1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. Python

  Python Well-Known Member

 2. Python

  Python Well-Known Member

 3. Python

  Python Well-Known Member

 4. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Ha Lukasenko bukik, akkor egy konkrét személyekre szabot szankciócsomag, novelné az EU társadalmi tamogatotságát. Plusz egy EU tagországban van a vélt gyoztes elnokjelolt. Szerintem jó esély van arra, hogy az Oroszok fognak nagyobbat hibázni, mert ugyan rá játszottak, hogy most Lukasenko szorult helyzetbe keruljon, de nem hiszem hogy akarják a bukását. Ha bepánikolnak és valahogy beavatkoznának ...
   
 5. Python

  Python Well-Known Member

  Josep Borrell bejelentette, az Európai Unió nem fogadja el a vasárnap tartott választás eredményét. Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken abban állapodtak meg, hogy szankciókat készítenek elő a fehéroroszországi választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.
  Az EU szankciókat készít elő Lukasenkáékkal szemben
   
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  .
  És egyedül a magyar kormány nem szavazta meg a szankciókat.
   
  tindalos likes this.
 7. dkes

  dkes Well-Known Member

  Nem biztos. Egy külső entitás általi "személyekre szabott szankciócsomag" ugyanúgy lehetne kontraproduktív, hiszen ezzel is csak a belpol -ba történő beavatkozási hajlandóságot mutatná ki az EU (legalábbis az átlag fehérorosz polgárnak ennek tűnne). Másfelől akkor a "felelősök", akik felelős pozícióban vannak kaphatnának egy lökést ilyenformán a másik irányba ... Egyébként inkább országellenes szankciók várhatóak ilyen-olyan formában valószínűleg.

  A képlet nem lenne bonyolult. A bevált "répa és bot". Namost bot -ot kaptak már minden irányból - nem mellesleg a "gazdasági bot" -nak meg nem is lenne hatása mivel a Fehéroroszország-EU gazdasági reláció elhanyagolható jelenleg. Másfelől Oo. felé hajtaná az országot. A személyek elleni pedig vagy érdektelen lenne az átlagpolgároknak vagy pedig diszonáns ahogy írtam is.

  Akkor maradna a jó öreg "répa". Mint ahogy nálunk is a rendszerváltás meg a csatlakozás előtt. Eladni az "amerikai álmot" meg az "EU álmot" (bár ezeket is egyre nehezebb lesz az idő előrehaladtával) megtámogatva némi gyakorlati pozitív intézkedéssel is.
   
 8. zeal

  zeal Well-Known Member

  Legalább ők észnél vannak. A szankciókkal csak Putin karjaiba löknék az országot. o_O
   
  tindalos, vata, jurgenbauer and 4 others like this.
 9. Python

  Python Well-Known Member

  Tárgyalás volt még csak. Olyan kompromisszum született, hogy a tüntetők elleni erőszakot és visszaéléseket elkövetőkkel szemben dolgoznak ki szankciókat. Ez olyan van is szankció, de igazából nincs is opció lesz majd. Most kidolgozzák kb. 1 hét alatt, aztán megszavazzák. Jobban érdekel most mindenkit az EU -ban a görög-török csörte.
   
  zeal likes this.
 10. dkes

  dkes Well-Known Member

  Elméletileg itt a külügyminiszterek tanácsa volt - nem (nem a magyar kormány szavazott)? Úgy egyébként ennek a döntésnek a feltétele volt az egyhangúság, ha jól tudom. Akkor valószínűleg mi is megszavaztuk ...

  Persze a konkrétumokat majd csak most fogják kidolgozni. Pont az előbbiekben írtam le, hogy miért tartom ezt a szankciózást kontraproduktívnak ... Hát Ők tudják. Mindenesetre Oroszország "likes this" ...
   
  jurgenbauer likes this.
 11. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Ne a Nepszavából tájékozódj. Fakenews!!

  Higyj a luxemburgi külügyminiszternek! Ő jó barátunk. :)

  "
  Josep Borrell az uniós külügyi tanács videókonferencia keretében tartott rendkívüli ülését követően közzétett Twitter-üzenetében kijelentette: az Európai Unió nem fogadja el a vasárnap tartott választás eredményét.

  Diplomáciai források szerint a Fehéroroszországot érintő, a felelősök elleni célzott szankciók meghozatalának szükségességével kapcsolatban a miniszterek között egyetértés mutatkozott. A később meghozandó tényleges korlátozó intézkedéseket a tagállamok képviselőinek személyes jelenléttel tartott külügyi tanácsülésen, egyhangúlag jóvá kell hagyniuk - tették hozzá.

