1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. arcas

  arcas Well-Known Member

  zsolti likes this.
 2. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Azon túl, hogy sose értettem a 13. havi fizetés, meg nyugdíj értelmét (én még úgy tanultam, hogy 12 hónap van), ezen nincs hőbörgés felvidéken politikusok, megmondó emberek személyében, vagy csak az átlagpolgár esetében?
   
  borisz likes this.
 3. rejsz felügyelő

  rejsz felügyelő Well-Known Member

  Ha jól tudom a 13. havi fizu első felét június-júliusban, a másodikat decemberben kapja akinek van ilyenre lehetősége. Nyaralás és karácsony előtt nagyon jól jön. Gondolom én... nekem sosem volt ilyen munkahelyem.
   
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Jobb cégekben van 13. és 14. havi fizetés is. Én dolgoztam olyanban. 13 havi júlisban van -szabadsághoz(+1 havi rámegy a havira) és decemberben a 14.karácsonyra.
   
 5. boki

  boki Well-Known Member

  Cseh hadsereg fokozatos leépülése évek szerint
  [​IMG]
   
  Hegylakó likes this.
 6. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Vègeredményben az èves bèr/12 a lènyeg. Hogy hâny részletben fizetik ki ( gyakran adópolitikai okok miatt), az csak köritès.
   
  zsolti and borisz like this.
 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  Kicsit összetettebb...
  A 13. nyugdijat még az előző kabinet fogadta el a kampány hajrájában,...korábban nem volt. (ugyanakkor reflektálva néhány fenti kommentre, nekem néhány szar évet eltekintve mindig volt 13. havi fizim, ami inkább egy év végi prémium, csak hát igy nevezik mifelénk is.)
  Az idei szlovák törlesztőrészelt úgy emlékszem 500 millió körül van, a nyugdijkifizetés 400, nyilván ezt mindenki párhuzamba állitja, mikor pont kiderül, hogy igazából semmire sincs pénz és tombol a járvány. Bevallom, értelmes szövetséges felajánlaná a halasztást, értelmes kormány meg kérné ezt vagy újratárgyalná a dolgot. Továbbra is a formula nálam úgy kezdődik: ha nem volt pénz 6 Gripen bérlésére éveken kersztül annak ellenére, hogy a legolcsóbb opció volt Szlovákiának, honnan lenne/lett pénze 14 F-16 vételére?!...
  Ha nem lesz vásárlóerő (értsd pénz az embereknél), akkor a főként autóiparból élő szlovák gazdaság olyan mélyrepülésbe kezd hamarosan, hogy az új F-16-osok múzeumi gépként lesznek kiállitva Szliácson szépen libasorban ;)
   
 8. phaidros

  phaidros Well-Known Member

  Köszönöm a részletes választ!
  Miből fogják üzemeltetni, ha még a vételhez is ilyen -szerintem- jelentős megszorítás kellett?
  Mi miatt változott, hogy egyszer 6 gépen lamentáltak, most meg hirtelen 14 kellett? Ha velünk történelmi okok miatt nem is, de a csehekkel összeállhattak volna valami közös fenntartásban a Gripenek üzemeltetésében, kiképzésben amivel talán még költséghatékonyabb lett volna a dolog.

  13. havi témában: nekem az a prémium, hogy azt mondták, hogy az vállalja el a munkát, akinek van miből finanszíroznia magát. Már csak röhögni tudok az egészen, de ez is olyan mint az index.hu "nincsmásik". :)
   
  arcas likes this.
 9. megazez

  megazez Well-Known Member

  Valami olyasmi, hogy 1 hónap 4 hét, havi fizetést 12x kapsz egy évben --->12*4=48, heti fizetés esetén 1 teljes év 52 hetén át kapod a fizetést, 52-48=4 azaz 4 hét kimarad (1 hónap mínuszba vagy), innen jött a 13. havi fizetés vissza jobb helyeken, meg a 13. havi nyugdíj.
  Majd valaki kijavít ha rosszul tudom.
   
  phaidros likes this.
 10. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  A jobb helyeken a ledolgozott órák száma számít adott tárgyhó első napjától az utolsóig, vagy teljesítménybérezés van. Persze munkahelye válogatja, de általánosságban, a ledolgozott óraszám számít ami többnyire 160+ óra lehet 176, 184, stb. lényegében ez havonta változik.

  Persze ez túlórák nélkül értendő.
   
 11. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Akinek a munkaszerződésében havibér van az havonta kap fizetést, függetlenül attól, hogy az január (31 nap) vagy február (28 nap).
  Pénzt számos egyéb címen is lehet adni a fizetésen túl, csak az nem jár, hanem adható. Ahol kollektív szerződés van ott egyes havibéren túli tételek belekerülhetnek, és akkor már "jár". Hogy ezt minek nevezik - féléves/éves prémium/13./14. havi fizetés - az helyi szokás kérdése.
  Valójában a kafetéria is bér. Lehet havi fix, negyedéves vagy éves keret, esete válogatja. Csak épp adóügyi szempontból nem "normál" bér, másképp - kedvezményesen - adózik és vannak egyéb kötöttségek is. És ennek ára is van. Ami után nem fizetik meg az összes illetéket az nem számít bele pl. a nyugdíjba.
   
 12. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Holnap lezárják az ukránok a lengyel határt. Ukránok próbálnak előtte hazajutni.
  Van egy kis sor, de nincs social distancing:


  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fip7 and Gyurma like this.
 13. Gyurma

  Gyurma Well-Known Member

  Vajon mi lesz Ukrajnával ezek után? Mennyi csapást birnak még ki?
   
  bejczi likes this.
 14. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Ilyen nehéz időkben kellenek a jó hírek is, hogy megőrízzük a jó kedélyünket.
  A mai naptól Észak-Macedónia lett a NATO 30. tagországa :)
  [​IMG]
   
  ladagrant likes this.
 15. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Magyarország kormánya üdvözli Észak-Macedónia csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) – közölte Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel. Észak-Macedónia péntektől vált hivatalosan a NATO tagjává. A KKM közleményében kiemelte: a csatlakozás, amelyet Magyarország kezdettől fogva következetesen támogatott, jelentősen hozzájárul nemcsak Észak-Macedónia és a nyugat-balkáni régió, hanem az egész euroatlanti térség stabilitásának és biztonságának megerősítéséhez, valamint növeli a NATO képességét arra, hogy hatékonyan lépjen fel az előtte álló kihívások ügyében.
   
  ladagrant likes this.
 16. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Na ide bekerül 1 fertőzött, akkor 100-ak dobják szét utána egész ukrajnában. Ez az igazi felelőtlenség amit a képen látunk.
   
 17. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ork sereg kulturáltabban rohamozta meg Móriát :(...
   
  antigonosz, fip7, geseft and 6 others like this.
 18. KoviUbi

  KoviUbi Well-Known Member

  Ezért hülyeség előre bejelenteni, hogy majd valamikor lezárják a határokat.Az ilyeneket akkor kéne bejelenteni, amikor már le van zárva és nem alakulnának ki ilyen rohamok, hogy még bejussanak.Mert ezek veszélyesek a roham résztvevőire is, meg azokra is akikkel majd találkoznak hazaérve.
   
  megazez, zsolti and bartinieffektus like this.
 19. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Meg a 14. havi nyugdij. :)
   

Ezen oldal megosztása