1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  [​IMG]
   
 2. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Szerintem ami most a V4, az közel a maximum. Jó duma a merjünk nagyok lenni, de közben egyre kisebbek lettünk. Rohadtul nem jött be... Legyünk realisták, tervezzünk okosan, és a haza fényre derül. Na, ezt nem látom az elmúlt két évtizedben.
   
  Robur, HAndrás and gergo55 like this.
 3. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Szemét rác népség sosem lesz barát. Na meg megint túl sok lesz a szláv és akkor nem bírunk velük. Szerbiából csak a magyar terület kell, a többi ott rohadjon meg ahol van albán konfliktussal együtt. Amúgy se menne horvátot meg szerbet 1 országba gyúrni. Próbálták már és tudjuk mi lett a vége.
   
  svajcibeka likes this.
 4. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Kell készíteni a népeket rá, mert semelyik szövetség nem örökös. Minél tovább készíted elő annál simább az átmenet, és annál jobban elfogadják az egyesülést az emberek.
   
 5. HAndrás

  HAndrás Active Member

  Bevesszük a Cseheket meg az Osztrákokat, aztán akár el is nevezhetjük Monarchiának!
   
  Fennek likes this.
 6. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member

  Ügyesen visszaböfögted az antimagyar, ballib álláspontot, jár a fejsimi!
   
  gergo55 and svajcibeka like this.
 7. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Na, egy újabb agymosott:D
   
 8. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member


  Rég nem láttam ekkora marhaságot.

  Soha nem fogunk betagozódni egy efféle pánszláv tömbbe.. nem fogadnának be. Egymással se jönnek ki,pedig még a nyelvük is alig különbözik, szerinted a magyarokkal kijönnének ? :D

  Szerintem az oroszokkal kell jóba lenni + a törökökkel. Mindkettő elég erős katonailag. Erősebb, mint az egész unió. Ha változik a status quo, (usa befolyás visszaszorul, esetleg leveszik a kezüket romániáról) ők tudnak tenni a magyarok érdekében.
   
 9. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ahogy Hofi mondta....Nem boldog a magyar, ha nem szaros a szája.
  Muszáj az ottoman ülepbe lenni? Amúgy katonailag harmatgyengék. Szíriában kiderült. Papírarmy mint az összes muszlim hadsereg. Csak fegyvertelen civilek ellen jók.

  Tenni meg semmit nem fognak a magyarokért. A török tuti nem, az orosz meg....hát volt rá alkalmuk bőven, de nem tettek. Talán a mostaniak mondjuk nem tennének annyira keresztbe.
  Jótétet senkitől se várj. Itt minket mindenki utál.
   
  blitzkrieg, gergo55, Pogány and 4 others like this.
 10. HAndrás

  HAndrás Active Member

  A "Szerintem az oroszokkal kell jóban lenni" szókapcsolattal nagyjából kitetted a v4ből a legnagyobb tagot!
   
 11. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member


  Senkinek nem kell az ülepébe lenni. Nem értem, hogy miért akartál egyből segget nyalni.

  Bőven elég, ha normális kapcsolatot ápolunk mindkét hatalommal és nem ülünk fel a mesterségesen gerjesztett, nyugatról jövő oroszok elleni uszításnak... vagy Erdogan diktátorozásának szintúgy. Majd az orosz meg a török nép eldönti, hogy ki vezesse őket. Ezzel nekünk semmi dolgunk.

  Az meg, hogy szerinted harmatgyengék a türkök... hát... :) ugye nem haragszol megérte, ha inkább ennek hiszek https://www.portfolio.hu/gazdasag/e...k-a-vilag-10-legerosebb-hadserege.292472.html + a Nato 2. legnagyobb hadserege.

  Mi derült ki Szíriában ? :D Semmi.. Kb 3-4 hatalom érdekei ütköznek ott. Senki nem hülye, Erdogan se... nem fogja elsöpörni a kurdokat, bár kisujjból megtehetné, mert azt a világ nem nyelné le, sem az usa, ami meg a kurdokat támogatja. Szerintem "kicsit" bonyolultabb ott a helyzet annál, mint ahogy azt te meg én itt a fotelben elképzeljük.
   