  Jean Asselborn, Luxemburg külügyminisztere újságíróknak nyilatkozva megerősítette: a tanácskozáson mindenki egyetértett azzal, hogy megbízást adhatnak új szankciós határozatok előkészítésére."
  https://www.portfolio.hu/gazdasag/2...valasztas-szankciokat-keszit-elo-az-eu-444974
   
  jurgenbauer likes this.
 12. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  24.hu meg a népszava félretájékoztat. A hvg elegánsan elhallgattja, hogy mi is megszavaztuk.
   
  jimkirk, vata and jurgenbauer like this.
 13. zeal

  zeal Well-Known Member

  Oké, ha csak valamilyen jelentéktelen szankciók, akkor nem számít, de remélem nem kezdenek el okoskodni vagy durvulni.
  (Az orosz szankciókat is mi szívtuk meg, nem a nyugati országok. Persze teljesen véletlenül alakult így... Elég már ebből a hülyeségből.)
   
  bartinieffektus and jurgenbauer like this.
 14. SilvioD

  SilvioD Well-Known Member

  Célzott szankciókat értettem a rendőrterror felelősei ellen.
   
  zeal likes this.
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Jevgenyij Fjodorov a Belarusz helyzettel kapcsolatban azt mondja, hogy minden olyan ország bukni fog, amelynek nincs ideológiája. Belarusz is, és Oroszország is, mert Oroszországnak sincs ideológiája. Ideológia nélkül csak a pénz számít, a csinovnyikok pedig annak dolgoznak épp, aki (többet) fizet. Ha az USA, akkor az USA-nak. És épp ezért Belarusz pusztulni fog. De valószínűleg az Oroszországi Föderáció is, mert ezután már az következik. A megoldás az ideológia.
  (Figyeljétek meg a SZU finom felvezetését... Megj. tőlem)
   
  Roni likes this.
 16. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Tehát nem, nem ezek a meglévő államok (Belarusz, Oroszországi Föderáció stb.) fogják együtt összeegyesíteni a SZU-t, hanem éppen ellenkezőleg. Ezeknek előbb mind bukniuk kell a SZU visszaállításához, hogy a teljes káoszban a Nemzeti Felszabadítási Mozgalom a hadsereggel együtt egyesíthesse a kormányok nélkül maradt területeket, az 1945-ös határok szerint.
   
 17. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  A minszki kórházakból származó képeken,olyan emberek láthatóak akiket a rendőrség a közelmúltbeli tüntetések során őrizettbe vett és fogva tartott, majd fogva tartásuk alatt ezeket az embereket megkínozták.

   
 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Hrodna (Fehéroroszország) ma,egy másik szemszögből.
  Mintegy 30.000 ember tiltakozott az utcákon.

   
 19. laiki

  laiki Well-Known Member

  Janukovics is ráfaragott az Oroszország és a nyugat közti hintapolitikára. Nyugatról kapott ígéreteket. Pénzt azt nem nagyon, hiába kért. Meg persze pénzpiaci támadást, leminősítést, hrivnya elleni és kamatokat feltornászó spekulációt. Majd amikor vissza lendült a hinta, nem írta alá a társulási szerződést az EU-val és orosz hitelt kért, akkor megmajdanozták. Pedig lehetett tapasztalata a nyugat módszereit illetően, hiszen 2004-ben a narancsos forradalomnak is ő volt a vesztese. Mégis hitt egy ideig a nyugatnak.
  Lukasenkoval is hasonló a helyzet. 2004-ben Fehéroroszországban is volt próbálkozás színes forradalomra, csak ott nem sikerült. Erre kapott "szankciókat", azaz pénzügyi-gazdasági háborút és megfojtási kísérletet. Meg démonizáló propagandát. Mégis beleült a hintába. Jött Pompeo, meg az EU-s országok. Ígértek. Lukasenko bevágta a durcit Putyinnal szemben. Mit ért el? Most meggy a megbuktatási kísérlet ellene a fényességes nyugat (Ukrajna, Lengyelország, Litvánia és az e 3 ország mögött álló USA) szervezésében. Nagyon furcsa, hogy Lukasenko sem a nyugat vele és Fehéroroszországgal szembeni korábbi viselkedéséből, sem az ukrán példából nem tanult. Pedig azt felérhette volna ésszel, hogy az Ukrajnához képest még sokkal inkább Oroszországtól függő Fehéroroszországban hatalmas katasztrófát idézne elő kelet felé a hidak felégetése és azt is, hogy személy szerint nyugaton őrá csak félre állítandó és megbüntetendő diktátorként tekinthetnek. De Janukovics mellett ott volt még pár másik példa is, hogy személy szerint mire lehet számítania nyugattól. Lásd Milosevics esete. Vagy Szaddám, Kadhafi, Csauseszku halála és a családjuk sorsa. Honecker, Zsivkov vagy Jaruzelski sem járt sokkal jobban. Sevarndze Grúziában még legalább bebörtönzés, vagy megölés nélkül megúszta. Nem igazán értem, hogy mit remélt Bátyuska a hintapolitikától és a nyugattól.

