1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Pedig sokminden nekik sem tetszik, csak a bürokrácia igen lassan dolgozik.
  https://www.origo.hu/itthon/2019120...lvtorveny-szembemegy-a-nemzetkozi-joggal.html
   
 2. borisz

  borisz Well-Known Member

  Nekünk pedig vannak kötelességeink.
   
  rejsz felügyelő and Littlejohn like this.
 3. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  https://karpathir.com/2019/12/08/porosenko-ujabb-majdant-provokal-kijevben/
  "Ukrajna ötödik, bukott elnöke új „forradalmat” provokál és nyugat-ukrán megyékben akarja megkaparintani a hatalmat, állítja a vremya.com.ua.
  A portál egyenesen az ukrán belbiztonsági szolgálathoz (SZBU) és a rendvédelmi szervekhez fordul azzal a felhívással, hogy Petro Porosenko és hívei újabb államcsínyre készülnek.
  A terv szerint Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivszk és Volin megyékben a hatalom átvételére készülnek. Kijevben azért toborozza napi száz dollárért a demonstrálókat a Majdan térre, hogy ott zavargásokat keltve oda csalja a rendvédelmi erőket. Ha sikerül ez a terve, a felsorolt megyék védtelenek maradnak az oligarchák bandái előtt, amelyek már felkészültek a támadásra – írja az emlitett portál.
  A portál közlése szerint december 8-án Porosenko azért indította el az újabb kijevi majdant, hogy keresztbe tegyen Volodimir Zelenszkijnek, aki december 9-én a békéről kíván tárgyalni a Normandiai Négyekkel és Vlagyimir Putyinnal.
  Porosenko a találkozó végeredményétől függetlenül hazaárulásnak kívánja beállítani a találkozót.
  Ezért már csatasorba álltak a banditái, és az olyan hazaárulók, mint Timosenko, Ljasko, Szadovij megkísérlik magukhoz ragadni a hatalmat. Az említett megyékben az önkormányzati képviselők már csak Porosenko parancsára várnak, figyelmeztet a veszélyre a vremya.com.ua.
  Több ukrán hírportál szerint is, készül valamire a volt elnök."  Ezáltal lényegében azonnal három részre omlana Ukrajna. Papíron azonnal ugyan "csak" kettőre- de Zelenszkij, ha elveszíti gyakorlatilag Galíciát, akkor gyakorlatilag elveszíti a háborús hátországát, a háborút eddig erőltető gyakorlatilag Lvovi kemény magot. Ez még semmi. Az elmúlt öt évben Ukránosítani akarták az országot, lényegében lecserélték a rendőrséget Közép és Dél Ukrajnában. Lényegében Nyugat Ukrajnából telepítették át az államigazgatás közigazgatás egy jelentős részét, főleg a vezető réteget- de gyakorlatilag még az önkormányzatokig bezárólag. Na mármost, ha Galícia leválik, Zelenszkij nem tud rengeteg oknál fogva sem több százezres haderőt fenntartani DNR/LNR/ határán+ a második lépcsőben+ lényegében a megszálltnak tekinthető Déli és Keleti régiókban+ az Orosz és a Belorusz határon. .. Ebben az esetben Zelenszki több mint vélhetően a középső területek megtartására fog koncentrálni. Lényegében csak orosz többségű területei maradnának.( Nem csak egyszerűen orosz ajkú többségűek.- az identitás vállalása a Galícia/Banderistának mondható "hátország nélkül iszonyatosan gyorsan változna)

  Mindezen túl, az Ukrán nyelvtörvény lényegében tarthatatlanná fog válni.( egész Ukrajna elvetélt Ukránosítási kísérlete, Közép, pláne Dél és Kelet Ukrajnában már most is egy vicc- még inkább tragikomédia, Kárpátalján mindenképpen tragédia)

  Porosenkoéknak ez a vélhető terve már elég régen forog. Jóval a választása elvesztése előtt felmerült. Hogy jelenleg most mégiscsak újból felmerülhet ennek a végrehajtása az messze nem Kolomojszkij újbóli megerősödése miatt lehetséges (annak minden következményével együtt) hanem annak is, ha megszűnik az Ukrajnán áthaladó orosz gáztranzit, szakértők véleménye szerint (is) lényegében összeomolhat az Ukrán gázrendszer, lényegében Dél és Kelet Ukrajna lakossági gáz nélkül maradhat, Közép Ukrajna is katasztrofális állapotba kerülhet, de Nyugat Ukrajna túlélhet a reverz gázból (kérdés, mégis miből fizetnék)+ horribilis áron, de Lengyelországból... is (még inkább kérdé, miből is fizetnék meg) Már ha megtartja azt a gázmennyiséget magának, és semennyit nem engednek át Közép , Dél, és Kelet Ukrajnának.