 12. Magor Zoltán

  Magor Zoltán Active Member


  Ez egy valós különbség a lengyel és a magyar külpolitikában.

  Történelmi események okán teljesen megértem a lengyelek ellenszenvét a ruszkik iránt, nekünk sem kell szeretni a ruszkikat, de jó lenne ha végre leesne mindenkinek, hogy senki nem mondott olyat, hogy szeretni kell őket. Korrekt, normális gazdasági kapcsolatot kell velük fenntartani és nem többet. Ebből következik, hogy az idióta uniós szankciókat végre a kukába kellene dobni. Talán egyszer megéljük, hogy az Eu nem usacsicska lesz, hanem végre a saját érdekeit helyezi az első helyre.

  Őszintén bízom benne, remélem, hogy a lengyelek azért az eszüknél vannak és nem esznek meg minden bullshitet az ominózus "orosz agresszióval" kapcsolatban. Nagyon bízom benne, hogy nem hajtják bele őket egy értelmetlen, idegen érdekeket kiszolgáló háborúba. Maradjunk a realitások talaján: nem orosz bázisokkal van körül bástyázva sem Berlin, sem Washington... fordítva van. Moszkva(oroszo.) van körülbástyázva Nato bázisokkal. Továbbá nem Oroszország csinált bábállamot az Usa érdekszféra Lengyelországból, hanem az Usa csinált bábállamot az orosz érdekszféra Ukrajnából.

  Egyenlőre ez a valóság, ha ez változni fog ellentétes irányba, akkor majd lehet rettegni a ruszkiktól. Egyenlőre legyünk eszünknél és vágjuk szájon az embereket egymásnak ugrasztó hangadókat.
   
  blitzkrieg, emel and zsolti like this.
 13. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Diplomácia 1. pont: Országoknak nincsenek elveik, csak érdekeik.
  Nem utálunk senkit, nincsenek barátaink.

  100 évvel ezelőtt a lengyelek a románokkal szövetkezve hátba támadták a bolsevikokkal küzdő baráti Ukrajnát, területeket elorozva tőlük és odalökve őket 70 évre a kommunistáknak. (Miközben a Magyarország éppen a románok ellen vívta végső harcait, az összeomlás előtt.)

  Ennek lett következménye a lembergi mészárlás és a modern ukrán nacionalizmus.
   
  vilmoci, Pogány, szuvorov and 2 others like this.
 14. Robur

  Robur Well-Known Member

  Szlovákok kvázi kiléptek a V4-ből:
  https://hungaryfirst.hu/cikkek/2019-08-01/szlovak-unios-erdek-fontosabb-mint-v4-ek-miroslav-lajcak
   
  Masztiff likes this.
 15. misinator

  misinator Well-Known Member

  Szorgos olvasója - s néha hozzászólója voltam a HTKA topikoknak.
  Ezalatt - mint gyermekkoromtól mindig is (Már négy évesen tudtam, hogy ki az a Todo Zsivko'!) - élénken érdeklődtem a világ politikai fejleményei iránt.
  S persze kialakult bennem egy alap aggódás: Hogyan alakulnak a leszerelési tárgyalások, teljesülnek e az ötéves tervek a Szovjetunióban, túléli e Chrudinák Alajos a lövészárkos riportokat?:eek::confused:

  Érdemes belenézni valami hetvenes évekbeli filmbe, amiben a háttérben megy a tévéhíradó, s halljuk az akkori világ regionális konfliktusairól a fejleményeket.
  Ugye milyen szürreális már mai füllel?
  S mélyen benne volt az akkori emberekben a - jogos - aggodalom, hogy megmarad e a kis békés, komfortos életük?

