélkül)
  -Az oroszok arról cikkeznek, a Német-Orosz kereskedelem szintje már megegyezik a szankciók bevezetése elöttivel. Azért ha ezt tovább boncolnánnk, felmerülne pár kérdés. Ugyanis az oroszok azt engedik, hogy a németek.. gyárakat, legalábbis termelő kapacitásokat építsenek ki Oroszországban. Viszont állítólag az oroszoknak tetszik a kínai "módszer" (kevesebb mit 50 % külföldi tulajdonrész ..)
  Úgy néz ki, a jelek szerint Putyin bizonyos feltételekkel tőkét beenged, beenged gyártási technológiát is, de mindennek az oroszok irányítása alatt kell lennie, és az orosz kapacitás és munkaerő felhasználás bővülését kell szolgálnia. Tehát a Nyugat már csak azt csinálhat Oroszországban amit Putyin enged neki, és Oroszország javát szolgálja. Gyakorlatilag továbbra is zárt az orosz piac.)
  -Ha Bármilyen okból nem épül meg az Északi Áramlat 2, pléne ha leállna az Északi Áramlat 1, Németország versenyképessége csökkenne, akár össze is omlana (amihez azért a belső folyamatok erősen hozzájárulnának)

  -Oroszország visszakapta minden jogát az Európa tanácsban, amire viszont az Ukránok gyakorlatilag felfüggesztették a tagságukat/kivonultak a tanácsból.(Lényegében az Európa tanávcs megszüntette Oroszországgal szemben az összes általa kiszabott szankciót.
  -Ezután a jelnlegi Ukrán Rada jóváhagyásával az jelenlegi Ukrán kormány az előrehozott Ukrán választás külföldi ellenőrzését megtiltotta (Tehát Porosenkoék nagyjából úgy próbálhatnak majd csalni, hogy minumum átléphesség az 5 százalékos bejutási küszöböt- amire a jelenlegi felmérések szerint már reálisan nincs esélyük)

  -Kolomojszkij (aki az egyik fő felelőse a Nagyon Ukrán Dombassi eszkalációnak) hirteklen gyakorlatilag kijelentette, hogy nem Oroszország, hanem Ukrajna a felelős a Donbassi harcokért/konfliktusért. Kolomojszkij Zelenszkij fő támogatója.
  - Az előrejelzések szerint, az Ukrán mezőgazdaság már annyira híján van a használható kombájnoknak, hogy a még meglévőket a normális használat többszörösével használják (ami miatt a meglévő állomány még gyorsabban amortizálódik), és így is legaalább 6 milló tonna gabonát nem tudnak majd betakarítani. (komolyan érik az éhséglázadások lehetősége)
  -Putyin pár napja engedélyezte, hogy amennyibven GLONASS pecséttel látják el, engedélyezi területén keresztül az Eurázsiai Unióba való tranzit áthaladást az Ukrán szállítmányoknak. (a gyakorlatban ez azért nagy vetítés, mert már nincs számottevő piaci lehetősége Ukrajnánakarrafelé (sem) Ez vélhetően gyakorlatilag az orosz ajkú területek eladásán, gyártási potenciáljának fennmaradásában segítene.

  -Zelenszkij köreitől felröppent az a lehetőség, hogy a Donbassziaknak megadják az orosz nyelk regionális használatának a jogát, már amennyiben visszacsatlakoznak Ukrajnához.
  Erre egy Porosenko köreihez köthető interjúban azt mondták, ez nonszensz, mert amennyiben a szakadároknak megadnák az orosz nyelv regionális használati jogát, akkor gyakorlatilag azt megkapná az egész Luganszk és Donyeck régió. És akkor azt aztán követelné, Harkov, Nyikolajev, Odessa. Aztán a hivatalosan Ukrán államnyelvet csak 3, Nyugat Ukrajnai régió hasznáálná csak - Lvov, Ternopil, Ivano-Frankivszk.Ezt pedig nem szabad megengedni.

  -Putyin bejelentette, hogy a Zelenszkijjel való érdemi tárgyalásának feltétele, hogy az Ukránok kezdjenek el közvetlenül tárgyalni a Donyec medenceiekkel, és ne nevezzék őket szakadároknak, terroristáknak.
   
  alfa74, antigonosz, tindalos and 9 others like this.
 5. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Magyarország tengeri kikötőt létesít Triesztben
  https://www.portfolio.hu/vallalatok/magyarorszag-tengeri-kikotot-letesit-triesztben.5.330249.html
  A politikus elmondta, hogy Szijjártó Péterrel folytatott tárgyalásán beszéltek az energetikai területről, mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködésről, közös védelmi elgondolásokról. Hozzátette, hogy tárgyaltak nagy infrastruktúrális együttműködésről, amelynek keretében Magyarország együttműködik Olaszországgal.
   
 6. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Egy tiszántúl megszállàsánál kissebb dologért is ugrani szoktak.
  Az eu belépéskori kampány alatt volt szó róla (valójában kb valahol valamit hallottam róla) eu ajánlás a kissebbségeknek egyéni és kollektív jogokat biztosítani, csak mint közismert az eu előírások/ajánlások a valóságban kb opcionálisak.
   
