1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[BIZTPOL] Közép-/Kelet-Európa

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - dalost által indítva @ 2012. október 13..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Oké, de azért írtam azt amit, mert se a színekről, se a kettős keresztről eszembe nem jutott volna Lengyelország.
   
 2. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Baah... na ezt jol beneztem, nagy elmeny lehetett lecsapni ezt a lasztit. Ment a lajk. :D
   
  Irsai Olivér and emel like this.
 3. Serathis

  Serathis Well-Known Member

  Nem lehet odabaszni. Az EP csak pecsétel, nem ők készítik a javaslatokat. A Bizottság meg nem demokratikusan választott.
   
 4. PavolR

  PavolR Well-Known Member

  Ne hablatyoljál itt osze visza, mind ha egyszer csak Slota szintjére ment volna fel az alkohol szinted, és le az IQ-d. :D Čaputová elnok ként idáig nagyon jól és méltóságteljesen megálja a helyét, ami a korábbi elnokokrol nem folt feltétlénul mondható. Teljesen mindegy mit mondasz.
  Szlovákiában mukodot a vállasztók általi politikai elszámoltatás és se a korupció, se a média terén soha nem volt tapasztalható olyan rendszerseruség, ezért a Mo-al való oszehasonlítás nem álja meg a helyét. Amúgy, a jogállamisági jelentésben a szlovákiának is jutot a jogos kritikából, ezért a csend-féle állításod is teljesen téves. :cool:
   
 5. arcas

  arcas Well-Known Member

  Jah, én tudok rendesen magyarul írni és beszélni, nem csak úgy "újváriasan"...ha nincsenek ész-érvek személyeskedsz?!

  ...ha még mindig nincsenek ész-érvek akkor már sértegetsz is + személyeskedsz?!

  Igen, nagyon jól csinálja a nagy semmit. Eddig valóban hibátlan. Jól mutat a protkoll eseményeken,...kb. ennyi. Ebben valóban jobb mint a többi.:cool:

  Ez rád itt különösképpen igaz. :D

  Szegény Kuciak erről tudna mesélni, ha tudna...,o_O de valóban, Mo ennek a szintnek még a közelében sincs, igy tényleg alaptalan az összehasonlitás. Lassan Kolumbiával versenyezhet Szlovákia, igen...

  Most a bezárások miatt biztosan van több időd, idézhetnél már ide, hogy miért és mekkora kritikát kapott szlovákia...hátha kijózanodom...
   
  tong djagbu, zsolti, vata and 4 others like this.
 6. PavolR

  PavolR Well-Known Member

 7. arcas

  arcas Well-Known Member

  Az én időm drága,...azért is kértelek Téged,...meg ez a Te hazád egyébként is, nem az enyém. ;)
   
  zsolti likes this.
 8. arcas

  arcas Well-Known Member

  Szlovákia - összefoglaló:

  "Az elmúlt években erőfeszítésekre került sor a szlovák igazságszolgáltatási rendszer minőségének és hatékonyságának javítására, és már megmutatkoztak bizonyos ígéretes eredmények. A bírói függetlenséget ugyanakkor a lakosság és a vállalkozások egyaránt nagyon alacsony szintűnek érzékelik. 2019 óta ezt az igazságszolgáltatás és az ügyészség teljes mértékű feddhetetlenségével kapcsolatban felmerülő komoly aggályok súlyosbítják. A 2020 márciusában kinevezett kormány számos reformot jelentett be egyes érzékeny területeken. Ezek közé tartoznak a Bírói Tanács, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság tagjainak, valamint a legfőbb ügyésznek a kinevezésére vonatkozó eljárások, illetve a rögzített nyugdíjkorhatár bevezetése a bírák számára.

  A korrupció elleni küzdelmet az új kormány a legfontosabb prioritásainak egyikeként határozta meg politikai programjában, amelyben számos reformot jelentett be a helyzet javítása érdekében. A korrupciós bűncselekmények felderítésére, kivizsgálására és a büntetőeljárás lefolytatására való képességet hátráltatja a források és az e célra rendelkezésre álló elemzői szakértelem hiánya a különleges ügyészségnél és a Nemzeti Nyomozó Ügynökségnél egyaránt, valamint a bizonyítékok beszerzésének nehézsége. A lobbitevékenységek nincsenek szabályozva, a forgóajtó-jelenségre vonatkozó rendelkezések pedig gyengék. A kormánytagok és más, közhivatalt ellátó személyek vagyonbevallásaira és összeférhetetlenségére vonatkozó új jogszabály 2020 elején lépett hatályba.

