1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. dkes

  dkes Well-Known Member

  Hallgatva azt a rádiósbeszélgetést kiemelve még néhány részletet - az emberek Magyarországon rendkívül vendégszeretőek és boldogok. Mind Budapest és a vidék gyönyörű. Bár sokat költenek ország-image -ra, de ennél sokkal többet kellene, hogy megismerhessék a világ eme csodálatos és egyedi ékkövét. A magyar konyha egyedülálló és kiváló. Azonban ennél a magyar borok 10X jobbak. Személyszerint magát és a feleségét rendkívül szerencsésnek tartja az itt eltöltött évek miatt.

  (igyekeztem szó szerint idézni, de tessék figyelembevenni, hogy ez "csak emlékezetből")
   
  tindalos and antigonosz like this.
 2. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Azért tényleg vicces a horvát baloldal rugózása Fiumén, főleg úgy, hogy Koper és Trieszt között gondolkodunk, Fiumét már jó sok évvel ezelőtt leírtuk mint lehetőséget.
   
 3. megazez

  megazez Well-Known Member

  A trieszti kikötő még nem végleges?
   
 4. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  De már végleges!
  Úgy értettem, hogy Koper és Trieszt között gondolkodtunk és Fiume már régen kiesett mint lehetőség!

  Amúgy nyert a kormányzó jobboldal a választásokon Horvátországban, így reméljük hogy a horvát baloldal magyarellenes ámokfutása is megszűnik!
   
  b4l4g3 and megazez like this.
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Így van. Nekünk azért lett volna természes választás Fiume (nem, nem a történelem miatt), hanem mert az utolsó hetvenö kilométert leszámítva síksági terepen lehet megközelíteni és csak egy rövid hegyi szakaszt kell leküzdeni vasúttal, csővezetékkel, úgy, hogy a túloldalon kiépített kikötő és egy igen jelentős olajipari infrastruktúra található.

  A horvátok egyértelművé tették, hogy nem szívesen látják a magyar tőkét és fejlesztési terveket, mi pedig Koper felé fordultunk. Az ott kormányzó szociáldemokraták onnan is elűztek minket, pedig ott már konkrét terveink voltak a vasútépítésre, amit jelentős részben mi finanszíroztunk volna. Gratulálunk, ők is nagyon okosak voltak,

  A horvát és a szlovén baloldal magyarellenes támadása a Magyarország elleni balliberális hadjárat része volt, a horvát és szlovén baloldal zokszó nélkül áldozta fel a saját országa érdekeit Soros György és bandája kérésére. Ezt tudomásul vettük, a Gyurcsány-korszak ismerete alapján megértettük, hogy nem lehet stabil befektetést eszközölni ezekben a potenciálisan komprádorok vezette államokban, így került képbe a Monarchia egykori legjlentősebb kikötője: Trieszt.

  És Triesztben tárt karokkal fogadtak minket, nem baszogatnak, függetlenül attól, hogy milyen kormány van hatalmon Itáliában, úgyhogy ennyi. A XXI. századra eldőlt, hogy az ellenséges horvátokkal egyáltalán nem számolunk, a megbízhatatlan szlovénekkel jobbára nem, míg a megbízható olaszokra építjük a tengeri kapcsolatunkat.

  A magyar külpolitikai és gazdaságpolitikai gondolkodás számára Horvátország megszűnt létezni. A velünk együttműködő és barátságos szerbek a mi balkáni szövetségeseink, az ellenséges Horvátországot pedig minden irányban kikerüljük. Horvátország = ellenség, minden más illúzió. Legföljebb egy-egy jobboldali kormány idején részleges fegyverszünet jöhet, de ott már csak a kivonulás részletei azok, amikről tárgyalunk. A MOL-é, merthogy veszteséggel nem fogjuk otthagyni az INA-t.
   
  alfa74, anonim999, boki and 9 others like this.
 6. dkes

  dkes Well-Known Member

  Egyetértek veled - az "ellenség szó" talán erős. Valami ilyet jobban el tudnék képzelni: "a politikai viszony most hűvös" vagy "diplomáciai- és külpolitikai viszony elhidegült bizonyos részletkérdések miatt". Legalább mi ne nyomjuk az ellenség "dumát" (a relitásokkal azonban legyünk tisztában).

  Egész egyszerűen ahol nem tudunk együttműködni Velük közös projekteken - ott akkor keresünk más utakat. A horvát és a szlovén akkori politika valóban hatalmas "kapufát lőtt" ... Innen is gratulálunk.