 7. Lelkeslaikus

  Lelkeslaikus Well-Known Member

  Ez az intézkedés a borszőlőt érinti. Azért van értelme, mert így nem készül belőle a piaci igényeken felüli mennyiségű bor, ami olyan nyomás alá helyezné a piacot, hogy nem lehetne haszonnal értékesíteni a borok jelentős részét. Ez pedig egyik piaci szereplőnek sem lenne jó.
   
  blitzkrieg likes this.
 8. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  A minőség miatt. A bornál kiemelt szempont.
  http://www.pincearon.hu/cikkek/zoldszuret
   
  borisz and blitzkrieg like this.
 9. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Jól látod. Viszont a nagy német a kicsi magyar, szlovák stb, piacait veszi el.
  Ez az uniós gazdaságpolitika lényege, és ezért vesztettünk mindig amikor egy más irányzatú kormány volt hatalmon. Mert ők feltétel nélkül elfogadták Brüsszel diktátumait.
  Emlékezzünk. Cukoripar. Bárki rákereshet a neten, annak megszűnése, a hozzá vezető út.
  Egy pici döntés kellett hozzá. Gyurcsánytól kérték a cukorkvótát és ő eladta. Ennek fejében megszűnt a feldolgozóipar Mo-n. A magyar paraszt nem volt hülye. Évszázadokon keresztül hagyományozták egymásra a termelés fortélyait, amit a Kárpát-medence fogott egységbe. Ezen a területen voltak jobb és rosszabb földek, másra alkalmalmasak, nyilván a gyengébb földeken, amiből volt több millió hektár nálunk is, takarmányt állítottak elő, és olyan haszonnövényeket amelyek megteremtek. Az egyik ilyen volt a a cukorrépa, viszonylag igénytelen, széles termékstruktúrával. A cukorgyárakba, emberek, gépek dolgozak, működtek, azok megszüntével a gépipar egy szelete, és a munkaerő is odaveszett. Azokon az alacsony aranykoronás földeken ezeket termelték és takarmányt, és állatokat legeltettek, mert évszázadok óta csak erre voltak alkalmasak. Ez ilyen logikusan egyszerű, ebbe a szisztémába szólt bele az unió és rombolta le a természet által megteremtett kapcsolatokat. Azt gondolom, hogy az uniós csatlakozás agrárfejezetének letárgyalói óriási hibákat követtek el, ez terheli Medgyessyt és Balázs Pétert, aki később külügyminiszter volt. A valós rendszerváltásnak ez is egy "hozadéka", negatív oldala. Csak az a baj hogy ez már nem visszafordítható.
  Miközben az említett felelősök nagy hangon szidják a jelenlegi kormányt, holott ők vágták parlagra az Alföld keleti részét. Elképesztő pofátlanságnak tartom.

  Teljesen így van. Az oroszok többségében kedvelik Putyint és leszarják a nyugati véleményeket, azokat az idióta magyar megmondóembereket a liberális médiából nem is ismerik akik véleményüket a világ legfontossabbjának hiszik.

  A Majdanból fakadt a Krím. Pontosabban akik generálták azt, azoknak az akaratából. A kijevi buli a legfontosabb lépés volt, utána jött volna a Krím "bevétele", a szevasztopoli kikötő NATO bázissá tétele érdekében. A továbbiakat mindenki ismeri.
  Putyin azért ellenség, mert saját, nemzeti tőkés réteget épít fel, és a mérhetetlen természeti kincsekben bővelkedő országába senkit nem enged "játszani".

  QUOTE="blitzkrieg, post: 573690, member: 1477"]Egyébként meg népek önrendelkezése van vagy nem? A Krímet nagy többségben oroszok lakják, miért ne tartozhatnának oda ahova akarnak?[/QUOTE]

  Blitz, ne légy naív. Te is tudod hogy a wilsoni elveket a kinyilvánitásuk óta - 1918 - egyik ráhivatkozó sem tartotta be. Egyedül a nyers erő számít.
   
  blitzkrieg, dragonette, fip7 and 5 others like this.
 10. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Olyan 65 % ment az Eu-ba azon belül is Németországba - de nem azért mert ennyire szeretik - hanem olcsó löttynek, továbbfeldolgozásra.
  A csehek is elég sok bort vesznek tőlünk.
  Illetve a sógorok is, ha valaki majd decemberbe megy a bécsi karácsonyi vásárba, a forralt borok jó eséllyel magyar alapanyagból készülnek.
  A 35 % maradékon Kína, Oo, Usa, Kanada osztozik. Összesen kb 600 millió exporthektoliterről beszélünk, a kgst időszakban csak a Szu-ba 1 milliót exportáltunk.
   
  dragonette and HAndrás like this.
 11. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Még egy topikot szerenél bezáratni? Ha egyszer bezáratták az Ukrajna topikot, merrt az emberek fuldokoltak a kommunikációs fekáliától, amit beborítottál, és a véleményüknek hangot adtak, akkor egy másikban folytatod? Szerintem te az egészet be akarod záratni, hogy ne legyen az igazságnak fóruma. Én csak Mac-et nem értem, miért tűr meg téged a romboló munkáddal.
   
