1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. anonim999

  anonim999 Well-Known Member

  Kicsit erősen fogalmaztál de igazad van, szerintem....:)
   
 2. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  A turizmust a belfoldi turizmus huzni fogja /felteve ha megjon az esz es nem akarnak kulfoldre utazni nyaralni /ezt az egy evet mar csak kibirja a jo nep itthon./ potitiv hozadeka lehet hogy a rajon a zom hogy nem kell minden evbe kulfoldre utazni nyaralni telelni itthon is el lehet lenni /nem azt mondom hogy soha tobbe soha senki ne menjen tengerre nyaralni de mar tenyleg tul volt tolva hogy a kulfoldiek elarasztottak magyarorszagot a gorog tengerpart meg a horvat meg nyaranta magyar gyarmatta alakul kvazi magyar falvakkal.../
  Az autoipar bar huzoagazat magyarorszagon de annak sulyanak csokkentese ep egy ket evvel ezelott lett kituzott cel... /tobbek kozott ezert is lepett fel a munkaero hiany.../ eggyes regiokba... Ameddig van jelentkezo egy esetleges autoipari kapcitas csokkentes altal eloidezett letszamleepites hatasara keletkezo munkanelkuli tomeg alkalmazasara nincs gond /esjelenleg ez a helyzet./ A gyarak uzemek be nemfognak zarni ez fix sokkal olcsobban sokkal modernebb eszkozokkel gyartunk mint nyugaton es ami nem utolso a beszallitokra is igaz... / de ha megis tortenne ilyen a suzuki szerintem lecsapna a lehetosegre /marmint a nemetek altal keletkezett ur betoltesere.../ nem azt allitom hogy egymaga kepes lenne kezelni az osszes nemet gyarto kivonulasat de az osszes nemet gyarto kivonulasa nagyon nem realis opcio... /egyebkent ezeka gyartok elobb fogjak visszafogni a skoda seat stb. Szinten tulajdonukba levo markak gyartasat forgalmazasat mind a kozep/felso kategorias autoiket amik hazankba keszulnek... /hisz aki kozepkategorias autot akar inkabb vesz egy hasznalt kozep/felso kategoriasat sokkal baratibb aron./ ami szamunkra mint akik beszallitok /igen raktarra is./ tovabbi megrendeleseket biztosit... Mi a hasznalt autok futasaval is uzemelunk /legalabbis a beszallitok./ persze ez idovel leepulHETne hisz a mellekmarkak a fo marka alkatreszeibol vannak osszelegozva. Ez nemileg bar csokkenthetne a keresletet de ez mar egy hosszabban leivelo palya amire valjuk be konnyebb reagalni munkahelyteremtessel esetleg mas iparagakba torteno beszallitasba becsatlakozassal vagy sajat/license termek eloallitasaval...mint egy hirtelen foldbeallas eseten,.
   
 3. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Kiwi? Zalaban eleg jol megvan... Kiwipalinka?
   
 4. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Szekszardon is van aki felvette a penzt a szollo kivagasara es kivit termeszt. Ahol a szolo szeret ott a kivi is elvan. Apamnak is van minikivi de az iszonyat mod terjed /mondjuk nem banjuk./egzotikusbol fugebol szoktam fozni durva de mimden evbe terem /a sarga jobb mimt a lila./ naturba nincs kulonosebben jomize de egy kiss aszalvannyal megbolonditva finom./ es meg cukrot sem igenyel.minimalis savat csak.
   
 5. jojoka

  jojoka New Member

  Hát, mint 20 éve turizmusban dolgozó, úgy gondolom, hogy igen komoly bajban lesz az ágazat. Nagyságrendileg azonos a külföldi és belföldi vendégéjszakák száma '19-ben, ez azt jelenti, hogy 15,7 millió volt, mindkét adat. (értsd a magyarok utaznak, az belföldi, a nemmagyarok utaznak, az külföldi). A teljes 31 és fél milliós vendégéjszaka számból 10,6 millióval Budapest vette ki a részét. A belföldi vendégéjszakáknak meg mindössze 1,2 milliója valósult meg Budapesten. Tehát a belföldi turizmus nagy része nem Budapestre jön. Ez nem azért baj, mert én itt dolgozom, mert majd megoldjuk valahogy, de hosszú távon viszonylag kevés hotel fog talpon maradni a fővárosban, ha ez így folytatódik. Márpedig Pestre felmenni, ma már majdhogy nem bárhonnan 2 óra alatt lehet az országból, így ott ha programot szerveznek, akkor a hazaút is letudható ennyiből. Jó, legyen 2,5 óra. De kevesen voltak a múltban, akik inkább benn aludtak, minthogy este hazavezessenek... Még ha meg is engedhették volna maguknak.
  Idén Budapesten a szezon érdeklődés hiányában elmarad. És szó szerint, azért nem jön az, aki egyébként a határok helyzete miatt jöhetne, mert nincs miért. Nem lesz F1, nem lesz Sziget, nem lesz ezer meg egy koncert, nem tudom, hogy lesz-e karácsonyi vásár. A karácsonyi vásárt éveken át viszonylag közelről figyeltem. A Bazilika előtti részen augusztusban ki kellett fizetni a bérleti díjat, milliós nagyságrend. Ezt most egy vásározó sem nagyon tudja kigazdálkodni, mert március óta nem volt egyetlen egy rendezvény sem megtartva, nincs bevételük, amiből lehetne. Ha foghíjasan lesz megtartva a karácsonyi vásár, akkor annak híre megy, és jövőre esni fog az érdeklődés, akkor is, ha egyébként lehetne jönni.
  Minden országban ösztönzik a belföldi turizmust, nem csak nálunk, de máshol, pl a németeknél egyszerűbb a dolog, hiszen jóval nagyobb a piac, nagyobb a vásárlóerő és sokkal több felé mehet a turista, csak országon belül. Nálunk az a baj, hogy a vidéki csak egynapos kirándulásra jön fel a fővárosba, csak a vidék fog részesülni a belföldi turizmus erősödéséből. És ez azt leszámítva, hogy engem személyesen nem érint jól, miért baj? Azért, mert az ország turizmusának egyharmadát adja vendégéjszakában Budapest, és ha ezt lenullázzuk, azt nagyon nehéz lesz kiheverni. Fogalmam nincs, hogy mit lehetne tenni, de már most látszik, hogy erősen továbbgyűrűzött a dolog.
   