  Sajnálatos módon, ha valóban Porosenko leszakítja Galíciát, akkor Kárpátalját is viszi magával. Bizonyos feltételek esetén Kárpátalja hovatartozása lehet kérdése, csakhogy még Galícia hadereje is elsöprő lehet, már amennyiben Zelenszkij nem támadja meg Galíciát. Márpedig Zelenszkijnek csak akkor lenne esélye Galícia hadereje ellen, ha kiegyezne az oroszokkal. Még ebben az esetben is lehetne Magyarországnak esélye Kárpátalja legalább egy részének megszerzésére konfliktus nélkül - ha rengeteg ha teljesülne.

  Kérdések tömege merül fel egyébként amúgy is Porosenko esetleges Galíciai leszakítási kísérlete kapcsán. Hogyan reagál Lengyelország. Meg aztán Románia. Hogyan reagálnak a Nyugat és Közép Ukrajnában gyakorlatilag állomásozó USA kontingensek (és kisebb mértékben érdekes kérdés, a lényegesen kisebb, egyéb NATO tag egységek) , és a kvázi parancsnokságok. Hogyan reagál a NATO (bár ez lényegében elhanyagolható kérdés az USA "óhaja" mellett. Hogyan reagál az EU (ez lényegében jelentéktelen kérdés lenne ez esetben (is) )
  Lényegében egészen biztosra vehető, amennyiben Porosenko leszakítja Galíciát, arról már egyeztetnie kellett az USA-val, de minimum valamelyik USA csoporttal, de legalábbis a helyi CIA tudni fog róla.(ami meg ugyan megint rengeteg kérdést felvet ...) Ha az USA engedi, még sikerülhet is.

  Egyébként DNR nemrég elfogadott lényegében egy törvényt arról, hogy DNR határa Donyeck régió határa, tehát Donyeck régió Ukránok által felügyelt /megszállt része is DNR része.( Donyeck + Luganszk régió önmagában egy közel 8 milliós országnak fele meg, amely terület ráadásul Ukrajna legfejlettebb ipari központja volt)
  Pushilin mostanában egyre több időt tölt Oroszországban- ez részéről több mint vélhetően egyfajta menekülés a győzelembe, ugyanis annyira népszerűtlen, + Ahmetov meg egyre gyengül...- próbálja magához édesgetni a gyakorlatilag általa elűzött régi /eredeti DNR gárdát, meg szinte kétségbeesetten próbál jelen lenni. Most hogy Szurkov lényegében kikerült a képből és ,az Ukrajnai oligarchák között lényegében hatalomátvétel/harc van + tényleg leeshetett neki, ha DNR/LNR visszakerülne Ukrajnába, akkor az ő (k ) kiskirályságának (ami a mára már működő gazdaságnak hála,- ami alapjában Zaharcsenkoék eredménye és nem az övé - már elég nagy falat) azonnal vége lenne.


  Tehát. Ha Porosenko viszi Ukrajnát, Ukrajna nem kettő, de minimum 3 darabra szakadna ( nagyon leegyszerűsítve, Galícia, Malorossia, Novorossia). A megváltozott hatalmi és társadalmi struktúrában Zelenszkijnek nem sok esélye lenne hatalmon maradni.
  Azon sem csodálkoznék, ha még Lukasenko is akarna Belosrussiának egy darabot, a lengyelek, magyarok, románok mellett. Már a mellett , hogy a többi terület mekkora része akarna azonnal Oroszországhoz, de legalábbis egy mondhatni kibővített DNR/LNR vámunio része lenni. Amit nevezhetünk Novorossiának is.
   
  gergo55, tonyo, anonim999 and 7 others like this.
 4. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Nekem van egy olyan érzésem, hogy bármi is történik Ukrajnával, mi simán kimaradunk belőle...
  Pedig 150.000 okunk lenne részt venni a feldarabolásában.
   
  gergo55, tonyo, arcas and 4 others like this.
 5. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ukrajna ha osztódik, arra van a legtöbb esély hogy a lengyelek mögött lévő amerikai érdek, és a nyilvánvaló orosz érdek közt fog majd préselődni. HA kegyet gyakorolnak, akkor egy kicsit hagynak majd az ukránoknak is, de látva a kurdokat és a nagyhatalmak relációját ebben nem vagyok biztos..

  Nekünk itt én azt gondolom, nem nagyon osztanak lapot, a reális célunk az kell hogy legyen hogy az ottani magyarságot egyik fél se akarja/tudja majd vegzálni, terrorizálni. Szerintem ez amúgy nagyjából senkinek sem lehet igazán érdeke/haszna se lenne belőle, maximum a "nagyon ukránoknak" hogy besorozva tereljék őket maguk előtt bele a darálóba.
   
  gergo55 likes this.
 6. ladagrant

  ladagrant Active Member

  zsolti likes this.
 7. milagro

  milagro Well-Known Member

  Lehet, hogy ez lesz az amerikai forgatókönyv, amit a NATO topikban fejtegettem!??
  Megcsináltatják a balhét Porosenkóval, aztán a NATO Lengyelországból bemegy, hogy baráti segítséget nyújtson Zelenszkijnek...
  Majd, ahogy szokás ottragadnak és idővel bevezetik a lengyel közigazgatást!
  Na meglátjuk!
   