  Szlovákia Alkotmánya és másodlagos joga megbízható jogi keretet nyújt a véleménynyilvánítás szabadságának védelméhez, a közérdekű információkhoz való hozzáférés jogának érvényesítéséhez, valamint a tömegtájékoztatás sokszínűségét és a sajtójogokat biztosító struktúrák létrehozásához. Ugyanakkor aggályok merültek fel a média-tulajdonjogok átláthatóságát, a médiatulajdonosok és a politikai pártok közötti összeférhetetlenség megelőzését és az állami hirdetések elosztására szolgáló keretrendszer létrehozását biztosító megbízható szabályok hiányával kapcsolatban. Széles körben elterjedt vélemény, hogy Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya 2018-as meggyilkolása valódi fordulópontot jelentett a szlovák társadalomban, és felhívta a figyelmet arra, hogy javítani kell az újságírók biztonságát.

  A fékek és ellensúlyok rendszerét illetően Szlovákiában szükség van a jogalkotási folyamat javítására az érdekelt felek és a civil társadalom részvételének erősítésével és a meglévő hatásvizsgálati keret hatékonyabb alkalmazásával. A független hatóságok, mint például a Nemzeti Emberi Jogi Központ vagy az állampolgári jogok biztosa, fontos szerepet töltenek be a fékek és ellensúlyok biztosításában, viszont teljes felhatalmazással kell rendelkezniük, és minden szükséges eszközt biztosítani kell számukra feladataik hatékony gyakorlása érdekében. A kormány a jogállamiság megerősítésére irányuló reformterveket jelentett be, köztük az Alkotmánybíróság hatáskörének kibővítésére irányuló reformokat. Az elmúlt években nagyobb hangsúlyt kaptak a jogállamisággal kapcsolatos nyilvános viták, ami elősegítheti egy szilárdabb jogállamisági kultúra kialakulását."

  Ez a nagy kritika,...no comment
   
 9. arcas

  arcas Well-Known Member

  Magyarország - összefoglaló:

  "Az elmúlt években az uniós intézmények aggodalmuknak adtak hangot a magyarországi bírói függetlenséggel kapcsolatban, többek között az Európai Parlament által kezdeményezett, az EUSZ 7. cikkének (1) bekezdése szerinti eljárás során. Továbbra is megválaszolásra vár az európai szemeszter keretében tett, a bírói függetlenség megerősítésére irányuló felhívás. Mindenekelőtt, a független Országos Bírói Tanács számára kihívást jelent a bíróságok igazgatásáért felelős Országos Bírósági Hivatal elnöke hatásköreinek ellensúlyozása. A Kúriával kapcsolatos fejlemények is aggodalomra adnak okot, különös tekintettel a Kúria azon határozatára, amelyben törvénysértőnek minősített egy, az Európai Unió Bíróságához benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmet. Az új szabályok lehetővé teszik az Alkotmánybíróság Országgyűlés által megválasztott tagjainak a Kúria bírói tisztségeire való, a szokásos eljárás mellőzésével történő kinevezését, valamint lazítják a Kúria elnökére vonatkozó kinevezési feltételeket. Ami a hatékonyságot és a minőséget illeti, az igazságszolgáltatási rendszer jól teljesít az eljárások hossza tekintetében, és magas szintű a digitalizáció.