  LMzek 2.0, FilcTroll, milagro and 3 others like this.
 6. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Videkrol sokan mennek fel ott aludni olyanok akiknek valamu hivatalos ugye, vizsgaja, orvosi vizsgalata van reggel es hajnalok hajnalan nem akar felkelni, elindulni. Ugyhogy ezek meg lejonnek az emlitett ejszakakbol mert ok nem turistak igazabol, nem fognak a halaszbastyan setalgatni.
  En speciel vagy 7-8 eve nem jartam Pesten, hatra levo eletemben nem is szeretnek menni oda.
   
  vata and bartinieffektus like this.
 7. boki

  boki Well-Known Member

  LMzek 2.0 likes this.
 8. Laci1970

  Laci1970 Well-Known Member

  Az utolsó mondatoddal ne dicsekedj szerintem.
   
  alfa74 and tindalos like this.
 9. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát nem tudom nekem négy év bőven elég volt pesten, és olyan nagyon nem sírnék utána ha nem járnék arra többet. (speciel járok, de ki nem állhatom) és ezzel jóóó sokan vannak még így szerintem.
   
  notaricon, fip7, arcas and 14 others like this.
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

 11. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Nem dicsekves, csak az en eletemnek semmi szuksege arra a koszfeszekre meg rovid idore sem, semmi pluszt nem tesz hozza.
   
  fip7, vata and Galthran like this.
 12. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Belgrád, erről 2006. okt. 23. jut az eszembe.
   
  megazez and milagro like this.
 13. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nocsak nocsak úgy látszik Viktor mostanság sűrűbben járt Prágában:):):):):):):)

  Csehország rendezné viszonyát Oroszországgal
  2020. július 08., szerda Európai ügyek, Európán kívül

  https://kitekinto.hu/2020/07/08/eur...viszonyat-oroszorszaggal/182484/?ref=hirstart

  Csehországnak érdeke a jó és normális kapcsolatok kialakítása Oroszországgal, ezért felelősen áll hozzá a kétoldalú konzultációkhoz. Prága azt szeretné, ha az egyeztetések magas szintű cseh-orosz találkozóval zárulnának – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő szerdán Prágában.


  A cseh miniszterelnök Dmitrij Peszkovnak, a Kreml szóvivőjének szerdai moszkvai nyilatkozatára reagált. Peszkov kijelentette, hogy a cseh-orosz kapcsolatokban jelenleg zavar mutatkozik, s egyelőre nincs napirenden a magas szintű kapcsolatfelvétel Moszkva és Prága között. Mint mondta, Oroszország jó viszonyra törekszik minden állammal, köztük Csehországgal is.

  A cseh külügyminisztérium nyilatkozatában azt állítja: Prága a Moszkva által javasolt kétoldalú konzultációk során szeretné rendezni a vitás kérdéseket, de Oroszország részéről egyelőre nem tapasztalni szándékot azok megkezdésére.


  “Az, hogy a cseh-orosz kapcsolatok nem ideálisak, nem meglepetés sem számunkra, sem az oroszok számára. Éppen ezért állapodtunk meg a cseh-orosz konzultációk megkezdésében” – mutatott rá Andrej Babis a CTK hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában. Úgy véli, a konzultációk során ki kellene értékelni a mai helyzetet, és rendezni kell a vitás kérdéseket ott, ahol az lehetséges. “Éppen azért, mert érdekünk a normális kapcsolatok kialakítása Oroszországgal, felelősen viszonyulunk a konzultációkhoz” – szögezte le a kormányfő. Aláhúzta: a helyzet megoldása az egész cseh kormány érdeke.

