1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  tallking

  A Raptor radarja akkor sugároz ki amikor az ellen besugárzásjelzője ki van kapcsolva ahogyan azt aerophyl is írta azaz lehet akármilyen jó besugárzásjelződ ha ha akkor éri a besugárzás amikor ki van kapcsolva.
   
 2. tallking

  tallking New Member

  Abban egyetérthetünk hogy sok séma van benne, ám ezek lehetsőgek amiket végigpróbálnak. Pl. amit te hozzátettél korántsem biztos dolog. Mivel RWR van külön készülékként is (tehát maga a radar is használható RWR-ként de ezen kívül van külön dedikált RWR hardwer is, hiszen pl. a hátulról érkező besugárzásokat nem észlelheti a radar, hanem külön antennák vannak a gép sárkányán)az pedig nem szakaszosan működik.

  Ezenkívül sok eljárás lehet benne, amelyeket meg sem próbálok leírni (ízelítőül egypár klasszikus eljárás: http://en.wikipedia.org/wiki/Conical_scanning,http://en.wikipedia.org/wiki/Lobe_switching,millióegy polarizálás stb)

  nem véletlenül áll a P betű a "probability" szó jelölésére. csak <b>esélyeket</b> adnak, elsősorban adott(vásárolt) technikával rendelkező ellenfél ellen, de egy EU-s fejlesztő kapacitással szemben simán kijátszhatók.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tallking, melyik részét nem érted annak, hogy a Red Flagan a legújabb Super Hornet és Growlerek sem voltak sok esetben mit kezdeni a Raptor radajával? Te meg jössz európai fejlesztésekkel? Ne fárassz már, majdnem 20 évvel később raktak össze egy F-15C szintű gépet...
   
 4. tallking

  tallking New Member

  Amely azért veri az F-15öt C, D, E-t, és F-16-ot, mind WVR, mind BVR-ben.
  http://www.airliners.net/aviation-forums/military/read.main/33013/
  http://www.scotsman.com/news/uk/eurofighter-a-shooting-star-in-clash-with-us-jets-1-1391209
  http://www.flightglobal.com/blogs/the-dewline/2010/01/eurofighter-boasts-usaf-f-15-k.html
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Továbbra is linkeled a marketing dumát. Kérlek fejtsd ki, hogy miben veri. Ott kezdődik, hogy jenki AMRAAM nélkül még BVR fegyverzet sem lenne hozzá. Megalol...

  Hogy a sokáig sisakcélzó nélkül és HOBS nélkül való EF flotta szintén mitől jobb a 2000-es évek közepe óta full HOBS F-15C flottánál, az szintén hományos...
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Nem vagyok mérnök ezt így előre leszögezem (csak ha hülyeséget írnék), de az RWR nem tudja digitálisan kiszűrni a saját radar visszavert jelét? Mert ha ezt meg lehet oldani akkor nem kell "kikapcsolni" amikor jön a saját impulzus, így elvileg észlelheti az ellenség ekkor küldött radarjelét is. Vélemények?
   
 7. tallking

  tallking New Member

  fip7
  dehát már megírtam, hogy a radar RWRként történő használata mellett van kötelező jelleggel külön RWR készülék amely folyamatosan működik.
   
 8. tallking

  tallking New Member

  Sőt ez volt az eredeti RWR, a radarok csak később váltak alkalmassá RWR-ként történő használatra. A külön RWR azért is kellett mert a hátulról érkező ellenséges besugárzásokat csak ilyen külön dedikált RWR érzékelhette, a radar RWR üzeme nem.
   
 9. tallking

  tallking New Member

  Mellesleg ha az EF kikapcsolt radarsugárzással közeledik de az RWR-eket bekapcsolva tartja akkor honnan tudja a LIP csodaradar mikor mit kell tenni?
   
 10. fip7

  fip7 Well-Known Member

  tallking

  A többiek azt írják, hogy ha a saját jel jön vissza akkor az RWR-t ki kell kapcsolni, hogy a saját jel ne generáljon az RWR-ünkben hamis jelet. Én erre írtam ezt a megoldást.
   
 11. tallking

  tallking New Member

  Látható, hogy egy magas technológiájú gép ellen amelyben mindent számítógép vezérel, kapcsol be vagy ki tetszés szerint és a szoftverek fejlesztésével újabb és újabb eljárások találhatók ki, egy adott eljárás fölénye addig tart amíg ki nem derül miről van szó. Miután kiderült napok alatt megvan az ellen-eljárás.
   
 12. tallking

  tallking New Member

  fip7
  Borzasztóan furcsa lenne, ha saját jelüket nem tudnák felismerni. Hihetetlen.
   
