1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  "arra hivatkozva, hogy "Belarusz Oroszország védelmét látja el"

  Ebben is tökéletesen igaza van Lukasenko-nak. A II. vh. alatt is a golyófogó szerepét játszotta Belarus (és Ukrajna is). Az egész ország hadszíntér volt és most is kb. ez lenne a szerepe az országnak. Ezért jogosan vár el kompenzációt.
   
 2. boki

  boki Well-Known Member

  Mégis a 27 milliós szovjet áldozatból 19 millió orosz volt. :)

  Rosszul gondolod. Az, hogy a bolsevikok a 20-as években léterehoztak mesterséges adminisztratív államokat, nem jelenti azt, hogy ott nem éltek oroszok, sőt döntő többségben.
   
  fip7, megazez, nyugger and 1 other person like this.
 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Persze, oroszok mind, de ettől függetlenül Belarus területe, meg Ukrajna területe mindig jobban érintett egy háború által, mint a jelenlegi Oroszo. területe
   
 4. boki

  boki Well-Known Member

  Én továbbra is azt állítom, hogy oroszok nem fognak katonailag beavatkozni.. Ki tudja a helyes választ?
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

  Érdemes meghallgatni, az eleje Belorussziáról szól, aztán van szó Libanonról, aztán a Közel-Keletről és Iránról is.

  A Moszkvához való közelítést vetíti előre a fehérorosz választás kimenetele - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének igazgatója. Tálas Péter szerint ezzel együtt némileg gyengülhet a belorusz diktatúra. Varsónak biztonságpolitikai érdeke, hogy a posztszovjet térség kevésbé függjön Moszkvától.
  Tálas Péter: Putyinnak üzent a 80 százalékos győzelemmel Lukasenka
   
  HAndrás likes this.
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Ez egy nagy butaság amit mondott. Varsó érdeke, hogy ne avatkozzon be posztszovjet országok belügyeibe, ne legyen az usa pincsi kutyája, ne állomáztasson jenki bázisokat, katonákat a területén és még azért fizet is. Törekedjen jó viszonyra szomszédaival.

  Nagyon gyengék egyébként a magyar biztonságpolitikai szakértők, főleg orosz és posztszovjet viszonylatban.
   
  vata likes this.
 7. Python

  Python Well-Known Member

 8. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Nem hiszem,hogy szükség lesz rá,ha Lukasenkonak menni kell akkor az oroszoknak ott van a Lukasenko által bebörtönzött Viktar Babarika 20 évig Gazpromos volt őt a tüntetők is elfogadnák.
   
  fip7 likes this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

 10. HAndrás

  HAndrás Well-Known Member

  Azt temélem te se gindolod komolyan, h a politikusok akkora önzetlen csávók h a lerablás bárkit érdekel.
  Eurázsiai únió pont azért nem lesz mint európai egyesült államok. (Belpol okán ne vajdázzunk) Önként egy törzsfő sem megy le al-törzsfőbe azért h Vlagyimir vagy Ursula fò-törzsfő lehessen.
   
 11. Python

  Python Well-Known Member

 12. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Engedtessék meg egy-két gondolat.
  Lengyelországnak, mint a NATO és az USA előretolt helyőrségének, EU-tagnak és V4-tagnak, elsőrendű érdeke a poszt-szovjet térségben vezető szerepet betölteni. Lukasenko gyengeségével Lengyelország értékelődik fel. A balti államok is a lengyelekre kell támaszkodjanak. A V4 legerősebb országa is. Ez az egyik.
  A másik az orosz-belarusz viszony kérdése. Tartom annyira okosnak az oroszokat, hogy van B és C tervük is. BÁRKI lesz Belorusszia vezetője, nem teheti meg, hogy konfrontálódik Oroszországgal. Még akkor sem, ha mögötte áll Lengyelország (EU, NATO). Szerintem az amerikai stratégák sem hülyék. Egyszerűen a belorusz helyzettel is "munkát" akarnak adni az oroszoknak, hogy legyen mivel foglalkozniuk. Tovább nem fognak menni, mert az eszkalációhoz vezetne.
   
  Negan likes this.
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Helyes meglátás. Ha Lukasenko megy minden bizonnyal új választásokat írnak ki. Ha bejön a papírforma akkor Babarika győz, aki nem fog lemondani az oroszokkal való együttmüködésről. Oroszoknak a legfontosabb, hogy Belorusszia ne legyen NATO tag és ne legyenek területén NATO katonák se bázisok. Ami szintén nagyon fontos, hogy az idén lejáró bérleti szerződés a Belorusszia területén lévő(még a szovjet időkből) radarállomás és az orosz hadiflotta kommunikációs központja meg legyen hosszabbítva. Lukasenko nem engedélyezett új orosz bázisokat jenki nyomásra(szankciók enyhítése).
   
  b4l4g3, fip7 and Wilson like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  A V4-nek jól jönne egy illiberális, ugyanakkor demokratikus Belorusszia partnernek. A sz@rkupac Ukrajna egy afrikai ország, de Belorusszia értékes. Érdemes lenne lecsapni az oroszok kezéről!
   
  ghullaire and LMzek 2.0 like this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

 16. empontipont

  empontipont Well-Known Member

  Mi van, ha az oroszok is csatlakoznak Pompeohoz az új, nemzetkozileg megfigyelt választások ügyében, és kihozzak a sittről a saját emberüket, aki állítólag esélyes?
  Demokratikusan megnyeri a választást nyugati felügyelet mellett Putyin embere?
   
  tindalos and Hegylakó like this.
 17. gergo55

  gergo55 Well-Known Member

 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Még ha a V4 Lengyelország vezetésével megakarná szerezni Belorussziát akkor sem lenne semmi esélyük Oroszországgal szemben.
   
  antigonosz and ghullaire like this.
 19. Roni

  Roni Well-Known Member

  Remélem igaz és be is avatkoznak a kormány leverésére majd oroszországban is meg kezdődik a hasonló lázongások és elmúlik az ukrajani balhé is . tényleg kicsit uncsi már ez az egész .A majdnem 7 éves ukajnai balhéra sem került fel az i-re a pont .
   
 20. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member

  Amennyire emléxem, orosz energiahordozókra épülő ipara van : - (

  Ami nem rossz kiindulási alapnak!
  ...csak az a fránya orosz földgáz/nyersolaj :rolleyes:
   

Ezen oldal megosztása