  • Előzmények
  Az utóbbi hónapokban megromlott cseh-orosz kapcsolatok Ivan Szafronov volt orosz újságíró, a Roszkoszmosz-vezérigazgató tanácsadója ügyének következtében kerültek ismét előtérbe.
  A 30 éves Szafronovot kedden két hónapos előzetes letartóztatásba helyezték, mert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal gyanúsította meg, hogy titkos adatokat szolgáltatott ki a cseh hírszerzésnek.
  Jogi képviselői szerdán panaszt emeltek a tanácsadó letartóztatása ellen. Az ügyvédek arról tájékoztatták a sajtót, hogy az FSZB szerint a cseh hírszerzés szervezte be Szafronovot 2012-ben, 2017-ben pedig megbízta azzal, hogy gyűjtsön információt az Oroszország, illetve az afrikai és a közel-keleti államok közötti együttműködésről, aminek ő “önös indíttatásból” eleget is tett. A vádat az FSZB hétfőn szándékozik hivatalosan ismertetni. Cseh politikusok ezt a vádat egyelőre nem kommentálták.
   
  bartinieffektus likes this.
 14. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Belgrád
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  tindalos, blogen and milagro like this.
 15. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

 16. milagro

  milagro Well-Known Member

  Itt a jóslat, hogy miképp alakul a koronavírus miatt a gazdasági teljesítmény a környéken. Majd érdemes fél év múlva elővenni, hogy beteljesült-e vagy sem...
  ..
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...gyar-gazdasag-kilogunk-a-regios-sorbol-440480
  [​IMG]
  ..
  [​IMG]
  ..
  "Az egyes országokra vonatkozó előrejelzések szórása a nagy bizonytalanságnak tudható be, jelenleg lehetetlen pontosan megmondani, hogy mekkora lesz a visszaesés mértéke. Az is egy fontos tényező, hogy lesz-e második járványhullám, és a döntéshozók ezekre milyen válaszokat adnak. A járványhelyzet eltérő a régió egyes országaiban, és míg egy nyáron felfutó cseh esetszám nem tud akkora kárt okozni már az országnak, a horvátországi tömeges megbetegedések további visszaesést okozhatnak a turizmuson keresztül.
  ..
  Összességében viszont az látszik, hogy Magyarország a régió átlagának megfelelő szintű visszaesést mutathat, és ez nem véletlen, hiszen a régió gazdaságainak szerkezete hasonló.
  ..
  Érdemes főleg Szlovákiával és Csehországgal összevetni Magyarországot, hiszen a feldolgozóipar súlya ezekben az országokban szintén jelentős. Csehország az előrejelzések szerint nagyjából a magyarhoz hasonló visszaesést produkál majd, Szlovákiában mélyebb lesz a válság. A szlovák kormány egyrészt a régiót megelőzve rendelt el szigorú korlátozásokat, ez is közrejátszhat a mélyebb visszaesésben, másrészt Szlovákia a magyarnál is nyitottabb és kevésbé diverzifikált gazdaság, az exportcikkek felvevőországai pedig továbbra is a járványtól szenvednek. Szlovákia emellett már a járvány előtt is lassulástól szenvedett, amit az Európai Bizottság akkori értékelésében az EU-s pénzek nem hatékony kihasználásával és a termelékenység növekedésének lassulásával indokolt.
  ..
  Horvátország meredek visszaesést a turizmus túlsúlya okozza a gazdaságban – az ország az EU leginkább turizmusra támaszkodó országai közé tartozik, a szektor közvetlen GDP súlya eléri a 7%-ot. A korlátozások feloldása ellenére a turizmus az idei évben messze el fog maradni a tavalyi szinttől.
  ..
  A lengyelek felfelé lógnak ki a régióból, náluk főleg a rendezett költségvetés és a leginkább kitett szektorok alacsonyabb részaránya miatt lesz kevésbé jelentős a visszaesés."
   
 17. boki

  boki Well-Known Member

  Annyit kell tudni Szafranovról, hogy korábban a Kommerszant-nál volt újságíró és ő írta meg először az egyiptomi-orosz Szu-35Sz üzlet létrejöttét és részleteit aláírását. Ez igen nagy port kevert és néhány napon belül el is távolították a cikket. Mint ismert Oroszországban már nem közlik a külföldi fegyvereladásokat, a jenkik miatt, akik mindenáron -zsarolással és fenyegetéssel megakarnak mindent akadályozni.
  A cseh titkosszolgálatok is csak csicskák, alárendelt szerepben dolgoznak a gazdájukra, mint jelen esetben is nyilvánvaló, hogy kiket érdekel az oroszok fegyveraladása Afrikába és a Közel-Keletre.
  Egyébként gyakori az újságírok titkoszolgálatok általi beszervezése.
   
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nekem az a meglepő,hogy a knédli kedvelők hírtelen együtt akarnak vodkázni Ivánékkal,miközben pár hónappal ezelőtt még nem nagyon ízlett nekik a vodka:)
   
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Persze mert nyakig benne vannak...:) Nem is tagadták a Szafranov ügyet(nem kommentálták).
   
  tonyo and bartinieffektus like this.
 20. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  Új fehérorosz páncéltörő rakéta fejlesztés :
   
  tonyo likes this.

Ezen oldal megosztása