 13. lancevance

  lancevance New Member

  Aha ez így működik... ez alapján az USA légifölénye napok alatt eltűnne , ha arról van szó.
   
 14. tallking

  tallking New Member

  Szemből a célgép radarját használják az ellenség radarja elleni RWR-ként, ez a legalkalmasabb.
   
 15. tallking

  tallking New Member

  lavelance
  ha tudnánk mit hogyan csinálnak és olyan ipari hatalom ellen harcolnának mint a Nyugat Európa akkor igen.
  Ezek a dolgok akkor nagyon jók ha az ellenfél olyan merev műszaki tekintetben, hogy semmit sem tud változtatni a meglévő technikáján. Mint az irkaiak, a szerbek stb. voltak és a többi arab ország amelyek Izrael révén szembekerültek ezzel a technikával.
   
 16. szittya88

  szittya88 New Member

  tallking Amit írsz van benne valami.
  De a célgép amint érzékeli a feléje haladó rakétát lekapcsolja a radarját. Az USA-nak meg van egy hatalmas előnye az AWACS-flotta ahol radart se kell kapcsolniuk. Vagy a F-22esek esetében (mert ugyebár 1 gép nem gép) ha egy lemarad a többitől X-km re is adhat útmutatást a többinek akik már jóval a cél közelében vannak. Az amúgy igaz hogyha egy lopakodó bekapcsolt radarral közeledik a célhoz akkor nagyobb távolságból képes az ellen érzékelni mint ő az ellent (de ha jól tudom az 5gen gépek csak nagyon szükséghelyzetben kapcsolnak radart mert már kezd kicsit olyan lenni a szitu mint a tengóknál a szonár). De a lényeg hogy fegyverrendszereket fegyverrendszerekkel kell összehasónlítani és egy elemet egy elemmel.
   
 17. szittya88

  szittya88 New Member

  De ha már feljött semmit nem lehet tudni egyik gép adatbusz rendszeréről se semmi konkrétat (kitudja a mai világban lehet elég nagy achilles sarok bármely gépnél) (De ezt a két modern hatalom egymásnak megy EU-USA stb-t nemszeretem mert ha lenne is olyan szitu hogy odafajuljon a dolog akkor puskalövés nélkül lezajlana az egész a gazdaság csataterén és azon hogy ki tudja uralma alá vonni "a másik fél internet hálózatát és egyéb digitális komunikációs rendszereit" (ez az internet dolog kicsit bonyolúltabb mert nincs enyém tied csak számomra lényeges és általam ellenőrzött és a nem) Mert ha valaki uralja a netet egy csúcstechnikás ellenfél ellen az aratja a győzelmet (A lényeg a csúcstechnikával rendelkezőn van.)
   
 18. szittya88

  szittya88 New Member

  Amúgy a tökéletes adatbusz rendszert én úgy képzelem el mint a torrentelést hogy több csatornán keresztül több több kisebb rendszeren és alrendszeren kapja az Infót nem csak 1 AWACStól mondjuk ami dolgozik x csatornán hanem átjátszó állomásokon keresztül több rendszertől kapja az infót igy ha egy vagy jópár ki is esik van még rengeteg ami ha 1 is müköőképes elbírja az adatforgalmat (Tehát nem csak az AWACS küld infót több csatornán hanem pl-kisérőgépek földi egységek vagy műholdakon is folyik EGYSZERRE az adatátvitel így azok az államok akiknek kissebb a kapacitása az elektronikus védelemre is hításosan bírnák alkalmazni a rendszert még ha egy eleme ki is esne) De ez már a hálozat alapú hadviselés új korszaka lesz ha lesz (ha már nem érkezett el)
   
 19. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @szittya88

  <i>Amúgy a tökéletes adatbusz rendszert én úgy képzelem el mint a torrentelést</i>

  Hát ki tudja, lehet, hogy uTorrent is van az F-22 fedélzeti számítógépén :)
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  A repülők fedélzeti számítógépében korlátozottan áll rendelkezésre számítási kapacitás így olyannal nem terhelik amit másként is meg lehet oldani,ezért van az,hogy akkor ki van kapcsolva az RWR amikor a saját radar kisugároz.

  "Mellesleg ha az EF kikapcsolt radarsugárzással közeledik de az RWR-eket bekapcsolva tartja akkor honnan tudja a LIP csodaradar mikor mit kell tenni?"

  Sehonnan viszont így gyakorlatilag vak vagy mert semmilyen garancia nincs arra,hogy a besugárzás jelződ minden a környéken található gépet jelez számodra(gondolj csak az adatátviteli rendszerekre).
   

Ezen oldal megosztása