 8. milagro

  milagro Well-Known Member

 9. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  tonyo likes this.
 10. tindalos

  tindalos Well-Known Member

 11. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Ez az ukran összeomlas mar evek óta tema itt. Es meg mindig tartja magát. Sajnos!!
   
  vilmoci and ravenlord like this.
 12. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  antigonosz and zsolti like this.
 13. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  -Az "ország" népességének Ukrán állam.által ellenőrzött részén való népessége jelenleg már csak mintegy fele a 30 évvel ezelőttinek
  -A költségvetés legnagyobb bevétele a külföldön dolgozók hazaküldött pénze. És ez csak a jéghegy csúcsa.
  -Ha januártól leáll az orosz gázszállítás, nagy eséllyel az fog történni amit leírtam. + Az atomerőművek már most túlterheltek, ha az ország Középső, Déli, Keleti részén összeomlik a gázrendszer/ gázszolgáltatás, többek közt az oligarchák között harc törhet ki az áramtermelő kapacitások/ infrastruktúrák megszerzéséért.
  + Keleten már most is nagyrészt az Orosz árammal élnek túl a területek... Sorolhatnám miért is lehet ebből hatalmas "gond"
  De csak egyet ragadok most ki: Ha az oligarchák és / vagy fegyveres csoportjaik... elfoglalnak szénerőműveket ( melyek alapvetően Donbasszi/ orosz szénnel működnek) az egy dolog, ha atomerőműveket, akkor azt rengetegen fogják azonnal terrorcselekménynek venni, teljes joggal, mert az hatalmas " gond"...
   
  antigonosz and tonyo like this.
 14. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

  A német multik nem hagynák, hogy kilépjünk..vagy ők is "kilépnek" tőlünk.
   
 15. rudi

  rudi Well-Known Member

  A Horvátokhoz elkezdtek beérkezni az USA-tól segélyként kapott M2A2 Bradley IFV-k.
  60 db jármű érkezik (+24 db alkatrésznek) amikkel egy nehéz gépesített százlóaljat szerelnek fel.
  A járműveket USA közreműködéssel egy Horvát cég újítja fel.
  A beszerzéshez $84 millió támogatást kaptak, a felújításhoz további $25 milliót
   
  anonim999, antigonosz and tindalos like this.
 16. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Biztos hogy nem tervezik.
  1, ha véletlenül van is ilyen ötlet jelenleg pont nem időszerű.
  2, most pont mocsok nagy sár van egész ukrajnában. Nem tudsz lemenni az utakról járművekkel csak maximum néhány láncos harckocsival. Néhány helyen még azzal sem.
  3, jelenleg minden az USA szájíze szerint megy ukrajnában, szóval csak felesleges kárt okozó lépés lenne számára.
   
  antigonosz likes this.
 17. milagro

  milagro Well-Known Member

  Akkor viszont a kis Porost fogják leinteni, hogy most már nyugodjon meg, vesztett, a vetítés megy tovább, de nélküle!
  Foglaljon helyet és nézze a filmet...
  Számomra érthetetlen amúgy, amit művelnek. Mindent elkövetnek, hogy az összes szomszédjukkal megrontsák a viszonyt!
  Mintha szándékosan Ukrajna szétesésére játszanának, aláássák még a maradék kohéziót is...
  http://www.karpatalja.ma/karpatalja...kivul-a-nyelvtorveny-bizonyos-rendelkezeseit/
   
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Mert kedvez nekik a világpolitikai helyzet, és most 15-20 év alatt akarnak nemzetté válni. Ez vagy sikerül nekik, vagy szétkapja őket a szomszédság. Ez akkor fog kiderülni, ha lecsendesedik vagy éppen kiéleződik a nagyhatalmi viszály.
   
 19. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Es mit kaptunk mi Putyintol? Vehettunk metrot meg felujithattuk az osoreg MI24 et hogy par ev mulva kukazhassuk oket.
  Ahoz hogy nyugaton szobaalljanak velunk milliardokat kell koltenunk EUR ba. A Horvatokhoz meg odavagnak egy komplett zlj-t.
  Remek a kulpoltikank.
   
 20. Matróz Kommandó

  Matróz Kommandó Well-Known Member

  "Most vagy haditechnikaioldal vagyunk vagy pedig egy frocsogo politikai agiprop oldal. A ketto egyutt nem megy. ... En ehez nem kivanok aszisztalni. Az ilyen embernek korhazban vagy szakintezmenyben van a helye szigoru netmegvonassal."
  :)
   

Ezen oldal megosztása