  A horvátoknál nagyon komoly nehézségek vannak már egy ideje. A magyar szemmel (/ aggyal) kb. felfoghatatlan, brutális mértékű kivándorlás, a nagyban idegenforgalomra építő gazdaságuk sincs finoman fogalmazva túl jó állapotban. A politikusok részéről ilyenkor odaát előkerül a "magyar kártya" meg egyéb "gyűlölet kártya", amire ilyenkor van is némi fogadókészség a lakosság részéről. Azonban mi ne menjünk bele ebbe az utcába ...
   
  alfa74, svajcibeka, megazez and 5 others like this.
 7. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Khmm, Szerbia =Oroszország.....
  Nekem ezzel nincs bajom, mármint az Oroszokkal, de a Szerbekben 1/4 annyira sem bízok mint az Oroszokban.
  Nem tudok egyik szomszédos országban sem bízni, amiért úgy bántak/bánnak az ottani Magyarokkal, ahogy.
  Ez nekem a gyengeség, kissebbségi érzés, a félelem jele, ahogy minden kis, potyás ország a mieinkbe rúg bele eloszor, ott vitézkedik, ahol semmi oka rá.
  Ajándékba kapták a sárteke egyik, ha nem a legszorgalmasabb, leg nyugodtabb, leg befogadóbb , leg csendesebb kisebbségét, erre, ha már nem segítik, legalább békén hagynák oket, nem b+, mindig minket basztatnak.
  Pont.
  A nyugat szintén, csak nekik pénzuk is volt felvásárolni mindent, ami konkurencia lehetett volna, vagy ért valamit.
  Ki maradt?
  .....
   
  alfa74, Loken, tindalos and 6 others like this.
 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Kritikus vagyok Viktorral szemben,de abban nagyon igaza van,hogy az országoknak nem barátai hanem érdekei vannak.
   
  fip7, Loken, Ooorky and 4 others like this.
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Miért, a környéken kik a barátaink végső soron? Nincs semmilyen más értelmes reálpolitika nekünk, mint az érdekeinket nézni, mert amíg nem intézzük el valamelyik szomszédunkat, addig egyetlen baráti országgal se vagyunk határosak!
   
  alfa74, tong djagbu, dkes and 2 others like this.
 10. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Ez így igaz. :D
   
  alfa74 and tong djagbu like this.
 11. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Vannak olyan vélemények,hogy a Szerbekben megbízhatunk ők baráti országként tekintenek ránk,erre írtam a Viktor féle szösszenetet.
   
 12. ladagrant

  ladagrant Active Member

  Ha szerényen hozzászólhatnék, szerintem rossz oldaláról akarjuk becsavarni a villanykörtét. Ha 10 év után újra baloldali kormánya lenne Magyarországnak, rögtön több barátságos ország venne minket körül. Több kikötő kapuja is megnyílna előttünk.
   
 13. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ez sajnos igaz, bár igaz fordítva is. Egy kivétel van: Románia (ott bárki van hatalmon, világnézettől függetlenül utálják a magyarokat).
  Bár a magyar kártya a legnépszerűbb játék a szomszédainknál :(
   
  Loken and Masztiff like this.
 14. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  jól bepucsítanánk :D 2002 december 1 megvan?
  de 2008 november 1 is mekkora sikertörténet, azóta a szlovákokkal messze jobb a viszonyunk


  a szerbekkel való haverkodást meg csak módjával barátaim, továbbra is velük a legvéresebb a történelmünk, és amúgy is csak addig tart a simulékonyságuk amíg nincsenek nyeregben.
  plusz kb orosz kémek
   
  Loken, gergo55, LMzek 2.0 and 4 others like this.
 15. starkiller

  starkiller Active Member

  Na az biztos, rögtön annyira hazavágnák az országot, hogy senki nem tekintene ránk fenyegetésként.
   
  alfa74, gergo55, arcas and 9 others like this.
 16. plushun

  plushun Well-Known Member

  Volt itt baloldali kormányunk párszor, sosem tett jót a gazdaságnak, legutóbb IMF hitellel zárult a dolog. Inkább legyen kevesebb barátunk mint szegény országunk.
   
  alfa74, fip7, Loken and 17 others like this.
 17. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Az biztos. Rögtön mind a javunkat akarná. Oppardon, a javainkat.
   
  alfa74, fip7, Loken and 20 others like this.
 18. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Szerintem a Nyugatot, különösen Merkelt, Micront és a Luxemburgi pénzembereket az zavarja, de nagyon, hogy Magyarország és a V4 önálló politikát folytat. Nekik alattvalók, piacok, olcsó bérmunkások kellenek, nem "egyenrangú" partnerek....Ha itt baloldali kormány lenne, akkor vége a v4-nek és a szép álomnak is..... Szolgák leszünk ismét...
   
  fip7, Loken, borisz and 11 others like this.
 19. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

  Nem kell ide balos kormány, van már elég tapasztalatunk velük. Amúgy se kell túlzottan barátkozni az ellenségeinkkel, nem kell a meghunyászkodás
  .
   
  fip7, borisz, arcas and 7 others like this.
 20. dkes

  dkes Well-Known Member

  Hozzá teszem eggyel sem volt több barátunk annak idején. Sőt - ott törölték belünk a lábukat ahol tudták. A mostani pragmatizmuson (kölcsönös előnyökön) illetve érdekeken (ezek helyes felmérése az összes oldalon szükséges a sikeres előző ponthoz) alapuló külpolitikánkat egyfelől sikeresebbnek illetve célravezetőbbnek is gondolom ...
   
  alfa74, fip7, Loken and 11 others like this.

Ezen oldal megosztása