  Minden esetre most már talán megtanulta a leckét, ahogy Erdogan is megtanulta, milyen az, amikor a jenkik megpróbálják megpuccsolni és megölni. Ha Lukasenko marad, akkor valószínűleg térdet kell hajtania Putyin előtt és nagyon küszöb alatt közlekedve beállni a sorba. Ha pedig Vova úgy dönt, hogy Lukasenko megbízhatatlanná, vagy alkalmatlanná vált, akkor vagy új választás nélkül lecserélik egy olyan politikai ellenfelére, aki Moszkvához még közelebb áll és megnyugszanak a kedélyek (aki pedig külső ösztönzésre csak nem akar megnyugodni, azt erővel lenyugtatják). Vagy a jónép valószínűleg boldogan szavazza meg ugyanezt a jelöltet egy megismételt választáson, mert:
  - Ők mégis csak oroszok. Túlnyomórészt oroszul beszélnek. Orosz a kultúrájuk. Egy ukrán banderista jelegű, vagy egy orosz gyűlölő lengyel, vagy litván báb, USA báb, nyugatról beültetett vezetéstől (akár például személy szerint Szaakasvilitől is) sok jót nem várhatnak.
  - Nem szeretnének Ukrajna sorsára jutni gazdaságilag, pénzügyileg, közbiztonság, közszolgáltatások, stb... szempontjából. Látják a példát, hogy milyen "jó" is lenne nekik nyugati függésben.
  - Szeretnének békében nyugalomban, balhék nélkül élni. Létbiztonságot, közbiztonságot akarnak és nem felfordulást, meg működésképtelenné tett országot.
  - Nem szeretnék azt, ami Észtországban, Lettországban megy, hogy az ott élő oroszok egy jó részének még állampolgári jogai sincsenek.
  - Felfogják, hogy az orosz piac elvesztése rendkívül durva összeomlással járna. Mint ahogy az orosz termékekkel való közvetítő kereskedelem kiesése is.
  - Szeretnék élvezni továbbra is az olcsó orosz energia és egyéb kedvezmények áldásait.
  - Szeretnék megtartani a munkájukat. Azt pedig megtanulhatták egész Közép-Kelet-Európa példájából, hogy e téren milyen következményekkel szokott járni a nyugati privatizáció. Inkább választják a Putyin által féken tartott orosz oligarchákat, mit a nyugat szabad rablását.
  - Egy részük szeretne továbbra is Oroszországban dolgozni, más részük szeretné, ha továbbra is nála költenének pénzt az átruccanó oroszok.
  - Nem szeretnének ugyanúgy elvándorolni, mit a balti államok lakói.
  - Kissé morcosak lehetnek az őket eddig csak szankciókkal és lejárató propagandával "segítő" nyugatra.
  - Felfogják, hogy orosz érdekszférában Oroszországgal szembe pisilni csak rossz eredményre vezethet. Ha a maci megharagszik, az nem kellemes.
  - Nem szeretnének kötelezően rettegni az oroszoktól és NATO felvonulási területté válni, mint a balti országok. Vagy kiharcolni, hogy atomcélponttá váljanak, mint a lengyelek, vagy a románok. Meg jó drága, kötelező fegyvervásárlásokkal hadiadót fizetni a nyugatnak, amire minden közép-kelet-európai NATO tagot rászorítottak.
  - Nem szeretnének odáig sem eljutni, mint Grúzia, hogy nekihajtják őket az oroszoknak.
  Alig hiszem, hogy a Fehérorosz nép ennyi nyilvánvaló, és közvetlen szomszédságukban lévő intő példa után komolyan venné az amerikai álmot és az EU álmot. A szabadság és demokrácia ígéretét, miközben látják a szomszédban, hogy milyen ennek a gyakorlati eredménye.

  Szóval szerintem a nyugatnak csak egy majdan jellegű puccskísérlettel van esélye. Lukasenko maradásával, vagy egy sima, megszervezett hatalomátadással, vagy megismételt választással csak az Oroszországhoz való kötődés erősödhet a történtek után.
   
  fip7, vata, jurgenbauer and 6 others like this.
 20. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Az augusztus 9-i választások előtt Fehéroroszország hatóságai eltávolították a Minszk erkélyeiről a kis nemzeti fehér-vörös-fehér zászlókat.
  Így reagálnak a beloruszok most.

   

Ezen oldal megosztása