1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. Python

  Python Well-Known Member

  Vidéki kisvárosokban is tüntetések vannak:

   
 2. Python

  Python Well-Known Member

 3. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Eddug
  Eddig se gondoltam másképp, de mostmár egyértelmű.... egy kukkot nem értek belőle :)
   
  jimkirk, Heim, SilvioD and 1 other person like this.
 4. Python

  Python Well-Known Member

 5. mcs

  mcs Well-Known Member

  Már fenyegetsz is waze? :D Vigyázz arra a dominóra, nehogy agyonnyomjon.
   
 6. Python

  Python Well-Known Member

  Lukasenko és a belső köre "titkos" tárgyalásokat folytatott az EU -val, USA -val, és azt is kérték a szankciók feloldásáért cserébe, hogy a jelenlegi külügyért nevezze ki miniszterelnöknek. Aztán a papa mehet a levesbe, de büntetlenül megúszhatja, a miniszterelnök meg nyugatos fordulatot hajt végre ezek után. A lényeg kb. ennyi.
   
  SilvioD and Autodidaktakatona like this.
 7. boki

  boki Well-Known Member

  Kiegészíteném annyival, hogy a belarusz KM nyugat barát-azért nevezte ki Lukasenko, hogy felélénkítse a nyugati kapcsolatokat miután nem kapott olcsó orosz olajat a semmiért. Makejnek alá kell írnia a nyugat által már elkészített dokumentumokat, melyek szerin Belorusszia kilép a közös orosz-belarusz államszövetségi szerződésből és a NATO irányába veszi az utat. Ha Lukasenko írja alá, valśzinü átverik ús úgy jár mint Janukovics.
   
 8. Autodidaktakatona

  Autodidaktakatona Well-Known Member

  Ha ezeket a szavakat viszont tényként kezeljük akkor már a nagy nyugati szarkeverés konteó máris bizonyított, viszont ha ez publikus akkor az FSZB is rákészülhetett, és Lukasenko mint nem megbízható káder helyére be tennének valakit aki oroszbarát, de akkor nem egy nő lett volna, és főleg nem egy nyugat barát országba menekült volna.... szóval marad a jó öreg cia-moszad kombo mint szervezőbizottság, mint ukrajnában, szíriában, irakban, egész észak-afrikában ...
   
  jimkirk, ogretankHU, vata and 2 others like this.
 9. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Szerintem inkább bölcs kivárás, így nem célpont a magyar kormány.
   
  laiki likes this.
 10. Galthran

  Galthran Well-Known Member

  nem idézted és nem is írtad oda hogy fordítottad, olyan mintha csak kijelentetted volna
  nem talált :D
  leginkább európa-párti vagyok, de nem a jelenlegi retardált vonalé
  megérdemelnek a belaruszok is egy önálló államot

  egyébként szerintem a nép többsége nem akar semmilyen euhoz vagy nyugathoz közeledést, egyszerűen a retardált szoft-komcsi lukasenka rendszert akarja egy normálisabbra, élhetőbbre cserélni
   
  HAndrás likes this.
 11. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Élnék a gyanuval, hogy az lenne csak az igazi szégyen, ha megszólalnának, vagy valamit ténylegesen tennének. Amúgy, Szijjártó már facebookozot egy +- neutrális hablatyot: https://index.hu/kulfold/2020/08/13/szijjarto_peter_belorusz_feheroroszorszag_eu_dontes/ - viszont van benne burkolt utalás az esetleges szankciók megvétózásara: "amelyek nem lehetetlenítik el Fehéroroszország és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését".
   
 12. laiki

  laiki Well-Known Member

  Na végre olyan képek, amiből meg lehet ítélni a tömeg méretét! Ha jól számolom legfeljebb 4-6 ezren lehetnek. Napok óta szervezhették, mert az egyen lufik, a kiosztott sok kis zászlócska, a dizájnos óriásmolinó, a vonulás módja, vagy a lányok előre rohanása és rendfenntartók nyakába borulása megtervezett, megszervezett koreográfiára eseményre utal.
  Hát azért ez elég soványka. Ilyet még nálunk is összehoznak ballib ellenzéki oldalról jobb napjaikon, változatos ürügyekkel. Távolról sem vonnám le belőle azt a következtetést, hogy ők képviselik a többséget.
   