  dragonette, fip7, tindalos and 3 others like this.
 12. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Persze, láttuk ezt.
  Ki ugrált Irak, Afganisztán, Szíria vagy Libia megszállásánál? Ukrajnában az USA zsoldosok jelenléte miatt? Koszovóban a Helsinki alapokmány megsértése miatt.
  Mióta az USA és szolgái felmondták a Helsinki záróokmányt, nincsenek szabályok, melyek vezetnék a nemzetközi politikát. Csak az erő. Ami viszont szemmel láthatóan fogy az USA oldalon az idő függvényében. És a hiszti itt már nem segít. Az idő halad, hiába keni a vénasszony az arcára a púdert.
   
 13. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Afganisztánban Irakban Líbiában
  Bizonyára ismered a mondást "quod licet jovi non licet bovi" amit az usa megtehet azt románia nem feltétlenül (ez a legkevèsbé sem igazságos vagy helyes, de ez a valóság). Az első három esetben területek elcsatolása, határmódosítás nem igazán rémlik, Líbia esetében én megsszállásról sem hallottam!
  Ukrajnában nem tudom az "amerikai zsoldosok" mit szálltak meg?
  Koszovóban -meg Boszniában is- pont a helsinki (a határok erőszakos megváltoztatásának tilalma- miatt ragaszkodnak totál logikátlan határokhoz (meg a saját idealista elképzeléseik miatt is).
   
 14. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Tévedsz. Rajtunk kívül mindenki leszarja az erdélyi magyarokat az EU.ban. Csak mi sírunk, mindenki más félrenéz, és ez a jobbik eset. A többség még le is fasisztáz minket e miatt a nagyon demokratikus EU-ban.
   
  dragonette, fip7, honved and 5 others like this.
 15. miértnemjó

  miértnemjó Well-Known Member

  Nagyon sajnállak. Ez már nem tájékozatlanság, szándékos ferdítés. Egy ország zsoldosokkal való megszállása saját gazdasági érdekünkben megszállás. Egy ország vezetői poziciójára saját állampolgárunk kinevezése, akinek ott még állampolgári joga sincs, megszállás. Líbiában ez történt.
   
  dragonette and b4l4g3 like this.
 16. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Abban -sajnos- igazad van, a határontúli magyarok ügye keveseket foglalkoztat. Amíg az átlag (anyaországi) magyarnak a határontúliak románok (még a felvidékiek is), addig biztosan nem nagyon fog javulni a helyzet.
   
 17. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Ebben nem vagyok biztos de Ukrajna meg Líbia nem keveredett itt össze? Azon meg hogy az amcsi, orosz stb. titkosszolgálat mindenhol ott van, és a saját érdekében tevékenykedik, nem újdonság senkinek.
   
 18. plushun

  plushun Well-Known Member

  Már ne is haragudj, de kezdesz komolyan maszatolni. Először azt állítod, hogy nem a Krím miatt vannak szankciók, most meg azt kezded el elemezni, hogy ezek külön - külön is visszavonhatóak. Ne haragudj, de ennek mi köze van az egész alapkérdéshez, nevezetesen, hogy a Krím elcsatolása miatt is vannak szankciók? Inkább mond azt, hogy oké félre írtam, nem úgy értettem. Már rég nem is arról beszélünk amit én kérdeztem tőled.
   
  dragonette likes this.
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Remek írás volt tőled, a vége pedig alapigazság.
   
 20. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Én nem maszatolok, hanem éppen hogy tisztára törlöm a maszatolást. Te maszatoltál azzal a téves állítással, hogy mind a két helyzetet meg kell szüntetni a szankciók visszavonásához. Erre én tisztába tettem a valós helyzetet, hogy külön-külön is megszüntethető a krími és kelet-ukrajnai helyzet és ezzel külön-külön is visszavonhatóak az erre adott válaszlépések, avagy intézkedések, avagy korlátozások, avagy szankciók, nem ezeken a szavakon kell lovagolni, mert ez a maszatolás.

  Ami az Oroszországot érintő szankciókat illeti, az alatt mindig a kelet-ukrajnai katonai beavatkozás miatt hozott intézkedéseket értjük, mert ezek érintik Oroszországot. A Krím annektálása miatt hozott korlátozó intézkedések nem érintik Oroszországot, csak a Krímet. Nem lehet a Krímmel kereskedni, nem lehet a Krímre befektetni, nem lehet a Krímen kikötni és még egyéb csak a Krímet érintő dolgok. Ezeket az EU sem szankcióknak, hanem korlátozásoknak nevezi.

  Ettől függetlenül ha nagyon akarod, a krími korlátozásokat is nevezheted szankciónak, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy ez két különböző dolog, amit külön kell kezelni. Ez volt elmaszatolva, ezt tettem tisztába, látom nem volt elég, nem értetted meg, de ezért elmondtam megint, bővebben kifejtve, addig magyarázom amíg te is megérted.
   

Ezen oldal megosztása