  Érdekes módon valahogy Magyarország jelenéért, jövőjéért nem különösebben aggódtam akkoriban; történelmi viszonylatban rövidke életemben érzékelve (70'-től) szerencsére Magyarországon mindig is világbéke volt.
  A tanult történelmünk meg eddig azt bizonyította, hogy a magyar nyelv erősen túlélő: Túlélte a török hódoltságot, túlélte a német nyelvű uralmat, meg az oroszt is, meg azt is, hogy ezt rendre betelepülő más népekkel frissülve menedzselte le.
  Hogy mivé lesz lesz a magyar?
  Kihal e?
  Beteljesülnek e a Szózat 12. versszakának félelmei?
  A jó ég tudja, én nem tartom valószínűnek az életem zárultáig - minden riasztó tendencia dacára.

  Gyakorlatilag több, mint fél évig nem szóltam hozzá a különböző topikokhoz.
  Ennek egészségi oka volt/van.
  Ez a szünet jó(?) hatással volt rám: Bár még szeretném a hátralevőt kellemesen, békében, jó módban (Lölői gazdaságra már nem vágyom!:D) leélni, de már nem aggódom azon, hogy mi lesz utánam, mi lesz az emberiséggel - mérhetetlen önhittségével uralma alá hajtotta a Földet, meg lett az eredménye, gratulálok.
  Már a gyermekem életem utáni jövőjéért sem aggódom (pedig igen cudar világ lesz rá, gyanítom) - utánam az özönvíz; jó leszek magyar nyugdíjas szavazónak, na!:confused:

  Miért írtam mindezt le - ide?
  Mert a velem történtek után olyan szürreálisnak érzem a sakkozgatást, hogy mi is lesz pl. itt; az egymással acsarkodó népekkel?
  Ahogy új kollégám mondaná; elengedem a dolgot.
  Viszont így könnyedebben olvasgatom soraitokat, immár kellemes időtöltés olvasni minőségi hozzászólásaitokat!

  Haubagoi, ez a mondatod pl. bearanyozta a napomat!
  "...a német hadsereg már csőre töltve várja a nyugat felé visszavonuló amerikai hadsereget, hogy ide ugyan vissza nem jöttök b+..."
  Hatalmas hangulata van!:)

  Köszi, hogy elolvastatok.
   
  blitzkrieg, fishbed, emel and 10 others like this.
 16. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Masztiff likes this.
 17. megazez

  megazez Well-Known Member

  Szerintem Ficot pont ebbe buktatták bele, lepaktált Orbánnal, gyorsan mennie kellett.
   
 18. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Szlovák Légierő (SAF) kidolgozta a követelményeit egy új, modern oktató / gyakorló repülőgép beszerzésének, amivel felkészülnek a 14 F-16 Block 70 repülőgép érkezésére. Az 1,6 milliárd dolláros F-16-os szerződés a SAF történelmének legnagyobb beszerzése. Az első repülőgépek 2023 második negyedévében érkeznek Szlovákiába.
  A szerződés szerint 22 SAF pilóta 2022-ben kezdi meg a kiképzést az F-16 Block 52 repülőgépekre az arizonai Tucson Air National Guard bázison.
  Ezek a pilóták jelenleg elsősorban az Aero L-39CM / L-39ZAM gépeket repülik oktatókként a Sliač légibázison.
  A SAF parancsnoka - Lubomir Svoboda dandártábornok - szerint: "Az L-39-ek legfeljebb még hat évig maradhatnak rendszerben és emiatt elkezdtük kidolgozni a következő generációs (NG) oktatógép igényeinket és elkülöníteni rá a költségvetést.
   
  fishbed and tindalos like this.
 19. Robur

  Robur Well-Known Member

  Azért egy magyargyűlölővel lepaktálni, na azért van egy bája annak...
   
  Masztiff likes this.
 20. BiancoGasto

  BiancoGasto Well-Known Member

  vg.hu: A magyar gazdaság a legfaszább a világon!
  portfolio.hu: A magyar gazdaság a legszarabb a világon!
  Istenem de hiányolom az igazi újságírást...
   
  borisz, svajcibeka, fip7 and 3 others like this.

Ezen oldal megosztása