  A korrupcióellenes intézményi keret különböző szervek között oszlik meg. A független ellenőrzési mechanizmusok elégtelensége, valamint a politika és egyes nemzeti vállalkozások szoros összefonódása előmozdítja a korrupciót. Súlyos állítások felmerülése esetén rendszerszinten fordul elő, hogy nem kerül sor határozott fellépésre a magas rangú tisztviselőket vagy azok közvetlen környezetét érintő korrupciós ügyek kivizsgálása és üldözése céljából. Ez a probléma az európai szemeszter keretében és a Korrupció Elleni Államok Csoportja (a továbbiakban: GRECO) részéről is felmerült, tekintve, hogy hiányzik az elkötelezettség a GRECO ajánlásainak teljesítésére. A rendszerszintű ellenőrzések és a független felügyelet tekintetében javítható a vagyon- és érdekeltségi nyilatkozatok ellenőrzése. Bár a lobbitevékenység szabályozása továbbra sem teljes körű, a korrupció megelőzésére irányuló politikák az államigazgatási és a bűnüldöző szervek integritására helyezik a hangsúlyt. A tömegtájékoztatás szabadságának korlátozásával párhuzamosan szűkülnek az állampolgári felügyelet lehetőségei, ami a civil társadalmi szervezeteket övező ellenséges környezettel, valamint az átláthatóságra és a közérdekű információkhoz való hozzáférésre vonatkozó szabályok alkalmazása során folyamatosan felmerülő új kihívásokkal együtt tovább gyengíti a korrupcióellenes keretet.

  A Médiatanács függetlensége és hatékonysága veszélyben van. A médiabeli tulajdonviszonyok átláthatósága nem teljesen garantált. A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnevezésű konglomerátum létrehozásával megvalósuló médiakoncentráció fokozta a médiapluralizmust fenyegető veszélyeket. A kormánypárti médiaorgánumoknak juttatott jelentős összegű állami hirdetés révén a kormány közvetett politikai befolyást gyakorolhat a médiára. A független médiaorgánumok munkáját módszeresen akadályozzák, munkatársaikat megfélemlítik, és további aggodalomra ad okot, hogy egyre gyakrabban kerül sor az ilyen médiaorgánumok felvásárlására.

  Aggályos a jogalkotási eljárás átláthatósága és minősége, mivel ritkábban alkalmaznak nyilvános konzultációkat és hatásvizsgálatokat. A jogbiztonsággal kapcsolatos kérdéseket vet fel a hatóságok számára biztosított azon új lehetőség, hogy a jogerős bírósági határozatokat megtámadhatják az Alkotmánybíróság előtt. A független intézmények gyengítése és a civil társadalomra nehezedő fokozott nyomás még súlyosabban kihat a fékekre és ellensúlyokra. Az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény összeegyeztethetetlen az uniós joggal. Az ítélet végrehajtásához szükséges jogszabályi intézkedések előkészítése folyamatban van."
   
 10. tindalos

  tindalos Well-Known Member

  Érdekes meccs:
  SK vs. HUN(SK) vs. HUN(SRB) :hadonaszos::hadonaszos:
  :D:D:D:p
   
  zsolti, kaktusz and arcas like this.
 11. arcas

  arcas Well-Known Member

  Nyugi, el fogok számolni majd 20-ig,...csak most még nem akarok.:D
   
  zsolti, kaktusz and tindalos like this.
 12. zeal

  zeal Well-Known Member

  A profilképét elnézve ebben nem vagyok olyan biztos. Simán lehet, hogy még a kontinenst is eltévesztette. :rolleyes:
   
  csibeszke likes this.
 13. ravenlord

  ravenlord Well-Known Member

  kaktusz likes this.
 14. boki

  boki Well-Known Member

 15. papajoe

  papajoe Well-Known Member

 16. zeal

  zeal Well-Known Member

 17. boki

  boki Well-Known Member

  Ahogy kiléptek az EU-ból nagyon kinyílt a csipájuk, ismét gyarmatbirodalomnak képzelik magukat...
  Angolszász xarkeverés ezáltal felerősödött.(lásd nagy sakktábla legújabb poszt)
   
  zsolti and svajcibeka like this.
 18. leplezo

  leplezo Well-Known Member

  Majd rájönnek, hogy ők csak közepes halak. És sokan vannak jóval nagyobbak náluk. A következő háborújuk meg nem biztos, hogy egy akkor legatyásodott Argentína, vagy egy USA által letarolt Irak ellen lesz. Ha túl nagy marad az arcuk előbb-utóbb valaki betöri. Ha más nem majd a náluk táborozó pakisztániak tömegei.
   
  zsolti, LMzek 2.0 and svajcibeka like this.
 19. boki

  boki Well-Known Member

  Van aki eszik és van aki csak néz...
  [​IMG]
   
  SilvioD likes this.
 20. ladagrant

  ladagrant Well-Known Member

Ezen oldal megosztása