 13. Python

  Python Well-Known Member

  Itt a lengyelek, meg az ukránok a hunyók, csak figyelni kellene a részletekre. ;) Az ellenzék egy részét Lengyelország támogatja erkölcsileg, anyagilag, meg know-how -al; a legnagyobb ellenzéki weboldal is Lengyelországból üzemel, mert Belorussziában ezek be vannak tiltva, csak ellenzéki pártocskák lehetnek. Ukrajnából meg jöhetnek a beszivárgó hangadó elemek a tüntetéseken, van honnét toborozni, pl. Azov és társai.
  Az nem véletlen, hogy Bresztben és a térségében voltak a leghevesebb összecsapások a tüntetők és a Rendőrség között, de ennek történelmi okai is vannak. Az itt élők egy része már holnap Lengyelországhoz csatolná Breszt városát, meg a térségét is, de azért ez egy elenyésző kisebbség helyileg nem annyira, de országosan igen csak azok. Az átlag belorusz mit akart/akar? A papa húzzon el, legyen egy rugalmasabb, ésszerűbb elnökünk, lazább az oroszhoz hasonlító életünk meg rendszerünk, mert ha azt mondom az elnökre, hogy jó nagy hülye volt, akkor ezért ne vegzáljon már a KGB, stb.! Ja, meg jöjjön a Nagy Testvértől továbbra is olcsón az olaj meg a gáz, és legyenek jobb fizetéseink, aztán éljünk tovább. Erre most volt ez a nagy erőszakosan rátámadok a népre rendőratak, most már nem csak húzzon el a papa jó messzire van, hanem le is kéne ezt a Lukasenkót csukni, mert milyen az ilyen, aki a népre támad, a többi fentebb vázolt dolgok még állnak. De ha még párszor jól elverik a népet, akkor lehet már a Nagy Testvér se lesz annyira népszerű, hogy miért nem avatkoztak be politikailag stb.! Aztán persze ezt nem a nép fogja eldönteni, hanem a nagy játékosok, feltehetőleg valamilyen kompromisszum mentén kiegyezve egyenlőre.
   
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Azért Ukrajnában egy ellenzék álta
  Hát igen. Meglepően kicsi a tömeg vagy nagy a tér! o_O
   
  ogretankHU likes this.
 15. Python

  Python Well-Known Member

  Nem csak ott volt tüntetés Minszkben. ;) Egyébként vége van, hazamennek az emberek rendezetten, a rendvédelem is elkezdett pakolni, hál ég nem lesz balhé ma!
   
 16. Python

  Python Well-Known Member

 17. Python

  Python Well-Known Member

 18. dkes

  dkes Well-Known Member

  Igen, ha mi megszólalunk (Orbán, Szijjártó stb.) az csak rossz lehet ... :p

  Ugyanakkor nem is teljesen butaság amit pedzegetnek. Miért is? Fehéroroszország a 'Keleti Partnerség' program tagja - igaz annak minden visszásságával. Namost amennyiben nemcsak a "barnalét akarnánk ott kevergetni", hanem tényleg egy fokkal komolyabbat, akkor nem biztos, hogy a gazdasági szankciók lennének a legcélravezetőbbek ...

  Egyfelől Lukasenkó "nyugati nyitásának" mi is volt az első lényegi lépése? Összerúgni annyira a port az oroszokkal, hogy olcsó olaj/gáz "megcsappanjon". Namost ezt csinálja az EU is csak pepitában (gazdasági szankciókkal)? Ne feledjük Fehéroroszország export/importja Oroszországgal bő 50%. A maradék sem jellemzően nyugat. EU felé nagyjából van pár 4% körüli ország - pl. Németország, UK (hoppá, Ők már nem is EU) és Lengyelország (ők meg szomszédosak) - aztán ennyi. Amennyiben komolyan gondolnák ezt a szankciózást azzal csak visszahajtanák a Fehéroroszországot az "Oroszország anyácska kebelére" - persze ehhez lehet kelleni fog újra olcsó olaj/gáz - meg esetleg ez az, de akár belátható időn belül még egy egyesüléshez is eljuthatnának egy Lukasenko utóddal ...

  Véleményem szerint az EU akkor húzna egy meglepőt (és mulatságost), ha nem szankciózna. Sőt elkötelezettségét tenné az integráció mellett és felkérnék a tagállamokat a gazdasági kapcsolatok érdemi elmélyítésére. Lukasenkó esetleg maradhatna egy ciklust - akár EU támogatással akár (ha tudja konszolidálni a helyzetet), mint a nyugat felé első lépéseit megtevő Fehéroroszország vezetője, másodsorban a politikai öröksége is ez lehetne (mégsem ez ami most van). Persze valószínűleg inkább nem erőltetnék ezt a ciklust sem már, ha lehet ...

  Na ezzel "sakk-matt" lenne. Erre az oroszok sem nagyon tudnának mit lépni hirtelen. Persze valószínűsíthetően az EU hozni fogja a szokásos "szűklátókörű" álláspontját és szankciózni fognak "amíg meg nem unják" ...
   
  vata and Morishima like this.
 19. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  ifjú fórumtárs! Nagyot akartál mondani, de ez itt nem elég. A hatás és a befolyás nem ugyan az.
   
 20. kacsacsor

  kacsacsor Well-Known Member

  Ha ezt bárki is megtenné, az hazaáruló. Nem a politikai irányzat, hanem a gazdasági következmények miatt, amit pont a "zemberek " éreznének legjobban.
  Az oroszok ezt teljesen jogosan vennék zokon és 1 hét határzár után a belaruszok már elkezdenék érezni mit jelent ez.
  Persze a többség nem látná át ezt egyhamar, de ettől még megennék amit főztek.
   

Ezen oldal megosztása